Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 12

• 48 053
  • 769
  •   1
Отговори
# 420
Много интересен пост. Зачудих се, защо когато жените в тази възраст почувстват някакво неразположение, гинеколозите не им предложат такава спирала? Ето, аз имам косопад, за 6 месеца пак съм се обзавела с полип в матката(който трябва да мисля как да разкарам), имам отново болки под мишниците и ежемесечно възпаление на лимфни възли там (хормонален дисбаланс, казаха и за тях) и наистина се замислих за такава спирала. Но, ето, на мен нито за полипа сега, нито за проблемите в гърдите (образно казано) не ми я предлагат. Защо?

# 421
А не мислиш ли,че всички тези проблеми ги имаш точно от хормоналния дисбаланс, който трябва да бъде поставен в норми с някакво средство, което е по-добре отколкото да си страдаш и да ходиш с болки. Аз не съм имала никога спирала, но също ме е придърпвало в малкия таз.
Не смятам миомите за опасни. Имам три и си стоят така в същия размер, в който са открити, като през този период от 20 години съм минала в различни фази на хормонален дисбаланс.

# 422
Да, точно защото са от хормонален дисбаланс се чудя защо не препоръчват хормонална спирала. И дума не се обелили- нито мамолог, нито гинеколог.

# 423
Възможно е при вас да няма предписания,оплаквания проблеми, които аз имах от дълги години. Даже съжалявам че не ми я предложиха по рано а чак на 44.  Но като станах на една възраст от към 50 всичко от каквото се оплаква Жена в менопауза го имам. Дори предвестниците като зачервяване на лице и деколте и нервност не ми бяха спестени. Без значение че съм със спирала съм си точно като вас. И даже съм си отгледала миома. Продърпвания съм имала в различни периоди и преди и след спиралата. Това е терапия за някакви определени случаи, но не и панацея. Тя не връща времето назад, не възстановява хормоналната ви картина. Тя подпомага определени страдания.

Последна редакция: пн, 18 яну 2021, 20:19 от _re_ge

# 424
  • Пловдив
Аз също си сложих хормонална спирала миналата година . Имах проблеми с удебеляване на лигавицата  и два пъти се наложи кюретаж.
Доктора ми предложи още след първия, но аз се заинатих и не исках. След втория обаче,  започна да ми писва от обилните кръвотечения и се реших. Не исках повече да се подлагам на това. Еми родих се...
Та при нея хормоните са локално и в мин. количество .
Даже сега пак съм на дуфастон, че имам задържани фоликули и явно е недостатъчен прогестерона от нея.

# 425
  • София
Абсолютно!
Аз ги приемах под формата на фемикур М (адамово дърво=див ямс) когато имах силни болки в гърдите - облекчаваше ме, но гинеколожката ми каза много да внимавам с приема му. Нямам ли показания да не го пия. Но при мен заради хормоналната спирала имаше проблем с превалиране на прогестерона сясно изразени ПМС симптоми.
Адамово дърво (Vitex agnus castus) е съвсем различно растение от дивия ямс (Dioscorea opposita). Първото влияе на хипофизата, докато второто на произвоството на прогестерон. Много от билките са балансиращи - ако организмът има нужда произвежда прогестерон, ако има нужда - естроген. Това е и проблемът на повечето лекари, че при употребата на билки, не се знае доколко организмът ще се повлияе и в каква посока и именно за това ги избягват.

