Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 19

 • 59 925
 • 1 039
 •   1
Отговори
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 20 352
Добре дошли в новата тема!!! Flowers Hibiscus

Тя ще бъде за споделяне и взаимопомощ. Нека запазим добрия тон и доброто настроение! Grinning

Какво представлява това време на промяна?

Климактериумът (перименопаузата) е преходен период от живота на жената – овулацията спира и постепенно намалява продукцията на полови хормони от яйчниците. Този период се подразделя на три фази – пременопауза, менопауза и постменопауза.

Пременопаузата (40 – 49 години) е фаза, през която постепенно започва отслабване на яйчниковата дейност. Първоначално, през втората половина на цикъла, количеството на един от яйчниковите хормони – прогестерон, е недостатъчно. По-късно спира и отделянето на годна за оплождане яйцеклетка, като през целия цикъл се отделят само един вид хормони – естрогени.
Проблемите, възникващи пред жената през тази фаза от климактериума, са свързани главно с нарушения в менструалния цикъл. Отделянето от яйчниците само на естрогени предизвиква силно и неправилно разрастване на ендометриума.
Най-често след забавяне на очакваната менструация настъпва обилно и продължително маточно кръвотечение. Това са така наречените функционални маточни кръвотечения, дължащи се на неправилната дейност на яйчниците, при появата на които е задължителна консултацията с гинеколог.

Менопаузата (49 – 51 години) се определя ретроспективно – една година без кървене, считано от последната спонтанна менструация. Това окончателно бележи и края на репродуктивния период на жената. Най-често менопаузата настъпва около 50-та година.

Постменопаузата (52 – 60 години) е последната фаза на климактеричния период, през която настъпва пълното или почти пълното угасване на яйчниковата дейност.

Причина за настъпване на климактериума е намаляване на хормоналната активност на яйчниците, в резултат на което постепенно спада нивото на женските полови хормони.
Първоначално, в пременопаузата, намалява нивото на прогестерона и това води до нарушения в менструалния цикъл – нередовни менструации, забавяне на очакваната менструация, обилни маточни кръвотечения. По-късно спира и отделянето на годна за оплождане яйцеклетка, като през целия цикъл се отделят само един вид хормони – естрогени.
Недостигът на естрогени е причина за множеството симптоми – горещи вълни, нощни изпотявания, безсъние, тревожност, раздразнителност, понижено самочувствие и либидо.
Липсата на естрогени води и до атрофичните изменения в кожата, лигавиците, пикочно-половата система.

Симптоматиката на климактериума се нарича още климактеричен синдром и представлява комплекс от оплаквания. Климактеричният синдром е с различна степен на изява, индивидуален и с различна продължителност при всяка жена.

Основните групи оплаквания са:
•   менструални нарушения – чести, обилни менструации, нециклични кръвоизливи, липса на мензис
•   невровегетативни и нервнопсихични оплаквания – топли вълни, нощни изпотявания, безсъние, нервност, депресия, плачливост, чувство за малоценност, намалено либидо
•   атрофични промени на кожата и лигавиците
•   метаболитни промени – в липидния профил, остеопороза

Най-типичното оплакване в климактериума (при около 80% от жените) са така наречените “топли вълни”. Започват като внезапен пристъп на затопляне на лицето, шията и гърдите. Продължават най-често 1 – 2 минути и са съпроводени с видимо зачервяване на кожата. Броят на топлите вълни за денонощие е различен – от няколко до няколко десетки. Могат да продължат до пет години след менопаузата.

Към невровегетативните оплаквания спадат и изпотяванията, главоболието, световъртежът и безсънието. Много чести са и невро-психическите оплаквания – при всяка четвърта жена. Тe включват: меланхолия, депресия, плачливост, повишена раздразнителност и немотивирано безпокойство.

Жените, занимаващи се с умствена дейност, съобщават за трудна концентрация на вниманието и за отслабване на паметовите възможности.

Ниското ниво на естрогените е причина и за настъпване на различни атрофични промени в пикочно-половата система.

Източник: http://spisaniemd.bg/md/2010/06/klimakterium


Благодаря на Как` Сийка за предложения текст! Flowers Blossom
Добре е да има и полезна информация.

