Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Секцио или естествено раждане

 • 7 314
 • 191
 •   1
Отговори
# 30
 • Niagara Falls, NY
 • Мнения: 2 083
Да, секцио утежнява естественото потичане на кърмата и нещо толкова естествено се превърна в страшен кошмар за мен и рожбата ми.
Това също трябва да се има предвид, ако майката избира вид на родоразширение.

За късогледството - следи се вътреочното налягане, късогледство само по себе си не е достатъчен признак за цезарово сечение.

# 31
 • Мнения: 891
Аз нямах проблем с кърмата нито след нормалното раждане, нито след секциото. Всъщност и сега, 1 година след секциото, продължавам да кърмя.

# 32
 • София
 • Мнения: 12 267
Нормално вагинално раждане!!
Имам две деца, родени 4200 /55 см и 3900/53 см.
И двамата родени много бързо.
Никога не бих родила секцио от страх и по мой избор.
Има немалко медицински изследвания, които доказват негативите от секцио за майката и бебето(не са задължителни, но често срещани).Секцио е коремна операция , нелека и в нормалните държави се прибягва до него само в краен случай!Защо ли!
Даже Бг скоро беше “порицана” от европейските структури заради огромния брой секцио раждания .

# 33
 • Мнения: 315
В този форум темата 'секцио' е табу 😂
Нямам опит все още ,но ще раждам секцио ,защото имам предпоставки за това по медицински причини. Лекаря ми не ме е натискал за това, както спомена една от вас по-нагоре.. аз сама му казах, че избирам този вариант,за да си спестя проблемите и стреса. Ако нямах медицински причини не знам дали бих избрала секцио, но е факт, че доста често без причина момичетата го избират, от страх ли от какво няма значение.. важното е накрая мама и бебе да са добре. Ако на някоя не и се ражда вагинално по-добре да не го прави. Този стрес, който ще изживее майката месеците преди раждането ще се отразят на бебето. Най-добре всяка да си избере комфорта и това, което я кара да се чувства спокойна. Никоя не е по-малко майка ако роди секцио, или повече ако роди вагинално ✌️
За нормалното раждане съм, но не на всяка цена! ☺️

# 34
 • Мнения: 501
Бях със секцио по медицински причини .
Високо кръвно, оттоци навсякъде ,наднормено тегло, очила(не бяха проблем)... Бях запънала,че ще раждам естествено(от болка изобщо не ме е страх , с висок праг на болка съм), защото е най-добрия вариант, да ама не. Вдигнах 220 кръвно и ме метнаха на масата като умряла риба. Бях със спинална упойка,която е по-щадяща по принцип. Била съм за друга операция с пълна и мога да кажа ,че ако мога да избирам спиналната е по-добре. И с другата не съм имала проблем и няколко часа след пълна упойка обикалях реанимация и кляках, но спиналната е далеч по-добре. В съзнание си, не усещаш нищо, аз исках да гледам , ама не ми дадоха. Беше ми все едно дали ще хвърлят черва по пода. Така и не разбрах кога излезна, не изплака веднага. Отнесоха я на момента, изобщо не ми я показаха. Зашиха ме и ме закараха в реанимация. Отначало нищо не чувстваш, защото упойката те държи, но първото което ти закачат на стойката са 3 банки окситоцин. Първата беше ок. Изтече и нищо, то през по-голямата част те държи упойката. После болката ми беше като при цикъл (имам доста болезнен и съм свикнала) , питаха ме искам ли болкоуспокояващо, ама аз нали съм курназ ,за какво ми е и пуснаха втората. Малко преди края на втората бях стиснала чаршафа и търсих какво да захапя. Тогава вече поисках болкоуспокояващо. Не знам какво ми вляха, ама само дето еднорози не видях. Все едно не си опериран. Чак тогава ми докараха малката да я видя. Добутаха я в едно кошче,аз като труп на леглото, нито да я гушна,нито да я пипна. Само питах може ли да се обърна на една страна, за да я додърпам до леглото. Лекарката само я чух невярващо да ми казва "Ако можеш обърни се" . Обърнах се, то зора какво ли не прави и пак не успях да я пипна. Погледах я и си я взеха.После ме раздвижваха. И то какво раздвижване да те закарат до банята да те измият. Боса ходих,че ми беше най-удобно. Боли, ако някой каже че не боли да каже как са го обезболили. Хубаво,че леглата бяха с диистанционно,че не виждам как щяха да ме вдигнат. Щях да се търкалям като мечка. На другия ден ходих из реанимация като кон,чак доктора не повярва,че го посрещам на крака. И боли. Докараха едно родило момиче, ама тъкмо излезнала и ме пита боли ли. Какво да и кажа, чакай да те пусне упойката и ще призоваваш и египетски богове, ама и смънках нещо от рода- като ти дават упойка -вземай ще си улесниш престоя.
Качиха ме в стая ,дадоха ми детето аз да си  се грижа за нея и започнаха да ми предлагат свещички. Като ги  питах за какво са- ами болкоуспокояващи. Изобщо от всякъде се грижат да си ок. Обезболен, щастлив... Аз естествено ги отказах.Хубаво,че леглата бяха с дистанционно в стаите ,ужасно улесняваше ставането и обгрижването на детето. И на първата вечер вдигнах висока температура и получих усложнения (на печелившите-честито. ВВсе бях чувала ,че може да има усложнения,но защо на мен). Та в резултат на това трябваше няколко прегледа, не ме питайте как съм си вдигала краката на магарето, като едва ги разделях. И в продължение на няколко дена химически чистения- слагат ти 6 инжексии с които карат този рязан мускул да контрахира. Просто прекрасно.
Имах контракции и според лекарите хубави, съмнения за високо спукан мехур, но нито см разкритие. Та разликата между болката от секциото и контракции в хиляди пъти предпочитам контракции. ААкоо ми дадат да раждам пак бих избрала есттествено. Секцио само ако живота на детето или моя е под реална опасност, иначе не.

