Секцио или естествено раждане

• 42 720
  • 546
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Сценариите са много. Едва ли могат да предвият всичко.

Че не могат да предвидят всичко и докторите, не могат, да, но човек следва да е максимално информиран. А това става с питане, но принципно не във форума.

# 376
  • София
Добре де кажете какво питате? Здрава права жена без проблемна бременност какво да пита? Ето сега е момента да се помогне на повече жени, за да питат лекарите си.

# 377
Русалка, мен не ми дадоха да питам......Написах колко килограми бях, а младежът се роди 3.750кг и 53см и при това беше с гъза напред.
Казаха секцио и това е.

# 378
  • София
Добре де кажете какво питате? Здрава права жена без проблемна бременност какво да пита? Ето сега е момента да се помогне на повече жени, за да питат лекарите си.

Ама как какво... Жената може да е здрава и права, без проблемна бременност и пак да й се наложи да роди с планирано секцио даже, не с решение за  спешно такова към момента на раждане. Разминаването между големината на таза ( на отвора) и главата на бебето ( в полза на по-голямата кратунка), за което нагоре говори ДХЗ и което се случи с дъщерята на приятелката ми, не е болестно състояние, но като се  констатира със съответното измерване, настъпва моментът бъдещата родилка да поразпита доктора какво следва..Ако е  здрава и права друга първескиня, а носи в утробата си примерно 2-3 бебчета накуп, пак  ли няма какво да попита на тема вид раждане?  В по-заден мой пост казах,че близначките ми се родиха доносени, всяка по  3 кг. Е, как да не попитам? Да, аз имах и друга сериозна причина да разпитвам заради първото раждане, но дори и това да ми беше първото ( бременността ми мина за протокола  без каквито и да е проблеми), пак щях да питам. А ако първескинята е здрава и права, но е на 40 примерно, превантивно пак може да попита.

Последна редакция: пн, 09 авг 2021, 19:49 от пенсионирана русалка

# 379
Моя приятелка, висока 150см, 45кг. роди детето си нормално (доносено) без нито едно разкъсване. Трима лекари ѝ казаха още в пети-шести месец, че е абсурд да роди нормално и искаха категорично да ѝ насрочват дата за секцио. Хубаво, но момичето знаеше, че тазът се разширява до последно, дори по време на раждането, и не се съгласи. Безусловна вяра на лекар вече нямам за нищо. И, да ви кажа честно, не вярвах, че някога ще го кажа, но в бг мама са ми казвали по-адекватни и верни неща, отколкото в лекарски кабинети…

# 380
  • София
И това е вярно, но за щастие има и лекари, на които човек може да се довери. Ако не безусловно, то до много по-голяма степен отколкото на писания в бг мама специално по въпроси за вида раждане..

# 381
  • София

Ама как какво... Жената може да е здрава и права, без проблемна бременност и пак да й се наложи да роди с планирано секцио даже, не с решение за  спешно такова към момента на раждане. Разминаването между големината на таза ( на отвора) и главата на бебето ( в полза на по-голямата кратунка), за което нагоре говори ДХЗ и което се случи с дъщерята на приятелката ми, не е болестно състояние, но като се  констатира със съответното измерване, настъпва моментът бъдещата родилка да поразпита доктора какво следва..Ако е  здрава и права друга първескиня, а носи в утробата си примерно 2-3 бебчета накуп, пак  ли няма какво да попита на тема вид раждане?  В по-заден мой пост казах,че близначките ми се родиха доносени, всяка по  3 кг. Е, как да не попитам? Да, аз имах и друга сериозна причина да разпитвам заради първото раждане, но дори и това да ми беше първото ( бременността ми мина за протокола  без каквито и да е проблеми), пак щях да питам. А ако първескинята е здрава и права, но е на 40 примерно, превантивно пак може да попита.

Помолих да се споделят въпроси, а не ти да ми задаваш такива на мен! Определено тук е мястото да се помогне на доста жени, които тепърва ще раждат по единият или другият начин и не знаят точно какво да попитат лекарите си!

# 382
Ами помагай, де. Нека си задЪват въпроси жените. Не всички са компетентни. Ето, аз от къде щеше да знам, че нищо не разбирам за моите раждания.

