Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Секцио или естествено раждане

 • 7 313
 • 191
 •   1
Отговори
# 45
 • пак там
 • Мнения: 2 645

Ами, защото много хора ме объркват едни казват естествено, че е по-добре други секцио и така

Ама ти не слушай хората, слушай си доктора. Нали затова си го избрала този доктор? Защо слушаш някакви съвсем непознати жени, половината от които си говорят просто така. Две еднакви раждания няма. Няма и да има.

Едни и същи лекари, жени на една и съща възраст - аз и моя колежка. Родихме през един месец. И двете секцио. При мен - по лекарско назначение, при нея - по желание (с много натегнато - "ама аз съм с диоптър"). При мен операцията продължи два часа, през които дори не се наложи да ми преливат кръв, при нея - с две банки кръв, и то само докато извадят бебето, смятай - 10 минути. Аз станах на петия час, и то защото не ме свърташе на едно място, тя - лежа три дена.  Аз на петия ден си носех сама петкилограмовото бебе, тя нейното три кила не смееше да го вдигне още няколко дена.

И не защото е лоша, капризна и лигла. Не! Просто различна.

И ти си различна. От всички нас. Мисли, решавай, слушай лекарите, ако не ти вдъхват доверие - иди при втори, трети, пети! Не слушай нас.

Защото ако, недай си Боже, нещо се случи с вас, половината от тези, които са те подтикнали към техния начин на раждане, ще кажат "Ама то си е нейно решение, аз не съм виновна" - и ще са прави, а другите просто ще затворят темата и няма никога да се върнат към нея.

# 46
 • Мнения: 631
Аз имам две естествени раждания без упойка. Не че не исках, нямаше време да ме упояват. Да, боли, но се забравя още минути след раждането...имах и много шевове, възтановявах се около седмица, тоест докато нищо не ми опъваше.  Операция доброволно не бих си направила.
1:1,
Това все едно съм го писала аз. За мен пък чувството, което изпитах от естественото раждане, цялостно с болкте, напъните, ракритието, усещането как и двамата бяхме заедно в това пътуване в тази битка за живота и после великото облекчение и задоволство, е няма такова преживяване......уникално, върха за моят живот. И двата пъти. Без упойки и хапчета. Много боли, обаче някакси е велика болка. Изобщо не съжалявам, че ме е боляло. Първият път с шевове, но не са били проблем никакъв.
Ако се налага секцио-какво да се прави няма как, бебето е най-важно.

# 47
 • Мнения: 102
Напомням, че естествено раждане означава без упойка и неиндуцирано (с предизвикани изкуствено контракции)!

Според кого? Аз родих естествено, с индукция, с причини за това. Не смятам, че е лош вариант, след като чакането раждането да започне би носело повече рискове. Също, за мен е по-добър вариант от спешното секцио.

# 48
 • Мнения: 3 025
Секцио съм раждала. Възстанових се светкавично, на 10тия ден бях на изпит, проблеми никакви не съм имала, от следващия ден си гледах детето.
Всеки както си прецени, мен ме навиваха за естествено раждане, хем че малката беше в много странна поза. Е, понеже не дочаках датата на секциото и тръгна нормално, в хода на раждането (докато ме срежат) се е заклещила, та едва я измъкнаха. Имаше скъсен мускул на врата заради това, та ходихме на рехабилитация. Та, да. Не знам ако се бях навила за нормално, какво щеше да стане.

# 49
 • Мнения: 214
Тази година родих секцио. Обезболяваха ме добре и след операцията не съм имала никакви проблеми, докато контрахираше матката. Силната болка беше при раздвижването, което беше извършено късно - някъде около 24 часа след операцията. Има си болки, но се търпят, аз не бих отказала обезболяване, всичко, което си имаха по схема, ми вляха. Нямах проблем със спиналната, понесох  я добре. Операция е , нормално е да има болка, но се издържа и всичко минава. Исках да раждам естествено, но в крайна сметка стигнах до секцио, не съжалявам. След време пак бих родила така. Както и да раждате важното е да сте при добър специалист и ако раждате естествено да не позволявате да ви забързват раждането с окситоцин , защото това е дирижирано раждане. Затова много жeни ги е страх и не искат да раждат естествено или вече са минали през тежко раждане и предпочитат секцио.

Последна редакция: пн, 02 ное 2020, 22:45 от 17154

# 50
 • София
 • Мнения: 13 600
Първо раждане секцио. Започна нормално, след 18 часа и спадане на тонове на бебето се наложи секцио. Без причина не бих си и помислила за секцио. Това е коремна операция все пак. Много вероятно и второто живот  и здраве някой ден да е секцио, защото съм го обсъждала с лекарката си и според нея няма как да се получи нормално раждане, не че е невъзможно!
След секцио се възстановявах около месец до два, след нормалното раждане доста по-бързо стават нещата. Не се притеснявайте от болката и естественото раждане, защото при вас може да се случат нещата много бързо.

Има и още как. Simple Smile Първия път родих със секцио след 12 часа мъки, при това с вертикален разрез. Белезите не коментирам..3 години след това родих нормално, при това близначки ( и двете доносени по 3кг). Възстановяването след  второто раждане беше в пъти по-бързо. Най-важен е наистина докторът. Първия път една дама си остави ръцете с шев като на  аматьор, втория (при друг лекар) всичко беше на ниво.

