Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 20

 • 42 046
 • 801
 •   1
Отговори
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 20 206
Добре дошли в новата тема!!! Flowers Hibiscus

Тя ще бъде за споделяне и взаимопомощ. Нека запазим добрия тон и доброто настроение! Grinning

Какво представлява това време на промяна?

Климактериумът (перименопаузата) е преходен период от живота на жената – овулацията спира и постепенно намалява продукцията на полови хормони от яйчниците. Този период се подразделя на три фази – пременопауза, менопауза и постменопауза.

Пременопаузата (40 – 49 години) е фаза, през която постепенно започва отслабване на яйчниковата дейност. Първоначално, през втората половина на цикъла, количеството на един от яйчниковите хормони – прогестерон, е недостатъчно. По-късно спира и отделянето на годна за оплождане яйцеклетка, като през целия цикъл се отделят само един вид хормони – естрогени.
Проблемите, възникващи пред жената през тази фаза от климактериума, са свързани главно с нарушения в менструалния цикъл. Отделянето от яйчниците само на естрогени предизвиква силно и неправилно разрастване на ендометриума.
Най-често след забавяне на очакваната менструация настъпва обилно и продължително маточно кръвотечение. Това са така наречените функционални маточни кръвотечения, дължащи се на неправилната дейност на яйчниците, при появата на които е задължителна консултацията с гинеколог.

Менопаузата (49 – 51 години) се определя ретроспективно – една година без кървене, считано от последната спонтанна менструация. Това окончателно бележи и края на репродуктивния период на жената. Най-често менопаузата настъпва около 50-та година.

Постменопаузата (52 – 60 години) е последната фаза на климактеричния период, през която настъпва пълното или почти пълното угасване на яйчниковата дейност.

Причина за настъпване на климактериума е намаляване на хормоналната активност на яйчниците, в резултат на което постепенно спада нивото на женските полови хормони.
Първоначално, в пременопаузата, намалява нивото на прогестерона и това води до нарушения в менструалния цикъл – нередовни менструации, забавяне на очакваната менструация, обилни маточни кръвотечения. По-късно спира и отделянето на годна за оплождане яйцеклетка, като през целия цикъл се отделят само един вид хормони – естрогени.
Недостигът на естрогени е причина за множеството симптоми – горещи вълни, нощни изпотявания, безсъние, тревожност, раздразнителност, понижено самочувствие и либидо.
Липсата на естрогени води и до атрофичните изменения в кожата, лигавиците, пикочно-половата система.

Симптоматиката на климактериума се нарича още климактеричен синдром и представлява комплекс от оплаквания. Климактеричният синдром е с различна степен на изява, индивидуален и с различна продължителност при всяка жена.

Основните групи оплаквания са:
•   менструални нарушения – чести, обилни менструации, нециклични кръвоизливи, липса на мензис
•   невровегетативни и нервнопсихични оплаквания – топли вълни, нощни изпотявания, безсъние, нервност, депресия, плачливост, чувство за малоценност, намалено либидо
•   атрофични промени на кожата и лигавиците
•   метаболитни промени – в липидния профил, остеопороза

Най-типичното оплакване в климактериума (при около 80% от жените) са така наречените “топли вълни”. Започват като внезапен пристъп на затопляне на лицето, шията и гърдите. Продължават най-често 1 – 2 минути и са съпроводени с видимо зачервяване на кожата. Броят на топлите вълни за денонощие е различен – от няколко до няколко десетки. Могат да продължат до пет години след менопаузата.

Към невровегетативните оплаквания спадат и изпотяванията, главоболието, световъртежът и безсънието. Много чести са и невро-психическите оплаквания – при всяка четвърта жена. Тe включват: меланхолия, депресия, плачливост, повишена раздразнителност и немотивирано безпокойство.

Жените, занимаващи се с умствена дейност, съобщават за трудна концентрация на вниманието и за отслабване на паметовите възможности.

Ниското ниво на естрогените е причина и за настъпване на различни атрофични промени в пикочно-половата система.

Източник: http://spisaniemd.bg/md/2010/06/klimakterium


Благодаря на Как` Сийка за предложения текст! Flowers Blossom
Добре е да има и полезна информация.

Благодаря и на Lemy за предложението! Flowers Four Leaf Clover

Тема 1
Тема 2
Тема 3
Тема 4
Тема 5
Тема 6
Тема 7
Тема 8
Тема 9
Тема 10
Тема 11
Тема 12
Тема 13
Тема 14
Тема 15
Тема 16
Тема 17
Тема 18
Тема 19

И малко "дъвка" за очите: "Красиви жени над 40" - https://bul.primitivehuman.com/50-most-beautiful-women-over-40-5 … 7K-fltxY6kYn5iVs2

Две клипчета, във връзка с хипертонията. Едното е със съвети, а другото с упражнения за шия и глава:

https://www.youtube.com/watch?v=_rCfSphk4mg

https://www.youtube.com/watch?v=MR4Y4SuC3qk

******************************************************

Споделени от момичетата тук симптоми, наблюдавани през периода преди менопаузата:

Скрит текст:
При мен за сега:
- по- силно миришеща пот няколко дни преди цикъл.
- никаква памет.
Аз не съм неграмотна, но наистина когато ми почнаха симптомите въобще не ги свързвах с възрастта, а тя си беше подходяща по принцип. Още повече не беше нищо свързано конкретно с цикъла. Мисля си, защо да не сложим в първия пост един общите набор от симптоми, събран въз основа  нашия личен опит. Това ще е безценно. Който има нещо си притеснително - чете и се разпознава.
При мен - моите най- първи симптоми на 49 и половина :
1.Моментално зачервяване на лице и деколте, все едно съм се изчервила от смущение или съм изгоряла ( майка имаше същото в нейния период, аз го помня )
2. Проблеми със съня, неспокоен сън, много рано сутрешно събуждане (4-5 часа).
3. Аритмия хващана дори на слушалка, сутрешно силно сърцебиене.
При мен започна с тези:
- трайно покачване на кръвното
- вълните, които и през деня и през нощта са придружени със силно сърцебиене и ускорен пулс, които в началото ме плашеха много, защото имах чувството, че въздуха не ми достига
- необяснимо плавно, но трайно покачване на килограми (без да съм променяла режима си на хранене)
- по-силна и остра миризма при изпотяване
При мен се отразява  на емоциите най-вече..
 Силна чувствителност, плачливост, докачливост , нетърпимост  и избухливост една седмица преди датата на менструация предимно  (незвасимо дали ще има такава или не) .Депресивни настроения.(пак по това време на цикъла  най-вече).
Болезнени, напращели и  силно чувствителни гърди.
Задържане на вода.Напълняване и повишаване на мазнините най-вече , силно изразени мастни натрупвания  в коремната област.
Липса на енергия, разсеяност, проблеми с паметта.
Потя се  доста повече  от преди и наистина потта е с по-остра миризма, от колкото преди.
Нередовен цикъл или зацапване извън датите на менструация.

За сега спя добре, и съм имала един-два пъти вълни само , но най-вероятно ще зачестят по-нататък..


Последващи симптоми
1. Силни нощни изпотявания.
2. Нощем усещане за силна топлина в областта на кръста и яйчниците.
3. Вълни през деня с покачване на температура до 37,4
4. Скованост на ставите след седеж, нужда на време за раздвижване
5. Натрупване на килограми особено в областта на талията. Невъзможност за сваляне на натрупаните килограми.
6. Промяна на стойката, засилване на Sобразния силует
7. Допълнително ослабване на зрението при вече наличен сериозен минус/миопатия
8. Развиване на старческо късогледство.
9. Проблеми със стомашно-чревния тракт. Развиване на непоносимост, неподозирана до тогава - лактозна, глутенова, непоносимост към някои груби зеленчуци - цвекло, моркови и пр. Къркорене, метеоризъм...
10. Стабилна хипертония.

Аз да добавя някои нестандартни признаци на премено при мен - през някои периоди от цикъла имам странен вкус в устата. Появиха ми се доста брадавички по тялото.


Пропуснах да отбележа като симптом, че ми се засили непоносимостта към повечето хора, с изключение на най- близките. Нетолерантността към някои човешки прояви стана нетърпима, затова избягвам хората.

# 1
 • като свободна птица без кавички...
 • Мнения: 1 405
Благодаря за новата тема!
Всичко е индивидуално зя всяка жена и нейните симптоми. Някоя може да излезе в естествена менопауза без никакъв прием на допълнителни хормони. Но друга може да има нужда от прием на прогестерон първо, независимо по какъв начин, а после - на естроген. Или успоредно двата. Гинеколог ми каза, че прогестеронът е добрият хормон за моето състояние и възраст /това бе преди няколко години/ и ме убеди..  Писала съм в стари теми, че има случаи, в които приемът на прогестерон е неизбежен, независимо под каква форма - това ми е казано от не един лекар.

Цитат
на 54 години не е като на 47-8, предполагам е нормално да започва да намалява и естрогена. А прогестерона вероятно ти е висок, защото дълги години си била със Мирена.
Или пък и заради Мирената да ти е нисък естрогена 🤔
Във всеки случай предполагам че заради Мирената, картината при теб е малко по различна, от жени без нея.
И аз си задавам тоя въпрос, но нямам отговор, и още нямам 54.
За протокола и аз съм с Мирена, но  по- отскоро.

# 2
 • Мнения: 589
А как се разбира естроген или прогестерон ни трябва в премено?

# 3
 • Мнения: 6 620
Благодаря за новата тема!

А как се разбира естроген или прогестерон ни трябва в премено?

От изследвания на хормоните.

# 4
 • Мнения: 13 352
Цитат
на 54 години не е като на 47-8, предполагам е нормално да започва да намалява и естрогена. А прогестерона вероятно ти е висок, защото дълги години си била със Мирена.
Или пък и заради Мирената да ти е нисък естрогена 🤔
Във всеки случай предполагам че заради Мирената, картината при теб е малко по различна, от жени без нея.


Аз съм ( бях де) естрогенов тип. Затова на мен още преди мирената, когато имах някаква симптоматика някъде на около 40 г. ми бяха предписали фемикурН и го пих няколко години ( аврамово дърво) и се чувствах много добре , а той по описание извежда от организма излишния естроген. Явно мирената ми добави малко прогестерон и нещата се балансираха , така че може би това е формулата на успеха при мен. Когато ми махнаха спирала обаче се каза че си имам мой си висок прогестерон, на фона на вече естествено нисък, граничен  естроген. Така че си имам все още цикъл и без мирена  (възстанови се и с веподдържа вече 3 месеца) ,но според гинеколожката едва ли ще продължи дълго. Каза да изчакаме няколко месеца в надеждата да спре.
Да кажа че мирената нито потиска нито провокира прогестерона, тя го доставя локално защото е ситуирана в областта на яйчниците. Това е все едно д апия противозачатъчни или да се мажа с прогестронов крем и като спра да продължавам да имам висок прогестерон

# 5
 • като свободна птица без кавички...
 • Мнения: 1 405
Да кажа че мирената нито потиска нито провокира прогестерона, тя го доставя локално защото е ситуирана в областта на яйчниците. Това е все едно д апия противозачатъчни или да се мажа с прогестронов крем и като спра да продължавам да имам висок прогестерон
Зависи колко дълго време са били приемани тези таблетки: месеци, години. Те затова ги преписват лекарите с почивки. На мен другият вариант ми бяха таблетки - имах рецепта за 3 мес., но се спряхме на спиралата за по-добро, за да не допуска растеж на м.възли. От нея освен локалната част, друга по-малка част попада и в кръвообръщението, но точно колко, и дали се натрупва не зная, доверих се АГ за момента. И да изследвам прогестерон, няма да е обективен резултатът като съм с нея. Все едно да пия таблетки желязо/което съм правила/, и веднага на другия ден да отида да изследвам серумно желязо.

# 6
 • Мнения: 13 352
Санеа душа
Грешиш за оралните  контрацептиви, потърси информация за видовете и какъв механиозъм на действие имат. Чисто пригестероновите съдържат от 15%  до 30% от прогестерона на стандартните комбинирани съдържащи естроген и прогестерон. Нали по твоята логика всяка жена в премено ще се "оправя" с Мирена или противозатъчни. А аз, независимо от Мирена, бях в премено с високо фсх и нисък прогестерон. Едва като ми я махнаха прогестерона ми се покачи, фсхто падна и ми се появи цикъл. Логика няма а ако и да има е точно обратната на каквото предполагаш.

# 7
 • като свободна птица без кавички...
 • Мнения: 1 405
Как си обясняваш това покачване на прогестерона, едва след сваляне на Мирена, откъде идва, май спомена, че ниският естроген е причина ? Ако правилно съм разбрала, с Мирена прогестеронът ти е бил нисък, а без нея - сега е висок. Аз не твърдя, че съм права, само допуснах, че прогестеронът също може да се натрупва. За желязото съм сигурна.

# 8
 • Мнения: 13 352
Как си обясняваш това покачване на прогестерона, едва след сваляне на Мирена, откъде идва, май спомена, че ниският естроген е причина ? Ако правилно съм разбрала, с Мирена прогестеронът ти е бил нисък, а без нея - сега е висок. Аз не твърдя, че съм права, само допуснах, че прогестеронът също може да се натрупва. За желязото съм сигурна.

Не мисля че се натрупва. Иначе няма как да се обясни приема на хормонални препарати според режим - пиеш три дена и спираш, и после ти идва ... или противозачатъчни - ако пропуснеш хапче си фертилен. Както и че спиралата се изтъква като добро решение защото доставя хормона локално. Ако се натрупваше чрез кръвообращение нямаше да има значение дали е орално или локално.

За мен си - никой не знае защо се случва . Естрогена ми казах че е граничен, т.е. в норма но малко над  долна граница. Прогестрона беше по-ниско с мирената барабар, без нея  - нагоре. Но по принцип аз го следя показателно с изследвания  от половин година така че нямам наблюдение над колебанията му по принцип в рамките на менопазуалните ми симптоми. Може да е имало пикове или спадове. Нали на нещо тези менопаузани симптоми се дължат все пак и то е на хормонална основа. Иначе защо този месец ще се будя мокра а следващие ще съм ок, "хормоните играят" казва гинеколожката.
Това което съм следила с изследвания е фсх и симптоматика за премено.  Примерно ето  подредени последователно :
- 6 години с мирена - фсх норма, без премено симптоматика.
- следващи 2 години мирена - фсх норма - с обща менопсимптоматика.
- по- следващи 2 години мирена  - фсх расте - много силна меносимптоматика.
- от там - 3 месеца с мирена и изследвания - прогестерон нисък, естроген норма малко над  долна граница , фсх около 50 - меносимптоматика
- 3 месеца без мирена - прогестерон покачен - естроген норма малко над долното ниво  , фсх паднало до 20 без меносимптоматика
- последен месец- прогестерон леко спаднал но в норма , естроген норма пак над долното ниво малко , фсх 30 .

# 9
 • Мнения: 2 579
Благодаря за новата тема.
Аз може и да не разбирам много, но години наред приемах орални контрацептиви - Естрофем като подготовка за ин-витро процедури. В един момент започнаха да ми се появяват миомни възли и точно докато траеше предпоследната процедура, едната от миомите нарасна много и се наложи да ми я оперират. На последния опит Естрофем вече не ми беше изписан. Та, доколкото знам естрогенът води до такова нарастване на миоми, ако ги има.
Но, все пак, ако нормално се приема по 1 хапче на ден, аз съм имала дни, в които трябва да взема и по 3.

# 10
 • Мнения: 2 603
Хайде, ново 20.
Момичета, явно без пробиотик няма да стане.
Нямам стомашни болки, нямам газове, имам едно къркорене и метаболизма не е така редовен, като бях на 20, хаха.
Пих 20 дена ПроКомбо - 10 капсули - 20 лева. Сякаш нещата малко се подобриха, но май е повече хвалбата по него. Сега си поръчах Lactoflor Probiotic на Кенди фарма - 90 капсули - 21 лева.
И пак да кажа - ако някой преди години ми беше казал какви промени ще ме споходят, нямаше да му вярвам.

# 11
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 20 206
По отношение на стомашния дискомфорт, според мен е по-рационално да се установи кои храни действат зле на стомаха и те да се отбягват - аз например получавам подуване от бобови, вкл. и пресен зелен боб и ги отбягвам, като консумирам ограничено и рядко. Също от разни пакетирани храни от типа на джънк - тях пък не ги докосвам. Коремът ми се подува и от ядки - ям много рядко. Тестото също не ми се отразява изобщо добре. Правя си хляб с ядкови брашна, ако толкова преритам за някоя и друга филия за сутрешна закуска.
Ако наблягам на месо, зрели сирена, яйца, зеленчуци и по някой плод нямам никакви проблеми.

# 12
 • Мнения: 2 579
Рангелова, пробвай с Иберогаст. Аз често страдам от колити и много ми помага това. С про-комбо съм пробвала докато си лекувах и един грип в комбинация с невралгия, че ЛЛ като ме преглежда, каза, че ужасно ми къркорят червата, ноо чак осезаем ефект не видях.

# 13
 • Мнения: 6 256
Аз също пих Прокомбо, не видях ефект при мен.
И аз търся пробиотик, който да решава проблема със запек. Ако някой има впечатления, да препоръчва смело Grinning

Аз не ям млечни, тестени, джънкове разни, бобови.
Но ядки... ох, слабост са ми. Трудно им устоявам и наистина ме подуват.

# 14
 • Мнения: 2 579
Ами те пробиотиците май по-скоро запичат.
А ти като не ядеш тестено, нормално е да си по-запечена. Тестяното най-много изкарва. Някакви влакнини са ти нужни. При мен много бързо работят всякакви там пълнозърнести бисквити, овесени ядки, сушени сливи.

Общи условия

Активация на акаунт