Борбата с рака - духовното оцеляване, физическото преодоляване - 68

• 42 747
  • 791
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте, пиша ви отново с молба за съвет. Днес си получих епикризата и за съжаление в единият от общо 10махнати лимфни възела има метастаза. Решението на онко комисията е химиотерапия, лъче и хормоно. Въпросът ми е може ли да направя първо ПЕТ скенер и ако не се открият проблеми с др. метастази да откажа химията? Пише pT1врN1M0 стадий    IIA
Благодаря ви предварително
Аз съм с подобно чудене и лутане за 5 Д скенера. Мастектомия ми направи д-р Седлоев в ИСУЛ, препоръка от комитета е за химиотерапия, лъче и хормонална. Питах д-р Седлоев и д-р Жбантов дали да не направя 5 д, отговорът и на двамата беше, че е добре да се направи чак след ХТ. Сега д-р Жбантов ми назначи скенер на гръден кош, корем и малък таз на 29.12 в Надежда(което е след първата ХТ). И аз не разбирам, защо няма смисъл от 5 д на този етап?!

# 571
isapisa7878, при наличието на метастаза, дори и  една и въпреки премахнатите лимфни възли, аз също не бих отказала химиотерапия. Не искам да звуча параноично, но аз съм пример на минала химиотерапията( пълен курс, споменавала съм, че даже една повече направих) и при продължаваща таргетна, да имам отново тумор. А и наистина, самата терапия не е чак толкова страшна. Премедикацията, която правят и лекарствата, които дават след това тушират страничните ефекти и няма чак толкова драматични симптоми.....т.е. няма нищо чак толкова страшно, но спокойствието че правиш нещо, за да нямаш повече такива притеснения е незаменимо.
И ти и megi1126, ако толкова държите, може да направите ПЕТ скенер, но това е по-скоро за успокоение, че всичко е изчистено.

# 572
  • Русе
За Пет-а моето мнение е, че искат да видят дали няма нещо останало след ХТ. И аз го направих след като я приключих.
Дами, можете да откажете всичко, което не Ви харесва. Рискът си остава за Вас. Аз също много ритах срещу химията. Обаче докторът ми каза: "по-добре сега 6 броя и да си гледаш живота, от колкото рецидив и химия с годините"
Е, аз нямах топки да рискувам живота си заради химията. Направих си ги, оня ден приключих и с лъчето. Вече съм с боядисана коса, направен маникюр и коледно настроение. Направих за себе си каквото трябва, сега ми остана да се наслаждавам на живота People Dancers

# 573
Здравейте отново!
Мъжът ми е на 5 FU и оксалиплатин за тумор на дебелото черво.
Вчера му беше третата вливка, но чернодробните му изследвания не са в норма, по -специално Алат-106. До сега всичко винаги и било в норми.
Докторът му изписа хапчета и смята, че е от химията, но аз се притесних!
Има ли някой опит с подобни резултати?

Моите чернодробни и асат и асат бяха високи точно на оксалиплатина бях. Нищо не съм пила, нормализирана след края на вливките

Лейди, Честит Рожден Ден! 🌹🌹🌹
Здраве и Любов в изобилие!

Рени, всичко ще е наред! 🍀❤

Последна редакция: пт, 11 дек 2020, 13:54 от unabella

# 574
Здравейте отново!
Мъжът ми е на 5 FU и оксалиплатин за тумор на дебелото черво.
Вчера му беше третата вливка, но чернодробните му изследвания не са в норма, по -специално Алат-106. До сега всичко винаги и било в норми.
Докторът му изписа хапчета и смята, че е от химията, но аз се притесних!
Има ли някой опит с подобни резултати?

Моите чернодробни и асат и асат бяха високи точно на оксалиплатина бях. Нищо не съм пила, нормализирана след края на вливките

Лейди, Честит Рожден Ден! 🌹🌹🌹
Здраве и Любов в изобилие!

