Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 12

• 47 592
  • 769
  •   1
Отговори
# 690
  • Бургас
Здравейте. И аз съм за тази тема.
На 50 съм. Все още имам цикъл.  На 44-45 започнаха големите мъки....

Скрит текст:
Имам и аз възли и полип имах.Махнах полипа и получих ужасни болки по време на цикъл, които преди това не съм имала.МЦ не става по-кратък, напротив усилва се  и се точи ,и  идва на 24-25, ми то 2 седмици рахат всичко на всичко.Почвам да се чудя как ще си търся работа, ми аз 3-4 дена не съм в кондиция,тече, боли.Моите възли са малки, но явно ще ми създават проблеми.Не искам да си правя операции, аз едно абразио имах и ми се отрази зле, а по-тежка не знам как ще понеса, пък и мисълта да си махна орган не ми допада.Имах подобрение за няколко месеца, защото пих противовъзпалително и релаксант заради един проблем в кръста, те пък взеха, че ми оправиха Ц, стана като преди-без болка, съкрати се, обаче ето на този месец отново си се върна в това състояние-тръгва по два дена, точи се още 7-8, боли до 4тия ден.Трябва да се допитам до лекар и ако може да пия тези лекарства периодично за да нямам тези проблеми.Прогестерон мисля да пробвам, но той май е за цикъл и евентуално хомеопат и накрая може и да се оперирам, че станах непълноценен човек.

# 691
Аз правя крачки вече 4 години. В комбинация със спиране на сладкото първата година свалих много килограми, но аз съм си и с много килограми. При мен беше новогодишно (хихи) решение. Първите крачки ми бяха много трудни, но след това започнах да крача с голямо удоволствие. Слушам музика, правя снимки. Подейства ми изключително добре психически, помага ми да се боря с лоши мисли.
Миналата година, когато не можеше да се излиза намерих една сериа за ходене вкъщи и всеки ден по 20 минути тропахме с ММ Simple Smile
Давам линк, на мен много ми допада, с голямо удоволствие си я правя. В канала на тази жена има много клипчета, на които се виждат хора на различна възраст и с различни килограми.
Walk at Home by Leslie Sansone
Е тази гимнастика е доста добре,въпреки че е интензивна и то доста,но благодаря за клипа!Ще опитам да превъзмогна това че все нямам сили за трениране и да започна с това

# 692
Галчудо , напълно те разбирам за какво иде реч.
Щом са малки, ако желаеш може да опиташ тая спирала, при някои жени след адаптивния период нещата се получават, и така карат, сменят я на 5 години.  При мен, докато бе един за 8-9 мес. се появиха още 3, много е важно правилното й поставяне. Тя самата излъчва локално прогестерон/ левоногестрел /. Обаче не при всички се получава. Някои жени и стран. ефекти нямат, дори направо спира Ц. след адаптивния период. Но аз не съм от късметлиите явно.

# 693
  • Бургас
Спирала ме е страх да си сложа, но щом и тя е с прогестерон, значи има надежда да ми се получи ако се мажа.

malena9999,
не се плаши, изобщо не са натоварващи, нито се задъхваш, нито се потиш кой знае колко, но са ефективни.Има по-кратки, по-дълги.Нищо кой знае колко трудно не правиш и затова с тях няма да имаш проблем, за разлика от типа на пилатес, йога и т.н. гимнастики.Във времето съм открила доста интересни предложения за тренировки-под формата на танци, упражнения, балети и какво ли не.Това е едно от любимите ми, защото и когато те мързи може да го правиш.Smile

# 694
А на мен ми смениха хапчетата. Моят гинеколог каза, че предишните ми идвали много силни , затова ме болят гърдите и сега ми даде хапчета наполовина от предишната доза по-слаби.
Сега вече няма да пия противозачатъчни. А в листовката си пише, че са точно хзт. https://apteka-optima.com/online-apteka/lekarstva-otpuskani-s-re … tki-h-28-2111.htm.  Има дори и по-слаби от тези, само че се страхувам да не ми се върнат пак предишните оплаквания.
Вече се убедих че всичко става от хормоните. Аз съм като с наркотици. Нямам търпение да стане следващия ден и да си изпия хапчето и да наблюдавам колко все по-добре ми става и как все повече ми идва желание за живот. Че нещо бях посърнала.💃💃

# 695
  • Бургас
Така е, La Gitana.В книгата  "Хормонална диета", авторът е написал, че не само здравето, но и характерът ни зависи от хормоните.Тъкмо идвам от ихерба, досега четох отзиви за прогестерона.

Някой чувал ли е за връзката м/у висок пролактин  и естр.доминантност? При мен от години е завишен, не много е но е над винаги, само в МЦ не е.Мислех си, че ако водя по-спокоен живот ще спадне, но не би.Извън МЦ все е над нормата, колкото и да почивам, да не бързам преди изследването.

# 696
( Благодаря, че ми напомнихте за програмата Piyo - много ми харесва и след физиотерапията която ми назначиха ще започна с нея да възстановявам физическата си форма защото много напълнях Simple Smile
Къде може да се види?