Благодаря и на Lemy за предложението! Flowers Four Leaf Clover

Тема 1
Тема 2
Тема 3
Тема 4
Тема 5
Тема 6
Тема 7
Тема 8
Тема 9
Тема 10
Тема 11
Тема 12
Тема 13
Тема 14
Тема 15
Тема 16
Тема 17
Тема 18

И малко "дъвка" за очите: "Красиви жени над 40" - https://bul.primitivehuman.com/50-most-beautiful-women-over-40-5 … 7K-fltxY6kYn5iVs2

Две клипчета, във връзка с хипертонията. Едното е със съвети, а другото с упражнения за шия и глава:

https://www.youtube.com/watch?v=_rCfSphk4mg

https://www.youtube.com/watch?v=MR4Y4SuC3qk

******************************************************

Споделени от момичетата тук симптоми, наблюдавани през периода преди менопаузата:

Скрит текст:
При мен за сега:
- по- силно миришеща пот няколко дни преди цикъл.
- никаква памет.
Аз не съм неграмотна, но наистина когато ми почнаха симптомите въобще не ги свързвах с възрастта, а тя си беше подходяща по принцип. Още повече не беше нищо свързано конкретно с цикъла. Мисля си, защо да не сложим в първия пост един общите набор от симптоми, събран въз основа  нашия личен опит. Това ще е безценно. Който има нещо си притеснително - чете и се разпознава.
При мен - моите най- първи симптоми на 49 и половина :
1.Моментално зачервяване на лице и деколте, все едно съм се изчервила от смущение или съм изгоряла ( майка имаше същото в нейния период, аз го помня )
2. Проблеми със съня, неспокоен сън, много рано сутрешно събуждане (4-5 часа).
3. Аритмия хващана дори на слушалка, сутрешно силно сърцебиене.
При мен започна с тези:
- трайно покачване на кръвното
- вълните, които и през деня и през нощта са придружени със силно сърцебиене и ускорен пулс, които в началото ме плашеха много, защото имах чувството, че въздуха не ми достига
- необяснимо плавно, но трайно покачване на килограми (без да съм променяла режима си на хранене)
- по-силна и остра миризма при изпотяване
При мен се отразява  на емоциите най-вече..
 Силна чувствителност, плачливост, докачливост , нетърпимост  и избухливост една седмица преди датата на менструация предимно  (незвасимо дали ще има такава или не) .Депресивни настроения.(пак по това време на цикъла  най-вече).
Болезнени, напращели и  силно чувствителни гърди.
Задържане на вода.Напълняване и повишаване на мазнините най-вече , силно изразени мастни натрупвания  в коремната област.
Липса на енергия, разсеяност, проблеми с паметта.
Потя се  доста повече  от преди и наистина потта е с по-остра миризма, от колкото преди.
Нередовен цикъл или зацапване извън датите на менструация.

За сега спя добре, и съм имала един-два пъти вълни само , но най-вероятно ще зачестят по-нататък..


Последващи симптоми
1. Силни нощни изпотявания.
2. Нощем усещане за силна топлина в областта на кръста и яйчниците.
3. Вълни през деня с покачване на температура до 37,4
4. Скованост на ставите след седеж, нужда на време за раздвижване
5. Натрупване на килограми особено в областта на талията. Невъзможност за сваляне на натрупаните килограми.
6. Промяна на стойката, засилване на Sобразния силует
7. Допълнително ослабване на зрението при вече наличен сериозен минус/миопатия
8. Развиване на старческо късогледство.
9. Проблеми със стомашно-чревния тракт. Развиване на непоносимост, неподозирана до тогава - лактозна, глутенова, непоносимост към някои груби зеленчуци - цвекло, моркови и пр. Къркорене, метеоризъм...
10. Стабилна хипертония.

Аз да добавя някои нестандартни признаци на премено при мен - през някои периоди от цикъла имам странен вкус в устата. Появиха ми се доста брадавички по тялото.


Пропуснах да отбележа като симптом, че ми се засили непоносимостта към повечето хора, с изключение на най- близките. Нетолерантността към някои човешки прояви стана нетърпима, затова избягвам хората.