Рени, всичко ще е наред! 🍀❤
Той има изписано лекарство, пък да видим.
Благодаря за отговора!:hugs:

# 575
А да ви питам при химио задължително ли окапва косата? Има ли вид химио, което е по щадящо?

# 576
А да ви питам при химио задължително ли окапва косата? Има ли вид химио, което е по щадящо?

Не е задължително да окапе изцяло. Това зависи от медикаментите, от поносимостта на съответния организъм. 
Като цяло смисълът на химиотерапията е да убие раковите клетки, които са най-бързо растящите в организма. От това страдат и другите бързорастящи клетки в тялото, към тях спадат ноктите и косата. За по-щадяща химия не съм чувала.

Доколкото знам има в София на две места (мисля, че и в Пловдив) болници, които прилагат съхраняваща терапия за косата. Представлява поставяне на специална гумена шапка, в  която тече изстуден силикон. Идеята е по време на вливката, както и няколко часа преди и след нея, скалпът да се поддържа с по-ниска температура от обичайното. Мисля че е около 18-20 градуса. Така капилярите, които се  намират близо до фоликулите (коренчето на косъма) се свиват от студа и притока на химия чрев кръвта към тях намалява драстично. Преди и след самата терапия скалпа и косата се мият със специален шампоан. Доколкото разбрах от една дружка, която е на такава терапия, не се покрива от касата и струва около 250 лв на вливка.
Въпреки това, не дават 100 % гаранция, че косата ще се запази на 100 %. Много зависи от структурата на косъма, плътността, гъстотата и т.н.
Както писах по-горе, много строго индивидуално е всичко.

Последна редакция: пт, 11 дек 2020, 16:14 от Lea_Lea

# 577
Благодаря ви! Аз не съм от София и ви моля препоръчайте ми магазин за хубави перуки.

# 578
Благодаря ви! Аз не съм от София и ви моля препоръчайте ми магазин за хубави перуки.

Доколкото помня, ти май беше от Русе?
Има няколко магазина магазина, но налични перуки, които можеш да вдиш на живо и да пробваш има само до старческия дом на ул. Доростол. Там работят и с протокол от Дирекция Социално подпомагане. С него държавата ще ти отпусне 128 лв за перука. Те разбира се са по-скъпи, така че се доплаща, според перуката, която ще си избереш.

Последна редакция: пт, 11 дек 2020, 16:36 от Lea_Lea

# 579
Лейди, честит рожден ден! Много здраве и спокойствие ти желая!

Иса, присъединявам се към "колежките" по отношение на ХТ. Аз съм на принципа, че като сме се докарали до тук, трябва да направим най- доброто за себе си и да си подсигурим спокойно бъдеще. Терапията минава и заминава, косата ще порасне, но най- важното е да си върнем здравето доколкото е възможно.
    Аз си взех перуките от Амоена - и двете изкуствени, с много добро качество.

# 580

Доколкото помня, ти май беше от Русе?
Има няколко магазина магазина, но налични перуки, които можеш да вдиш на живо и да пробваш има само до старческия дом на ул. Доростол. Там работят и с протокол от Дирекция Социално подпомагане. С него държавата ще ти отпусне 128 лв за перука. Те разбира се са по-скъпи, така че се доплаща, според перуката, която ще си избереш.
[/quote
Аз съм в София в момента и предпочитам от тук да си купя. Предполагам, че избора е по-голям.

# 581
В София има голям избор. Може да отидеш в Амоена. Русенския магазин, който ти препоръчах, е техен представител.
Simple Smile
За средствата от Социално подпомагане обаче, документи се подават в дирекцията по постоянен адрес. Ако постоянния ти адрес е в Русе, трябва да подадеш в Русе.

# 582
  • Русе
Иса, моята коса не окапа цялата, но я махнах до 1-ви номер. Все едно рядка коса си беше.

# 583
Писах преди няколко дни, преки впечатления от каската. А, иначе тоя път и моята коса не окапа нацяло, но я махнах, че ужасно ме боляха корените, на останалите косми.

# 584
Еха =-=-=-=-=
Сега, прочетох поста ти за каските. (Защо съм го пропуснала преди, за мен е загадка) Абсолютно се припокрива виждането ти с това, което ми сподели моята позната.

Общи условия

Активация на акаунт