Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 33

• 36 220
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
Скрит текст:
Миоки, не те разбрах,  кой общи ми  е нисък?

Незнам, обаче само аз ли попадам на такива лекари, за които да пуснат изследвания е мъка. Миналата седмица ходих на ендокринолог, заради това треперене..заключи, че е "психимоторно" (или нещо такова), не се дължи на захарта, обаче не ми назначи изследване за други показатели.... Сега трябва да седна да се образовам до толкова, че да си пусна сама изследване или в противен случай да се изръся една торба пари, за да разбера какво ми е, къде ми е проблема и така....разсъждавам си, просто
Възможно е. Ако действаш с държавните лекари.
Този път си използвах картата за допълнително здравно.
Ти какви показатели искаш да изследваш?

Честно казано незнам още: може би ще трябва да пусна пак магнезий /на последното изследване беше в норма мисля/, щитовидния профил, калий, натрий, желязо, въпреки, че хемоглобинът ми от последното беше добър 119, витамин Б... Трябва да седна да чета, пак ПКК.
Имах възможността да работя на място, където имах допълнително ЗО - няма просто такава екстра, особено ако е с по широк обхват на обслужване.

# 661
Да, желязо и витамини трудно пускат държавните доктори.
Някои да, ама трудничко.
Преди съм си ги плащала.
Магнезия не е скъп.

# 662
Хемоглобинът ти - обикновения, в кръвната картина е 106 при минимум 110 и това колко време след операцията?, и приемането на железен препарат през това време. За това и гликираният ти вероятно не представя реалната картина. 
Тези изследвания отразяват текущото моментно състояние на организма ти, след сериозна хирургическа интервенция. Видно е, че не си се възстановила все още и ще отнеме време, за това и някакви сериозни изводи свързани с метаболитно здраве, в момента е рано да се правят.

# 663
  • София
Елора, супер са ти резултатите.Аз не мога и да мечтая за такива.Като правите яйчен фаст, ядете ли толкова масло, както пише-по супена лъжица към яйце🙄.Яйца по панагюрски може ли или к.мляко не ок?

Виж, добра идея. Отдавна не съм правила яйца по панагюрски. Аз обикновено омлети във форми за мъфини правя.
А не можеш ли със заквасена сметана да направиш яйцата?

# 664
Елора, не те е срам с тази КЗ, инсулин и триглицерици Stuck Out Tongue Winking Eye Макар, че хубаво е да се знае и на 60 мин как са КЗ и инсулин, на гладно са си добре.
Гликирания хемоглобин- не го считам за достоверен. При нисък хемоглобин обикновено гликираният хемоглобин излиза завишен. В случая обаче е имало и операция, кръвозагуба, та и това му е повлияло. Аз се отказах да изследвам гликиран докато не си оправя желязо и феритин още...
Хемоглобинът е нисък, желязото също, а и ЖСК е по-скоро високо и показва железен дефицит. Нормално след операцията де. Обърни внимание и на Б 12- RDW  в проценти над норма може да показва нисък Б 12, но и ниско желязо. Желателно е да наблягаш на храненето за Б 12- че при ниско желязо не е много  желателно да приемаш Б 12 като добавка (докато поне не го качиш- Б 12 може да понижи желязото).
Защо не пусна и един феритин- интересно ми е какъв ли е.... Thinking Но при това желязо и хемоглобин предполагам и той е по-нисък.
Щитовидните изглеждат ок. Само Т3 е една идея по-надолу от оптимума, но пък да не гоним идеалното Grinning

# 665
Нещо не ми стана ясно, защо от операцията гликирания ми е нисък.
Аз му казах за феритин, ама явно не е писал гадината.

# 666
Може да е повлияла операцията. Кога беше тя? При нисък хемоглобин гликираният обикновено е завишен. Но аз го броя за недостоверен при мен и не си гадая дали ми е фалшиво завишен или занижен...Та до операцията си имала определен хемоглобин, гликиран хемоглобин също (може би тогава ти е бил точно фалшиво завишен). После все пак е имало кръвозагуба, т. е. заминали са си някакво количество червени кръвни клетки. Някои са били "млади", други "стари". От тогава е минало време. Гликираният освен това се изчислява по специални формули, на всеки период от тези (да речем) 3 месеца се дава определена "тежест". Можеш да потърсиш формули по които др изчислява (примерно съм чела, че последната седмица преди изследване изобщо не давала отражение за стойностите). Нали в момента на боцкането червените кръвни клетки са били в различна "възраст". Та мисълта ми беше, че в случая само гадаем и гликираният не е голям ориентир за средната ти КЗ през последните месеци.

