Хистеректомията, въпроси, отговори, коментари.Тема 6

• 68 267
  • 821
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте, и аз да се запиша. На 36г. съм и на 30.11. направиха хистеректомия/отсраниха матката и шийката/. Причината беше силно изразен пролапс на матката и болки при уриниране. Имам 2 нормални раждания. Второто беше по трудно.
Операцията беше вагинална. Имаше усложнения, наложи се 2 пъти кръвопреливане. 7 дена стоях с катетър. 6 дена след като ме изписаха започнах да вдигам температура. Отидих на преглед и се оказа че имам киста на единият яйчник. Но температурата се покачваше пуснах си сама урина. Доктора каза че имам белтък, кръв в урината и левкоцити. Изписа ми ципрофлоксацин и уро3. От тази сутрин имам кървене. Сутринта като станах бельото ми беше мокро и през целия ден по малко.
Според вас дали е заради кистата, ако се е спукала? Или трябва да се притеснявам?

По-добре отиди някой да те погледне. Дори и нищо да ти няма, по-добре да ти го каже лекар. Ако този, който те е оперирал, е ОК, отиди при него. Ако не, избери си някой АГ, който е добър оператор. Аз по-горе съм писала за моя, на него вярвам 100%.

А и се чудя, защо чак след операцията, при преглед е видяна кистата? По-рано не я ли видяха? Много е странно това. Май по-скоро да се консултираш с друг лекар....

# 91
Здравейте, и аз да се запиша. На 36г. съм и на 30.11. направиха хистеректомия/отсраниха матката и шийката/. Причината беше силно изразен пролапс на матката и болки при уриниране. Имам 2 нормални раждания. Второто беше по трудно.
Операцията беше вагинална. Имаше усложнения, наложи се 2 пъти кръвопреливане. 7 дена стоях с катетър. 6 дена след като ме изписаха започнах да вдигам температура. Отидих на преглед и се оказа че имам киста на единият яйчник. Но температурата се покачваше пуснах си сама урина. Доктора каза че имам белтък, кръв в урината и левкоцити. Изписа ми ципрофлоксацин и уро3. От тази сутрин имам кървене. Сутринта като станах бельото ми беше мокро и през целия ден по малко.
Според вас дали е заради кистата, ако се е спукала? Или трябва да се притеснявам?

По-добре отиди някой да те погледне. Дори и нищо да ти няма, по-добре да ти го каже лекар. Ако този, който те е оперирал, е ОК, отиди при него. Ако не, избери си някой АГ, който е добър оператор. Аз по-горе съм писала за моя, на него вярвам 100%.

А и се чудя, защо чак след операцията, при преглед е видяна кистата? По-рано не я ли видяха? Много е странно това. Май по-скоро да се консултираш с друг лекар....
По време на операцията е махната една киста. Поне така пише на епикризата. Утре съм на преглед. Ще видя какво ще каже.

# 92

По време на операцията е махната една киста. Поне така пише на епикризата. Утре съм на преглед. Ще видя какво ще каже.

Кой те оперира?
Първо, не е добре, че си имала две кръвопреливания! Това означава, че най-вроятно са срязали някой съд и е текла много кръв. Принципно се случва от време на време, но ако не е плод на случайност и лош късмет, обикновено означава, че операторите не са добри професионалисти. Дано при теб да не е от това, а просто да е кофти късмет. Иначе няма как да им се довериш за нататък.

Според мен, задължително отиди на консултация при различен лекар!! Давам ти линк н а моя, доказан хирург:

http://www.angelnalbanski.com

И пиши утре какво е станало. Успех!

# 93
Siskone,нали операцията е била вагинална?Как при вагинална операция се отстранява киста на яйчника?

# 94
Момичета, днес записах дата  за операцията при проф. Ковачев във ВМА, до този момент някак се държах, но сега прочетох Siskone и изтръпнах. Много ме е старах, операцията ми няма да е лапароскопска, професорът държи да е отворена, моля кажете ми много ли боли след това? Имам нисък праг на болка и не зная как ще се справя,  буквално  се треса  от напрежение и това, което прочетох току- що ме довърши. Моля някое момиче, което е било с отворена операция да ми каже какво да очаквам след излизане от упойка.

