Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 49

• 37 073
  • 844
  •   1
Отговори
# 525
Е, да, то като живееш на Раковски изобщо нямаш представа от център, никога даже не си му обикаляла малките микрорайончета Simple Smile Нямаш и познати в център и топ квартали... Не става дума за апартамент/къща толкова, колкото за това, че не всеки пък харесва центъра. Аз например го харесвам за разходка, не и за живот за постоянно.
Ами за мен е очевидно, че не си обикаляла достатъчно, защото в центъра и около него има места, в които си като на вила в гората, няма шум, през прозорците гледаш дървета, сутрин те будят птици, а пред балкона ти бягат катерици, но пък си на 10 мин пеш от Попа или НДК. Явно не си ги видяла Simple Smile

# 526
Ами за мен е очевидно, че не си обикаляла достатъчно, защото в центъра и около него има места, в които си като на вила в гората, няма шум, през прозорците гледаш дървета, сутрин те будят птици, а пред балкона ти бягат катерици, но пък си на 10 мин пеш от Попа или НДК. Явно не си ги видяла Simple Smile

А има ли предлатане на тези места и цените не са ли космически?

# 527
  • София
Е, да, то като живееш на Раковски изобщо нямаш представа от център, никога даже не си му обикаляла малките микрорайончета Simple Smile Нямаш и познати в център и топ квартали... Не става дума за апартамент/къща толкова, колкото за това, че не всеки пък харесва центъра. Аз например го харесвам за разходка, не и за живот за постоянно.
Е, пък само в центъра... В топ кварталите също Simple Smile Имам приятели в Изток, до Ловен парк. При тях го има всичко изборено без близостта до НДК и Попа (два много неприятни за мен района). Даже и лисица имат в парка. Бих живяла в Изток, не и в центъра. Личният ми избор се базира на личните ми предпочитания, аз обичам да съм сред природата, не да имам минимален досег с нея. Защото във вила в гората, като се събудиш първо виждаш дърветата и после попадаш сред тях, не на улица с ГТ и всички екстри на прахоляците. Моето прдпочитание също си има минуси, просто за мен центъра не е чак толкова съвършено и приятно място за живеене. Говорили сме вече, а ЧС го каза отново - зависи кой какви приоритети има, кой на каква фаза е в живота си, ако щеш зависи и кой как се придвижва. Просто съм един човек, който не харесва центъра за живеене, но иначе си му е окей за разходка. И в Драгалевци не бих живяла, макар че не съм съгласна задръстванията да са някаква голяма драма. Просто хубавите места в Драгалевци не мога да си ги позволя, а за не толкова хубавите не мисля, че си струва да се набутам сред цялото (пре)население.

# 528
Много скъпо излиза да се прави ремонт на къща, който не се е занимавал той не знае за какво става дума, особено на стари къши. Освен това за мен е проблем отоплението. За лятото може и да са ок къщите, но зимата си е кошмар. Климатици трудно биха стоплили къщи. Дори една стая трудно се стопля, а какво остава за по-големи помещения. Тръбите за вода зимата могат да замръзнат, а ако се спукат става страшно. Ако е някакво парно на дърва един човек трябва постоянно да го поддържа ден и нощ.
Зависи от къщата. Ние сме на централна газ с хубав котел и южно изложение, и сметките за газ спрямо големината на къщата са направо ниски. Това при положение, че сме с огромни витрини в хола.

Вие сте на северен склон с южно изложение?

# 529
10 страници Драгалевци - Локорско и мечти.
Ще затриете хубавата тема в мерене на собствено мнение.
Намерила съм ви къщи:

"Пандемията се отрази сериозно на бизнеса с къщи за гости:
Вече има обяви за продажбата на къщи за гости в България, пандемията се отрази сериозно на сектора. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Вероника Кънева, председател на Асоциацията на къщите за гости.

Кънева посочи, че за момента единствените спечелили от кризата у нас са къщите за гости по Черноморието заради множеството изисквания за влизане в Гърция през лятото, които доведоха до отлив на български туристи към страната."

