Край на доставките от село

  • 8 156
  • 239
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 3 505
Нищо не каза за киселото мляко. Коя е тая марка, която не е като кремче?

# 106
  • Пловдив
  • Мнения: 27 368
Нищо не каза за киселото мляко. Коя е тая марка, която не е като кремче?
Примерно Боженци, Домлян.

# 107
  • Мнения: X
Пилос взимам в момента, преди Болярче, Чех, Боженци. Елви, ако е същото, което мисля, си беше кремообразно и без разбъркване още преди 15 години. По-евтините млека с ниска масленост са малко по-течни, което е нормално.
Домашното кисело мляко ни е било също с консистенция 'кремче', винаги без изключение.
И, между другото, твърдата консистенция, която продължавам да не разбирам защо се търси в полутечен продукт, се получава и от сухо мляко с подходящи сгъстители.

# 108
  • Мнения: 3 505
Пилос взимам в момента, преди Болярче, Чех, Боженци. Елви, ако е същото, което мисля, си беше кремообразно и без разбъркване още преди 15 години. По-евтините млека с ниска масленост са малко по-течни, което е нормално.
Домашното кисело мляко ни е било също с консистенция 'кремче', винаги без изключение.
И, между другото, твърдата консистенция, която продължавам да не разбирам защо се търси в полутечен продукт, се получава и от сухо мляко с подходящи сгъстители.
Домашното трябва да е от биволско или овче, за да е като кремче. От изброените от теб само Чех не съм взимала, а от другите не съм очарована. Преди 20-на години съм попадала на мляко на малка благоевградска фирма, което беше хубаво, но изчезна от пазара. Ел Би в началото ставаше, ама само е началото. Нямам вяра на мляко, на което се е вдигнала капачката, но вкусът му не се е променил, а това ми се е случвало при 90% от магазинските марки, които съм пробвала.

# 109
  • Мнения: 6 622
Стока, пакетирана в България не е родна стока. В суперите трудно се намира и български магданоз. На коя марка киселото мляко е кисело мляко, а кремче от сухо мляко? Последно Ел Би съм вземала и пак имаше какво да се желае.
Бутилките си ги мием сами обикновено и менкаме празно за пълно.
Ще прощаваш, но Ел Би си е точно от мляко. Имам познати, които работят там и знаят какво слагат вътре. Събират мляко от малки ферми. Продава се в Кауфланд, между другото.

# 110
  • Мнения: 22 084
Какво точно се влага в израза "като кремче" - за наличие на сухо мляко ли става дума или за консистенция, или за вкус, или за нещо четвърто, че не се разбира? Ако е за консистенция или вкус - да, от домашното краве мляко е напълно възможно да се получи такава консистенция, зависи от използваната закваска. Квася кисело мляко всяка седмица, години назад съм правила всякакви експерименти.

# 111
  • Мнения: 6 622
Домашното кисело мляко може да е и много рядко и гъсто. Освен от закваската, зависи и от млякото на животното, от сезона също.
Изобщо не е задължително да е биволско или овче. И аз съм правила много домашно КМ, а и съм яла много правено от баба.

# 112
  • Мнения: 3 505
Колкото и да е гъсто домашното, не е като тия от магазина, на които съм попадала. Дори и биволското, и овчето не са чак толкова гъсти, а консистенцията им е все едно са жилирани. Нямам идея дали е сухо мляко или друго, но има нещо добавено, та и суроватка почти няма. Вкусът също ми е бозав, никаква кисела жилка и не се променя, ако го забравиш със седмици в хладилника.

# 113
  • Мнения: 6 622
Това също изобщо не е вярно. Късна есен киселото мляко ставаше толкова гъсто, че можеш да го режеш с нож. За киселата жилка играе роля и температурата на подквасване и времето. Когато ми се случвало да го подквася по-топло от необходимото ставаше адски кисело, ако го квася по-хладко и веднага щом стегне го сложа в хладилника почти не се усеща кисела жилка, даже леко сладни.

# 114
  • Мнения: X
Домашното трябва да е от биволско или овче, за да е като кремче.
Искаш да кажеш, че роднината ми не знае кое е крава и кое овца, съответно какво мляко носи? Ха, добре.
Нямам вяра на мляко, на което се е вдигнала капачката, но вкусът му не се е променил, а това ми се е случвало при 90% от магазинските марки, които съм пробвала.
Киселото мляко е вкиснато прясно мляко. Естествено, че ще надига капачката след един момент, ферментацията не спира. Ако вземеш млякото в буркан или кофа с пластмасов капак, няма да е надигната, но това не е, защото млякото е хубаво.
Аз пък нямам вяра на необработени термично продукти, това значи да не ям никакви сурови ядки, пресни плодове и зеленчуци, нито кисело мляко, дето не съм видяла как са варили изходното прясно. Малко психо изглежда.
Суроватка си имат млеката от магазина, че и мухлясват даже.

Сериозно почвам да се чудя откъде пазарувате.

Последна редакция: сб, 07 ное 2020, 16:15 от Анонимен

# 115
  • Мнения: 6 622
Вярно мухлясват. Вчера намерих едно Родна Стряха, което щерката по незнайни причини е прибрала в бюрото и е забравила. Ами беше си доста мухлясало, а не е много отдавна, понеже преди няколко дни си чисти стаята.

# 116
  • Мнения: 22 084
Киселото е въпрос на вкус. Аз и детето не обичаме да накиселява, съответно го правя като за нас. Заводите производители отдавна съобразяват този момент, затова имат и накиселяващи, и с неутрален вкус.

# 117
  • Мнения: 3 505
Ферментацията продължава,надува се капачката, но не вкисва, вкусът си е, какъвто е бил. Мухлясало не съм опитвала, но такова с надута капачка съм.

# 118
  • Мнения: X
Е, то извън хладилник всичко ще мухляса (освен може би Макдоналдс). При мен беше мухлясало едно неотворено кисело в хладилника около 3 седмици след срока на годност. Отвореното мухлясва за около седмица.
Прясното мляко след отваряне се вкисва също за ок.седмица. Подвареното в млековарка от фермата - за 4 дни.
Омразното сухо мляко е също мляко. Не задължително някакъв синтетичен прах.

Да си кажа честно, разчитах на консервантите, за да не хвърлям продукти, но не би. Чувствам се измамена от хранителната индустрия.

Ферментацията продължава,надува се капачката, но не вкисва, вкусът си е, какъвто е бил. Мухлясало не съм опитвала, но такова с надута капачка съм.
Купешките И вкисват до гадния щипещ вкус, дето е много фази след вкисването  при подквасване.

# 119
  • София
  • Мнения: 62 595
най-големият проблем с "домашното" е хигиената.

Общи условия

Активация на акаунт