Седмокласници 2020/2021 - Тема 4

• 32 918
  • 740
  •   1
Отговори
# 105
  • На морето!
За съжаление има починали медици, фармацевти, учители, касиери, шофьори, пенсионери.... за това не са виновни училищата, а всички безотговорни хора, които не спазват мерките. Днес имах служебна среща в офиса и се наложи 4 пъти в рамките на 40 минути да напомня на събеседника си да си сложи маската, която той упорито смъкваше на брадичката си. Бях решила ако има 5ти път да прекратя срещата и да го поканя следващата седмица, да подписва договори на открито, ако ще и да е -10 градуса.
Не съм съгласна да се вменява вина на децата, че едва ли не убиват учителите си, когато ходят на училище /скоро четох такъв коментар от учител/, още повече, че в масовия случай учителите не се заразяват в клас, тъй като често  освен тях други позитивни на Ковид в класа им няма.

# 106
Цитат на: MianaNia link=topic7=1265800.msg41692711#msg41692711 date=1604657581
В училището на щерката вече има починала учителка с Ковид.
Май закъсняха с мерките.
Какви мерки?

Няма място да се говори за вина, освен ъази на управляващите. Не знам защо обаче се слага знак на равенство между ДО и вменяване вина на децата. В нашето училище има болни деца, а някои изобщо не са с леки симптоми. Но има и много 2/3 от целия учителски колектив болни учители. За останалите служители в училището нямам информация, но вероятно и сред тях има болни. Що се отнася до децата, ако някой се сети да ги попита сигурно ще се окаже, че са много по-стресирарани от стоенето сами затворени в класните стаи, от неизвестността днес ще имат ли изобщо часове и по какво, да не знаят по кой предмет кой им преподава, да нямат нормален ритъм на преподаване и изпитване, отколкото да се обучават дистанционно и да си общуват достанционно помежду си.

Последна редакция: пт, 06 ное 2020, 12:39 от Рори72

# 107
И при нас, за съжаление, преди две седмици си отиде прекрасна преподавателка.
От тази сряда им казаха, че имат положително дете в класа и вчера, и днес са ДО, карантинирани. Да, ама не- познайте каква е пародията - на 9.11 се връщат в училище, защото им изтича карантината, от която половината са си изкарали, ходейки в училище- брои се от момента на последния ден, в който е имало контакт с болния.

# 108
СЗО съобщиха вчера да не се затварят училищата. Управляващите ако не знаят какво да правят могат да погледнат другите страни какви мерки предприемат. Но моловете да са отворени, а училищата да се затварят ми се струва нередно.

# 109
  • Русе
В нашия град забраниха непълнолетни да ходят в МОЛ-ове, заведения и т.н. без пълнолетен придружител.

# 110
  • Варна
За съжаление и в нашето училище има починала начална учителка. Пенсионирала се е това лято... Класът, на който е преподавала последно е още в училището. Децата са в шок. Вече изобщо не ми се мисли за изпити и какви оценки има детето ми. Важно ми е да е здрава и да съхраним психиката си. Всички. Не само у дома, но и околните хора, с които ще общуваме когато всичко това е зад гърба ни.

# 111
В училището на щерката вече има починала учителка с Ковид.
Май закъсняха с мерките.
                   Нима вие мислите,че няма починали хора преди да се появи ковид-а? Няколко мои близки починаха защото не им бе извършено поддържащото лечение,на което ходеха регулярно в болниците в по-големия град.Когато затвориха някои градове им бе отказан прием и въпреки,че нямаха нищо общо с ковид-а хората си отидоха.Няма "мерки",които ти гарантират 100 % защита ,защото ,ако имаше нямаше да има починали хора от първа линия.Щяха да са оборудвани и предпазени по най-крутите мерки.

# 112
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
моля ви да прехвърлите ковида в темата за него.
не за друго, стреса тази година и без това е достатъчно голям.

аз продължавам да преживявам ученето на тезите наизуст.
днес подслушах, че тезата оформя голяма част от оценката.
колко голяма? че Горинич очевидно няма да се примири да учи наизуст. то и аз няма да настоявам много, много. Sad Sad

и да ви поразсмея - в готовите тези навсякъде е "лирическият герой", нашият го заменил с "лирическият говорител".
няма лошо, но ми стана интересно защо и попитах.
отговорът е: защото не искам да повтарям каквото те са написали.
леко му подсказах, че "герой" е с 5 букви, а "говорител" с 9 и би могъл поне отвреме на време да си улеснява писането.
Simple Smile подсказката мина.

# 113
  • Варна
Добри, да не те разочаровам, ама май "герой" и "говорител" не са винаги взаимозаменяеми... Имам спомен да ми е говорила нещо по въпроса щерката (ама нали не разбирам много-много от материята, може и да не съм схванала).
Тезите носеха по 6т. мисля. Ако не се промени нещо, не виждам чак толкова голяма част от оценката да са - както и да го погледнеш са 6% Simple Smile А от прилична теза за 3т, до много добра за 5т, ми се вижда ненужен стрес да се учат чак наизуст... Важно е да схване някакъв алгоритъм, какво трябва да съдържа и все пак да улови духа на цитата. Пак казвам - това според мен, без да имам претенции на "разбирач" по въпроса.

# 114
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
там, където четох, можеше да се приемат и двете. Simple Smile
благодаря за успокоението. от 3 до 6% не ми изглежда като решаваща част от оценката, но е вярно и че по 1-2% от това и от останалото и може да се преобърне колата.

# 115
  • София
Тезата носи максимум 6 точки/ако няма промени/. Знам го, защото синът ми получи назидателен мейл от школата точно във връзка с домашното с тезите. Отказва да учи наизуст,не мога и не искам да го карам да го прави. Но държа да научи какво трябва да съдържа - от школата са им изпратили много хубав "план".
Ние от другата седмица минаваме отново дистанционно, по решение на директора. Няма много заболели доколкото знам - нито сред учениците, нито сред учителите. Много родители негодуват, защото имаше проформа анкета и резултатите от нея не се вземат в предвид. Аз ще давя недоволството си в чаша червено вино, нищо че сега съм още на малинова лимонада Grinning
Връщаме се от Пирогов  - слава богу, без гипс. Наборът е с много зле натъртена дясна ръка(мина ми еретичната мисъл да го уча да пише с лявата).

# 116
там, където четох, можеше да се приемат и двете. Simple Smile
благодаря за успокоението. от 3 до 6% не ми изглежда като решаваща част от оценката, но е вярно и че по 1-2% от това и от останалото и може да се преобърне колата.

В стихотворението "На прощаване" действително има съвпадение на лир. герой и лир. говорител. Това се отнася за всички стихотворения, написани в Аз форма. Тогава, когато стихотворението е в Той форма, няма такова съвпадение и двата термина не са взаимозаменяеми. Според мен е абсолютно ненужно ученото наизуст, вариантите за възможна теза са безброй. Детето просто трябва да разбере как да напише прилична теза, т.е. да изложи някакви разсъждения за определен цитат. Това се овладява с писането на тези. А и децата все още са в началото, има още много време, ще се научат Simple Smile

# 117
  • Варна
Бебчо, много е полезно да се пише с двете ръце - аз съм така и поне това мога от опит да кажа Simple Smile Всяко зло за добро и добре, че е малкия дявол, дано бързо се оправи младежът, но ти не е лошо да го пробваш, моментът явно е подходящ Wink

# 118
  • София
В "Неразделни" има ясна разлика между "герой" и "говорител" Simple Smile

beb4o, пусни тоя хубав план от школата (за писане на тези), ако не те затруднява. Моооля

# 119
  • България, София
Бебчо, бързо да му минава на наборчето. За жалост белята става бързо.

С тезите ще се мъчим. Оказа се, че още миналата година учителят им е дал разяснения за писане на тези. Открих го в тетрадката по литература като "Коментар върху фрагмент от текст". Доста подробно обяснение е дал, но той като цяло много се старае и съответно изисква от децата. Та ще си припомняме правилата, че на последното контролно като цяло класът е имал трудности със структурирането и аргументирането на тезите.
Не мисля, че трябва да учат готови тези наизуст. За мен е по - добре да се научат как да структурират и излагат аргументи. И без друго наложеният в последните години тестови формат на изпитване по повечето предмети със затворени отговори води до това, че децата все по - трудно изразяват наученото, било то устно или писмено.

При нас зачестиха тестовете по МАТ и БЕЛ. Тази седмица два по математика, но всъщност първият трябваше да го правят миналата седмица, когато госпожата отсъства.
Тази седмица правиха и тест по БЕЛ, в понеделник пак 15 минутно изпитване.

Да споделя нещо относно предмета история при наборката. Учебникът, по който учат, е на Булвест 2000. Госпожата поиска да купим учебна тетрадка на Просвета, за да се научели децата да се ориентират, в какво не ми стана ясно, защото уроците се разминават. Има ли и други такива случаи, макар и по други предмети?
Отделно от това, гледайки плановете в тетрадката, няма планове по всички уроци и детето твърди, че това е така, защото урокът не е преподаден. Т.е. пропуснат, защото вървят напред по материала и се пропускат уроци. Може и да има някаква идея госпожата, знам ли?

Общи условия

Активация на акаунт