Край на доставките от село

• 8 134
  • 239
  •   1
Отговори
# 90
Ох, да, алкохола. Само като видя пластмасовите шишета с ракия, правена незнайно как и от какво, ми се изправя косата. Всъщност не знам дали някой въобще смее да си купи ракия от сергията на непознат продавач.
А, чуждите туристи лятос знаеш ли как я пазаруват тази ми ти ракия? Хич не им дреме.

# 91
Колкото и странно да звучи - купуват алкохол дори от непознати - по интернет, през фб групи, - водеща е цената.

# 92
  • Пловдив
Аз живея на село и си отглеждам основните зеленчуци и плодове сама. Градината успява да ни изхрани 12 месеца плътно до новата реколта. Яйца също не купувам, имам 7 носачки - стигат, дори раздавам. Който е взел яйца от мен, пак търси. Нямам яйце по-старо от седмица. Старая се да не пръскам с тежки химии зеленчуците, а плодовете не ги пръскам въобще с нищо. Имам голяма плевня за още животни, но мъжа ми не иска. Като цяло купувам само олио, брашно, мая, млечни продукти ( но пък до нас има мандра) и месо. Като месо, ако се разтърся мога да купя още живо, да извикам съседа и да го транжира .
В момента само манатарки във фризера имам 8 кг. Не се оплаквам, около 6 месеца мога да не отида до магазин.
Твоето го разбирам, знаеш как си го отгледала, и аз се опитвам да отглеждам някои неща. Но купуването от разни неясно какви производители с неясно как отгледани продукти - твърдо съм против.

Приветствам новите наредби.

# 93
  • София
не бих купила от неясни източници. То и за магазините не са съвсем много ясни, че и там правят далавери, но пак поне има документи.
Във всичко това нямам предвид лични познати или колеги, които могат да донесат по някой друг плод или зеленчук, но едва ли 2-3 домата и 6-7 ябълки ги броим, още повече, че са подарък.

# 94
Пролетта по време на извънредното положение влязох в една фейсбук група за доставки на храна от село, поръчах зеленчуци за Великден. И като гледам как народа поръчва мляко, сирене, месо и колбаси от знайни и незнайни баби Пенки, и без никакви документи, се чудя на смелостта им.
А за зеленчуците, от скоро започнахме да садим някакви на вилата, и виждам как без пръскане с химия нищо не става. И колкото и да не ни се иска, пръскаме, защото иначе няма да има нищо.
При овошките същата работа, за първа година всички дървета родиха, и то заради пръскането. Имаше едно което даже не знаехме какво е, докато не роди сега.
Та, недейте да си мислите, че като си купувате от баба Пенка зеленчуци и плодове, те са супер дупер уау екологично био чисти и невероятни. Хайде ние внимаваме препарати ползваме и спазваме карантинните срокове понеже си ги гледаме за нас, но тези които се гледат за продажба...съмнявам се.

# 95
Приятелка на майка ми отглежда зеленчуци, които продава на местният пазар. Тори обилно с изкуствено торове и пръска с разни препарати внос от Сърбия. Друга съседка на майка ми пък продава мляко. Разни пластмасови шишета се закачат на портата, тя ги пълни и на който което се падне 😀
Айде няма нужда, по-добре да си пазарувам от Лидл и каквото е отгледала майка ми. Месо обаче си взимам от местна ферма. Обаче от ферма, не от някой си дядо или баба на село. Има си разрешилни и магазин, който ми е удобен. Не пазарувам от тях за да ги подпомагам, а защото месото ми харесва.

