Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 12

• 48 048
  • 769
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Не обичам крайности, но салатата от моркови е ок. Само да попитам нещо тъпо, ама това масло не е ли твърдо. Как го слагате?

# 436
  • София
Не обичам крайности, но салатата от моркови е ок. Само да попитам нещо тъпо, ама това масло не е ли твърдо. Как го слагате?

Аз си разтопявам на водна баня - в една малка купичка слагам малко масло и после тая купичка в по-голяма такава с вряла вода и става за 1 мин.

Ето днес нещо интересно, което са превели от Рей Пийт:

Откъс от книгата „Хранене за жени“ на Рей Пийт. Отнася се за хипотиреоидизма. Оригиналният текст е под превода.

Цистеинът, аминокиселина, която се среща в изобилие в мускулите и черния дроб, блокира синтеза на щитовидния хормон. Когато гладуваме или сме под стрес, кортизолът причинява разграждане на тези богати на протеини тъкани, за да се консумират. Ако метаболизмът продължи с нормална скорост, стресът или гладът бързо биха ни унищожили. Цистеинът, който е освободен от мускулите, подтиска щитовидната жлеза, така че метаболизмът се забавя. Кортизолът също подтиска щитовидната жлеза. Всеки стрес, включително тежки упражнения, предизвиква това защитно забавяне на метаболизма. Бавният сърдечен ритъм на бегачите до голяма степен е резултат от този адаптивен хипотиреоидизъм. Когато ядем големи количества мускулно месо или черен дроб, високата концентрация на цистеин потиска щитовидната жлеза. Сърце, яйца, кожа (желатин) и мляко са по-благоприятни за щитовидната жлеза. Други храни срещу щитовидната жлеза са фъстъци, соя, сурово зеле, репички, броколи, карфиол, ненаситени мазнини (като шафраново, царевично, памучно и соево масло) и излишък на йод. Амигдалинът, който се среща в много ядки, семена и зърнени храни, също подтиска на щитовидната жлеза. За синтеза на тироксин е необходим манган, така че дефицитът му може да попречи на функцията на щитовидната жлеза (кафето е основен източник на манган, а кофеинът също стимулира щитовидната жлеза).

Cysteine, an amino acid which is abundant in muscle and liver, happens to block synthesis of the thyroid hormone. When we are starving or under stress, cortisone causes these protein-rich tissues to be consumed. If metabolism continued at a normal rate, stress or hunger would quickly destroy us. The cysteine which is released from muscle, though, inhibits the thyroid, so metabolism is slowed. Cortisone also inhibits the thyroid. Any stress, including heavy exercise, will cause this protective slowing of metabolism. The slow heart beat of runners is largely the result of this adaptive hypothyroidism. When we eat large amounts of muscle meats or liver the high concentration of cysteine suppresses the thyroid. Heart, eggs, skin (gelatin) and milk are more favorable to the thyroid. Other anti-thyroid foods are peanuts, soybeans, raw cabbage, radishes, broccoli, cauliflower, unsaturated oils (such as safflower, corn, cottonseed, and soy oils), and an excess of iodine. Amygdalin (nitrilosides, laetrile) which occurs in many nuts, seeds and grains, is also a thyroid inhibitor. Because iodate is used as a "dough conditioner" (to make bread water-heavy), the American eater often gets ten times more iodine than is recommended. Combined with unsaturated oils, as organic iodides, excess iodine can powerfully inhibit the thyroid. Manganese is needed to synthesize thyroxin, so a deficiency can interfere with thyroid function (coffee is a major source of manganese, and caffeine also stimulates the thyroid).

# 437
Благодаря, нямам фб. Но ще се опитам да ям повече моркови с кокосово масло. Ще си купя вит. Е.

# 438
Аз съм доста скептична към тази комбинация въглехидрат с мазно в дългосрочен план, но всеки си знае.

# 439
Е, колко въглехидрати да има в един морков? Така и така въглените съм ги ограничила до минимум от повече от 4 години.

