Хистеректомията, въпроси, отговори, коментари.Тема 6

• 68 316
  • 821
  •   1
Отговори
# 150
Гена, благодаря ти за отговора. Simple Smile
Чакам си решението от онкокомисията. Първоначално лекарят ми ми каза, че може да се наложи само лъчетерапия( от която не се притеснявам толкова), но при прегледа ми преди два дни ми каза, че евентуално можело да ми назначат и химиотерапия. Това зависело от комисията. Когато чух химиотерапия и се стресирах😳 От кое лекарство окапва косата?

Имам още един въпрос, но не знам дали тук му е мястото. Трябва да ми се замразят яйцеклетки преди терапията ( яйчниците не са ми махнати), та къде във Варна да отида. Казаха ми за Майчин Дом. На кой от специалистите да се доверя там?
Искам да благодаря на всички, който са споделяли и давали съвети тук🤗❤ Прочетох всички теми до тук и ми бяха много полезни❣

# 151
А щом ще има лъче внимавай да не получиш лимфедем.По време на лъчето няма странични ефекти.

# 152
А щом ще има лъче внимавай да не получиш лимфедем.По време на лъчето няма странични ефекти.

Как да внимавам?
Извинявайте, че питам🥺 Знам че в темите доста се е обсъждало, но за съжаление не съм сигурна, какво съм запомнила.

# 153
След лъчетерапия има странични ефекти и все още си ги търпя, но не при всички. Радиационният колит се проявява не винаги, но при мен веднага а при някой може и след две години. Аз лично внимавам с храната. Заключението при мен е след преглед при специалист. По време на терапията имах и хемороиди и болката меко казано беше ужасна . Отмина след около 3 месеца. По време на терапията имах и радиационен цистит отново със ужасна болка ( две седмици пишках кръв и не се влияе от лекарства), НО  това е във редки случаи. Зависи и от степента на облъчване. Предполагам, че ще е леко и всичко ще е наред. Пак ще пиша! Пиене на пробиотици и много вода. Пробиотик а може да се започне преди терапията.  А  лимфадема мисля, че зависи от операцията и огромна доза късмет. Не мисля че е свързана с терапията. Успех! ☺️🤞

# 154
След лъчетерапия има странични ефекти и все още си ги търпя, но не при всички. Радиационният колит се проявява не винаги, но при мен веднага а при някой може и след две години. Аз лично внимавам с храната. Заключението при мен е след преглед при специалист. По време на терапията имах и хемороиди и болката меко казано беше ужасна . Отмина след около 3 месеца. По време на терапията имах и радиационен цистит отново със ужасна болка ( две седмици пишках кръв и не се влияе от лекарства), НО  това е във редки случаи. Зависи и от степента на облъчване. Предполагам, че ще е леко и всичко ще е наред. Пак ще пиша! Пиене на пробиотици и много вода. Пробиотик а може да се започне преди терапията.  А  лимфадема мисля, че зависи от операцията и огромна доза късмет. Не мисля че е свързана с терапията. Успех! ☺️🤞
Майка ми също имаше лъчетерапия на малкия таз преди 2 години,оплаква се като ходи на малка нужда имало парене мястото на пик.мехур и като яде много подуване на корема,оригване.Ходихме всичките гастроентеролози казват,че е от лъчетерапия,незнам колко е вярно😔

# 155
Аз само лимфедем получих от лъчето.Други оплаквания нямам.Ама и това не е малко.Друг има ли с лимфедем или съм само аз?Не съм прочела друг да се оплаква от това.

# 156
Аз мисля, че лимфедема се получава от по-големия брой премахнати лимфни възли.Доколкото знам това е от голямо значение.

# 157
Аз мисля, че лимфедема се получава от по-големия брой премахнати лимфни възли.Доколкото знам това е от голямо значение.

Аз съм с Тотална тазова лимфна дисекция  Scream

# 158
А лимфедем имаш ли?

# 159
И аз съм със тотална  тазова лимфна дисекция но нямам лимфадем.  За мен лично си е до някъде до  късмет.

# 160

Не, нямам лимфедем. И искрено се надявам да си остане така.😊🥺

Гена, дано и аз да имам късмет.
Благодаря ти за коментара, успокойх се донякъде.☺️

# 161
Здравейте! Знаете ли дали ваксината против Ковид е противопоказна в случай на направена хистеректомия поради рак на шийката на матката? Благодаря предварително! Бъдете здрави!

Поради липса на достатъчно данни от ефекта на ваксините против К19 не се препоръчва да се поставят на пациенти с анамнеза за онкологично страдание.

# 162
  • варна
Гена, благодаря ти за отговора. Simple Smile
Чакам си решението от онкокомисията. Първоначално лекарят ми ми каза, че може да се наложи само лъчетерапия( от която не се притеснявам толкова), но при прегледа ми преди два дни ми каза, че евентуално можело да ми назначат и химиотерапия. Това зависело от комисията. Когато чух химиотерапия и се стресирах😳 От кое лекарство окапва косата?

Имам още един въпрос, но не знам дали тук му е мястото. Трябва да ми се замразят яйцеклетки преди терапията ( яйчниците не са ми махнати), та къде във Варна да отида. Казаха ми за Майчин Дом. На кой от специалистите да се доверя там?
Искам да благодаря на всички, който са споделяли и давали съвети тук🤗❤ Прочетох всички теми до тук и ми бяха много полезни❣
Здравейте, къде се записахте за лъчетерапия, терапията или окръжна ? Аз приключих на 18.12 25 процедури лъчетерапия. Много е важно да спазвате диета по време на терапията нищо газообразуващо. Аз я карах на месо, ориз, тиквички моркови и гъби, никакви плодове и сурови зеленчуци и захар. Водата преди процедурата също трябва да се пие едно и също количество за да се запълни мехура и да повдигне червата. Разминах се само с диария като страничен дефект. Химиотерапия назначават ако има разсейки при вас как са резултатите от пет скенера.

# 163
radi333 Все още не съм започнала лъчетерапията, чакам си онкорешението от комисията. Но мисля да се насоча към Окръжна. Лекарят ми ми каза, че ще имам лъчетерапия и евентуално химиотерапия, понеже единият лимфен възел е бил засегнат. Надявам се, че след като са махнати всички лимфни възли, ще ми се размине. Но пък какво разбирам. Все пак надеждата умира последна.😊
 Нямам Пет скенер. Само ЯМР на малък таз преди операцията. Проф. Томов ми каза, че всичко са изчистили, операцията била успешна.
Благодаря за съветите, ще ми бъдат полезни😊

# 164
Според мен е най добре да си направиш лъчето в Терапията там апаратурата е по хубава със сигорност. Преди да ти назначат терапиите задължително ще те накарат да минеш Пет скенер и след това ти назначават терапията. А какъв вид е карцинома ви?

Общи условия

Активация на акаунт