Секцио или естествено раждане

• 42 830
  • 546
  •   1
Отговори
# 240
Сега защо говорите глупости тука.. винаги можело да я срежат... Ами не, не винаги може. Има случаи момичета ,които е трябвало да родят секцио им изтичат водите и докато стигнат до болницата вече са с пълно разкритие и се налага да родят нормално. Или тръгва да излиза обаче с ръката напред... Ами не може са го набутат вътре и да я срежат... Режат ама друго място Wink . Не агитирам за секцио, тежка операция е, не знам защо се носи слава, че било по-лесно.. ама не си чешете езиците като говорите ,че един вид ,ако и е трудно на жената и ще я срежат..

# 241
При мен секциото го направиха на 9см разкритие.

# 242
  • Sofia
И при мен беше на 9 см. Жената има предвид, че не може да се направи секцио ако главата е в родовия канал, така е. Ама тя ако е стигнала до там.. хич не и трябва операция 😀

# 243
  • София
И при мен беше на 9 см. Жената има предвид, че не може да се направи секцио ако главата е в родовия канал, така е. Ама тя ако е стигнала до там.. хич не и трябва операция 😀

Не съм доктор, лаик съм в тази област и все пак, съдейки по собствения си опит с две раждания на общо 3 деца, изпитвам известни съмнения в горното. Голямата си дъщеря родих със секцио при правилно положение на плода, при достатъчно голямо разкритие и  най-вече при грантирано според ехографа навлизане на плода  с главата в родовия  канал - все предпоставаки за едно нормално раждане. Но пусто - шанс лош,   сигурно едно на милиард, къса пъпна връв. Излизане няма.. освен със секцио, при това явно непременно вертикално, хоризонталното ниско долу нищо не би променило.. И все пак, след вертикално секцио и адски белег по продължението на почти целия корем родих 3 години по-късно нормално близначките си - доносени, всяка от тях по близо 3 кг..

# 244
  • София
Мен ме срязаха на 10см, бебето уж тръгваше при напъване и после се връщаше назад. Двойно увита пъпна връв около ръка и шия (няколко лекари не го бяха видяли преди това на ехографа в предродилна или поне никой нищо не спомена). Коментарът на АГ след раждането "Никакъв шанс да излезе само нямаше". Оказа се, че и тазът ми е бил тесен (а бебешорът се роди 3240, при приемането го мереха 2700)

Истината е, че бързо се навиват да режат в момента, ако се закучи нещо. Поне с майки, които са били спешно секцио последните месеци така е било (говоря за познати).

# 245
Да, всеки си има разни случки. Става въпрос, че не винаги има вариант да се среже жената и да се направи секцио. Това определение пък 'тесен таз', ако се разчетете из интернет ще ви стане ясно, че много много малко жени реално имат толкова тесен таз, че да не могат да родят вагинално. Ама то това е друга тема. Като едрите бебета, които налагат секцио, а се раждат 3кг.

# 246
  • Sofia
Аз затова казах в първия си пост по темата, че секцио винаги може да се направи. При мен беше така - 9 см, уж вече щях да напъвам и паднаха тоновете ( пъпната връв била увита). Извадиха го преди да разбера.

# 247
  • пак там
В секциото, направено качествено, няма нищо, ама абсолютно нищо страшно.

Аз бях обратното на дамата, при все, че си ме беше страх. Исках вагинално раждане, наложи се секцио заради миома на родовия канал. Умирах от ужас предишната вечер.

Ами нищо страшно не стана. Вкараха ме, направиха ми спинална упойка, посмяхме се, посмяхме се, посмяхме се, стана ми лошо и ми показаха бебето. Оказа се, че това "стана ми лошо" си има чисто физиологично обяснение, абсолютно нормално е и всичко приключи за петнайсет минути.

Е, при мен не приключи, защото трябваше да се отстранят всичките сигурно хиляда крачета на проклетата миома, и продължиха още час и половина. Та още час и половина се похилихме на вицове. Даже се скарахме с лекарите, щото ми забраниха да се смея.

Но самото изваждане на бебето  стана цифром и словом за петнайсет минути. Нищо му нямаше, не беше тръгнало, не беше увито в пъпна връв, здраво и право момче на дванайсет години е в момента. А беше голямо и едро - 4,5 кг, на 55 см.

Между другото, за тесния канал... Когато ми правиха на третия ден контролен преглед с ехограф, единият лекар се обърна към другия с репликата: "Онова бебе (моето, демек) оттук нямаше да можем да го изкараме, сигурен съм!" Та толкоз за тесния канал.

