Борбата с рака - духовното оцеляване, физическото преодоляване - 68

• 43 584
  • 791
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Лагерта, браво ❤Влизам спец. да те проверя.
И аз след малко имам ЯМР. Не съм правила от година и ми е некомфортно едно такова...Днес си мислих, че февруари ще станат 3 г.от началото на моята сага и ми се върнаха едни картини, едни физиономии на доктори в реанимацията. Как ме гледаха като полезно изкопаемо и се чудеха какво да ми кажат, щото те не знаеха какво са видели. Надявам се, че тези тягостни мисли и лек нюанс на страх, ще ми припомнят някои неща за живота, колко радост има в него,  колко малки  цели и мечти за сбъдване, но основа на цялото душевно равновесие, ако можеш да ги видиш. Защото бях почнала пак да се изживявам в глупости и допускам простотии да ме разбалансират. Сега ще се понаместя аз. Като ехо ми звучи цял ден в главата фразата "пет-годишна преживяемост". Не й вярвам, не я вземам на сериозно, тя е един етикет, лепнат по презумпция, ведно с диагнозата. Обаче днес ми кънти в главата ехидно и ме дразни.
Дупките са ползотворни, да се попречистваме малко от суети и бързане след несъщественото, стига да излизаме от тях бързо и по-стабилни.
Та приемам мойта дупка като полезна, само ЯМР да е читав.
💜 💛🧡
Пет години ли ? А моите 28 години как ти звучат ?

# 391
  • София
Аз тренирах по време на химии, спирах само за седмица точно след вливането, следващите 2 седмици пак тренирах - имах 6 червени. Малко ме боляха костите, но определено се чувствах по-добре с тренировките. Също много се разхождах. Но аз по принцип съм много активен човек и не се чувствам добре, ако само седя/лежа.

Лагерта, аз също не ям месо, но хемоглобина ми е към 130. Важно е как се усвоява желязото, не само какво ядеш. Ето някои веге храни, които са богати на желязо:
https://www.credoweb.bg/publication/93720/ako-ste-vegetariantsi- … istni-zelenchutsi

# 392
Здравейте, вчера излезе резултата от хистологичният анализ, но още не съм говорила с доктора. Можете ли да разтълкувате написаните параметри. Благодаря ви и оздравяване на всички желая!

# 393
Здравейте, вчера излезе резултата от хистологичният анализ, но още не съм говорила с доктора. Можете ли да разтълкувате написаните параметри. Благодаря ви и оздравяване на всички желая!
До колкото рaзбирaм aз е хормоноположителен, хер е неясен и трябвa дa нaпрaвиш мaй киш се кaзвaше зa доуточнение и ки 67 което определя колко бързо се делят клетките е ниско. От лошото е добър резултaт.. Кaкти ми кaзвaхa нa мене Blush

# 394
Напълно подкрепям Антония Д.
Не знам къде е правена биопсията, но най-вероятно стъклата са дадени за доуточняване за Киш.

# 395
Напълно подкрепям Антония Д.
Не знам къде е правена биопсията, но най-вероятно стъклата са дадени за доуточняване за Киш.

Стъклата са предадени за второ мнение при Поповска. Просто не знам какво да очаквам, като последваща терапия. Махнах лимфните възли и частично гърдата по препоръка на проф. Гаврилов. Дано съм взела правилното решение.

# 396
  • Варна
При частичното махане всички имаме съмнения, но по-добре здравото да не се маха. Като си взе хистологията не те ли питаха дали искаш да изследваш хер 2 допълнително. Само се попълва една бланка и даваш съгласие, нищо не се плаща. И аз бях с граничен резултат, трябва да се направи изследване с друг метод (dual ish - при мен), за да знаят дали да нзначат таргетна терапия за хер2.
Иначе другото си пише, хормоно зависим, което ще рече хормоно терапия.

# 397
При частичното махане всички имаме съмнения, но по-добре здравото да не се маха. Като си взе хистологията не те ли питаха дали искаш да изследваш хер 2 допълнително. Само се попълва една бланка и даваш съгласие, нищо не се плаща. И аз бях с граничен резултат, трябва да се направи изследване с друг метод (dual ish - при мен), за да знаят дали да нзначат таргетна терапия за хер2.
Иначе другото си пише, хормоно зависим, което ще рече хормоно терапия.
Да, пуснато е за повторно изследване. Питах сестрите в Онкологията и те казаха вероятно само курс лъче, но все пак комисия решава. Страх ме е от всичко и особено от неизвестното.

# 398
С толковa ниско ки67 и aко херa е негaтивен и няммaл aнгaжирaни лимфи може и дa нямa химио, a сaмо лъче и хормоно.. При мен зaрaди ки-то имaше химио.  Но дa комисиятa ще реши, a и херa имa знaчение и то не мaлко Simple Smile

# 399
Isapisa лъчетепапия ще имаш заради частичната опепация. KI67 e нисък и ако остане Неr2- имаш шанс да не препоръчат химио.Трябва обаче махнатите лимфи да са чисти.