# 35
 • Мнения: 206
Относно кърмата - при мен беше обратно. Ппи вагиналното раждане слезе на 5 ден чак, при секциото на следващия. Не зная дали, защото първото беше предизвикано, а при второто вече беше започнал родилен процес (изтичане на води)

# 36
 • София
 • Мнения: 2 307
Имам 3 нормални раждания- с две ръце съм за секцио. Второто и третото родих нормално пак, защото вече се бях прецакала. Мен упойка не ме хвана при второто и третото раждане, за първото не съм искала. Болката отминава, пораженията остават.

# 37
 • Sofia
 • Мнения: 2 946
Поражения има и при секциото.

# 38
 • пак там
 • Мнения: 2 645
Разбира се, че има! Както и при вагиналното раждане.

# 39
 • София
 • Мнения: 2 575
Аз родих моята (3700) без упойка. Зверски боля. Но болката я помнех около 2 часа. След това щъках из болницата, кърмата ми слезе много бързо. Преди години ми се наложи лапароскопска операция на матката - без рязане, нито на корема, нито на матката, само 2 дупки - КОШМАР! Не само, че не можах да щъкам, ами след 5-6 часа станах, направих няколко крачки и пак легнах. Да не говоря после колко ме боля, лежах отвън на пейката, защото трябваше да не стоя само вкъщи. Това сигурно е било 1/3та от секциото... бррррр, не мога да си представя какво е цяло... Оле, дано никога не ми се налага. Че след раждането, не само, че щъках след 2 часа, ами и бебето си беше при мен.
Разбира се, ако се налага по медицински показания, няма как. Животите на майката и на бебето са на 1во място!

# 40
 • Мнения: 2 705
Имам две нормални раждания. Не бих избрала секцио. И двете бяха в рамките на 2-3 часа от постъпване в болницата, без шевове и намеси, като и след двете можех да си седна спокойно още на втория час, както и да си обслужвам бебетата без болки.

# 41
 • Мнения: 2 858
Секцио по медицински причини - тесен таз, едър плод в седалищно предлежание.
Объркаха ми упойката и за малко ходих на гости на свети Петър. Знам какво е да не можеш да си поемеш въздух много преди ковид. Ужасно е.........
Нямам никакви гадни спомени от възстановяването, въпрек че ми се отвори раната на 9 ден.
Имам вторичен стерилитет от много страствания в следствие на операцията.

# 42
 • Мнения: 21
Разбира се, че вагиналното раждане е най-доброто. Секцио се прави по медицински причини и НЕ Е алтернатива на естественото раждане, че да си избирате.
Рискове колкото искате.
А какво ви кара да се чудите как да раждате?
Ами, защото много хора ме объркват едни казват естествено, че е по-добре други секцио и така

# 43
 • Мнения: 387
Всеки организъм е различен. Раждах два пъти без упойка и не мисля, че беше толкова болезнено. Сестра ми е с две раждания секцио. С първото беше на крак след 3 часа. С второто стана много трудно, 4 дни я боля доста и ѝ отне 3 месеца да се възстанови. Все със спинална упойка ражда. Позната роди секцио и нямаше никакви оплаквания.
Кой как ще ражда си решава сам. Дори и да избереш секцио, без медицински предпоставки, пак ще си майка. А това заклеймяване на раждалите секцио е все едно раждалите без упойка да обвиняват раждалите вагинално с упойка. Свиркайте си и не влизайте в обяснителен режим. Каквото и да избереш, все ще родиш.

# 44
 • Niagara Falls, NY
 • Мнения: 2 083
Болката отминава, пораженията остават.

Kакви по-точно?

Общи условия

Активация на акаунт