Последна редакция: пн, 12 сеп 2022, 09:17 от Lady Brinne

# 1
 • Мнения: 39 179
Благодаря за темата.
Продължавам с отговор на Росита от миналта тема, че аз говоря за хормони.

# 2
 • Мнения: 7 042
Lady Brinne, благодаря за темата!
Пропуснах да отбележа като симптом, че ми се засили непоносимостта към повечето хора, с изключение на най- близките. Нетолерантността към някои човешки прояви стана нетърпима, затова избягвам хората.

mariat, а аз казвам, че влошаването на състоянието на кожата не се дължи основно на хормоните в тази възраст.

# 3
 • Мнения: 711
Сбабичосването не е само и единствено във външния вид това е общо понятие - походката се променя, стойката се изгърбва, лицето увисва, косата капе, шкембето расте😀....

# 4
 • Мнения: 7 042
Сбабичосването не е само и единствено във външния вид това е общо понятие - походката се променя, стойката се изгърбва, лицето увисва, косата капе, шкембето расте😀....
La Gitana, всичко това е така, но описаните неща са все във външния вид.
Тази дума "сбабичосване" ми е  грозна и не бих я употребявала, а и пропуснахте етапа "олелчване", който май е преди това Flushed

# 5
 • Мнения: 711
Щом сте се впечатлили коментарът ми е бил точно в целта. Грозно или не точно това се случва - сбабичосване.
Етап олелчване не знам кога е и не ме интересува. 😉❤

# 6
 • Бургас
 • Мнения: 6 252
Има жени остаряват много красиво, познавам такава жена, но тя е и вътрешно одухотворен човек, излъчва светлина и красота. За мен сбабичосването става и когато човек се изостави, особено когато се разболее и му се отнеме от жизнената сила.Ако правиш това, което зависи от теб- храниш се правилно, движиш се и полагаш грижи за вътрешното си състояние няма да остарееш по грозен начин.

Препоръчвам много едно книга " Хормонална диета", старичка е но може някъде да я има.

# 7
 • тук и там
 • Мнения: 11 479
Хормоните влияят на външният ни вид, и на тялото като цяло.Аз поне си остарявам по типичният начин,и не "младея" за възрастта си. Приемам колаген ,витамини и въобще добавки всякакви- и то не от сега, ама файда не съм видяла. Или е до ген, или и до ген и до хормони-но съм съгласна с Ла Гитана.
Аз имам цикъл , но виждам в огледалото как се променят нещата последните години-направо стуктурата се променя.Ако преди съм имала широк ханш, сега нагоре ставам една такава едра, и ако преди съм имала извивки -тесен кръст, плосък корем и закръглено дупе -сега се губят .За кожата -да не отварям дума...Приемам нормално нещата- тялото, също като нас-преминава през различни етапи и се променя.На мен ми е смешно , жени на по 50 като вземат да се сравняват с млади момичета..Ми както и да изглеждаш,
колкото и да тренираш, колкото и да си слаба - с младостта не можеш да се мериш..

Благодаря за новата тема! Flowers Hibiscus

Последна редакция: пн, 12 сеп 2022, 07:44 от Кайсия

# 8
 • Мнения: 7 042
За мен сбабичосването става и когато човек се изостави, особено когато се разболее и му се отнеме от жизнената сила.Ако правиш това, което зависи от теб- храниш се правилно, движиш се и полагаш грижи за вътрешното си състояние няма да остарееш по грозен начин.
Точно така,  това не е някакъв процес, в който ти не участваш, от теб зависи, затова, слагането в тази категория автоматично, не ми е по вкуса. Остаряването е неизбежно, но не трябва човек да се успокоява и да се оправдава с възрастта (според мен). Да, в пъти по-трудно е отслабването, но се отслабва ...
Няма как да сме както преди, но е възможно пак да сме красиви, без да се правим на 20-30 годишни.