# 667
  • Paris, France
Скрит текст:

Незнам, обаче само аз ли попадам на такива лекари, за които да пуснат изследвания е мъка. Миналата седмица ходих на ендокринолог, заради това треперене..заключи, че е "психимоторно" (или нещо такова), не се дължи на захарта, обаче не ми назначи изследване за други показатели.... Сега трябва да седна да се образовам до толкова, че да си пусна сама изследване или в противен случай да се изръся една торба пари, за да разбера какво ми е, къде ми е проблема и така....разсъждавам си, просто
Възможно е. Ако действаш с държавните лекари.
Този път си използвах картата за допълнително здравно.
Ти какви показатели искаш да изследваш?

Честно казано незнам още: може би ще трябва да пусна пак магнезий /на последното изследване беше в норма мисля/, щитовидния профил, калий, натрий, желязо, въпреки, че хемоглобинът ми от последното беше добър 119, витамин Б... Трябва да седна да чета, пак ПКК.
Имах възможността да работя на място, където имах допълнително ЗО - няма просто такава екстра, особено ако е с по широк обхват на обслужване.

Магнезият В кръвта рядко излиза от норма, защото е важен и ако липсва в храната тялото го вади от костите за да си го набави. Това е връзката ИР- остеопороза.

Евтините изследвания на калций, натрий, калий, магнезий нищо не показват. Трябва да се изследва клетъчни магнезий, а това е доста скъпо.

Трябва да ядем или пием достатъчно магнезий, а ненужното тялото го изпикава.

Безсмислено е да се тества магнезий в кръв.

Елора, идеален е гликирания, браво. Завидни триглицериди, КЗ.

Гликирания хемоглобин показва средните нива на КЗ през последните 3 месеца, но дните преди изследването имат по голяма тежест. Да ти дам пример. Двама идентични близнаци, хранещи се и спортуваш и еднакво се тестват и имат гликиран  5.8. Решават да ядат 10 дена кетогенна и да се тестват след месец. Единият яде без ВХ 10 дена и после ВВ за останалите 20 дена, а другият яде ВВ 20 дена и 10 дена преди теста се слага кето. На теста първият ще има резултат около 5.6, а вторият около 5. Това е реален експеримент на хора от тукашната ми група.

По-голямо значение има какво си яла непосредствено преди теста.

Всички холестерол и са ти идеални, а Триглицеридоте спокойно можеш да ги вдигнеш над 0.5, защото някакви си трябват.

Кръвната ти картина показва възпаление и недостиг на желязо и това е единственото, на което трябва да обърнеш внимание. Гледай си желязото, Б12, Ц, фолат, не се изморявай излишно,  зарежи кантари и забрави за килограми, защото докато нямаш желязо всяко усилие ще ти намалява обмяната на веществата.

Няколко пъти ти писах да ядеш повече и не само желязо, а всичко, което помага то да се усвои - витамини Б, Ц.

А гликирания ти хемоглобин би бил още по-нисък ако не беше с дефицит на желязо както dolce miele ти обясни. Да ти дам пример  за илюстрация ако искаш.

Откъм хранене и спорт нямаш нужда от промени заради КЗ и инсулин. Всъщност С КЗ ти проблем никога не си имала.

Кротни се и си почини малко! ❤

# 668
Невена, както писах, аз пък съм чела, че последната седмица преди боцкане практически не влияе на изследването за гликиран, защото  изследването "хваща само по-старите" червени кръвни клетки. Другите явно не са се наситили достатъчно с хемоглобин все още (ама гадая си Sunglasses ). Дали е вярно не знам, моят гликиран от 6% не мърдаше независимо какво ям в седмицата преди изследване Joy "Железен" беше, както се казва Stuck Out Tongue Winking Eye Но и КЗ, инсулин, железен панел не мърдаха и стояха на еднакви нива. Виж, при по-ниска КЗ и като бях качила малко желязото вече беше 5,6 или 5,7% гликираният. Затова разчитах повече на средната стойност от глюкомера (стойности и на гладно, и на 30, и на 60 мин- може би повече съм си мерила КЗ след хранене, отколкото на гладно, мерила съм нерядко КЗ и на 30 мин)- около 5,3- 5,4% показваше по същото време. Вероятно реалното е било и по-малко- тогава КЗ беше на гладно често 4-4,5. Но щом КЗ и инсулин ми вървят надолу и се чувствам по-добре, не му се впечатлявам вече на гликирания. Някой ден като реша, че желязото бива, ще го изследвам. Дотогава не.