# 95
  • в голямото село
Момичета, днес записах дата  за операцията при проф. Ковачев във ВМА, до този момент някак се държах, но сега прочетох Siskone и изтръпнах. Много ме е старах, операцията ми няма да е лапароскопска, професорът държи да е отворена, моля кажете ми много ли боли след това? Имам нисък праг на болка и не зная как ще се справя,  буквално  се треса  от напрежение и това, което прочетох току- що ме довърши. Моля някое момиче, което е било с отворена операция да ми каже какво да очаквам след излизане от упойка.
Първо се успокой до колкото е възможно и не се притеснявай. Довери се на професора напълно. Моята операция беше точно във ВМА 2017 година, но при д-р Гановска. Отворена операция с отстранена матка и запазени яйчници. Болка има, но е поносима и в нито един момент не са ме оставили да ме боли. Грижата за пациента е на първо място, чувствах се спокойна и в сигурни ръце.
Желая ти успех и да минава бързо.

# 96
vivinka, много, много благодаря за окуражителния отговор! На мен ще ми отстранят и яйчниците, професорът ми вдъхва доверие, просто много ме е страх. Мъжът ми е с онко заболяване и присъствах на неговото излизане от упойка, беше кошмарно... След това дори не помнеше, че съм била там, но неговата операция беше тежка, близо 10 часа. А би ли ми казала, колко приблизително трае тази операция? Още веднъж ти благодаря!

# 97
  • в голямото село
Ами като времетраене около час и половина, два. По мое време оперираните ги преместваха веднага след операцията в една стая в отделението като реанимационна. Там сестрата беше почти непрекъснато. На следващия ден дойде рехабилитатор, който ми показа как да стана, Как да лягам без да ме боли. Раздвижи ме и ме заведе до стаята. Това са най- трудните ми стъпки, но всичко минава. И до днес за контролни прегледи отново се доверявам на д-,р Гановска. Всичко ще е наред ще видиш. И аз що страх брах, но мина. Вярвам, че дори и нещо да се е променило в отделението, то е към по- добро. Спомням си, че тв в стаята се зареждаше от Един автомат извън отделението и ходенето по дългия коридор ми изглеждаше като мисия невъзможна. Но пък така се раздвижвах.

# 98
На мен на 10.12 ми беше операцията. Не знам колко е продължи Ла. Събудих се в реанимация, дават обезболяващи така, че се понася. Нямаше рехабилитатор в болницата. Една сестра ми помогна да се изправя за 2мин. и това беше. На др. ден ме преместиха в болничната стая, махнаха катетъра и оправяй се както можеш. Но всяка болница е различна. В събота ми махнаха конците и сега съм си в къщи. Оправям се някак си.

# 99
Карамела , всичко ще е наред! Преди две години в един и същи ден оперираха мен и моята баба (различни болници, различни градове, просто случайност). Тя беше на 85 години, с коремна операция и се възстанови сравнително бързо после предвид възрастта и заболяването.

# 100
Ева, благодаря, че ми вдъхваш увереност, определено имам  нужда, надявам се да оцелея психически до пети януари.
Бургас, на теб пожелавам бързо възстановяване.
А на всички момичета в темата - весели празници, дами! Бъдете здрави, вие и семействата ви!

# 101
Здравейте дами на всички,първо се извинявам ако въпроса ми не е за тук.Майка ми е оперирана от рак на ендометриум преди 3 седмици днес си получихме епикризата тумора е бил T1bN0M0R0-G2.Eндометриален аденокарцином,миометрална инвазия до1/2 от дебелината на миометриума.На епикризата пише,че онкокомитетът назначил лъчелечение и диспансерно наблюдение,майка ми е на 56 години.Нищо незнаем за болестта може ли да помогне някой който минал по този път моля дайте информация

# 102
Здравей Deva,

Това което разбрах от хистологичния резултат на майка ти е, че е първи стадий без метастази в лимфните възли и други органи /N0, M0/. Това е добър резултат. Лъчетерапията в този случай се прави с профилактична цел. Искам да попитам вас и другите момичета в групата с лимфна дисекция, по колко лимфни възли са ви премахнати? При мен са премахнати само 6, а често чета при други жени, че са им махнати доста повече.

# 103
Здравей Deva,

Това което разбрах от хистологичния резултат на майка ти е, че е първи стадий без метастази в лимфните възли и други органи /N0, M0/. Това е добър резултат. Лъчетерапията в този случай се прави с профилактична цел. Искам да попитам вас и другите момичета в групата с лимфна дисекция, по колко лимфни възли са ви премахнати? При мен са премахнати само 6, а често чета при други жени, че са им махнати доста повече.
Здравей Daisy83
Първо благодаря,че ми отговори махнали са общо 14 лимфни възли от малкия таз тоест от дясна и от ляво и най високо от дясна,така пише на епикризата.Не мога да разреба щом няма разсейки защо се прави лъче.

# 104
И защо ти се виждат малко?Колкото по-малко толкова по-добре.Аз съм с много премахнати и получих лимфедем.А възлите бяха чисти,но за по-сигурно да проверят повече.

Общи условия

Активация на акаунт