Секцио или естествено раждане

• 42 781
  • 546
  •   1
Отговори
# 315
Ето за това е хубаво всеки да си каже през какво е минал според различния вид раждане, за да може бъдещите майки да направят информиран избор, знаейки рисковете. Мен лично не ме касае, защото няма да раждам повече деца. Моето раждане беше далеч от естествено, въпреки че бях с избор на екип ми форсираха раждането с две банки с окситоцин. А да се грижиш за бебе с джанка в задника не е никак лесно, кърменето легнала се получава, но е трудно. Аз също не преливам от кърма, дохранвам с АМ, кърмата ми слезна след  4 дни. Три месеца не се повлияват на никакво консервативно лечение, това не е малко време.

# 316
  • София
Секциото няма отношение към слизане на кърмата и дали ще имате изобщо Simple Smile
Има, има, как да няма ? От болката може изобщо да не ти дойде кърмата.
Защо при естественото раждане няма ли болка?

# 317
Относно кърменето - след раждане секцио и престой в реанимация, който в много случаи в българските болници е около 24 часа - бебето е захранено с биберон през това време и сукателният му рефлекс отслабва. Около мен сме 6 жени, които родихме със “спешно” секцио в последните няколко месеца. Нито една от нас в момента не кърми и не е поради липса на желание и опити.

# 318
Секциото няма отношение към слизане на кърмата и дали ще имате изобщо Simple Smile
Има, има, как да няма ? От болката може изобщо да не ти дойде кърмата.
Защо при естественото раждане няма ли болка?
Не, няма никаква болка. Тя е само докато траят контракциите. Природата е съвършенна.

# 319
  • София
Много жени покрай мен са със секцио. Консултираха се и направиха всичко необходимо да кърмят дълго. Моята кърма слезна на 2-рия ден Simple Smile

Последна редакция: сб, 07 авг 2021, 21:43 от Не се сърди, човече

# 320
И аз се консултирах с де що консултанти имаше. То не бяха помпи, чайове, power pumping, дохранване със сонда… Моят проблем беше точно тази 24-часова раздяла, след която дъщеря ми не желаеше да суче. Не познавам нито една жена, чието бебе е сложено върху нея след раждането без да са разделяни, и бебето да се е отбило само̀ в първите месеци. Природата си е природа и е неоспорим факт, колкото и да не се иска на всички фенове на секциото, че бебето е създадено да излезе през друга дупка, не тази в корема. За протокола: родих със спешно секцио след 11 часа в родилна зала. Второто ми дете някой ден пак бих опитала да родя нормално, ако нямам истински предпоставки за секцио.

# 321
Хайде стига с тея приказки за природата. Добре, че имаме напреднала медицина, че колко жени и деца са умирали по време и след естествено раждане. Да, измислила го е, понякога минава безпроблемно и жените са на крака след няколко часа все едно не са раждали. В други случаи, пораженията са големи и оказват влияние цял живот, няма да ги изреждам, достатъчно информация има.
Секциото също при някои е песен, други си носят последствията цял живот.
Няма смисъл от такива спорове просто, нека всяка жена да има право на избор и да се информира добре какви биха могли да бъдат последствията от всеки вид раждане.
Не всяка жена, родила нормално е кърмила след два часа или пък изобщо, както и не всички жени, родили секцио, не са успели да кърмят.

# 322
Аз кърмих 2 часа след нормално раждане.

# 323
  • Sofia
Това, че бебето е било на гърда два часа след раждане изобщо не означава, че е кърмено. Ако сте наясно с механизма на стимулиране на кърмата, ще знаете, че няма как толкова скоро след раждането бебето да яде. Става въпрос за капки коластра. Освен това лактацията се стартира с отделянето на плацентата от матката, което става и при двата вида раждане, така че по този въпрос спорът е безсмислен.

# 324
Да, ама точно тези капки коластра веднага след раждането са безценни за бебето.

# 325
Да, така е, но това, че ти си имала безпроблемно раждане и си танцувала, и си си кърмила детето, не означава, че при всички жени положението е такова. Щеше да е супер, ако беше така.
Ако имаше уринарна или фекална инконтиненция в следствие на естественото раждане, друга песен щеше да пееш. Обаче понеже твоят опит, а и на други като теб, е бил положителен, изобщо не искате да приемете, че не винаги естественото раждане е по-лесно/по-добро от секциото.
Омръзнало ми е да чета нападки от едните към другите, няма никакво значение кой как иска да ражда, стига резултатът да е здрава майка и здраво дете.

# 326
Напълно съм съгласна с теб, Pistachio.
Единствено никога не съм разбирала жените  избрали секциото по желание, но не ги осъждам. Всеки е свободен да направи своят избор.

# 327
Аз никого не съдя, нека всеки реши за себе си, всяка жена си има нейните причини да избере как да ражда.
Само ще кажа, че след моето естествено раждане, което не беше хич от най-естествените, ако някога се навия за второ дете, след всичко, което преживях тогава, е силно вероятно да избера секцио. Отидох да раждам изключително спокойна и положително настроена, иска ми се всичко да беше минало лесно и без проблеми, но в един момент нещата се объркаха. Ако ги нямаше проблемите, със сигурност нямаше да се колебая дали да имам още деца и как да раждам в бъдеще. Всяко раждане крие рискове, аз съм ЗА правото на избор.

# 328
Ми значи, избираш си секциото и готово. Нали никой не те кара насила да
раждаш нормално ?

# 329
Точно това е, ще си избера, което преценя, че е по-добре като дойде времето.
Опитвам се да предложа и друга гледна точка за тези, които съдят жените, избрали да раждат секцио. Ти нали писа, че не разбираш жените, които сами избират секцио. Е, както казах, не всички нормални раждания минават леко като твоето,  може би затова част от жените в последствие избират секцио.
Не ми харесва осъдителният тон от едните към другите.

Общи условия

Активация на акаунт