# 530
ТoniShu,  понеже съм от твоята порода, затова ти го казвам. Не е само Изток, има и на други места, писах за топ квартали назад, знаят се. Това не е упрек, казвам ти го като информация. Близостта до НДК или Попа означава, че винаги можеш за 10 мин да си в суматохата, заведения, магазини, театри, изложби, но като ти омръзне, се прибираш на тихо, зелено и спокойно, пеш за отрицателно време. Тоест, имаш и двете на разположение. Близостта до голям парк е третото, което имаш. На тези улици има дървета и няма ГТ, това са вътрешно квартални улици. Лисица в Ловния не ми се вярва да има, има прекалено много хора там. Виж таралежи има много, и в Южния, и в Борисовата също. И в Лозенец из квартала се мотат нощем, и в Иван Вазов ги има, идват да търсят храна по кофите.

Гого, цените са космически, да, и предлагането е много малко, но не говорим за това, а че Тони на никаква цена не би живяла в центъра. Не че не може да си го позволи, а че не иска. Затова казвам, че няма достатъчно опит. Просто факт, без оценка в него.

# 531

Мандаринка, целта ми не беше да обсъждаме обяви, а да покажа, че ако някой може да си позволи ап. в топ-квартал, ще може  и къща в Драгалевци, а вече дали иска и какво иска, отделен въпрос.

...защото се дразня от свеждането на всички предпочитания до пари - всички искат това и това и ако някой казва, че не го иска, то е само, защото няма пари. Ми не е така. Нюанси и вариации дал Господ.

Няма как да не съм съгласна с тези твърдения. Най-добре е да имаш достатъчно пари, че да си позволиш, ако искаш, това, което най-много ти харесва - къща/апартамент, локация, всичко.

Катеричките си ги спомням с умиление от детските книжки, но истината е, че не искам гризачи да ми се мотаят по и около прозорците и балконите.

За моите желания на принципа "И двете, дядо попе!" Целогодишно да живея в извънградска къща не е за мен. От друга страна през лятото там на двора е приятно. Дворът облагороден, тревичка, цветенца, тук-там дърво (ама не прекалено голямо). И като ми доскучее, си се връщам в града. А като ме напече слънцето в града - обратно сред природата. Есента и зимата, затворена в крайградска къща, няма какво да правя.

# 532
Мандаринка, тя катерицата не идва при теб на балкона, споко 😀 ти не обичаш дървета, а аз ги обожавам, говорили сме преди за това.

# 533
Така е, което май доказва тезата на Черна станция - че не всичко е пари.

# 534
Така е, което май доказва тезата на Черна станция - че не всичко е пари.
Да, но това може да го твърди само някой, който ги има достатъчно Laughing
“Having money isn't everything, not having it is.” Wink

# 535
Много скъпо излиза да се прави ремонт на къща, който не се е занимавал той не знае за какво става дума, особено на стари къши. Освен това за мен е проблем отоплението. За лятото може и да са ок къщите, но зимата си е кошмар. Климатици трудно биха стоплили къщи. Дори една стая трудно се стопля, а какво остава за по-големи помещения. Тръбите за вода зимата могат да замръзнат, а ако се спукат става страшно. Ако е някакво парно на дърва един човек трябва постоянно да го поддържа ден и нощ.
Зависи от къщата. Ние сме на централна газ с хубав котел и южно изложение, и сметките за газ спрямо големината на къщата са направо ниски. Това при положение, че сме с огромни витрини в хола.

Вие сте на северен склон с южно изложение?
Ахахахаха. Това какво изложение е?

# 536

А има ли предлатане на тези места и цените не са ли космически?

Чак космически не, но си е цифромания. Какво му намирате  за интересно на Попа или НДК? В София се чудиш къде да заведеш детето или да се разходиш. А в редица европейски столици неща като зеленина, спокойствие, чист въздух, инфраструктура и алтернативен транспорт са приоритет и могат да се видят в повечето квартали. Достатъчно съм обикалял и имам база за сравнение.

# 537
Pooh, обясних назад какво имам предвид с Попа и НДК, ама на теб явно не ти се чете.
Цените са космически за София, за На Йорк или Париж е евтиния.
Ами свободен си да идеш да живееш в редицата европейски столици. На мен зеленината и мястото за разходки са ми ок там, където живея.

# 538
На нашите приятели им злезе по-евтино да купят стара къща, която бутнаха из основи и си построиха тяхна нова, от колкото да дават пари за нова постройка чрез имотни агенции. Което дълбоко ме шокира

# 539
  • София
Не е шокиращо, а логично. В единия случай, някой друг е свършил работата преди време, в другия се захващаш сам да организираш всичко за след време.
Трудът и времето струват пари. И то не малко.

Общи условия

Активация на акаунт