Лошото е, че аз не съм имала досег със специалист да работи превантивно, тоест имаш лек дисбаланс, промени си начина на живот, намали стреса, обърни си внимание на храненето, режима на движение и сън. Лекарите казват - изследванията са ти в норма, няма проблем, но по всички симптоми аз имам нисък прогестерон и естрегенова доминантност. И остава или аз сама да си ровя, да си променям начина на живот, да си търся кои билки ми помагат и ди си ги пия, или да се блъскам с изкуствени хормони и да давам луди пари за изследвания, за ХЗТ. Да, хормоните в спиралите са в малко количество, но все пак са си там, то и в противозачатъчните не са много, но какви щети нанасят. Аз бягам като дявол от тамян от синтетични хормони. След втората ми бремменност (родих на 34г) постепенно цикълът ми се скъси на около 21 дни и стана обилен и с много съсиреци. Не обръщах сериозно внимание, докато един хубав ден не ми дойде на 15 ден (все още нямах 39 навършени). Гинеколъгът ми каза - киста на яйчника, полип и миома, дори ми пусна туморни маркери. Един месец живеех в пълен ступор, докато не се взех в ръце. До този момент много се бях разпуснала - веднага започнах да спортувам, в моя случай йога, която едновремменно ме разтягаше, успокояваше и натоварваше мускулатурата ми. Научих се да слушам тялото си и най-вече да разпускам с медитиращи техники и дишане. С пиене на билкови тинктури пукнах кистата и от 21дни върнах цикъла на 25-26. За голяма радост будуването от 3до5 сутринта, както и нервността,  останаха в  миналото. Обилният цикъл също. И сега имам съсиреци, но са в поносими рамки. Както винаги съм знаела - въпросът е ние да търсим собствения си път и да това, което помага на нас. 10-20 мин при лекарите ми носи много повече стрес, отколкото успокоение. Не че съм против тях, но ако ние не си помагаме и вземем в ръце,няма кой да го направи вместо нас. Както и че няма универсална рецепта - това което работи за мен, не означава че щеработи за другите. И всичко е въпрос на протба, грешка и въпрос на желание да се опита.

В дългосрочен план ХЗТ може да има много негативни последствия, най вече в развитие на рак. Не знам доколко лекарите запознават пациентите с възможните рискове. Тъй като баба ми по майчина линия умря от рак на матката, аз бягам от употребата на всякакви синтетични хормони - противозачатъчни, хормонална спирала, ХЗТ и предпочитам да си понеса неприятните симптоми, които за щастие за момента не са толкова неприятни и непоносими. Продължавам да търся естествени начини да увелича прогестерона. Ако има такива - свиркайте!!!

# 426
  • София
Увеличаването на прогестерона започва с чистенето на естрогена.
Всеки ден салата моркови с кокосово масло встрани от основните хранения. Прием на вит Е, той чисти естрогена. Аз съм си взела Естробан, той съдържа 4 витамина - А, Е, Д и К2. https://xenobg.com/produkt/estroban/

Отделно вземаш био прогестерон, ако желаеш, но преди всичко трябва чистене на естрогените, ча са ни много. Без пластмаса, подбор на козметика, перилни препарати, месо. Някои казват пуфа да се махне изцяло - това са омеги, ядки, авокадо, бобови и зърнени. Ех, това на мен ми е най-трудно.

# 427
Четох се от вчера - Аз малко като арменско радио  - аврамово дърво не адамово. Благодаря за разясненията , наистина съм останала с впечпатления че са едно и също. Сега порових, наистина не са.

За съжаление при мен цял живот цикълът е бил дълъг ( седем по принцип и стигна до до десет дена след второто раждане на 39 ),   обилен ( ама  много обилен ,  ако сте нямали обилен цикъл няма как да си го представите, заради него хемоглобин около 100 , винаги съсиреци, никога удебелявания и абразио  ) и болезнен ( преди да ми дойде - болки като контракции ден и два ... и същото като ми дойде , до инжекции съм стигала, освобождаване от училище, от лекции, болнични,  всякак е било ) . Това се случваше с години.  Наследствено - майка, аз,сега дъщеря ми. Спортуване, дишане ,хранене , килограми,  стрес- все тая.  Това ми беше хормоналната картина с години . Затова за мен лично тази спирала беше прераждане. Възможност да не съм постоянно със санитарни материали по себе си, да мога да ходя на почивки като нормалните хора, да нося бели дрехи лятото и да имам хемоглобин 140.
Така че не, не е препоръчителна за всеки, но за някои е спасение. Обаче както казах това че я имам не пречи да имам всички -  всички други симптоми за премено. Което значи че какъвто и хормон да доставя това Не влие на премено симптоматиката и не спира хода на времето. Единствено може би ми помага да нямам удебеление на лигавицата, но аз и преди и да съм нямала, та  не знам сега как щеше да е ... но си правя кисти ( независимо от хормона на спиралата),  както казах имам си и отгледана миома със спиралата. В заключение щом доставя локално малко дози хормони, пък независимо от тези хормони аз си имам симптоматиката на премено значи тя определено не пречи на естествения ход на събитията.