# 248
  • София
Да, всеки си има разни случки. Става въпрос, че не винаги има вариант да се среже жената и да се направи секцио. Това определение пък 'тесен таз', ако се разчетете из интернет ще ви стане ясно, че много много малко жени реално имат толкова тесен таз, че да не могат да родят вагинално. Ама то това е друга тема. Като едрите бебета, които налагат секцио, а се раждат 3кг.

Ами може да съм от тези малкото случаи Simple Smile Правени са ми измервания и прегледи и не е казано просто ей така. И лекарите смятаха, че бебе 3кг все пак ще мине, ама йок.

# 249
Няма как всички да раждаме секцио защото "може бебето да тръгне с ръката напред" или "може да се заклещи". Да, може да стане ама е по-вероятно да не стане. Иначе изобщо няма да се занимаваме с вагинално раждане ами всички под ножа за "по-сигурно". Няма нужда сега да се описват на жената всички възможни усложнения на вагиналното раждане, заклещвания и прочие. То може и саксия да ни падне на главата като вървим или кола да ни блъсне като пресичаме ама излизаме, нали...
Казвам го като много страхлив човек. Само че от секциото ме беше страх повече. Родих вагинално и изключително много се радвам, че реших така, никога не бих си причинила операция без нужда.
И все пак, жената да ражда така както би се чувствала спокойна. Още не е късно да си уреди секцио, ако толкова държи.

# 250
Секциото е коремна операция и няма нищо общо с раждането. Според д-р Щерев е кофти за бебето.
Цитат от неговото интервю пред БНР
Рискове за новородените:

„Има такива данни, върху стотици хиляди раждания, които показват, че децата, които са родени със секцио боледуват по-често, статистически значимо, от астма, алергични заболявания и други автоимунни заболявания. Всеки може да провери в интернет и в специализираната литература за тези данни! Това е много логично, защото дихателната система на плода съзрява последна преди раждането - последните една-две седмици. Когато се роди недоносен плод, обикновено имаме проблем, който казваме „дистрес синдром“ - не може да диша новороденото добре и трябва да обдишва. Когато е доносено детето, тогава алвеолите са раздути и то плаче добре и диша добре. Самото раждане в продължение на 8 - 10 - 12 часа е непрекъснато „мачкане“ на бебето. Това е физиологичен процес, през който се активизират надбъбречните жлези, произвеждат се кортикостероиди, а тези кортикостероиди водят до увеличаване на продукцията на сърфактант и така при раждането бебето диша по-добре, отколкото децата, които се раждат чрез секцио“.

Която иска да ражда секцио.

Последна редакция: пт, 18 юни 2021, 19:45 от buttercake

# 251
  • Sofia
По мои наблюдения, все по-малко жени правят избор в полза на бебето. Като се започне от раждането, та до училище. Това е положението, всеки иска най-малкото съпротивление.

# 252
Никой не е казал 'хайде да ходим да раждаме секцио, че нещо може да стане'. По съвсем друг повод е казано какво може да се обърка, но в този форум забелязвам ,че четене с разбиране не е силна страна на потребителите.
И не обяснявайте на жената, че секциото е супер преживяване. За ВАС може да е било, но за мен не беше определено. И не е било по желание, щото нещо да не се обърка. Опитвам се да обясня, че няма нужда да говорим за личните си случки все едно са Нормата.. самото секцио може да ви е минало с вицове, но възстановяването с песни и танци ли е било? Това имах предвид, а не ,че е страшно да те оперират. Именно, че това е операция и то не е лека за организма.

# 253
  • София
Е, кво! Вместо да успокоим жената, учкато изчете всички случки за заклещени бебета и шев и кройка, още по-зле ще ѝ стане!

Браво! Точно така се прави с неродилите, та да може още по-рядко да вземат адекватни за бебетата си решения!

# 254
Самия факт, че в развитите здравно страни ,секцио се практикува в краен случай, може да говори сам по себе си.Вижте детската смъртност и тази на родилките при ражданията, сравнени с тези у нас.Та си направете изводи дали те са в грешка.
Ако нормалното раждане беше страшно и рисково, щяха и там да режат наред, както е в Бг., където парата и най-малкото съоротивление са ни качили начело в класациите по раждане секцио.
То па голям проблем в нашата
мила рОдина да родиш се оказва, съпоставено със света.

Последна редакция: пт, 18 юни 2021, 16:21 от ДХ3

Общи условия

Активация на акаунт