# 383
  • Sofia
Аз имам доверие на лекарят, при когото раждам и не съм задавала въпроси. Знам, че ако нещо трябва да знам - ще ми каже. За петте ми раждания разбирах почти всичко на момента и съм доволна, защото не съм имала страхове предварително. Сега твърде много жените се бъркат в работата на лекарите и вземат отношение без да са компетентни. Понякога лекарите премълчават умишлено информация.

# 384
  • Beyond the stars
Моя приятелка, висока 150см, 45кг. роди детето си нормално (доносено) без нито едно разкъсване. Трима лекари ѝ казаха още в пети-шести месец, че е абсурд да роди нормално и искаха категорично да ѝ насрочват дата за секцио. Хубаво, но момичето знаеше, че тазът се разширява до последно, дори по време на раждането, и не се съгласи. Безусловна вяра на лекар вече нямам за нищо. И, да ви кажа честно, не вярвах, че някога ще го кажа, но в бг мама са ми казвали по-адекватни и верни неща, отколкото в лекарски кабинети…

Ей това не го разбирам, честно. Гигантическа смелост или безразсъдство се иска да не слушаш лекарите в този момент и да си правиш квото ти решиш, щото бг мама знае.
Щото бг мама отговорност ако нещо се обърка не носи, пак тез лекари, дет им нямаме вяра я носят.

Да намериш правилния лекар, който споделя твоите виждания и теории е едно, ма да си правиш каквото ти си решил, понеже много си чел ми е леко неадекватно.

# 385
  • София
То и сляпо слушане на лекарите не е ок. Преди години ми направиха хистероскопия, при която трябваше да ми махнат киста и вътрешно срастване. Даже и филмче ми дадоха, но какво ли разбирам. Понеже проблемите ми продължиха, отидох при друг лекар и изненада. Не ми бяха махнали нищо, даже не е ясно дали изобщо са ми правили манипулация или само са ме приспали и са ми взели парите.Толкова за нашите "прекрасни" лекари, с което не искам да омаловажавам труда на сериозните и добрите специалисти.

# 386
  • Beyond the stars
То и сляпо слушане на лекарите не е ок. Преди години ми направиха хистероскопия, при която трябваше да ми махнат киста и вътрешно срастване. Даже и филмче ми дадоха, но какво ли разбирам. Понеже проблемите ми продължиха, отидох при друг лекар и изненада. Не ми бяха махнали нищо, даже не е ясно дали изобщо са ми правили манипулация или само са ме приспали и са ми взели парите.Толкова за нашите "прекрасни" лекари, с което не искам да омаловажавам труда на сериозните и добрите специалисти.

За това има второ, трето, пето мнение. Тук поне драма да идеш при н-брой лекари няма.
Между сляпата вяра и "ще си правя каквото аз съм решила" има доста опции. Най-вече да намериш лекаря, на който имаш доверие.

# 387
Аз споделям мнението, че трябва да се слушат лекарите. НО, аз на моя лекар му казах, че съм съгласна на всичко, но секцио само ако наистина ще се мре.
Така че, когато се развикаха, че водите са зелени (бебето с вдигната ръка обаче, запира и работата се закучи), аз им казах, да ме порят, да ме разрежат отдолу цялата, ако трябва, да разширят до край, само не секцио. Както писах вече, добре че една стажантка ми скочи на корема и бебето се изстреля навън, така че не се наложи нищо да ми правят.
С 2-то раждане нямах никакъв проблем, аз отидох с 8 см разкритие и родих за има-няма час. Без нито един шев. Първият път имах доста шевове, ама то не боли, така че не е проблем.

# 388
Абсолютна некадърност и секцио за нищо е да кажеш на жена още в пети месец, че няма да може да роди! Така се пресяват лекарите, които могат и биха израждали нормално и тези, които друго освен секцио не знаят и не могат. Има лекари, които от години не са водили естествено раждане. Това е показателно за качеството на родилната грижа у нас.

# 389
  • София
Kак нищо таза им е малък Grinning

Общи условия

Активация на акаунт