Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 49

• 37 050
  • 844
  •   1
Отговори
# 495
Бориславова нямаше ли клон на банката си в хубава сграда в Бургас до крайбрежната улица и на крачка от един висок и лъскав жилищен блок?

# 496
Бориславова нямаше ли клон на банката си в хубава сграда в Бургас до крайбрежната улица и на крачка от един висок и лъскав жилищен блок?

Не знам, говоря за София. Има си много хубава сграда (преди беше на БАКБ) на "Кракра".

# 497
А защо не всъщност? В крайна сметка иначе се дават примери с Шейново и Докторска градина. Защо да не се дават случаи за хубавите палати в Драгалевци?

Ами да се сравняват с хубавите палати в града, тогава. Аз например съм си харесала банката на Цветелина Бориславова, много ми харесва сградата. Ей нея бих искала да имам, не нещо по сокаците, ако бях мултимилионерка.
Първо, никой не те спира ако си мултимилионерка да правиш каквото искаш, щом са ти такива желанията.
Само че аз останах с впечатлението, че се сравнява апартамент в центъра (примерно) с къща в краен квартал. Ако примем, че във въпросната сграда на всеки етаж има по 1 апартамент (с голяма вероятност могат да се обособят и повече от 1, но да вземем най-благоприятния вариант), излиза, че ти сравняваш 4-5 апартамента с една къща...

# 498
Не, спорехме дали всички умират от желание да живеят в Драгалевци и само липсата на при ги спира да го направят.
После се написаха минусите на Драгалевци, а след това се контрира, като се каза, че за палатите ги няма тези минуси. Е, тогава да сравняваме палат с палат, пак в града или в Драгалевци, а не палат с апартамент.

# 499
Скрит текст:
А защо не всъщност? В крайна сметка иначе се дават примери с Шейново и Докторска градина. Защо да не се дават случаи за хубавите палати в Драгалевци?

Ами да се сравняват с хубавите палати в града, тогава. Аз например съм си харесала банката на Цветелина Бориславова, много ми харесва сградата. Ей нея бих искала да имам, не нещо по сокаците, ако бях мултимилионерка.
На мен пък на Златев къщата с ягодите ми е на сърце Laughing Само ми трябват няколко милиона в евро, щото май я бил продавал. Laughing
Не, спорехме дали всички умират от желание да живеят в Драгалевци и само липсата на при ги спира да го направят. После се написаха минусите на Драгалевци, а след това се контрира, като се каза, че за палатите ги няма тези минуси. Е, тогава да сравняваме палат с палат, пак в града или в Драгалевци, а не палат с апартамент.
Точно Hands Plus1 В Драгалевци има къщи за продан, които нямат гледка и не са нито големи, нито луксозни, нито скъпи. Всякакви има.
Но тези, които имат достатъчно пари, най-често си имат и от двете.
Аз не смятам,че за 150 000 лв. можеш да намериш луксозна къща-крайградска.
И аз така мисля. Край София за 75 К евро само някой коптор може да намериш, за тези пари купуваш само земята де факто. А за хубавите локации и за земята не стигат.

Последна редакция: чт, 26 ное 2020, 11:57 от Анонимен

# 500
ами то има къщи тип "хасиенда"  и за 300 000 лева. Въпрос на вкус. Дали искаш палат, имение, или просто удобна къща. Ако приемем че ти трябва нормална къща за живеене  горе долу 90-100 000 лева за декар-два трябва да отделиш ( с големи пазарлъци можеш да удариш цена 80 000).
както е отбелязала  потребителката по-горе, под 75 000  близо до София са коптори. Като видиш къща за 10-15 000 или е съборетина или е близо до циганско гето или е пълно с наследници, които не могат да си я поделят.
50 000 е нещо като базова цена, към която се прибавят комисонни на брокера, такси на нотариуса и пр.

разбира се не е нужно къщата непременно да е точно край София, мои познати си купиха къща в Горно Уйно, но и там са скъпи къщите.

П.С. Дано не се схване като реклама, но ето - продава се къща близо до Добрич за 300 000 лева.И не е палат, а просто луксозно обзаведена къща с двор.

https://www.alo.bg/6992535#highlight=%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0 … D0%B5%D0%B2%D0%B0

Последна редакция: чт, 26 ное 2020, 12:09 от Лорд Сняг

# 501
  • Бургас
Това ми е толкова далеч от представата за лукс, че няма накъде...

# 502
За да уточня аз какво имам предвид като сравнение, в диапазона 200-300 К предпочитам това:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1d15900602425795 … k=63opnv&f1=1
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1d16013695866340 … k=63opnv&f1=1
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1d16030949675302 … k=63oqhf&f1=1
Пред това:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1j15613524251280 … k=63opiw&f1=1
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1j15088335338733 … k=63opiw&f1=1

На подобни цени са. Само примери, има и други. За това иде реч, че ап в топ квартал, без да е супер луксозно направен, е на цената на къща в Драгалевци, без да е палат и тя. Ако пък са палати, съответно е същото за техния си клас.

Аз лично коментирам само имоти в и до 20-ина км от София. То дори на 20 км от центъра ми е много за ежедневно пътуване, затова и съм на мнението, че е по-добре ап. в топ квартал, отколкото къща в Драгалевци на 8 км от центъра.