# 51
 • Мнения: 379
Честно казано и двете не са за предпочитане, но като няма друг начин? Например таткото да го роди...
Слушаш си интуицията и това е. Ако е  естествено, те съветвам да бъде с упойка. Секциото си има своите предимства и не мисля че са малко.

# 52
 • Beyond the stars
 • Мнения: 6 680
Честно казано и двете не са за предпочитане, но като няма друг начин? Например таткото да го роди...


Аз затова за второто ще чакам еволюцията да напредне достатъчно Bowtie

# 53
 • София
 • Мнения: 12 267
Тук не съпоставяме коя е по-майка заради начина на раждане.
Ако секциото е по-добрия нямаше да има нормално раждане, замислете се.
Да мъчат жените да търоят болки.
Но в силно развитите държави секцио не се предпочита и не се практикува по избор, а е крайна мярка , и когато е неизбежно.
Какво ни говори това?
Дали секциото е толкова безобидно?
Има статии, прочетете ги защо
не се предпочита, а е неизбежна алтернатива.

# 54
 • Мнения: 528
Едното боли преди, другото след.

# 55
 • Мнения: 631
Аз да се включа като черна станция с моя опит, като в никакъв случай не коментирам чуждите избори и не насърчавам никого за прояви на героизъм.
Родих първото си дете на 40 години и 8 месеца. Преносено 3 дни и доктора каза, не тръгне ли тази вечер, утре с багажа в родилното, като каза, че нямам никакви индикации да не родя нормално, независимо възрастта. Бях в топ форма. Сутринта ме приеха, вечерта ок. 20,30 усетих нещо странно, но си коментирах с другите родилки, че едва ли това е раждането и че нищо ми няма. Дежурната лекарка беше казала по някое време да си взема горещ душ и ако може близките ми да ми донесат уиски с още нещо /не помня вече/. Към 22,30 ме вкараха в предродилна зала да слушат тонове. И от там се започна постепенно. Родих в 3,00 през нощта нормално с много малко шевове. Оставиха ме 2 часа до бебето да си почивам и в 6,00 ми го донесоха за първо кърмене. Нямаше и спомен от раждането. Бях напълно във форма и кондиция. Близо 3 години по-късно родих близначки /на 43,5 години/. Същият доктор ми беше казал 2-3 месеца преди термина, че този път по-добре секцио, все пак са близнаци, а и сигурно имаше предвид и възрастта ми /аз пак в топ форма/. Като влязох в 9-ти месец, доктора си промени мнението - каза, че бебетата са главично разположени, нямам малък таз, нямам проблеми с кръвно, очи и т.н., първото ми раждане е нормално, няма причина и това да не е такова. Слава Богу, точно така стана. Много ме беше страх от секцио, макар да нямам никакви болести, които биха ме застрашили по някакъв начин. 12 дни преди термин в събота сутрин в тоалетната усетих нещо странно, но понеже първия път не ми изтекоха водите, а ми ги спукаха в родилното /нали преносвах/, и не обърнах внимание, но след 1 час казах на мъжа ми да отидем за всеки случай до болницата. Докато се натоварим на колата и да стигнем до болницата на другия край на града, точно на входа на родилното ми изтекоха водите, направо подгизнах, това не бяха води, беше водопад. Като се засуетиха всички, че докато стигнем до родилно и вече бях със 7 см разкритие. Скараха ми се, че съм отишла в последния момент, а аз им казах, че не знам кой е последния момент. Нямаше време за клизма, бръснене, екипа изпадна в лека паника - близнаци, тръгнало раждане, родилка на 43 години, ужас. Докато всички се усетят и успеят да измерят тонове и ония двете тръгнаха. Родих нормално за няма и 2 часа през 15 минути с 2 шева. Докторката каза: все едно не си раждала. И те така. Успех на всички!
Уау, страхотна сте ! Така ви се изкефих !
Докато ви четях ми се прииска 3-то дете. Аз съм на 40 год и вече се бях отказала (винаги съм смятала, че ще ме задължат да е секцио, заради възрастта и това ме спира). Но, сега се замислих, като ви прочетох. Да сте жива и здрава вие и цялото ви семейство.

# 56
 • Мнения: 1 760
Аз имам едно вагинално раждане на 25г. и секцио на 41г. Ако няма противопоказания, аз препоръчвам първото. Не ми се изпада в.подробности, но секциото е в пъти по гадно.

# 57
 • Sofia
 • Мнения: 2 945
Честно казано и двете не са за предпочитане, но като няма друг начин? Например таткото да го роди...


Аз затова за второто ще чакам еволюцията да напредне достатъчно Bowtie
Според мен заради напредъка на еволюцията раждаме ние, а не мъжете 😂

# 58
 • Sunshine state
 • Мнения: 7 138
Аз избрах секцио със спинална упойка. По собствено желание, за шок и ужас. Всичко мина по мед и масло и се възстанових много бързо. Гледайте себе си. Успех! 👌🏻

# 59
 • София
 • Мнения: 136
Имам едно спешно и едно планирано секцио. Ще ми се да не се беше стигало дотам.
Едното раждане се очакваше да бъде нормално, но след липсата на напредване след 30-тия час взеха решение за секцио. След първото се възстанових бързо, след второто - трудно и бавно.
Не бих посъветвала никого да избере коремна операция пред вагинално раждане.
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт