Тийнейджърите от 10. и 11. клас ще работят с ментори и ще създават стартъп компаниите си в онлайн среда

Програмата, в която ученици създават стартъп компании – "Тийноватор", кани всички ученици в 10. и 11. клас да се включат напълно безплатно. Годината за "Тийноватор" ще стартира онлайн през втората половина на ноември и за пръв път е отворена за тийнейджърите в цялата страна. Всеки ученик в 10. и 11. клас може да се запише чрез формата ТУК.


В "Тийноватор" учениците работят тясно с ментори предприемачи от стартиращи и развити компании и създават работещи компании, като се научават да презентират пред инвеститори, да създават бизнес и маркетинг план, да работят ефективно в екип и да печелят. Идеите им обхващат широк спектър от сфери – разрешаване на проблеми, свързани с климатичните промени, технологично обучение за деца, свързване на ученици и компании за намиране на стажове и др. В края на годината се състезават пред жури от инвеститори, а отборът победител участва в международно състезание.

В първите две години програмата беше концентрирана на територията на българските училища в София, Варна и Враца, където менторите се срещаха с учениците и заедно работеха по развиването на идеите им.

“От началото на "Тийноватор" в България мечтата ни е да дадем шанс на българските тийнейджъри не само в определени градове, както беше досега, а за територията на цялата страна. Един от добрите ефекти на новите условия за живот е именно този – че без да се изисква допълнителен материален ресурс, имаме възможност да създадем стартъп клубове в цяла България”, казва Светлана Савова, програмен директор на "Тийноватор".

“За три години събрахме невероятни истории и заедно с партньорите ни от стартъп средите вярваме, че много от тези младежи са  бъдещето на предприемачеството в България. Колкото по-рано започнат опитите в бизнеса – провалите и успехите, толкова по-голям шанс за стабилно кариерно развитие имат младежите в живота си след училище.”В първите две години в "Тийноватор" взеха участие над 300 ученици, близо 50 ментори и 15 училища в три града. Бяха създадени над 20 стартъп компании, някои от които функционират успешно. Победителят в миналата учебна година – обучителната програма по роботика EduBots, получи 10 000 евро инвестиция, а платформата за събития PartyMe преговаря за продажба на компанията.

За "Тийноватор"
"Тийноватор" се реализира пилотно в България от началото на учебната 2018 – 2019. Проектът е фокусиран върху стимулиране на креативното мислене на учениците и върху развиване на предприемаческите им умения. Ментори предприемачи от стартиращи и развити компании в България и с опит в различни сфери помагат на ученици в 10. и 11. клас да открият страстта си и да я превърнат в печеливш стартъп проект. Методиката на обучение на "Тийноватор" е разработена на базата на успешни практики от Станфордския университет. Програмата се прилага в девет държави на три континента.

"Тийноватор" се реализира с подкрепата на Българския център по предприемачество (BEC). Фондация "Америка за България" подпомага клубовете във Враца и региона.


За повече информация:
Зорница Миткова
+359 884 511 612
zornitsamitkova@gmail.com
https://www.teenovator.bg/

Последна редакция: пн, 02 ное 2020, 17:10 от Редактор**