# 503
Значи всеки трябва да си знае предварително какво търси и колко пари може да задели за къща- Цените на къщи в София скачат двойно и тройно спрямо останалите.Същата работа и с апартаментите.
Един апартамент който в Кърджали струва 100-120 000 лева, в София може да се продаде за 350 -400 000 ако е голям, хубав и на възлово място. Но пък в Кърджали старите хора измират, младите са на гурбет, предлагането е голямо и пазарът е пренаситен. не може да се сравнява голям град като София с малките градове.
Така че зависи за кой град и за кой квартал говорим. цените в Люлин или Орландовци не са като цените в Драгалевци, Центъра  или  кв. Изток

# 504
КъФ лукс е това в Добрич!!! Направо не знам кой го е докарал до такава ужасия. Ако къщата е стара аз съм виждала добре реновирана добруджанска къща и тя няма общо с тази селяния . сори , на бг това го имам за израз за ужасна безвкусица, но познавам супер свестни хора, които живеят на село.
Няма ли да си обновим малко бг речника и да махнем тази употреба на селяния ? Т.е. според мен има нужда от някои нови думи в бг език.

# 505
Хахахах, къщата в Добрич била лукс - в някаква друга реалност, вече отминала. Преди 50-60 години сигурно щяха да я смятат за луксозна. Без да познавам Добрич и квартал Казармите не ми звучи супер привлекателно.

Къщите от Попея в Драгалевци - особено втората, не бих дала дори 300 хил. евро за това - нито къщата е ОК, нито дворът, нито гледката. На първата къща поне гледката й е ОК.

Вторият и третият апартамент са ми ОК. В Асеневец пак малко ме притеснява локацията (колкото и да е към вътрешен двор), ако беше на по-тихо място, щеше да е перфектно. Естествено всичките апартаменти са за тотален ремонт, който с тази квадратура ще излезе сигурно към 100 хил. лева, поне, без обзавеждането.

# 506
не е това темата, но по въпроса за думите

Скрит текст:
селянията не следва да се свърза непременно със селяни, а със състояние на духа, също както селяндур и селянин са две съвършено различни неща. Гражданинът също може да е селяндур, а селянинът не е задължително прост човек.

В случая вместо селяния може да използваме думата кич, безвкусица. Иначе обикновено я използваме в смисъла на простотия. Има си думи, речникът ни е богат на тях, не е нужно да вкарваме нови.

Принципно има три типа къщи. Първите са като за Цветанов  - хора с много власт. В такива случаи квадратурата ти я смятат по специален начин.
вторите са като за Домусчиев - хора с много пари
третите, уви са за плебса.

За съжаление предлагането определя купуването, както и обратно. Докато има луд да купуват ще има къщи за 400 000. Преди 20 години в с. Равногор (близко до Батак) чакаха  като влезем в ЕС да дойдат англичаните и да ги изкупят къщиге и  бяха надули безбожно цените на имотите. англичаните не дойдоха до дойде световната криза....обаче цените не паднаха.
Щом има кой да купува, цените ще са тези.

# 507
Ох, Нико, естествено, че можеш да намериш някой пример, ама това не е масовата къща. Разбира се, че най-хубавите палати за милиони са на хубавите места. Ама то и в града е така. Да не говорим, че отиваме в съвсем друга ценова категория и сравняваме круши с ябълки.
Показах, че не е точен коментара ти за Драгалевци или по-точно, че не се отнася за цялото Драгалевци. Първата снимка е от интернет, но втората с гледката е правена от мен. Накратко в два обединени имота има две къщи голяма (1500 м2) и малка (500 м2).  Продават се и отделно. Преди да купя сегашната си къща ходих да видя още няколко имота (включително “малката” къща) за да избера най-доброто за мен. Затова имам снимка от двора. П.П. Както знаеш цял живот съм живял в центъра и много си го харесвам. Явно има хубави части на Драгалевци щом си купих къща там.

Последна редакция: чт, 26 ное 2020, 13:05 от Анонимен

# 508
  • Sofia
Много скъпо излиза да се прави ремонт на къща, който не се е занимавал той не знае за какво става дума, особено на стари къщи. Освен това за мен е проблем отоплението. За лятото може и да са ок къщите, но зимата си е кошмар. Климатици трудно биха стоплили къщи. Дори една стая трудно се стопля, а какво остава за по-големи помещения. Тръбите за вода зимата могат да замръзнат, а ако се спукат става страшно. Ако е някакво парно на дърва един човек трябва постоянно да го поддържа ден и нощ.

Последна редакция: чт, 26 ное 2020, 20:06 от vaflichka

# 509
за това казах, че най-често в старите къщи се използват камини. Камината може да нагрява на определена температура до няколко часа след като вече я е постигнала, не е нужно да клечиш непрестанно пред нея, можеш да оставиш дървата да тлеят и  да си легнеш. Проблемът е, че камината трябва да е в добро състояние, защото ако не е може да гръмне или пък да се задушиш, или просто да спре да грее и да простинеш.
Освен това на ден отиват средно към два кубика дърва. Всеки да си прави сметка.
Иначе ако едно помещение е  с голяма кубатура трудно се отоплява дори и с климатик.

http://napravisam.net/?p=9835 - вътрешна камина с метално тяло

разбира се камините също не са евтини

Общи условия

Активация на акаунт