Пубертетът при момчетата - тема 9

• 54 764
  • 742
  •   1
Отговори
# 570
Да, трябва да разбираме и техните настроения и моменти. Не им е лесно.

# 571
Катерица точно описа и моето момче.
Дано премине този период, все живея с чувството за вина, че не правя достатъчно за да общуваме.
А всъщност той има нужда от изолиране.
Даже трябва да чукам на вратата му, ако искам да вляза.И все гледа да яде сам.

# 572
Да, имат огромна нужда от усамотение. Трябва да си имат свое местенце, където да се изолират при нужда. Чукаме и ние на вратите на стаите им, личното пространство е редно да се уважава.
НО! хранене по стаите не разрешавам. Може да се храним в различни часове, случва се, програмата на всички ни е различна, режимите ни на хранене се разминават,  но по закон храненето е на масата в трапезарията. При нас кухня, всекидневна и трапезария са в едно общо помещение и рядко си сам в него. Храненето в изолация е неприятен навик, който не искам да придобиват.

# 573
Храни се в кухнята, но иска да е сам. Гледа нещо на телефона, докато се храни.

# 574
Аз също не позволявам да се яде извън трапезарията,  още по-малко пред компютъра, за да не свикват постоянно да гризат нещо между храненията.  Това е много вреден навик , който трудно се изкоренява .

# 575
  • София, Лагера
Моят тийн (почти на 15) обядва сам, когато си реши, но вечеряме заедно - аз, той и брат му (на 11). Колкото и да иска да е сам, има 23 часа в денонощието за това - един час може да изтрае с нас. Разговаряме за всякакви неща, разказваме си истории, обсъждаме теми - приятно е за всички. Но братята са доста привързани един към друг и след вечеря се оттеглят в другата стая да си правят заедно техни си неща - за щастие не електронни.

# 576
Аз пък не го натискам да яде с нас. И аз не обичам да ям в калабалък. Обичам сама - да си пусна нещо и да не ми бръмчи никой наоколо.
Време за разговори си има, точно по време на хранене не ме кефи.. И без туй за 10 мин и всички са отупали чиниите. Ракия със салати с баща им не употребяваме, какво толкова ядете един час не знам Simple Smile
Иначе готвим заедно, примерно Simple Smile

# 577
  • София
Нашият пубер /15 г/ споделя доста с нас. Когато деня му е бил хубав, много държи да седне и да разкаже какво е ставало. Когато е кофти ден веднага разбирам, но не го натискам да разказва - след 1 - 2 дни сам си казва какво е било.
Рядко вечеряме заедно, защото с ММ сме на диета и ядеме през ден, затова той си взима пица, бургер, спагети и си яде пред компа. Нямам против - щом му е удобно.
И той виси постоянно сам в стаята или излиза с приятели. Винаги се заключва и чукам на вратата, когато му трябва.

Нещо е луднал на тема момичета. Те непрекъснато го нападат с внимание и той граби с шепи от женското внимание / както той казва/. При вас как е с момичетата?

# 578
  • На острова
Как общувате с момчетата?
Гледаме сериали заедно, това ни дава възможност да обсъждаме след това. Редуваме се с баща му да го караме на тренировка и си имаме нашето време. Понякога вечер отивам в неговата стая и си говорим, докато той играе плейстейшън. Разпитвам го за отбора му, говорим си за футбол, за училище, за приятелите му, кой какво направил. С баща си ходят на мачове на Челси, понякога на фитнес, гледат мачове, играят Фифа.
Понякога идва с мен до супермаркета да ми помогне. Правим си киновечери и гледаме филм заедно. Рядко, но излизам само с него (без малката или баща му) и се разхождаме до парка за кратко или отиваме до Costa за кафе/лимонада/горещ шоколад. Времето 1:1 е много важно. Е, случва се и той да яде в стаята си (по принцип не му е разрешено), но правилото е всички на вечеря заедно.

Ние отдавна сме с интерес по момичетата, казвала съм преди. Миналата година в основното училище (на 11 г.) имаше гадже, съвсем невинно, играеха си в парка и си чатеха, много я харесвах, запознахме се с майката. Отиде на лятно училище и там се запозна с нови момичета, вече от новото му у-ще (high school) и взе, че я разлюби. Сега си е “гадже” с това момиче от лятното (и настоящото) у-ще. Не знам какво разбира под гадже, явно да си пишат тайно, защото нито се се виждат извън училище, нито приятелите им знаят 😁.