# 440
Абе, ако разчитате на едната салата с моркови да ви оправи нещата, едва ли ще се получи.

# 441
  • В полите на Пирин планина
Ето тук една статия за храните, намаляващи естрогена: https://bgactive.com/2017/12/27/foods-for-lowering-estrogen/

# 442
  • В градината...
Кръстоцветните не бива заради щитовидната, а черевно вино - заради кръвното. Няма угодия.

# 443
  • София
Хаха, Леми😂
Верно с една салата ако ставаше. Но той Рей Пийт каза в едно от интервютата си, че самият той 20 години здраво е ял моркови и много са му омръзнали и сега минал на гъби:)) и за незнайните още за човечеството ползи от гъбите имаше негови разсъждения.
Аз не мога да ям карантия, дори черния телешки дроб ми е много гаден. Как ли не се опитвах да го сготвя, е...не става.
Салата моркови е вкусна. Аз обаче с витамин Е нещо не мога да си намеря какъв да пия, че то и там са форми, които все не били ок. Токоферол трябва, в Ксено.бг е 77 лева и честно казано не ми се дават толкова за витамин...
Мацките в групата на Рей Пийт пият здраво аспирин и ядат плод със сирене, кафето е със захар, млякото е кравешко...все неща, които аз не приемам. Много е селективно всичко.
Аз съм с проблемна щитовидна и с ендометриоза, и ендокринолога и гинеколога ми казват да се храня по малко от всичко, да е балансирано.
Истината е, че на 40 вече по друг начин ми е метаболизма и тея хронични болежки и те си имат собствено мнение. Досега не съм намерила нещо, което да кажа “еййй, това е, помага ми!”
Иначе не съм спряла да опитвам и да търся. Сега ходя от няколко месеца при др Авишек Мишра, индиец аюрведист, пия илачи по схема и правя упражнения и медитации. Психически много ми помогна и се чувствам определено много по-добре. Физически обаче пак цъфнах с кисти на жълтото тяло и така...

# 444
Абе как пък всичко трябва да е на тая някаква си фирма 😉😏
Аспирина много дразни лигавицата, и не се препоръчва за дълго време. Изобщо, вече не се доверявам сляпо на никой.
Иначе, при мен всичко е с временен ефект, тъкмо си кажа - ах това проработи, и то вземе че ме опровергае. 🥴

Последна редакция: вт, 19 яну 2021, 20:03 от Lemy

# 445
  • Бургас
Съвет да ям по един морков на ден бях получила преди години от боуен терапевт.Явно не е някаква новост.Аз следя, но и аз крайности не обичам.За прогестерона има книга дори -Какво лекарят не ви е казал за пременопаузата-Наръчник на жената от 30 до 50 години от Д-р Джон Ли.

# 446
Аурора, всъщност аз нямах предвид теб. Салатата от моркови е малка част от цялата картина, а ти си наясно.

# 447
Аспирина много дразни лигавицата, и не се препоръчва за дълго време. Изобщо, вече не се доверявам сляпо на никой.
Иначе, при мен всичко е с временен ефект, тъкмо си кажа - ах това проработи, и то вземе че ме опровергае. 🥴

Леми
Аз съм с болен стомах ( рефлукс хроничен гастрит) на мен не ми дразни Акард (аспирин на някакъв производител) . На мъжа ми почнах също давам той е с зараснала язва с лезии. И двамата нямаме оплаквания. Опитай с него.

# 448
Като стана дума за туморни маркери моите стоят завишени от две години насам и продължават стойностите да растат нагоре. Реших сама да си ги пусна  от чисто любопитство, те пък излязоха високи. И като се почна едно ходене по мъките. Обикалям всички възможни лекари и питам откъде идва това и всички вдигат рамене и казват, че проблем реален няма. Че т. маркери се пускат само когато има доказан рак . При отсъствие на Рак не се взимат под внимание. Някой с опит или да знае защо се получава така?
Цитат
....взех си китайските гъби Рейши - те са адаптоген и са за кистите и Мейтаке  - те са за хормоните. Започнах с ударните дози по 3 пъти на ден. След 2-3 месеца нямах никакви кисти, а след около половин година ми се регулира и цикъла.

Реших че това ще е полезно за някой и го копирах от друга тема. Доста се чудих на тези гъби в една аптека дали да ги взема.

# 449
  • Козлодуй
Какво лекарят не ви е казал за пременопаузата-Наръчник на жената от 30 до 50 години от Д-р Джон Ли - тази книга много ме заинтересува но навсякаде или няма наличност или не се предлага - моля ако някой я има в електронен вариянт да я сподели на лична ще дам имел Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт