Борбата с рака - духовното оцеляване, физическото преодоляване - 68

• 43 554
  • 791
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте, за първи път прочетох за каските за  запазване на косата при химиотерапия. Някой ползвал ле е такава? Ако може някой да сподели от личен опит ще е в полза, мерси!

# 466
Благодаря, Ели!

# 467
Gary, и мен този въпрос ме мъчи...Не знам, на много места, и в чужбина, стандарт е 6 предоперативни вливки. Не знам не е ли избързване, с по-малко вливки и преди да е изчистено всичко... От друга страна, някои доктори са привърженици на по-бързо изрязване на тумора, за да не тръгнат разсейки...

# 468
Пускам линк с гимнастика след мастектомия, която на мен ми допадна много.
https://www.youtube.com/watch?v=-mdfEuj-NFI
https://www.youtube.com/watch?v=uCIUsBRGUT4

# 469
Здравейте момичета,
днес минах последната ХТ. С нея навъртях общо 6 бр. Четири предоперативни от белите и две следоперативни от червените. Т.е. пълна програма.
Имах някакво желание да избегна лъчето, но и то се задава на преден план. Междувременно 1 година ще пълзя на Херцептин.
Та въпросът ми е има ли някои от вас, който едновременно с  лъчето е бил и на Херцептин? И още нещо, има ли някоя от вас, която едновременно с Херцептина е била и на хормонотерапия?
А възможно ли е трите да съвпаднат в един и същ период и какво се прави в тази ситуация?

# 470
  • Варна
Леа, аз първо бях на лъчетерапия и 3 дни след последното лъче започнах Херцептин + Перджета, но нямам хормонотерапия.

# 471
Леа, аз първо бях на лъчетерапия и 3 дни след последното лъче започнах Херцептин + Перджета, но нямам хормонотерапия.

Янис, аз специално питах и ми казаха, че няма да имам Пержета.
Но моя е хормони зависим и ще ме бодат с хормони. За съжаление!

Последна редакция: пт, 04 дек 2020, 09:58 от Lea_Lea

# 472
Ели, на мен пък ми поискаха производствена характеристика за първото продължение на болничните.Представих им декларация,че съм самоосигуряващо се лице и сега за второто продължение не са ми искали. Аз имам усещането,че
всеки ТЕЛК си има собствени закони. Искат да представиш плик с марка, разбирай, че ще ти изпратят решението по пощата, пък после - ,,елате утре за решението".И то в тая извънредна обстановка, дето те е страх само да влезеш в болницата, да висиш там, щото на някой не му допадало да работи по този начин. Дето да избягват навалиците и да се пазим взаимно от вирусите, те сами ги създават.

# 473
  • Швейцария
Момичета, здравейте!
Най-накрая имам отрицателен пср след Ковид и мина 4тата ми предоперативна вливка.

Искам да попитам кои от вас с предоперативна ХТ са оперирани след 4та вливка, особено ако не всичко е стопено все още. Знам за Янис и Леа, като и при двете всичко е било стопено.

При мен на ехограф след третата се видя, че са намалели двата тумора, но едва ли след 4тата ще бъдат чак стопени. Заради това, че са два тумора хирургът препоръча мастектомия, тъй че не цели пълно стопяване. Ако направя 6 предоперативни вливки, може и да се стопи всичко или поне да изчисти л.в., знам ли. Защото ако има останал рак в гърдата и заразени л.в., сигурно ще е по-агресивна следоперативната терапия. От друга страна, имам приятелка, която специализира хирургия  в друга област, но ме съветва да пристъпвам към операция след 4та вливка, защото химията не е панацея и има възможност да тръгнат разсейки дори когато съм на ХТ..

И още един въпрос, има ли сред вас оперирани едва 14 дни след последната предоперативна вливка?

Моля, споделете опит и мнение по двата въпроса 🙂
Аз бях с 6 предоперативни вливки и всичко се стопи при 3 см тумор. Оперираха ме два месеца след последната вливка. Нямах и заразени ЛФ. След операцията нямах друга химия и почнах с Lugrin и тамоксифен и до сега продължавам с тях, вече 4 години.
Както се казва, всеки случай е различен и докторите решават как да лекуват. Аз само споделям при мен как се случиха нещата. Желая на всички късмет и сили да се преборите с тази гад 😊

# 474
Здравейте момичета,

Както каза Mari@K и аз мисля, че всяка терапия се определя индивидуално. В моя случай: аз бях с 4 предоперативни ХТ и също като при нея с тумор с  размер 2,5 см, който се стопи. Хистологият от оперираното място показа, че нямам засегнати лимфни възли, обаче е имало "множество калцификати". Доколкото проучих и прочетох това са били много малки ракови образувания, на които организма е успял да противоустои и да ги запечата с калций за да не се развиват, докато в един момент вече не е могъл да се справя и се е появил големия тумор. Именно затова смятам, че ми назначиха и следоперативната ХТ, както и ще имам лъчетерапия.
Хормонотерапията ми я определиха защото моя тумор е бил хормонозависим.
Желая ви здраве.

# 475
  • Plovdiv, Bulgaria
Момичетата от Пловдив, при кой лекар ходите на ехограф на гърди? Трябва ми спешно, защото усещам от около 2-3 седмици дискомфорт и нещо като лека болка в подмишницата  на  неоперираната ми гърда. Не преминава и днес вече филма е пълен, ей така изведнъж, като добавя, че не съм ходила повече от година и половина на Мамограф.

# 476
Алтай Косев във Второ ДКЦ и в Пълмед- добър диагностик е, но е малко странен като поведение( и обикновено има голяма опашка от чакащи). Иначе добри апарати и доктори, които работят с тях има и в ДКЦ-то в Тракия и в Кичук Пажиж( до Камела, дето е). Според мен иди там където ти е най- близо и няма много хора. Дописвам се: Аз, последно правих във Втора база на КОЦ-а, та си мисля, че ако идеш при някой от онколозите, може и там.....

# 477
  • assenovgrad
Румен Христов - във Второ ДКЦ  - от 2009година ходя при него и съм доволна. При последния ми проблем - каза, че образуванието е 50/50 и след операцията така се и оказа фиброаденом и карцином един до друг.

# 478
  • София

А възможно ли е трите да съвпаднат в един и същ период и какво се прави в тази ситуация?
Да възможно е. Аз бях така и сигурно повечето момичета. Нищо не правиш, пиеш си хапчетата и ходиш да те бодат по график, когато не си на лъче. Никаква драма не е. Точно по това време аз бях в мнохо тежко психическо състтояние(заради майка ми, която умираше бавно), а и физическо правихме ремонт у дома. Така че , предполагам за теб ще епо леко дори. Аз бях вечно уморена.

# 479
Здравейте. Днес след контролен скенер се установиха кисти в десният яйчник с размери 75/90мм и в левия с размери 45/60мм +уголемен лимфен възел с размери 25 мм. Препоръчате за София гинеколок хирург за консултация и операция евентуално. Някой има ли мнение за Д-р Начев в Майчин дом, Д-р Красимир Недялков в Св. София или Д-р Божидар Славчев който имал частна клиника. Благодаря предварително за отделеното време.

Общи условия

Активация на акаунт