Секцио или естествено раждане

• 41 310
  • 546
  •   1
Отговори
# 105
В предишните коментари момичетата много добре са написали плюсовете и минусите на двата вида раждане. Аз избрах секциото и не съжалявам, много бързо се възстанових, избегнах цялото напрежение и стрес с естественото раждане и разбира се цялото ни здравеопазване. Смятам, че секциото една идея крие по-малко рискове, усложнения и разправии от едно нормално раждане и че ако може човек да си го позволи и това, че в нашата държава се разрешава и без медицински причини, ще си спести не малко неща.

# 106
Много ми е любопитно как се избягва "цялото здравеопазване" при коремна операция.

# 107
В предишните коментари момичетата много добре са написали плюсовете и минусите на двата вида раждане. Аз избрах секциото и не съжалявам, много бързо се възстанових, избегнах цялото напрежение и стрес с естественото раждане и разбира се цялото ни здравеопазване. Смятам, че секциото една идея крие по-малко рискове, усложнения и разправии от едно нормално раждане и че ако може човек да си го позволи и това, че в нашата държава се разрешава и без медицински причини, ще си спести не малко неща.
И как разбра, че секциото крие по-малко рискове, като не си раждала вагинално?

# 108
  • София
"Кога цезаровото сечение е оправдано?

Страхът от раждането или желанието да родиш на 7.07 в седем часа заради асцендента двоен Рак не е медицински показател. Цезаровото сечение е оправдано, когато естественото раждане е рисково за майката или за бебето: при многоплодна бременност, диабет, високо кръвно налягане, инфекция по време на бременността, ХИВ или херпес или проблем с плацентата, при много висок диоптър и наличие на опасност от отлепяне на ретината при напъванията. Цезаровото сечение може да бъде необходимо също така в някои ситуации като например много голямо бебе в майка с малък таз, или лоша позиция на бебето.

Също така по време на раждането може да се наложи цезарово сечение по спешност.

Защо цезаровото сечение по желание не е добър вариант?

Въпреки че цезаровите сечения обикновено се смятат за безопасни и, в някои ситуации животоспасяващи, те носят допълнителни рискове в сравнение с нормално раждане.

Както сами можем да се убедим, едва ли 55% от родилките в България имат диабет, високо кръвно, чакат близнаци и т.н. Просто някои жени твърде много се страхуват от раждането и решават, че секциото е по-добър вариант.

Като коремна операция цезаровото сечение увеличава риска от по-голяма загуба на кръв и по-голям риск от инфекция. Три пъти по-вероятно е жената да умре по време на секцио отколкото при нормално раждане, поради образуването на кръвни съсиреци, инфекции и усложнения от анестезията. Като оставим настрана евентуалните усложнения и риска от фатален край, възстановяването при секцио е по-бавно, стои се по-дълго в болницата. Докато след нормалното раждане, обикновено след няколко часа родилката вече е на крака.

След секцио първите 24 часа жената не може да се грижи за бебето си, а кърмата й идва по-трудно. За разлика от нормалното раждане, което трае между 9 и 17 часа, секциото е максимум 1 час и нито организмът, нито бебето могат да се приготвят, че плодът вече излиза.

Раждането с цезарово сечение до голяма степен предопределя начина на раждане и при следваща бременност.

Секциото определено е стресово за бебето. Бебета, родени с цезарово сечение може да да имат повече проблеми с дишането при раждането и дори по време на детството като астма."

Написано като за лаици като мен. Ама щом има хора, които" могат да си го позволят", то май няма какво повече да се добави.
А това за избягване на здравеопазването е топ.

# 109
Много ми е любопитно как се избягва "цялото здравеопазване" при коремна операция.
Като си насрочиш дата, а не примерно да те връщат след термин или пък да си от караш по 20 часа с болки.

# 110
Доста от нещата в по-горния копиран текст за моя случай са пълна глупост.
Аз след секциото се възстанових много по-бързо, отколкото след нормалното раждане, със значително по-малко болки, физически дискомфорт и ТРАЙНИ увреждания.
И след двете раждания бях на крака след няколко часа и сама се грижех за бебетата.

Рисковете за майката и бебето според мен най-вече зависят от правилната преценка на доктора- всъщност ако секциото НЕ е планирано, много доктори са склонни да те поизмъчат повече в опити да завършиш раждането "нормално", а не да организират спешно операционна, облекла, анестезиолози и т.н.- в този случай от самите лекари знам, че за тях по-лесният вариант НЕ е да направят секциото. А вътрешните разкъсвания не са шега работа.
Лично аз след нормалното раждане имах такова разкъсване на шийката на матката, че в последствие ми се наложи операция.

В 21 век рискът от инфекции след секцио е контролиран риск- контролиран с медикаменти.

Нима след нормалните раждания няма проблеми? Аз имам 2 приятелки, които години след ражданията се напикават вследствие на усложнения от нормално раждане- понапълни ли се пикочният мехур и хайдеее... Това не е ли ужасно? 30 годишни жени да не могат да контролират уринирането?

Аз не агитирам за секцио. Но съм категорично против превъзнасянето на нормалното раждане като върховно геройство от страна на майката или доктора. Защото често не е...

# 111
И как разбра, че секциото крие по-малко рискове, като не си раждала вагинално?
А нужно ли е да си раждал вагинално, че да изразиш мнение. Просто изказах мнение и не мисля, че трябва да се обяснявам и повтарям при положение, че има много хубави коментари преди моя, които съвсем добре са обяснили хората. Всеки сам си решава.

# 112
Като си насрочиш дата, а не примерно да те връщат след термин или пък да си от караш по 20 часа с болки.
Ам че боли ма Буля ! Туй бебе ма, не е кат запек. Ша понапъниш малко.

Последна редакция: сб, 07 ное 2020, 14:40 от buttercake

# 113
Значи абсурдът в случая е да се мисли, че секциото е по-добрия , сигурен и нетравмиращ начин за майка и бебе!!
Докато има жени, които го мислят и лекари, които го практикуват като внушение, сме в голям проблем с качеството на пред и следродилния процес.
Има много усложнения след операцията “секцио”, които може да се получат след години, при последващи бременности и тн.
Не знам защо всяка бъдеща майка не се ограмоти, след като лекарите ни са търгаши, и не се поинтересува защо не е добре да ражда секцио по желание, а се носи вода от 10
кладенеца , за да убедим една клета душа как ще си реши всички проблеми с едно секцио, което е нищо работа!

# 114
Не съм чувала за секцио в домашни условия. А за естествено раждане у дома съм. Без да рекламирам второто (не съм му фен), това говори достатъчно за това, кое е по-рисково.

# 115
  • Beyond the stars
Ам че боли ма Буля ! Туй бебе ма, не е кат запек. Ша понапъниш малко.

То секциото ич не боли. Само като да са ти вързали вътрешностите с тухла и да са я метнали през 2рия етаж. Пей сърце е работата, нали.

# 116
Не, не говори за това е кое е по-рисковано, а за кое се искат умения и професионализъм Wink

При мен болки почти не е имало, само когато се смея- в първите дни след операцията. Виж, след нормалното раждане не можех да седна 1 месец... Така че: всичко е индивидуално.
Факт е, че не можех да повярвам, че се чувствам толкова добре след секциото- именно заради тонове коментари, които съм чела, правени от някой си наизуст...
Не съм чувала за секцио в домашни условия. А за естествено раждане у дома съм. Без да рекламирам второто (не съм му фен), това говори достатъчно за това, кое е по-рисково.

# 117
  • София
Доста от нещата в по-горния копиран текст за моя случай са пълна глупост.
Аз след секциото се възстанових много по-бързо, отколкото след нормалното раждане, със значително по-малко болки, физически дискомфорт и ТРАЙНИ увреждания.
И след двете раждания бях на крака след няколко часа и сама се грижех за бебетата.

Рисковете за майката и бебето според мен най-вече зависят от правилната преценка на доктора- всъщност ако секциото НЕ е планирано, много доктори са склонни да те поизмъчат повече в опити да завършиш раждането "нормално", а не да организират спешно операционна, облекла, анестезиолози и т.н.- в този случай от самите лекари знам, че за тях по-лесният вариант НЕ е да направят секциото. А вътрешните разкъсвания не са шега работа.
Лично аз след нормалното раждане имах такова разкъсване на шийката на матката, че в последствие ми се наложи операция.

В 21 век рискът от инфекции след секцио е контролиран риск- контролиран с медикаменти.

Нима след нормалните раждания няма проблеми? Аз имам 2 приятелки, които години след ражданията се напикават вследствие на усложнения от нормално раждане- понапълни ли се пикочният мехур и хайдеее... Това не е ли ужасно? 30 годишни жени да не могат да контролират уринирането?

Аз не агитирам за секцио. Но съм категорично против превъзнасянето на нормалното раждане като върховно геройство от страна на майката или доктора. Защото често не е...

И понеже при Вас е било така, да зачеркнем цялата налична статистика и информация по темата?
А доколко е глупост написаното - всеки си има глава на раменете.

# 118
  • Sofia
Аз винаги съм се чудила как е възможно да те смущават 7-8 часа болки ( в повечето случаи и доста по-малко), за да родиш? Колко пъти става майка една жена в днешно време? Два, максимум три пъти? Какво толкова на фона на един човешки живот?
Същите тези хора могат с дни да търпят болката от мъдрец или бъбречна криза. В случая имаме бебе на финал Simple Smile

# 119
Секциото е травматично изживяване за бебето и  майката.

Общи условия

Активация на акаунт