Край на доставките от село

• 8 127
  • 239
  •   1
Отговори
# 120
Видях кое е това мляко Ел Би. Не съм го опитвала. Объркала съм го с едно друго, Елви, което купувах като студентка точно защото беше кремообразно.

# 121
Опитвала съм забравено няколко седмици магазинско и не беше вкиснало. Преди време приятел ми разправяше, че е оставил за седмица на слънце кофичка Данон. Цедила съм и магазинско, и домашно, суроватката в домашното винаги е била много повече.
Колкото до хигиената, ако купуваш от непроверени места и самият ти си мърляч, може и да имаш проблем.

# 122
Отново страшни клишета. Да, сигурно Данон няма да вкисне, но на етика си пише, че има разни нишестета, консерванти и други химии. Има много други марки, които са ок.

# 123
Това са моите наблюдения, не сте длъжни да вярвате. Онова с надутата капачка, което не беше вкиснало, не си спомням каква марка беше, но със сигурност не е Данон. Нещо за беличките полски печурки в 21.00 ч. в Кауфланд знаете ли?

# 124
Ама аз с години съм консумирала прясно мляко от проверена ферма (да кажем, че роднина работи там) и направено от него кисело мляко. Купените от супера нямат разлика, освен за предубедените, дето все мислят, че някой иска да ги окраде и/или изтрови.
Категорично не съм съгласна. Сигурно има 10 години откакто един дребен фермер ни доставя мляко всяка седмица. Доскоро майка ми, а от това лято аз, правим сирене, .кашкавал, извара и кисело мляко. Разликата във вкуса е феноменална. Не го твърдя, защото мисля, че някой иска да ме ограби или заради предубеждения. Наистина е много, много различно. Може да е от породата крави, не зная. Но толкова гъсто, маслено и вкусно мляко и сирене не съм купувала от магазина.

# 125
Собствениците на малките квартални магазинчета, които  всяка седмица тикат количките в Метро са ми голяма "тръпка" . Чудя се защо точно от тях трябва да купувам и да им плащам надценките и бензина от Метро-1 до Центъра?  Същото чувство ме изпълва и по отношение на тарикатите по пазарите - от Зеленчуковата борса до пазара и цената се вдига три пъти - отпред на щанда нареждат като за снимка, а после взима отзад и ти пробутват дребното и скапаното. Мне - мерси. Веднъж се излъгах да взема суджук от малко квартално магазинче и като му махнах хартията по средата и той се прекърши на две - гранясало, изгнило месо и смрад. Кой знае колко време е висял в хладилниците, докато съм извадила късмет да ги отърва. Та не ми дреме за "бизнеса" на бай Пешо с малкото квартално магазинче, който излизайки от тоалетната си бърше ръцете в панталоните и после хваща да подрежда сиренето, а ако има персонал ги държи на минимална и на 10-12 часов работен ден ...
Та той не е български производител - в болшинството случаи е само обикновен дребен тарикат и мошеник.

# 126
Интересни са не кварталните малки магазинчета, а по-скоро фирмени магазинчета на производители. Купувам от такива магазини на пазара Иван Вазов млечни и месни продукти и наистина вкусът е по-добър от тези в Кауфланд. Особено маслото. И кашкавалите.
Малки производители с некачествени продукти нямат реализация онлайн, веднъж ако не ти харесва няма да повториш. Ако имат добри отзиви имат и нови клиенти и печелят и то добре. И тия нови наредби няма да им попречат много. Голяма работа, че Спиди отказват пратките, отдавна не са единствените. Не ги жалете. Българите сме кораво племе.
А за това кое е по-качествено домашното или индустриалното... въпрос на вкус, финанси, приоритети, възпитание, обичаи, начин на живот.
Не случайно домашното е по-скъпо. Едно яйце се продава и по 50 ст. Козе мляко с уникален вкус, няма да намериш такова в Супера. Смилянски фасул, домашно петле или агнешко... Нищо общо с това в Кауфланд.

# 127
  • София
Май имате някаква странна представа за "домашно". За да се отглежда за продан, особено онлайн и да се задоволи едно сериозно търсене, това вече не е "домашно", а промишлено произвоство. И преди някой да тръгне да ми разправя как не разбирам, защото не съм го учила - учила съм го. Това не ви е реклама на щастливи кокошки със щастливи яйца. Мащабът се променя, не е като да си преставяте кокошарника с двайсет кокошки, които специално за вас снасят яйца, а щастлива фермерка в национална носия разпръсва семенца.

# 128
Фирмени магазинчета и домашно са различни неща. И ЕлБи имат фирмени магазинчета, и едновременно зареждат вериги. И други. Тези, които са останали на ниво собствено фирмено магазинче, просто не са пробили във веригите, не че не искат да продават и в тях. Иначе пак си гледат кокошките и прасетата по индустриален начин.

В темата виждам някаква романтична фантазия - нещо като вече споменатото манго от местен немски производител, максимум на 20 км. от пазара - за неординарния купувач, който е благодетел за малките фермери и голям противник на заводите, човекът на новото време, издигнал се над масата, която не прави разлика между две кисели млека.

# 129
Само че в Германия всички местни производители и ферми имат един куп разрешителни за производство, търговия и онлайн. А  тук май точно срещу това се протестира.

# 130
И аз пролетта реших да подкрепя малките магазинчета и пазарувах пилешко месо от един такъв, ами беше вмирисано, изхвърлих го. До там беше моята подкрепа.

# 131
Само че в Германия всички местни производители и ферми имат един куп разрешителни за производство, търговия и онлайн. А  тук май точно срещу това се протестира.

според теб няма програми за подпомагане на начален старт и на земеделието и изобщо?
на мен въпроса ми беше защо да не ги подпомагат и тогава да следят за правилно прилагане , вместо с разпоредби директно да ги унищожават?

до няколко други саркастични потребителки ... задръжте си сарказма. системата с регионалните производители работи , стига да бъде управлявана правилно.
може да не ви изнася обаче.
За мен въпроса не е да се откажат хората да правят нещо, а въпроса е да им се даде възможност и база да го направят правилно.

# 132
На какви точно факти почива твоето мнение, че някой някого унищожавал?

# 133
  • София
И това става със стройна система, която да пази и потребителя. С романтики "подкрепете малките" не става, защото всеки си изкарва парите с работа, те не падат от небето, че да ги пилее за залежала стока в малкото магазинче или да плаща по-високи цени за същата стока от същата борса.  И за домашното е същата работа - колко е домашно и колко е наблъскано с всякаква химия. Не става да произведеш Х количество за продан и да я караш "ама, моето е домашно, био, еко". Няма такова нещо био-еко. Всеки продукт си има себестойност, върху която се начисляват другите неща, докато се достигне до крайната цена. На всичко отгоре тези с домашното често изобщо не са в час какво правят, защото целта им е да произведат и да продадат повече. Просто маркетингът и рекламата им е "домашно".

# 134
Няма да обяснявам като на детската градина.
Помисли си сама.

Общи условия

Активация на акаунт