# 669
Обикновения хемоглобин преди операцията е бил 113.
На 14 октомври беше операцията.
Иначе дните преди сегашното боцкане съм се държала прилично. Ама не помня какво точно ядох.
Макар че и друг път съм се държала прилично и гликирания е бил висок.
Хубу де, пия си вече малтофера. Даже засега 2 пъти по 100 ще пия.
Невена, а триглицеридите как се повишават?
В малтофера има фолиева киселина, а В 12 нагоре се писа да не се пие.
Та не знам, да пия ли В 12. Имам за смучене.

# 670
  • Пловдив
Напъхвам се в темата с въпроси, че нещо се ошашавих от много четене... та преди 6м инсулина- 8,28 и кз- 5,39 си бяха в норма, от една седмица имам едно мравучкане, бодежи по тялото, основно краката, четох че са симптоми за диабет и пуснах нови, които не са добри. Хапвам доста сладичко, ясно ми е, че сега трябва да изключа захарите, знам, че е индивидуално за всеки, но има ли такива от вас, които си позволяват плодове, картофи, пълнозърнест хляб, месо и млечни почти не ям, та доста сложно ми се струва с избора на храна. Диабет 2 и ИР едно и също ли е? Записах час за ендокринолог за 22,12, но до тогава какво мога да предприема/променя?
Скрит текст:

# 671
Violence, обикновено тези които си позволяват подобни храни (картофи, ориз, пз хляб, повече плодове- имам предвид ежедневно или често, особено в големи количества) спират бързо да пишат в темата Blush Сега не мога да пиша повече, че излизам- обаче сладичко и по-въглехидратни храни не са подходящ избор при ИР.
Елора, оправи си първо желязото, тогава мисли за Б 12 на добавки! Казах просто да имаш предвид, че може Б 12 да е по-нисък и да наблягаш на храненето.

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 01:55 от dolce miele

# 672
  • Paris, France
violence, в първия пост има идеалните КЗ и инсулин и можеш и сама да видиш, че и първите ти резултати не са добри. Пак в първия пост е написано какво да се прави, пие и яде. Не виждам смисъл да го преразказваме на всяка страница. Успех.

Елора, триглицериди се качват с ВХ и мазнина едновременно. Не е нужно да се пънеш да ги качваш, разбира се, но имаш мегдан за глезотии като 🍰🥮🥞.

А защо Не трябва Б12? Дъщеря ми имаше анемия от липса на Б12.

# 673
Б 12 понижава желязото. А Елора е с ниско желязо и железни показатели. Но може и Б 12 да има нужда от покачване. Ама първо да оправи железните показатели. Иначе може да има анемия и при нисък Б 12 (но при Елора вероятно Б 12 не е чак дотолкова нисък).

# 674
Напъхвам се в темата с въпроси, че нещо се ошашавих от много четене... та преди 6м инсулина- 8,28 и кз- 5,39 си бяха в норма, от една седмица имам едно мравучкане, бодежи по тялото, основно краката, четох че са симптоми за диабет и пуснах нови, които не са добри. Хапвам доста сладичко, ясно ми е, че сега трябва да изключа захарите, знам, че е индивидуално за всеки, но има ли такива от вас, които си позволяват плодове, картофи, пълнозърнест хляб, месо и млечни почти не ям, та доста сложно ми се струва с избора на храна. Диабет 2 и ИР едно и също ли е? Записах час за ендокринолог за 22,12, но до тогава какво мога да предприема/променя?
Скрит текст:

След като си похапваш е логично да имаш такива резултати.
Лично аз от плодове не се лишавам, но при ИР, трябва да се намалят. Също и картофи, ориз, всякакви тестени, фрешове, сокове, коли, чипсове и други подобни. Алкохол също.
Хляб не ям. Нито картофи, нито ориз
Прочети първия пост. Там си е обяснено достатъчно добре.
ИР е предиабетно състояние. Ако продължиш така може да се обзаведеш и с диабет.

Общи условия

Активация на акаунт