Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 12

• 47 974
  • 769
  •   1
Отговори
# 270
Пробвайте ашваганда , но започнете с много малка доза , че е много силна билка адаптоген и увеличавайте постепенно. Аз си взимам на прах, слагам я в мед с много малко канела и куркума микс. На ден по ена кафена лъжичка.

# 271
  • В градината...
Аз и ашваганда пих, и алора, и още какво беше...
Имам чувството, че помагат няколко дни и после...

# 272
  • София
Перуника, щом са сменили лекарствата, сега ще трябва известно време на напасване. Дори пак да се повишава не се шашкай (е стига да не е драматично), имай търпение десетина дни. Аз вече се научих как да варирам в дозите на едното лекарство и сега например взимам по-висока доза. Опитвам се да налучкам какво се случва в организма ми, за да мога да прогнозирам. Когато имам обяснение за нещата се чуствам по-спокойна.
Ето сега, напук че ти писах тия неща имах премеждие Simple Smile)
Този месец ми закъсня цикъла със седмица. Бях на АГ точно около десетия ден и тя каза, че лигавицата е тънка, че яйчниците вече хич ги няма... и нормално закъсня ми, задържам адски много вода, мога да варирам с 3 кг между сутрин и вечер. После 3 дни ми беше едно такова тъмнокафяво и повече като зацапване. И гърдите този път ме боляха много, а на мен от години те изобщо не реагират. Абе има някакъв дисбаланс. И днес като ми тръгна едно кръвотечение, както обичайно. По едно време ми стана студено, ей така както си седях... ама казвам ви, страшно, все едно кръвта ми се дръпна от крайниците, меря температурата 37,6, меря кръвното 167/97  Dizzy Face След малко температурата стана 37,1 и аз шаш и паника, ще правя тест за Ковид... Rolling Eyes Мъжа ми вика, че не съм наред... Пих панически един Миг 400 и Авирон рапид Simple Smile)))))))))  и след 2 часа и кръвното ми е 110/67 и температурата 36,6. Беше като атака някаква, много неприятно, не както като се разболяваш, тогава чак зъбите ти тракат. Тука нещо все едно ми се бъгна кръвообращението. Сега ми е аааадски горещо и нищо друго ми няма, нито ме боли нещо, нито съм отпаднала.. Четох, че при дисбаланс се бъгва хипоталамуса и не може да регулира правилно температурата на тялото... пълна лудница. Щитовидната също редовно гледам и досега всички хормони и антитела са ми в норма, но докторицата като гледа жлезата вика, че не може да се отърве от усещането, че тази жлеза е с Хашимото... Ето сега искам да знам, че е от пременото и толкоз, ще го понеса. Оплаках ви се Wink

# 273
Ако те утешава - Аз съм така. Нормални хормони на щитовидната. Кръвното - ужасно скача после пада... от половин година   Сутрин е 150, залива ме пот, шумят ми ушите. Пия хапче. След обед, като падне  ама под100 Горна и имам  аритмия, сърцето ми прескача . Температурата се качва до 37,4 когато имам вълни... а те лятото бяха по две на час.  Вие ми се свят, от сърцебиенвто припадам. Ушите ми шумят... Нощем лягам с чорапи и жилетка, в два посред нощ се будя от това че ми е топло и свалям всичко. Разби да се, не мога да заспя. Почват да ме измъчват катаклистични мисли. Половин час по-късно почвам да зъзна навлича всичко  и с труд заспивам.  После същото упражнение в пет часа сутринта със следваща вълна. Толкова ми е топло че си изстудявам китките като ги пъхам под дюшека. Следобедите от недоспиване съм като сънена муха. И тест за ковид правих. Нищо.

Последна редакция: нд, 10 яну 2021, 08:35 от _re_ge

# 274
А има ли някаква конкретна зависимост това лавиране и качване на кръвното? В смисъл като почне да разрежда цикъла ли, като спре на пълно за по-дълъг период ли? Не говоря за стрес. Тогава ясно. От кой момент започва тази чудения грубо? Ако сте забелязали по себе си де. Иначе ясно че при всеки е различно.

# 275
И аз горе-долу като Ре ге с кръвното и студа и нощните черни мисли...
От 160/100 до 90/60.
Май ще ходя да ми слагат онова апаратче, с което се стои 24 часа да мери кръвното постоянно. Забравих му името.

# 276
  • Пловдив
Холтер...?

La Gitana...към мен ли тая Ашваганда?

# 277
Вики, когато започна да ми прескача цикъла.
Ваче, при Хашимото има характерни изменения на структурата на жлезата, и може да се постави диагноза по ехографски преглед, независимо, че хормоните може да са в граници. Или поне аз така разбрах, че докторицата те е гледала ехографски.

# 278
  • София
Реге, чак ми стана страшно като го прочетох... напоследък вечер като си легна и започна да чета ме свива студа, навличам се и по някое време нощес събувам вълнените чорапи и събличам елеците. Ужас! По едно време се случваше почти всяка вечер. Ама вчера беше много интензивно това усещане.
Вики, при мен се случва сега напоследък, понякога и без да ми е прескочило. Случваше ми се и като пиех Примолут нор за кисти. Но тогава си беше като криза, няколко дни. Сега беше буквално за 2 часа някакво вариране.
Ева, слагай холтер, там ще се види кога повишаваш стойностите. При мен бяха призори. Когато горната граница не бива да надвишава 110, при мен скачаше на 150 в спящо състояние.
Леми, да, ехографски ме гледа. Не знам.. не искам да чета по въпроса, само ще се филмирам. Сега през март ще ходя, ще видим кое как... доколкото схващам дори да се постави тази диагноза като няма отклонения в хормоните нищо не се прави.