Обаче имаме проблем - бившето гадже ще започва в неговото училище, даже май в неговия клас и той изобщо не е хепи. Трябва да обсъдя с него как да се държи, че когато бяха “скъсали”, майката ми звъня, разстроена, какво се било случило, пък ги събрах на среща, пък то нищо не се получи. Та си имаме емоции на 12 г., не знам какво ще е на 16 🤣

Последна редакция: нд, 07 ное 2021, 22:34 от ~Миа~

# 579
И нашият момък (14+) все още споделя всичко с нас и нямаме проблем с комуникацията. Всеки ден след училище разказва с подробности деня си (аз съм в къщи, когато те се прибират и ги посрещам с широко отворени уши) и засега не се налага да разпитвам (сестра му приключва разказа си с "Добре беше"). Споделянето не се случва по време на вечеря - винаги вечеряме заедно, но децата се наяждат за 5-10 мин., въпреки усилията ми да създам и култура на хранене. Гледаме сериали, с баща си понякога и мачове гледат, а с него и гледат клипове в YouTube на исторически теми. Не мога да се оплача от липса на връзка с него, но все пак е на 14...
Не се затваря в стаята си, но той се самоопределя като човек, който предпочита да е сам, а пък аз мисля, че е така, защото все още не е срещнал младежи, с които да вибрират на едни честоти.
Момичета започнаха да му правят впечатление, но не забелязвам някакъв сериозен интерес, макар че миналата година беше харесал момиче от класа си и ме питаше дали да ѝ каже, че я обича. Беше ѝ казал и тя също май споделя чувствата му, но са на вълна разговори и подаръци на шоколадчета и др. подобни.

Миа, много отрано е драматично у вас!

# 580
  • На острова
Миа, много отрано е драматично у вас!
Ох, много. Сега се сещам, че имаше и друго гадже в по-ранните години, беше ни идвала на гости 1-2 пъти, но и нея бързо я “разлюби”. За късмет, тя също е в новото му училище 🤣

# 581
Темата за момичетата е табу за моя потайник ( има ли такава дума🙂)
Имам леки подозрения за вълнения, но нямам потвърждение, а за да сподели, ще има да почакам.

За храненето и аз съм на принципа- само на масата в трапезарията. В неговата стая и на бюрото му може само напитки.
При нас също много важна роля за общуването имат съвместните програми- излети, екскурзии, посещение на събитие ( изложба, презентация на книга и пр.), които после обсъждаме, ходим заедно на кънки, караме колело, играем федербал или друга спортна дейност, избираме заедно нови книги и т.н.
Филми не гледаме вече заедно, защото той си следи разни анимета, а аз нямам нито време, нито капацитета да ги помня и гледам, но пък когато реши да сподели, ми показва техни заставки и разказва за героите. Потапям се в друг свят.

# 582
  • Пловдив
Аз не забелязвам и той не казва, де, някъв особен интерес към момичетата...ама и не бързам. Има време за всичко Wink Явно вашите са по-отракани и отворени ...
Вечер заедно гледаме и се хилим на сериала Татковци Simple Smile Обичам да се събираме и да вечеряме заедно и ми е криво като е на вън и трябва да седнем без него... Не му давам да яде в стаята си...освен десерт, плод и такива неща.

# 583
Моят тези дни ме пита дали може да си махне мустака. На 13 е.

# 584
Големият (17 и половина) е тип "лошо момче", висок, рус, спортист - много харесван от девойките, доста го обикалят, приятелки има няколко, ама гадже няма. Той споделя много малко, но когато не го притискам и разпитвам, разказва достатъчно. Липсата на гадже взе да я усеща и сам, време му е, оглежда се.
Малкият (15) е сладур - чаровник и бъбривец. Още преди мисълта да му е минала между ушите, вече я е изговорил. Тайни не държи, всичко е навън. Приятелки има, гаджета няколко до сега. В момента е без, но заглежда едно девойче, та чакам новини от там. Любовчия.
Специални са първите любови, вълнувам се заедно с тях.

Общи условия

Активация на акаунт