ОСМИ клас 2020/2021 - Плам, пламти! Котел, бълбукай! Със надежда ДО да свърши проблещукай!

• 30 252
  • 737
  •   1
Отговори
# 285
Мисля, че е редно за да се разреши един проблем, да се гледат всичките му възможни страни. Иначе полза никаква. До разрешаване на проблем няма да се стигне!

Днес говорих с моя много близка приятелка, старши учител в детска градина с дългогодишна практика. Положението при тях е плачевно. В групата ѝ са останали 8 деца. В момента е и учител, и лелка, и каквото там има да се върши около обгрижването на децата, защото останалия персонал е болен и няма кой да ѝ помогне. Търчи по всички позиции за да си върши работата, а в края на деня родителите на децата са недоволни, че на един детето му било се разгащило, на друг, че не-знам-какво-си... И на никой не му минава през ум, че и тя е човек, че е сама, че утре и тя може да се разболее.... Нищо, важното е нашата камбанария да кънти... Останалото никога не е важно!

Едно от децата е дете на футболист, който е бил тестван покрай ангажиментите си. Оказал се положителен. Детето му, също се е оказало положително, безсимптомно...

Докато не се гледат всички аспекти за разрешавана на проблема, решение няма да дойде, а само излишна истерия.

# 286
  • София
Мерки или не, училищата не са развъдник на бацили.

това категорично не е вярно и се доказа в цял свят, както емпирично, така и с конкретни научни изследвания.
просто я забравете тая фалшива илюзия.

Е, като е емпирично доказано, защо децата на много места по света продължават да ходят на училище въпреки почти цялостния локдаун, при това със стриктно спазвани мерки? Дали не е защото у нас приоритетите са малко(много) сбъркани? Много е важно  да има заведения отворени, но пък децата да са затворени? И това при положение, че ако същите тези деца от някои държави по света  минат на ДО в един момент, то това ДО няма да е дори близко като ниво до нашето проформа такова в болшинството случаи. Тоест се отчита,  че дори и гарантирано по-доброто обучение в електронна среда спрямо нашето ще е в ущърб на децата и нещата се задържат максимално дълго в "нормален " вид.

емпирично е доказано, че училищата способстват за дифузно разпространение на заразата в цял свят, тъй като рязко скачат темповете на заразяване около месец след започване на учебната година. навсякъде по света.

не намесвай ДО в това.

продължават да ходят на училище на много места, защото са преценили, че е важно и нужно. затова и са наложили такива мерки, за каквито тук ние и да сънуваме не се сещаме даже. включително изграждане на вентилационни системи за постоянен приток на свеж въздух в класните стаи.
в други страни пък натискът беше толкова голям, че децата минаха онлайн.
всяка страна решава различно.

това няма нищо общо с вече установения факт, че 1. децата боледуват и разпространяват зараза 2. училищата са пресечна точка на много потоци и така усилват процеса на разпространение.

# 287
  • София
Толкова много пишете, че ми е трудно да ви следя. В работата е лудница, правим от два дни графици за онлайн работа, още четирима положителни имаме от вчера и днес нова порция колеги заминаха за тест. Ако някой от тях е положителен ще се наложи и аз да ходя вече, защото съм контактна. Пълна анархия настава, защото трима от положителните са деловодството ни и работата се стопира. Не знам какво ще се измисли. В същото време тези, които са отрицателни се връщат на работа, а не остават вкъщи под карантина. Въобще анархията е пълна! Всички са в някаква пълна психоза, аз още се държа  
Вчера нали се оплаках, че Митко е имал проблем с Нета или с Тиймса и не е бил в часа по ИИ. Вече има две отсъствия, които идея нямам как да му извинявам. Ще купуваме нов рутер по-мощен и се моли тези изхвърляния да се от него, защото иначе не знам как ще се кара. Въобще не иска да учи от вкъщи, иска си на училище и вчера е разбрал, че има идея половината клас да ги върнат и да се редуват и няколко часа това беше основната тема в групата на класа като са коментирали кой с кой ще се падне ако са по номера. Попарих му ентусиазма, защото това нещо още лятото учителите скочиха и го отхвърлиха.  По ФВС доколкото разбрах има да разучава хоро и май да прави запис и да го праща.

# 288
  • sofia
Вчера нашият клас имаха празни часове по информационни технологии.  Едва ли господина не знае как да се включи през Тиймс и по принцип този предмет успешно върви при ДО. Предполагам, че има друга лична причина. Не подхождам с максималистични очаквания към ДО, гледам трите основни предмета - език, МАТ и БЕЛ, да вървят. Ясно ми е, че и присъствено щеше да е такава ситуацията. Миналата година, от всички предмети, по три от тях учителите не влизаха, тук- таме нещо писмено се възлагаше, а по един от тях им даваше госпожата възможност " да си правят нещо свързано с НВО", което пак  си беше полезно за децата. Но след няколко седмици ДО просто губят ритъм и от това няма спасение.

Последна редакция: ср, 04 ное 2020, 12:18 от googlish

# 289
  • София
Аз вече не виждам полезен ход изобщо, за никоя сфера. И в здравеопазването, и в образованието, и в бизнеса. Лудницата е пълна, никой не знае какво прави и защо го прави. При нас има възможност някои длъжности да минат на хоум офис, но никой не ги пуска. Или работиш, или стоиш у дома неплатена отпуска, или напускаш. Никой не те пита страх ли те е, не те ли е страх. И имат право. Бизнесът е такъв, че в момента има доста приходи. Ако сега удари спирачки, няма шанс да възвърне някакви позиции.
Каквото, такова, аз се примирявам, че ще ни застигне.

