Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 33

• 36 510
  • 738
  •   1
Отговори
# 240
По принцип, тук препоръка номер 1 определено не е кетото Simple Smile Само да вметна, че често се размиват границите между кето, нвх, ВМ-НВХ...кой разбрал, кой недоразбрал Grinning Определено съвет номер 1 който мога да дам е човек постоянно да чете и да се информира.
И да се похваля малко, още половин килограмче падна и вече смених първата цифричка Wink Бавничко, но славничко, както се казва...

# 241
  • here, there, everywhere
Да, често се бърка кето и ВМ-НВХ. Просто много често чета кето, кето, кето... То голяма мантра стана. А кетото се е използвало за болни хора предимно ( в миналото). Ако не се прилага правилно и то си крие опасности. Браво за килограмчетата. Постоянството и упоритостта винаги се отплащат.

Аз да се оплача от подут корем.

# 242
Кето много хард ми идва, чак толкова рестриктивно ако се храня, наистина ще трябва да следя, меря, смятам... е колко да изкарам така преди да ми писне и да почна и аз да си търся поводи? Че аз ще ходя нервна и нещастна през цялото време. Кому е нужно? Не съм ЧАК толкова зле, мога и по-малко рестриктивен режим да карам.
Кето винаги означава високомазнинно, нисковъглехидратно. ВМ-НВ не винаги означава кетогенно.

Иначе да, много често хората си мислят че вариантите са два - кето или ядене както преди, за тях междинно положение няма. Понякога си мисля че е понеже да изговориш "кето" и да го запомниш е по-бързо и лесно от ВМ-НВХ.
Скрит текст:
Друг път си мисля че е заради А. Узунов, много хора само покрай него са чували за такова хранене, а то там е малко особено... Няма да забравя как в темата за ВМ-НВ една дама буквално ми се скара как не можело чесън в храната, под земята растял! Flushed Наскоро беше открила "гуруто" и неговите диетични съвети, в цялата им категоричност... То хем ме напушва на смях, хем ме хваща яд в такива моменти. От неговите последователи само такива мантри слушам - кетоза, кетоза, кетоза, фаст, никакъв морков и чесън, на лука само зеленото, кетоза, кетоза, в никакъв случай закуска, фаст... и наново същото. Че и някои са агресивни почти колкото учителя си, диалог трудно се провежда. Напоследък не се е чувало за него много много, дано му залезе звездата че сума народ изтормози.

# 243
  • here, there, everywhere
Хехехе, natka, абсолютно подкрепям всяка твоя дума ( скрит и не текст).
Винаги ми е бил интересен феноменът на “ моята истина е вярна”. Преди мислех, че по-посредствени хора се хващат в този капан, в последно време видях и доста интелигентни хора в друга светлина ( като казвам посредствени, не визирам никой от темата, да няма недоразумения).

# 244
Nuclear, минах и през период когато въпреки режим (но с дефицити и хипофункция) кг вървяха нагоре...Та ИР учи на смирение- учиш се да се радваш на малките стъпки в правилната посока...или полудяваш Laughing Сигурна съм, че много хора тук разбират защо се радвам на всеки - половин/един трайно свален килограм все едно са няколко Grinning
Натка, не отричам, има дни когато ми е много добре на кето или даже и на фаст- но да ми е ежедневие и самоцел- не. И аз няма да забравя как ме изгледа позната когато казах, че сипвам по малко мляко в кафето Joy И каква лекция ми изнесе, че прясно мляко не може- впоследствие махнах прясното мляко изцяло, но защото усетих, че вече съм готова. А познатата...ами, тя отдавна вече не спазва "онзи" режим и има в менюто си всякакви сладки и солени благинки и подсладени газирани... Confused

# 245
Думата "кето" се използва като съкращение на ВМНВ хранене, за по-лесно, в англ. и фр. сайтове. Не значи непременно истинска кетоза. Всеки чете и избира за себе си.

# 246
Да, и аз срещам кето като равнозначно на low carb high fat в чуждоезични материали. Просто е по-кратко.

# 247
Не ми пречи как му викат, докато не ми се изрепчи някой че еди какво си не било по канона за кетогенна диета... не че ги питам де, ама държат някои да си казват. Със сигурност някои дни и аз съм на толкова ниски въглехидрати, просто не ги гоня постоянно да са така, не смятам и че ми е нужно. Абе който както му е добре да си го наглася, важното да върши работа и да сме здрави.
Предполагам че съм достатъчно адаптирана към такова хранене че да влизам и в кетоза сравнително лесно - съдя по това че ако се случи да не ям цял ден, изобщо не ми се отразява. Няма глад, няма спад в енергията, даже кафе не търся, а обикновено пия едно сутринта и едно следобед, в редки случаи даже може да потретя.