# 697
Не забравяйте и храненето Simple Smile Не се ли съчетават храните както трябва, ако ще и денонощно да се трепеш, ефект няма да видиш. В по-предната тема май се коментираше за ядене на плодове, филии с масло, тахан с мед и подобни. Това няма място в хранителен режим, особено на жени на нашите години, повечето качили кг и т.н. За да не превръщаме темата в диети и режими, просто всеки да прочете за себе си и да се ориентира. Има доста писано какво човешкото тяло предпочита за енергия, какво става с неизразходваната, кое се изгаря, кое се натрупва и сам човек може да се ориентира.

# 698
  • Козлодуй
( Благодаря, че ми напомнихте за програмата Piyo - много ми харесва и след физиотерапията която ми назначиха ще започна с нея да възстановявам физическата си форма защото много напълнях Simple Smile
Къде може да се види?
В темата за домашните тренировки има в началото на темата споделен линк към руски торенти и профил за изтегляне и от там съм ги изтеглила Simple Smile
Иначе погледни тук - https://www.beachbodyondemand.com/programs/piyo/start-here

# 699
  • В полите на Пирин планина
Къде може да се види?

Аз я теглих преди от Замунда. Chalene Johnson's PiYo.
Ако я искаш мога да ти я пратя на мейл. Simple Smile Качих я в DOX на абв.бг.

# 700
Здравейте момичета, дълго време се чудех защо не ми излиза нищо актуално в темата, мислех, че никой не пише, и вчера случайно установих, че не съм се включила в новата /12-та/ тема, а тя доста е напреднала. Честно казано ми липсваше.
Включвам се да споделя нещо и да разбера, дали някой друг е имал или изпитва нещо подобно.
През ноември получих странно усещане около един зъб - не болка, а сякаш червей ми лази във венеца /странно чувство и обяснение/. Изтръпнах, защото се притесних да не е пулпит. Не бях ходила на зъболекар от 1 година заради КОВИД, а на последния преглед всичко беше наред. Точно преди Коледа отидох на зъболекар, защото помислих, че ако има проблем, ще изплющи точно по празниците. Оказа се, че външно на зъбите няма нищо. Направих панорамна снимка, вътрешно също нищо. Обаче започнаха още по-странни усещания: изтръпване на зъбите, като чувството се мести на различни зъби, дразнене без болка при натиск и то при зъби с умъртвени нерви, предните зъби ме боляха като натъртени. Зъболекарката предположи, че стискам или скърцам със зъби на сън, обаче аз нямам такова впечатление. От 1 месец съм още по-озадачена и не ми се иска да се филмирам, но предните долни зъби видимо се изтриха за 1-2 месеца, изчезнаха ръбчетата и се вижда дентина. Ако беше само дразненето по зъбите, нямаше да се шашкам, но с това изтриване мисля, че има някакъв проблем. Чудя се, дали е свързано със симптомите на пременопауза и хормоналните промени, които ми донесоха и други оплаквания, дали е свързано с прием на добавки /пих 3 месеца Приорин/, или от дълго трупания стрес през последните години /все пак на 49 г. имам 3 малки душеизедника в къщи/. Слава Богу, нямам заболявания, копосада ми спря, състоянието на косата ми доста се подобри. Не знам, дали има връзка, но от няколко месеца ноктите ми са малко чупливи, не фрапиращо, но от време на време някое ръбче. Да спомена, че покрай мъниците имах глисти и пих препарат против паразити, но той се взима 2 пъти през 20 дни. Иначе не съм правила основни изследвания. Вие забелязвате ли промяна в състоянието на зъбите си?
Извинявам се за ангажиращо дългия пост, но как да обясня какво ми се случва? Бъдете здрави!

# 701
Катерица, иди на зъболекар да прецени дали имаш бруксизъм или бруксомания. Няма общо с пременопаузата.

# 702
Днес влизайки в бг мама ми излезе темата. Тепърва ще я чета.
Ако до преди година бях редовна в гинеколгичните си прегледи, тази изоставам, покрай вируса и защото вече трябва мнението на специалисти извън моя град.
На 44, все още цикъла ми е по часовник, но.. ПМС симптомите са доста изострени. Овулация, предстоящ цикъл никога не съм усещала така. Едното болки, другото нерви Simple Smile
Пък какъв куп женски проблени имам..
От 3-4 г кисти в гърдите. Вече 3г пункции. Пак ми предстои.
Завъдих си миомни възли. В годините - наблюдения до миналата.Не края на по-миналата...Когато ми кзаха - операция с отстраняване на матка. Такъв шок ми беше.
Докато взема решение и затвориха всичко. Още не съм ходила на преглед. Корема ми расте. Последните 2 месеца получих честитки за бременност.
Никога не съм била толкова безотговрна към здравето си, но сега съм Sad

# 703
Катерица, иди на зъболекар да прецени дали имаш бруксизъм или бруксомания. Няма общо с пременопаузата.

ще отида, но моята зъболекарка /на която имам доверие/ е в майчинство и ми е трудно да избера друг. Ако е бруксизъм или бруксомания, няма ли да са засегнати само предните зъби? Аз имам усещане сякаш ми минава ток или ме боцкат иглички по върха на зъбите /не само на предните/ и други странни усещания.

# 704
  • София
Не мисля, че зъбните ти проблеми имат някаква връзка пре/менопаузата.
Аз съм рзрушен емайл от много отдавна.

Общи условия

Активация на акаунт