Последна редакция: пн, 12 сеп 2022, 10:26 от Rosita

# 9
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 20 352
Изключая сериозни здравословни проблеми, в общия случай е много важно излъчването и това как се чувства жената (и човек по принцип - отнася се и за мъжете). Лично аз се старая да се грижа за себе си - коса, кожа, нокти, подбиране на дрехи и честно казано се чувствам много добре в кожата си. Даже бих казала, че последните няколко месеца успях да отслабна, но бавно, като си следвам избрания от мен режим и не се "сдухвам", ако нещата не се получават днес и веднага непременно. Мисля си, също, че когато човек обича и е обичан това влияе много силно върху усещанията му / ѝ за живота. Хубаво е да се оглеждаш в очите на любим човек, защото там се виждаш прекрасен!
Другото, което се сещам по въпроса е - възможността да се занимаваме с неща, които ни носят удоволствие. Ако щете - наречете го хоби. За мен това са четенето, писането и плетенето. Носят ми душевно удоволствие и ме карат да се чувствам себе си.

И накрая / но не последно по важност - умерена, но редовна физическа активност. Това се отплаща с времето. Никога не съм била спортен тип, но се старая да правя ежедневно упражнения. Не по много, само колкото ми е приятно и комфортно, но да стане като рутина. Вече не прескачам ден.

Пожелавам на всички да минем леко и неусетно през промените, дължащи се на възрастта! Simple Smile

Пропуснах да отбележа като симптом, че ми се засили непоносимостта към повечето хора, с изключение на най- близките. Нетолерантността към някои човешки прояви стана нетърпима, затова избягвам хората.

Все още мога да коригирам първия пост, така, че добавих и този коментар. Simple Smile
Ако се сещате нещо друго - ще добавя и него!

# 10
 • тук и там
 • Мнения: 11 479
Тялото си остарява, независимо какво правим.При някои признаците на стареене са по-видими, при други не-но това е неизбежен процес.Живеем в 21 век, не е като да сме като едно време бабите на къра,та никой не се изоставя..но въпреки това, е абсурдно жени на по 50, да се изживяват като 30 годишни и да си вярват че изглеждат така ..Да де-знам го онзи лаф за новите 30, и въпреки мускули, фигура и...ъ,филъри-винаги мога да дам възратта на жената +- 5 год. макс..Тя костната сиистема се променя , стойката дори-какво остава за другото.
Както и да е-мисълта ми е, че хормоните са до голяма степен отговорни за женската красота.

Последна редакция: пн, 12 сеп 2022, 13:34 от Кайсия

# 11
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 20 352
Не е нужно да изглеждаме (и да си мислим, че изглеждаме) на 30.
Излишни самозаблуди. Супер е да се чувстваме добре на 45-50 или там, колкото сме. За справка - на 48 съм.

# 12
 • Мнения: 4 292
Дами, благодаря на всички, които се включиха по моя казус. Бяхте ми много полезни. И отрезвяващи.
Нямам никакво желание да се сбабичкосвам. Водя активен начин на живот, ако може така да се каже, предвид, че прекарвам и часове пред компютъра. Но извън това работата ми е много динамична, спортувам, суетна съм, поддържам се и дори се харесвам.
Поръчах си Естросенс, мога ли да го комбинирам с въпросните противозачатъчни? Ако ги почна, ще ги почна тази вечер, заедно с аспирин протект и ходене на фитнес от утре, защото много ме е страх от тромбози.
И от рак на гърдата ме е страх, имам удебеляване и трябва да съм много внимателна.

# 13
 • тук и там
 • Мнения: 11 479
Така е. Но както хормоните са "виновни " за  оформянето на женска фигура в пубертета, както извивките при младите жени крещат за  фертилност и сексуалност, така хормоните(или по-скоро спадът им)  при жени на по 50 са отговрни и за  промените във структурата, кожата, разпределението м мазнини и т.н. Та в този смисъл е права според мен Ла Гитана. Прогестеронът съм чувала да наричат "хормонът на младостта", но и естрогена е отговорен също.
Писали сме едновременно. Приключвам с темата. Hands V

# 14
 • Бургас
 • Мнения: 6 252
В книгата, която препоръчвам точно това е обяснено в по-голамото чост, но има и малко рецепти и менюта, палео хранене за подобрение на различни хормони.За мен е много полезна, интересна и достъпно написана.От тази книга ми остана, че дори  характерът на човек зависи от хормоните.Колкото и лош ген да имаме за нещо все има какво да се направи за да бъде възможно най-оптималното му проявление.Аз приличам на баба, която имаше диабет и може би това ме кара всячески да правя каквото мога за да не стигна и аз до това състояние.

Общи условия

Активация на акаунт