# 96
Сори, ама като не ти е изгодно, тогава прекратяваш историята с доматите и толкова. Нима очакваш големите да ти направят път, само защото си малък? Разбирам, всеки минава през романтичния период, но накрая числата превземат романтиката - или си на загуба, или си на нулата, или на печалба. Хубавото и лошото на числата е, че не можеш да ги излъжеш, те също не могат да те излъжат - в тях романтика няма. Няма "ама, госпожо, те, големите...". Ми, така е, няма лесно!
Няма романтика има яко бачкане живея в Сф и всеки уикенд пътувам по 600км за да гледам овощни градини и градина с зеленчуци.Както споменах по нагоре не желая да ставам голям.Вини отговарям ти убиват отглеждането на дадено сортове грозде как се случва,плащат на определени хора да изкупуват лозя и да ги изкореняват по програма до която обикновен производител не може да се докопа,същия този човек прави насаждения с лозя и в 1момент остават неговите само човек който в момента заема висока длъжност в едно министерство.За доматките 80корена закупени от село мрежа против градушка, колци закупени,  маркучи капково напояване,,пръскани с йод и аналгин ами похапнахме си доволно и затворихме в буркани и лютеница направихме ,кефа цена няма, не е изгодно да ,ама децата ги ядат като ябълки с усмивки на лице.
1. Някой им ги продава, за да ги изкореняват после.
2. Въпросната програма вероятно е представена също като подпомагане на някой/нещо малко и застрашено.
3. Правете си за себе си колкото искате, но доверие имам само на хора, които познавам, или които са проучени от хора, на които имам доверие. Иначе ми трябва някаква гаранция за санитарен минимум.
4. Малките може да си направите асоциации, които да ви защитават правата, които да дават гласност на това, което описваш, а също чрез тях да купувате консумативи на едро, за да Ви изляват по-евтино.

Клиентите, поне постоянните, искат определено качество и надеждност, милозливостта може да я използвате само около националните празници.

# 97
Никой не ги натиска. Ако продукцията им е добра, то ще останат на пазара. Ако не е добра - ми сори, ама не виждам защо трябва да се поддържат само на принципа на някакъв марксистки конформизъм (ня'а им пълна гушите на онез богати изедници) и патриотизъм(всичко родно е превъзходно).
Сори, ама няма нищо вярно в това, което пишеш. В супермаркетите е бъкано от субсидирани вносни продукти, а за нашенските няма място. Ако някой е решил да яде полски гъби, обработвани с един дявол знае какво, за да не гният или продукти от сухо мляко, произведено незнайно къде, негова воля, но ми е смешно такъв човек да ми говори за вредни храни. Дори и по чисто екологични съоръжения е по-добре храната, която ядем да е произведена наблизо.

# 98
  • София
И какво? Значи трябва да търсят начини да се докопат до рафтовете на хипермаркетите.

# 99
За мен няма разлика между български продукти със сухо мляко и чужди такива.
Като видя как Ловешкият месокомбинат е пакетирал полско замразено месо и го е пуснал в търговската мрежа като българско прясно - потребителка от форума беше снимала печата на месото, беше обсъждано преди няколко месеца, - и някак не мога да го поставя по-високо в класацията от честно етикираното полско замразено месо.

# 100
За мен няма разлика между български продукти със сухо мляко и чужди такива.
Като видя как Ловешкият месокомбинат е пакетирал полско замразено месо и го е пуснал в търговската мрежа като българско прясно - потребителка от форума беше снимала печата на месото, беше обсъждано преди няколко месеца, - и някак не мога да го поставя по-високо в класацията от честно етикираното полско замразено месо.
Иначе по отношение на супермаркетната храна имало контрол, та дрънка. На когото му се все кисело мляко от сухо, да яде, аз поемам риск с чичото от близко село.

# 101
Ами чудесно. Истината е, че най-добре човек да не се замисля с какво са мити бутилките с млякото, с какво са лекувани животните и т.н. По-малко стрес, по-дълъг живот, поне в общия случай.

# 102
Не знам откъде пазаруваш, но цели брандирани щендери има с родна стока там, където аз пазарувам (точно големите супери). И ако влизахте по-често там, щяхте да го знаете, а не да говорите неща, които не са актуални от години.
Отделно са стоките, просто произведени в България, без претенции да докоснат тънката патриотична струна.
Колкото до синтетиката, тя си личи, да. Ама аз с години съм консумирала прясно мляко от проверена ферма (да кажем, че роднина работи там) и направено от него кисело мляко. Купените от супера нямат разлика, освен за предубедените, дето все мислят, че някой иска да ги окраде и/или изтрови.

# 103
Стока, пакетирана в България не е родна стока. В суперите трудно се намира и български магданоз. На коя марка киселото мляко е кисело мляко, а кремче от сухо мляко? Последно Ел Би съм вземала и пак имаше какво да се желае.
Бутилките си ги мием сами обикновено и менкаме празно за пълно.

# 104
Правя чудесно разлика между пакетирано в България и произведено в България. Дали нямаше и регулации и глоби по въпроса.

Общи условия

Активация на акаунт