Секцио или естествено раждане

• 41 369
  • 546
  •   1
Отговори
# 120
Ама защо мислите, че страхът от болката е основният фактор???

# 121
  • София
Аз винаги съм се чудила как е възможно да те смущават 7-8 часа болки ( в повечето случаи и доста по-малко), за да родиш? Колко пъти става майка една жена в днешно време? Два, максимум три пъти? Какво толкова на фона на един човешки живот?
Същите тези хора могат с дни да търпят болката от мъдрец или бъбречна криза. В случая имаме бебе на финал Simple Smile
7-8 часа бива даже си е бързо ако родиш нормално за толкова ама 20 часа айде няма нужда... И то болката за всеки май е различно понятие. При някой е като по-тежък цикъл, при друг е доста по-болезнено явно...

# 122
  • Добрич
Доста от нещата в по-горния копиран текст за моя случай са пълна глупост.
Аз след секциото се възстанових много по-бързо, отколкото след нормалното раждане, със значително по-малко болки, физически дискомфорт и ТРАЙНИ увреждания.
И след двете раждания бях на крака след няколко часа и сама се грижех за бебетата.

Рисковете за майката и бебето според мен най-вече зависят от правилната преценка на доктора- всъщност ако секциото НЕ е планирано, много доктори са склонни да те поизмъчат повече в опити да завършиш раждането "нормално", а не да организират спешно операционна, облекла, анестезиолози и т.н.- в този случай от самите лекари знам, че за тях по-лесният вариант НЕ е да направят секциото. А вътрешните разкъсвания не са шега работа.
Лично аз след нормалното раждане имах такова разкъсване на шийката на матката, че в последствие ми се наложи операция.

В 21 век рискът от инфекции след секцио е контролиран риск- контролиран с медикаменти.

Нима след нормалните раждания няма проблеми? Аз имам 2 приятелки, които години след ражданията се напикават вследствие на усложнения от нормално раждане- понапълни ли се пикочният мехур и хайдеее... Това не е ли ужасно? 30 годишни жени да не могат да контролират уринирането?

Аз не агитирам за секцио. Но съм категорично против превъзнасянето на нормалното раждане като върховно геройство от страна на майката или доктора. Защото често не е...
Аз след секциото 20 дни не можех да се изпикая с извинение ако някой не ме вдигне от леглото,а какво остава да си гледам децата.Спях само по гръб,защото не можех да се обърна настрани.Чувството да чуваш как бебето ти да реве,а ти да чакаш някой да ти го подаде,защото ти не можеш да станеш от леглото,за да го  успокоиш е отвратително.Същото е и чувството,когато 6 годишното ти голямо дете те прегърне и без да иска е докоснало с глава операцията ти,а ти изквичаваш от болка.
А относно трайните увреждания след 2 коремни операции(секциото и след 1 година друга отворена) съм с корем на перманентно бременна в 5-6 месец,заради многото сраствания.Благодарение на тях всеки месец,се друсам със слонски дози обезболяващи,за да мога да съм горе-долу добре.Върхът на сладоледа е,че няма кой да ми ги бие и трябва да го правя сама.Само си представи:ревеш от болка и обикаляш в кръг със забита в задника ти игла(на всички са ни правени мускулни инжекции и знаем къде се бият,което обяснява това с обикалянето).Най-тъпото е,че ме е страх от игли.
Та викаш не крие рискове от трайни увреждания,а?

# 123
Олеле, пак се започват ожесточени спорове тука.. приемете ,че всеки сам си преценява какво да прави с тялото си. Ако някоя е решила да роди секцио каквото и да кажете няма да я спрете. Всеки сам си преценява рисковете. Знаем, че раждалите вагинално са герои, а секциото лигли.. 😂 и 500 статии да копирате ще има жени, които не искат да раждат вагинално и това е.. и все ще се намери лекар, който да им направи услугата.. не виждам смисъл тук да се спори кое боли повече и кое е по рисковано. Всичко е относително и всяко раждане преминава различно, че така крайно да се изказвате за минусите на секциото. Дай да умират жените , за да не родят по този лош гаден изкуствен начин 😂 питат за мнение в темата, не за спорове и агитации. Как може жените, раждали секцио да подхождат супер готино в темата и да си кажат просто личния опит.. а тези раждали вагинално да правят спорове и да се пенят кое е правилно и кое не 😂

