Рисуване за начинаещи и не само - 9

• 58 861
  • 746
  •   1
Отговори
# 270
Много благодаря, усмихна ме.

# 271
Момичета, моля за съвет. За първи път пробвам да рисувам водопад. Какво мислите?

# 272
Аз не съм рисувала водопад, но според мен трябва да има бяло тук-там, заради пяната от водата.

Все се канех да питам нещо - за плътността и яркостта на акрилните бои: има ли драстична разлика м-у тях и маслените?
 Не мога да разбера, дали аз попадам все на такива марки, или акрилните по принцип не са много плътни (когато рисувам с тях, трябва да минавам едно и също нещо много пъти, докато започне да изглежда както искам). Не са и достатъчно ярки - имам цветове, които при нанасяне и изсъхване въобще не могат да се сравняват с цвета на тубичката - обикновено в червената гама. Жълтото също е много проблемно...

# 273
  • През девет планини в десета...
Нямам опит с масло, но наистина акрилните бои независимо каква марка са при мен винаги са малко обити, не са плътни и бързо съхнат. Например трудно правя фон ако трябва да е голяма площ. Като гледам клипове с колко малко маслена боя разнасят по платното и е еднороден цвета, а с акрила мъка....другото което е, трудно изтеглям тънки черти. Ако трябва да нарисувам жици на стълбове ще е голям зор. Не се хлъзга четката и бързо съхне. Знам че има добавки против съхнене но не съм пробвала

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 08:37 от зелено камъче

# 274
И при мен винаги с акрил цветовете изглеждат леко пастелни, след като изсъхнат. Цветът се проюеня. С друго не мога да помогна, аз ползвам масло.
А защо не рисувате с маслени бои?
Благодаря.

# 275
Аз примерно точно защото искам да съхне бързо. За 2-3 минути изсъхва и мога да променя по него нещо, което искам с нов слой боя, а по мокрото масло мажа и мажа и става някаква каша и не съхне и не съхне и вместо ярък нов цвят ми се получава някаква мазаница със стария върху четката. Не ми се получава с маслото въобще нищо.

# 276
Имам маслени, но още не съм рисувала с тях, защото се чудя как ще проветрявам през зимата (мразя студ) и къде ще съхнат картините. Все пак ме дразнят тези прозрачни цветове на акрилните и мисля скоро най-после да пробвам с маслените, като се надявам да са плътни и наситени.

# 277
Аз разреждам маслените бои с white spirit. Не мирише, в кухнята рисувам. Средно една картина изсъхва напълно за около 4-5 дена. Когато нарисувам даден слой, на следващия ден вече леко е изсъхнал и позволява по-добро разнасяне там, където искам нещо да добавя или променя. Понякога даже нарочно оставям леко да изсъхне, защото рисуването се получава по-добре. Замазва се, когато съм използвала повече боя и разредител и не е изсъхнало, тогава оставям и изчаквам ден, два.
На мен никак не ми е удобно да ползвам акрил, точно заради бързото съхнене.
Единственият момент, когато мирише, е когато пръскам с безцветен лак. Пръскам ги навън, но ги вкарвам бързо, защото е мокро и ме притеснява да не завали или да не се полепи нещо върху лака. Вчера пръсках три картини, миришеше около 2-3 часа, тази сутрин вече не.

# 278
Нямам нерви аз да чакам да рисувам една картина по няколко седмици и да я чакам да съхне по няколко дни за да променя нещо по нея Grinning Ако започна с масло, сигурно ще имам по 40 недовършени картини във всеки ъгъл и само ще се изнервям Grinning

# 279
Последната я нарисувах за два дена. Имам още да променям, но в общи линии е нарисувана.

# 280
Момичета с масло, дайте нещо ваше да видим. Аз се страхувам от маслото, изглежда ми много по трудно, но спор няма че е по красиво, релефно и професионално. От мен един акрил

# 281
Камъче, моите са само масло. Иначе и аз чакам някой друг да пусне нещо.
Днес се сдобих с ленено масло, следващата картина ще пробвам с него да разредя и да видя дали има разлика.
Много е красива последната.
Защо се страхувате от маслото? Според мен е много по лесно с него. Една линия, например, ако не е станала права, може винаги да се коригира. Боята се "избутва" с четката и другата боя. Вече като поизсъхне може даже директно с другата боя отгоре да се рисува. Ако пък не ви хареса резултатът, хващате четката докато е още мокро и правите една хомогенна смес в един цвят. Абе, направо е разкош 🤣. После можете да кажете, че сте рисували абстракция 🤣🤣🤣.

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 16:02 от brumm

# 282
brumm покажи още твои неща, никога не ми омръзва да гледам 😊. Имам един лаишки въпрос. Като рисувате с масло една и съща четка ли ползвате за различите цветове, ако постоянно я бършите при смяна на цветовете не става ли голямо мазало.

# 283
Камъче, всичко нарисувано е качено в последните страници на темата.
За четките. Рисувам с две три, различни, едната много дебела е за фон и по-груби контури. Две са плоски, заоблени, една имам права, с нея стават линии. Тънка почти не ползвам. Не я почиствам почти докато рисувам. Цвета свършва, понякога я избърсвам със суха салфетка. Обикновено остава само малко но в горната част, но когато почна с друг цвят много рядко остатъка слиза надолу. Ако случайно слезе, с новата боя винаги може да се насложи отгоре и грешния цвят се губи. Когато почистя със суха салфетка, на практика боята пада, понеже е мазна. И не остава нищо на четката.
Днес искам да дооправя водопада и после ще кача. Следващата все още не съм я измислила, но пак ще е море. Скоро ще почнем да плуваме в нас 🤣.
Четките ги чистя с разредител. Едно време имаше боров терпентин за разредител, обаче сега не намирам. Ленено масло май не съм ползвала никога. Пише, че придава блясък.

# 284
Звучи толкова лесно всичко, но все пак си е трудоемко. Не е като да седнеш да си порисуваш с моливи. Може и да опитам някой ден. В момента в кауфланд има платна, но не са много бройките, поне в моя град.

Общи условия

Активация на акаунт