# 248
Аз със сигурност не се стремя да се храня кето, макар че и аз имам дни, в които количеството въглехидрати ми е много малко (напр. Около 20 гр. ), но имам и дни с доста повече. Казват, че всеки влиза в кетоза при различен прием на въглехидрати. Не съм си мерила кетони никога. Аз реално си намалих въглехидратите на 2 пъти. Първо преди година изключих захарта, рафинирано брашно, картофи, всякакъв ориз, пакетирани храни. Ядях обаче пълнозърнести от време на време, умерено плодове, бобови, тиква и батат. От началото на септември махнах изброените по-горе въглехидрати и останаха като основен източник на въглехидрат - зеленчуци, млечни и от време на време ядки. Това го комбинирам с 16 ч фаст и е изключително странно за мен, че не прегладнявам. Даже много често и не огладнявам. Странно ми се струва, защото си мисля, че изобщо не съм влизала в кетоза и ми се случва дори и след инцидентно ядене на повече и дори неподходящи въглехидрати. Горното по съвет на Невена го комбинирам с движение основно след хранене - ходене, кростренажор, велоергометър, планина. С това си смъквам кръвната захар и се стремя да горя въглехидратите преди да доведат до негативните си действия.
Информацията ми се струва много противоречива - някои признават само кето, други признават и ниско-въглехидратното като достатъчно здравословно за хора с не твърде сериозни проблеми. Реално ако се ориентирам фастинга има най-силен лечебен ефект, после кето, а ниско-въглехидратното е повече за поддържане. За мен обаче описаната комбинация сякаш работи. С този режим съм и вече повече от 4 кг надолу, имам хубава талия,  но най-вече нивата на кз са доста по-ниски. Почнах от 60 кг, сега съм 55.5 кг. Това според мен идва основно от понижено ниво на инсулин, повишената физическа активност и вероятно по-малкото калории (но това не е целено). Хубавото е, че дори и да се отклоня от нещо в някой ден, другите мерки помагат да не се скофтят много нещата - напр. Лош избор на храна за вечеря се неутрализира до някъде от повече движение преди лягане и фастинг до обяд. Така не съм затворник на някакви диети, калории и т.н. Така или иначе обаче и калориите не са много около 1200-1300 дневно някъде се падат.

# 249
момичета,може ли мнение
изследванията са с цел забременяване и може би спкя?

# 250
  • Paris, France
момичета,може ли мнение
изследванията са с цел забременяване и може би спкя?

На гладно нещата са сравнително добре, но гликирания хемоглобин показва скоци на КЗ и средната КЗ отива почти към 6, което показва, че след хранене се качва. Има проблем, но поради ниските КЗ и инсулин на гладно ще минеш без лекарства. Чети първия пост и изследвай Д3, Б12, фолат, мутации, селен!

# 251
  • София
Здравейте,

Излезнаха ми новите резултати. Инсулина се е покачил още ( не се учудвам де). Вече е 14 на гладно от 10, а кз си е 4 и малко. Махнаха ми глюкофажа и ми изписаха други лекарства, които се пият само ако се приемат вх. Но седнахме с лекарката, поговорихме си и решихме да не ги пия и да огранича вх до 20гр на ден до Коледа и ще видим какво ще се случи и как ще се чувствам. Демек съм си на пълно кето. Трети ден мина и се чувствам добре, нямам пристъпи на глад и издържам с 2 хранения, дори без да огладнявам м/у тях. Не ми се отдава много изчисляването на вх, но горе-долу с майфитнеспал гледам да ги докарам. За тези 3 дни съм -2 кг, но предполагам вода.
Остава си дефицита на ВД и ме праща на хематолог, защото желязото е 5 с жск над 80, което хич не е добре. Сега ще диря хематолог, че нямам идея къде да се насоча.

# 252
Здравейте, група!
Чета ви редовно, много благодарности за споделения опит и информация. Включвам се с въпрос дали ще покачва много КЗ, ако се приема предвид ситуацията с Ковид, профилактично по 1 супена лъжица сок от черен бъз.

Благодаря предварително на включилите се с мнение.

# 253
Ако не е подсладен, вероятно няма да се отрази на захарта.

# 254
Съмнявам се да има неподсладен черен бъз.
Или е със захар или с подсладител. Иначе как ще се запази?

Общи условия

Активация на акаунт