Да добавя че съм пила два три пъти в живота си дуфастон, примолут нор подобни препарати. Действат ми много лошо., след приемас имат силен седативен ефект - направо едвамстигам до кревата. На другия ден -  силни болки в яйчниците до схващане на крака, гадене с повръщане , обостряне на мигрена . Гинеколожката избягва да ми ги предписва.

Последна редакция: вт, 19 яну 2021, 10:35 от _re_ge

# 428
Аурора, за кой био прогестерон споменаваш?
И омега 3 ли действа на естрогена? Тъкмо поръчах бая от него.
Нещо повече за салата от моркови с кокосово масло, може ли?

# 429
  • На планетата земя
Моята спирала ми я махнаха днес,тя и докторката каза,че при мен не са се получили нещата и е по-добре да я махна.Кистата още е там и моите лаишки разсъждения се оказаха правилни ,този път я разпитах.Значи един път от спиралата спира цикъла и съответно кистите не могат да се спукат и съответно втори път трябва да пия хормони през устата да ми дойде ,че да се спукат.Което хич не ми се нрави в перспектива,предвид ,че аз такива кисти имам постоянно.И сега ме остави така без нищо като се надява като ми тръгне цикъла да се спука тази киста,ако не се спука ще ми изписва да пия хормони.Другия месец пак трябва да ходя.Та моят опит се оказа негативен с тази хормонална спирала.Една обица на ухото имам повече чужди тела да не си навирам.

# 430
pkrassimira, с полипа и миомата какво се случи?

# 431
  • София
Аурора, за кой био прогестерон споменаваш?
И омега 3 ли действа на естрогена? Тъкмо поръчах бая от него.
Нещо повече за салата от моркови с кокосово масло, може ли?

Ако искаш присъедини се към група “последователи на рей пийт” във фб, има много инфо. Аз чета избирателно, някои там са много вманиачени и крайни, аз не се лишавам от ядки и бобови.
Моркови си стържеш и измиваш преди хапване, нещо трябваше да се отмие като са настъргани, не помня кое, но помня че се мият след настъргване. И една лъжица кокосово масло им слагам и хапвам следобяд или преди обяд. Помагат за извеждане естрогена от тялото.
Био прогестерон сега започвам, крем си купих да мажа, страх ме е още да опитам капки вътрешно, че не си знам овулациятя и да не си прецакам цикъла.

# 432
  • София
pkrassimira, с полипа и миомата какво се случи?

Еми оказа се, че докторът не беше видял добре и че съм имала много дебела лигавица преди цикъл. Като отидох веднага след - нищо нямаше, но си бях в напрежение през това време и много се образовах по този повод.

Aurora, много стриктна ми се струва диетата, която споменаваш. То не остава много неща да се ядат. 

Аз чета, че кръстоцветните зеленчуци са полезни за понижаване на нивата на излишния естроген.

Иначе приемам рибено масло от дроб на треска (cod liver oil), което е естествен източник на вит А, и ZMA - цинк, магнезии + вит от група Б, вит Д

# 433
  • София
По Рей Пийт ядат здраво карантии, дробове, езици, сърца, крака...ядат яйца, пият кафе и мляко, захарта е на почит, млечни хапват. Папат здраво, наричат го метаболитно хранене.
Не ядат ядки, семена, бобови, хляб.

Аз не смея да правя диети драстични. Гледам да си хапвам нормално, но съм намалила на макс тестени и сладко, че там съм неспасяем случай. И месо от НГ вече ям само ако е от ферма, иначе избягвам.

# 434
Аз съм скептична към тази група. Освен другите неща които не ми харесват, сами си определят дозата на хормоните, съответно започнаха и първите оплаквания от обилни кръвотечения и така нататък. С една дума, не бих се заигравала с хормони сама, без лекар.

Последна редакция: вт, 19 яну 2021, 15:05 от Lemy

Общи условия

Активация на акаунт