# 400
Здравейте, момичета. Не пиша често, но ви чета редовно. Да се оплача от ТЕЛК...Вчера бях и ме върнаха, че съм нямала производствена характеристика?!? Досега в писмото пращаха празна бланка, в моето нямаше такава и реших, че не трябва. Грешка, вече не пращали бланки , а хората сами си ги теглели от интернет. Това никъде не го пишеше, а за такава глупост да ме върнат...нямам думи. Поликлиниката, където е ТЕЛК-а беше претъпкана с хора, някои кашлящи и с голям страх стоях, докато се разбра, че ме връщат. На това отгоре, пътувам 50 км...ТЕЛК нямам в моят град...много се ядосах, за загубеното време, отсъствието от работа, където имам много работа и най-вече страха от контакта с много хора...Как им даде сърце в тази ситуация да ме върнат, не зная. На това отгоре, като попитах докога работят, една госпожа самодоволно ми обясни, че не знае, защото няма лекари...аз ли не зная като самата съм лекар и виждам какво става, но тя го каза с нещо като удоволствие и назидание - НЯМА ЛЕКАРИ. Много гадно, другата седмица пак трябва да се замъкна с риск  някой да ми метне вируса, кашляйки. Ужасни чиновници са тези от този ТЕЛК, по специално нашият, лекарката беше дадена на прокурор за рушвети, но я видях пак на работа ни лук яла, ни лук мирисала---Та така, оплаках се, но не ми олекна много...Бъдете здрави!!!

# 401
Здравейте, ще започвам първа химиотерапия началото на декември след отстраняване на гърдата ми. Мастектомия ми направиха началото на ноември. Въпросът ми е от къде да си купя перука и къде да си направя микроблейдинг в София? Разбрах, че и от социалните мога да получа определена сума за перука и гръдна протеза, но нямам представа как се случва. Все още нямам ТЕЛК и даже не съм наясно къде, какви документи да подам и кога. Приемам всякакви съвети и напътствия, както за по-добра визия, така и за душевен комфорт и чисто практически съвети. Прекрасен ден!

# 402
Здравей, аз съм доволна от перуките на Амоена..Има два офиса в София, на Руски паметник и в Дървеница, до болницата там. Също има салон на Магама, пак на Руски паметник. Там срещу епикриза се изработва перука от естествена коса, но се чака за изработката, зависи аз чаках три седмици, но бяха празници и косата исках да е руса, а те са кът...От Амоена ще ти кажат за социалните какво се иска, там има и хубави протези. Те ще ти обяснат процедурата за социалните. Много са любезни така че не се притеснявай изобщо. Аз ходя в АМОЕНАТА ,  на Руски паметник. За микроблейдинг не зная, на такова чудо не съм била, но в някой салон козметичен сигурно. Сега не бих отишла, в непосредствена близост си с козметичката и е опасно, от Короната имам пред вид...
  За ТЕЛК питай джипито...подаваха се документи в ТЕЛК и се чака за дата, май така беше...Не се отказвай от ТЕЛК, щото може да се отчаеш, малко тичане си е, ходи се и в НОЙ, и от работодател се искаше нещо, но си струва, защото има доста облекчения.

Последна редакция: нд, 29 ное 2020, 17:44 от jul@e

# 403
Скрит текст:
Здравейте, ще започвам първа химиотерапия началото на декември след отстраняване на гърдата ми. Мастектомия ми направиха началото на ноември. Въпросът ми е от къде да си купя перука и къде да си направя микроблейдинг в София?
Разбрах, че и от социалните мога да получа определена сума за перука и гръдна протеза, но нямам представа как се случва. Все още нямам ТЕЛК и даже не съм наясно къде, какви документи да подам и кога.
Скрит текст:
Приемам всякакви съвети и напътствия, както за по-добра визия, така и за душевен комфорт и чисто практически съвети. Прекрасен ден!

Здравей megi1126
Относно перуката: При първата химиотерапия поискай документ за перука от клиниката. В него е написано, че следствие на химиотерапията ще имаш медикаментозно предизвиката алопеция. С въпросния документ се отива в Дирекция "Социално подпомагане" по адресна регистрация. Там се попълват няколко бланки. Дирекцията сформира комисия, която преценява необходимостта ти от перука. След това изготвят протокол. С протокола отиваш в магазина за перуки. Понеже не съм от София не съм запозната в кои ателиета работят с протоколи, но предполагам, че има достатъчно.  Сумата, която държавата отпуска е 128 лв. Ако избраната от теб перука е на по-висока цена се доплаща.
Относно гръдната протеза, това е така наречената епитеза: Нещата стоят по същия начин, като първичния документ за нея трябва да поискаш в хирургията, където са направили мастектомията. С него отново в Дирекция "Социално подпомагане". Не мога да кажа обаче, каква сума отпуска държавата за закупуването й, тъй като аз съм с частично отстранена гърда.
Относно ТЕЛК: От там се получават две неща - протокол за болнични и освидетелстване за процент инвалидност. Протокол за болнични можеш да вземеш едва след като си навъртяла 180 дни непрекъснат болничен, свързан с лечението - операция, химиотерапия, лъчетерапия и т.н. А процентът инвалидност се дава след като приключиш изцяло лечението. Лично аз не съм сигурна, дали може да се вземе процент инвалидност преди да е приключило лечението. Може би по-запознатите от мен ще ти дадат повече информация.
Надявам се, че съм ти била полезна.
Желая ти много сили и кураж.

# 404
  • София
Меги, ако работиш, първо си взимаш болнични за всички видове лечения - операция, химиотерапия, лъчетерапия. След като приключиш с болничните или си надхвърлила 180 дни, трябва да отидеш на ТЕЛК комисия - или за да ти разрешат още болнични, или, ако не следва да ти дават повече болнични, защото си приключила лечението - за да ти издадат протокол за инвалидност, който за нашата работа е с право на работа.
Ако не работиш и няма да ползваш болнични, мисля, че може да отидеш веднага за протокол от ТЕЛК за процент инвалидност.

Микроблейдинг за какво ти е - веждите обикновено остават, евентуално малко по-редки да станат, но не падат, основно косата.

Общи условия

Активация на акаунт