# 290
  • софия
Аз се дразня, защото се обсъждат мерки само за училищата. Га че ли те са сърцето на злото. Тва ресторанти, тва заведения, магазини са си шеС.

# 291
Аз се дразня, защото се обсъждат мерки само за училищата. Га че ли те са сърцето на злото. Тва ресторанти, тва заведения, магазини са си шеС.
С това съм абсолютно съгласна Sad

# 292
  • София
Моля да ми препоръчате упражнения или самоучител по немски да пробваме с него. Ако нещо тръгне да потъва корабът, ще се наложи да записваме уроци. В тая осакатена учебна година само това ми липсва ... Sad
Защо не пробвате с Уча.се? Да минава и там уроците.

# 293
  • София
Моля да ми препоръчате упражнения или самоучител по немски да пробваме с него. Ако нещо тръгне да потъва корабът, ще се наложи да записваме уроци. В тая осакатена учебна година само това ми липсва ... Sad
Самоучители има доста, но не съ проверявала. Аз миналата година закупих една граматика https://www.book.store.bg/p36454/dies-und-das-neu-nemska-gramati … g-m-mondello.html.  Обяснена е граматиката на български и след това има упражнения. Отговорите ги има качени на сайта на издателството. Думите се учат с подходящи текстове, но такова помагало по НЕ още не съм намерила. Не мога да препоръчам и самоучител.

# 294
  • о`майна лунна нощ е

Разбира се, че са шеС.
Ти кога последно прочете статистика за заболели касиери в хипермаркет, сервитьори и консултант-продавачи в МОЛ-а. Търся, но не намирам. Че те също са хора.

Не искам нито един бизнес да затваря, но да се мятат катранени топки по децата, защото те нищо не могат да направят в своя защита, е идиотизъм.

Не мога да намеря назад в постовете, кой се оплака, че има отсъствие по ИИ. Звънете на учителя, пишете ЛС, звънете на директора. Не оставяйте така нещата. Вчера изрично повдигнах въпроса дали директорът има обратна връзка от децата как протичат часовете. Увери ни, че "влиза" в класните стаи на преподавателите, за да вижда как върви обучението и както споменах - единици случаи е регистрирал, в които да има проблем с образователния процес. Целият съвет апелирахме и си записа да предупреди учителите да проявяват толеранс и преди да напишат отсъствие на даден ученик, да се уверят, че той няма технически проблем за това, а не да пишат веднага такова в системата. Материално учителите са обезпечени, но както и самият директор отбеляза - аз не мога да задължа нито един ученик да има техническо оборудване и интернет, както и да си включи камерата като категорично съм забранил децата да бъдат задължавани в тази връзка. Никой няма интерес да се скатава и отсъства. Бумерангът е хвърлен и скоро ще се върне.

За Уча се. скоро ще имам регистрация. Чакам я. Сега ще погледна граматиката, която сте дали, да не би да съвпада с вече закупените материали.

# 295
  • София
ТуиГ, купетe оранжевата граматика на PONS - Direkt zur Grammatik (ако я нямате).

В нея има всичко - теория , обяснена на бг и онагледена с примери, достатаъчно упражнения, отговори  на всички тях за сравнение, таблица с неправилните глаголи в края.

https://www.orangecenter.bg/media/catalog/product/cache/1/image/ … 9789543441143.jpg

Лично аз, субективно е, повече харесвам нея от Dies und das - предложената по-горе от Селена. Принципът и там е същият, но понеже един от съавторите е италианец, всички текстове съдържат италиански имена, италиански градове... Не че има проблем в това, но оранжевата ми се струва и по-добре структурирана. В зелената пък, от друга страна, са по-разнообразни като вид упражненията.

# 296
При нас не пишат отсъствия при ДО. И миналата година не пишеха. Апелират всички да се включват, да не скатават и т.н. През миналата година бяха казали, че тези, които отсъстват по-често от ВКС, ще бъдат привиквани през лятото. Не знам дали имаше такива.
Според децата ми всички се включват в уроците и ако някой не го направи е поради технически причини. Обикновено известяват по паралелните канали, че имат проблеми.

# 297
  • о`майна лунна нощ е
Довечера трябва да проверя температурата на набора.
Гледам в Школо, търкам очи и не мога да повярвам - Отличен 6 по БЕЛ и нов отзив "Активно участие", пак по БЕЛ.

Май в училище сме точно по оранжевата граматика на PONS - Direkt zur Grammatik при разширената подготовка по езика. Гледам в списъка с учебните материали.

Последна редакция: ср, 04 ное 2020, 13:31 от `ТуиГ

# 298
Хм, в Direkt zur Grammatik на ПОНС нашата обясненията са на немски.

TуиГ, тази система Exakt für dich, по която учат e много куца, според мен (помня, че и вие сте по нея, както май повечето).

# 299
  • о`майна лунна нощ е
Да, Солничка, по Exakt für dich са. Изкарах списъка с учебниците и е посочена в графата на общообразователната подготовка. По оранжевата граматика на PONS - Direkt zur Grammatik са на разширената подготовка.  Няма как изобщо да изкажа мнение, при положение, че знанията ми по немски са на ниво Христо Стоичков в басейна преди мача с Германия.

Питах набора за Dies und Das Neu - Немска граматика с упражнения и каза, че няма против да му я купя, за да се бори допълнително с нея. Ще я потърся по книжарниците из Пловдив. Нещо ми е много позната като визия и съм сигурна, че съм я виждала някъде.

Последна редакция: ср, 04 ное 2020, 13:35 от `ТуиГ

Общи условия

Активация на акаунт