# 124
Олеле, пак се започват ожесточени спорове тука.. приемете ,че всеки сам си преценява какво да прави с тялото си. Ако някоя е решила да роди секцио каквото и да кажете няма да я спрете. Всеки сам си преценява рисковете. Знаем, че раждалите вагинално са герои, а секциото лигли.. 😂 и 500 статии да копирате ще има жени, които не искат да раждат вагинално и това е.. и все ще се намери лекар, който да им направи услугата.. не виждам смисъл тук да се спори кое боли повече и кое е по рисковано. Всичко е относително и всяко раждане преминава различно, че така крайно да се изказвате за минусите на секциото. Дай да умират жените , за да не родят по този лош гаден изкуствен начин 😂 питат за мнение в темата, не за спорове и агитации. Как може жените, раждали секцио да подхождат супер готино в темата и да си кажат просто личния опит.. а тези раждали вагинално да правят спорове и да се пенят кое е правилно и кое не 😂
Пиша, защото секциото се нарича "травматично раждане" и е гадно за бебето. Вижте в раздел СО има линк с интервю на психолога Людмил Стефанов.  
Това, което аз видях, докато бях в болницата ще ми остане лош спомен завинаги. В съседната стая имаше родилка със секцио. И докато аз обикалях стаята с бебето и го кърмех, и бях на 7-то небе от щастие, тя умираше от болка и изобщо не можеше да се надигне от леглото. Тя правеше неистови усилия, водена от силно желание да си гушне детенцето.....да стане, но на лицето и беше изписано адско страдание.
И дори да успееше след 1/2 час да се изправи на крака, пак не успяваше да го вдигне от креватчето. Непрекъснато съпругът и беше там и той и го подаваше. Гледах я и я съжалявах.  Вътрешно бях благодарна, че при мен всичко мина нормално и родих без усложнения. Готова съм да понеса не 20,а 40 часа контракции, само и само да отърва ножа.

Последна редакция: сб, 07 ное 2020, 19:03 от buttercake

# 125
  • Добрич
Нали точно в това е смисълът на информирания избор:да прочетеш за плюсовете и минусите и да вземеш решение.Споровете възникват от хора,които възхваляват фанатично коремна операция,защото са имали щастието и късмета при тях всичко да е наред.Когато обаче се появи такъв,при който всичко не е минало наред, неговото различно мнение дразни първите и спорът е налице.
А според мен никоя раждала жена, независимо как,не е лигла.

# 126
  • пак там
... В съседната стая имаше родилка със секцио. И докато аз обикалях стаята с бебето и го кърмех, и бях на 7-то небе от щастие, тя умираше от болка и изобщо не можеше да се надигне от леглото. Тя правеше неистови усилия, водена от силно желание да си гушне детенцето.....да стане, но на лицето и беше изписано адско страдание.
...

Значиии... като започнете да цитирате себе си като единствен правилен вариант...

И аз видях. Пет часа след секциото, когато ходих да си видя бебето,  и следващите дни я гледах. Една дама, която много държеше да роди вагинално. Която ви на болно куче първите 24 часа. Която продължаваше да вие, че иска вагинално, въпреки че лекарите вече се бяха изплашили не на шега. Чийто мъж се опъваше само защото "ама тя иска така". И когато роди, държеше да стои разкрачена, на отворена врата, щото й било задушно в стаята. И огромната "роза" в междукрачието й можеше да се види от другия край на коридора, дип че беше в ъглова стая. Три дена лежа в тая поза. После не знам - аз си тръгнах.

Информацията за секциото като коремна операция е отпреди има-няма 20 години, това са учили лекарите - това си повтарят. Да ви кажа, оттогава медицината доста напредна. В България също.

И сега сериозно! Престанете да плашите жената с градски легенди! Дали ще е достатъчно уплашена, за да иска секцио, или достатъчно уплашена, за да иска вагинално раждане, - вие не го знаете. Тя си има лекар, който я следи през цялата бременност, който знае всичко в детайли, и именно той може да й каже с какъв вид раждане ще я изражда.

# 127
... В съседната стая имаше родилка със секцио. И докато аз обикалях стаята с бебето и го кърмех, и бях на 7-то небе от щастие, тя умираше от болка и изобщо не можеше да се надигне от леглото. Тя правеше неистови усилия, водена от силно желание да си гушне детенцето.....да стане, но на лицето и беше изписано адско страдание.
...

Значиии... като започнете да цитирате себе си като единствен правилен вариант...

И аз видях. Пет часа след секциото, когато ходих да си видя бебето,  и следващите дни я гледах. Една дама, която много държеше да роди вагинално. Която ви на болно куче първите 24 часа. Която продължаваше да вие, че иска вагинално, въпреки че лекарите вече се бяха изплашили не на шега. Чийто мъж се опъваше само защото "ама тя иска така". И когато роди, държеше да стои разкрачена, на отворена врата, щото й било задушно в стаята. И огромната "роза" в междукрачието й можеше да се види от другия край на коридора, дип че беше в ъглова стая. Три дена лежа в тая поза. После не знам - аз си тръгнах.

Информацията за секциото като коремна операция е отпреди има-няма 20 години, това са учили лекарите - това си повтарят. Да ви кажа, оттогава медицината доста напредна. В България също.

И сега сериозно! Престанете да плашите жената с градски легенди! Дали ще е достатъчно уплашена, за да иска секцио, или достатъчно уплашена, за да иска вагинално раждане, - вие не го знаете. Тя си има лекар, който я следи през цялата бременност, който знае всичко в детайли, и именно той може да й каже с какъв вид раждане ще я изражда.