# 279
доколкото схващам дори да се постави тази диагноза като няма отклонения в хормоните нищо не се прави.
Нещо такова. Някои хора изключват, глутена, пробват разни добавки.
Ти пък, няма да се филмираш на едно Хашимото. 😎

# 280
Ваче, кардиолог ли дава този холтер или личният лекар? Питам, защото имам здравна застраховка и минавам при специалист без направление - да не се разхождам два пъти.
Споко, хашимотото вече даже не го броят за сериозна болест. Ако ти попадне един покъртителен жаловит текст със заглавие Женен съм за хашимото - не се панирай, не е съвсем така или поне не през цялото време Joy

# 281
Днес пак ме заболяха подмишниците. Миналата година мамолог ми каза, че е от нисък прогестерон към края на цикъла. Ок, ама сега съм в началото и пак тези болки се появиха. Четох, че вит. Е подпомага прогестерона, но беше упоменато и за мака-та, а тя от темата знам, че е за естрогена. Ще си купя да попия омега 3 с рибено масло. Друго не се сещам. Този месец ще направя профилактика при стоматолог. Другия- евентуално гинеколог и хормони. Косата продължава да се отдръпва от челото.

# 282
La Gitana...към мен ли тая Ашваганда?

Не само.
Казват, че е особено полезна ашваганда за щитовидната жлеза и почти за всичко. Аз не я обичам  обаче на хапчета, защото ми идва силна, искам да си регулирам количеството всеки ден според зависи. Имах лош опит първоначално с нея- ми се засили кръвотечението.
В комбинация (върши чудеса)с течен екстракт от жълт кантарион и ашвагандата и ще ви изчезнат натрапчивите мисли, депресия и ще гледате по ведро. Аз имах много тежка депресия след изкаран серотонинов синдром, оправих се.
Скрит текст:
Дрогата съдържа алкалоиди, които успокояват и понижават ритъма на сърцето. От там идва и сънотворното действие на билката (видовото име на растението - somnifera – означава носеща сън).Подсилва тялото, справя се с изтощението и безсилието, тонизира имунната система, намалява стреса, има антиоксидантно действие и подобрява настроението. Намалява холестерина и артериалното налягане. Адаптира и регулира всички телесни процеси, така, че организмът да се справя с различни болести. Особено помага за справяне с телесен и психичен стрес, подсилва имунната система, представлява афродизиак, подсилва сексуалните функции както на мъжа, така и на жената.

Ако се чувствате неспокойни, ашваганда ще ви успокои; ако се чувствате постоянно уморени, ашваганда ще ви осигури приток на енергия и издръжливост. Сякаш самата билка притежава собствена интелигентност и някак знае от какво точно се нуждае тялото ви, осигурявайки ви именно това.
Освен това, растението мощно стимулира имунната система, увеличава продукцията и активността на белите кръвни телца, борещи се със заболяванията, и увеличава нивата на супероксид дисмотаза и глутатион пероксидаза - два от най-мощните антиоксиданти и подобряващи здравето вещества, които човекът познава. Но там, където ефектът на ашваганда се откроява най-много, е ефектът на растението върху мозъчната, нервната и ендокринната система, както и във възможността да осигури на съзнанието, тялото и духа баланс и хармония.
Понякога я слагам в храната, една кафена лъжичка, защото не мога да накарам моя мъж да я приема. И после го намирам за по-усмихнат ха-ха.
mariat омега-3 почти винаги го продават в комбинация с витамин Е,  макар да казват че не е добре, защото вит. Е го използват като консервант. Аз много искам да си намеря омега-3 без витамин Е.

# 283
  • Козлодуй
Ох знам че не е тук темата да се оплаквам но смятам че моята болка е свързна с настъпването на менопаузата. Имам прищипан нерв на кръста и ми е невъзможно да ходя само седя или клеча и не мога да изпъна и двата си крака нито легнала нито права.
За сега пия диклак и милгама и мажа чат пат с обезболяващи но нищо не ми помага направо съм половин човек. Моля само някой да ми каже ако е преживял подобно нещо дали е препоръчително да се движа или да стоя дали да правя упражнения направо само преведена ходя обаче седна ли не ме боли - ужас изобщо не мога да си свърша работата

# 284
Да ви питам, имате ли наблюдения за фемостона? След дългия цикъл пих дуфастон, на десетия ден от приема ми дойде (2-3 дни по-рано от датата) лекарката каза че е нормално, да спра дуфастона и да започна фемостон. Като прочетох листовката  и Scream. С изключение на тоя дълъг и продължителен цикъл другите симптоми на предменопаузата са търпими - кръвно, сърцебиене, ту студену, ту горещи крайници...не ми се иска да го почна и все още не съм. Та това си е ХЗТ, аз не я искам - не знам какво да правя...

Общи условия

Активация на акаунт