Секциото е травматично за бебето.

# 128
  • пак там
Хубаво е да дочетеш до края. Ама кой колкото си може, уморително е сигурно...

# 129
  • София
😁😁😁Травматично е да. Като се роди и не може да казва “мамо” вече 😃😃😃 Айде стига с глупостите! Имате си лекари слушайте ги! В БГ мама няма да ви кажат как да родите и колко травмирано ще е бебето ако се роди секцио.

# 130
Ма те жените в Бг!!! не искат нормално, защото точно такива дивашки тазкази слушат за цъфнали рози!!!
Раждала съм в чужбина и от ден 1 до денят на раждането у мен лекарите всяваха само спокойствие, че знаят какво правят.
От 7-ми месец се знаеше, че детето е извън нормите( последен ехограф средата на 7-ми месец), че е с 2 пъти увита пъпна връв и в нито един момент думата секцио не беше на дневен ред.
На курсовете за раждане ни обясняваха много добре ползите от нормалното раждане, дори съветваха да не се ползва епидурална при възможност( това е друга гема и няма да я засягам).
През целуя си живот ме е било страх от раждането, но професионалистите ме накараха да забравя това и да чакам спокойно и уверено деня.
Родих вагинално, бебе 4200кг.,55 см., без никакъв проблем.За има-няма 5-6часа от контракция първа.
Вторият ми син раждах в Бг. и знаех какво искам- раждане без упойка, а лекарят ме попита да не съм от “бг -мамите”??!!
Какво да кажа..!🤦🏻♀
Родих индуцирано раждане със ситрма без никаква болка почти до края, за 3-4ч., бебе 4кг.(седмица преди термин) и 53см.
Сигурна съм, че благодарение на увереността , която инези лекари в Испания и целия им екип ми дадоха, успях да родя бързо и безпроблемно.
После по същия начин ме подкрепиха за кърменети.
Така че една млада майка няма нужда да нъде плашена, а да бъде окуражавана и да знае, че лекарят й ще направи най-добрия избор за нея.
Затова казах, че имаме голям приблем в Бг с културата ни относно целия процес.
Ааа..и забравих- таткото беше на ражданията!

# 131
  • Beyond the stars
Да бе, всички бебета, родени секцио в един дълбок стрес и травмирани за цял живот.
Пък естествено родените все едни щастливи еднорози.

# 132
  • София
Ма те жените в Бг!!! не искат нормално, защото точно такива дивашки тазкази слушат за цъфнали рози!!!
Раждала съм в чужбина и от ден 1 до денят на раждането у мен лекарите всяваха само спокойствие, че знаят какво правят.
От 7-ми месец се знаеше, че детето е извън нормите( последен ехограф средата на 7-ми месец), че е с 2 пъти увита пъпна връв и в нито един момент думата секцио не беше на дневен ред.
На курсовете за раждане ни обясняваха много добре ползите от нормалното раждане, дори съветваха да не се ползва епидурална при възможност( това е друга гема и няма да я засягам).
През целуя си живот ме е било страх от раждането, но професионалистите ме накараха да забравя това и да чакам спокойно и уверено деня.
Родих вагинално, бебе 4200кг.,55 см., без никакъв проблем.За има-няма 5-6часа от контракция първа.
Вторият ми син раждах в Бг. и знаех какво искам- раждане без упойка, а лекарят ме попита да не съм от “бг -мамите”??!!
Какво да кажа..!🤦🏻♀
Родих индуцирано раждане със ситрма без никаква болка почти до края, за 3-4ч., бебе 4кг.(седмица преди термин) и 53см.
Сигурна съм, че благодарение на увереността , която инези лекари в Испания и целия им екип ми дадоха, успях да родя бързо и безпроблемно.
После по същия начин ме подкрепиха за кърменети.
Така че една млада майка няма нужда да нъде плашена, а да бъде окуражавана и да знае, че лекарят й ще направи най-добрия избор за нея.
Затова казах, че имаме голям приблем в Бг с културата ни относно целия процес.
Ааа..и забравих- таткото беше на ражданията!
Тогава жените в БГ да си слушат лекарите, не да слушат истории за раждания тук Simple Smile Всяко раждане на дете е различно, болка, обезболяващи, за колко време се е родило детето и как се е родило...

# 133
много доброжелателли около тях дават акъл и разказват апокалиптични картини!!!Пълно безумие!
И страхът се всява от в малката главица на подрастващата девойка, която е попаднала на тях.
А лекарите ни са гола-вода в болшинствотот си що се касае до емоционалната подкрепа на пациента.

# 134
  • София
Не може да кажете, че са ни гола вода лекарите, защото доста жени израждат. И майки и деца излизат благодарение на тях живи и здрави от болниците! Сега, защото не съм успяла да родя нормално няма да се психясам я Simple Smile От нормално раждане стигнало до спешно секцио с бебе с падащи тонове, трябва да ви кажа, че точно лекарката си я спаси Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт