Майчинството счетоводно - 87

• 33 952
  • 760
  •   1
Отговори
# 450
От новите данъчни облекчения за деца ще можем да се възползваме едва в края на 2021/ началото на 2022 - поне аз така го разбирам!
Сега е по 20 лв. на дете.

П.П. Редактирах си годините, че още не съм превключила, че сме 2021!

Последна редакция: ср, 06 яну 2021, 09:01 от Златанова

# 451
  • Countryside
Канди, нямам идея. За тази година ни подадоха, от догодина ни казаха че сами ще си подаваме, т.е. който иска да си подава. А аз, хал хабер си нямам как става тази работа...

Златанова, 200лв е на дете.

# 452
Аз имам друг въпрос, края на август прекратих трудов договор и съм на борсата все още.
Налага се тази година да подам данъчна декларация , защото спечелих една награда  на стойност 200лв и трябвало да я декларирам. Те щели да платят данъка, от мен се изисква да подам документи.
Та, мога ли тогава да включа това за намаляване на данъците, въпреки че не съм на трудов договор (това за 40лв за две деца). Мъжът ми не иска да подава.
А трудно ли се подава данъчната декларация, никога не съм подавала , сега заради тази награда само?

Последна редакция: вт, 05 яну 2021, 22:07 от Lisa.

# 453
Но реално връщат 20 лв.

# 454
# 455
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Ще го напиша само веднъж...

Поправката влиза в сила от 01.01.2021г и важи за доходи получени през 2021г т.е. през декември 2021г който иска може да се възползва при работодателя или след изтичане на календарната година да подаде декл-я по ЗДДФЛ...тоест през 2022г...
Ако дотогава не го отменят, разбира се...

За доходите получени през 2020г важат старите правила.

"Данъчно облекчение за деца

Местните физически лица и чуждестранните физически лица, установени за данъчни цели в държава - членка на Европейския съюз, или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, ползват данъчно облекчение за деца, като приспадат от сумата от годишните данъчни основи:

1. двеста лв. - при едно ненавършило пълнолетие дете;

2. четиристотин лв. - при две ненавършили пълнолетие деца;

3. шестстотин лв. - при три и повече ненавършили пълнолетие деца.

ВНИМАНИЕ: Размерите на данъчното облекчение за деца само за придобити доходи през 2021 г. са 4500 лв. за едно ненавършило пълнолетие дете; 9000 лв. – за две ненавършили пълнолетие деца; или 13500 лв. за три или повече ненавършили пълнолетие деца."
[/b]

Данъчното облекчение се ползва до размера на сумата от годишните данъчни основи.

https://nra.bg/page?id=336

# 456
  • София
Здравейте, болничен съм от 8.12 до 18.01(след раждане).. Занесох болничния на 15ти на работодателя, нов се още не е входиран.. До кога е последният срок на счетоводителката да го представи? 🤔 Гледам, че предишните ми болнични на 12ти или 13ти ги е представяла(след като е изтекъл месец от както съм го дала на работодателя).

# 457
До 10 януари е срока

# 458
Здравейте ! В 180-дневвн болничен съм . На 02.01 ми е издаден поредния продължителен 30-дневен . Издаден е от частна ЛКК . Когато го взимах на 04.01 ми обясниха , че ми го дават да си го взема , но имало някакъв технически проблем и те не могат да го подадат от тяхна страна в НОИ. Казаха , че в рамките на деня всичко ще е наред . Да , обаче влязох с ПИК и не беше подаден . Звъннах им вчера казаха , че не зависи от тях в НОИ бил проблема и пак същото , че в рамките на деня ще се оправи . Днес все още не е подадем , а виждам че в НОИ пише , че имат срок до 7 дни . Има ли някой със същия проблем и ако не го подадат в рамките на тези 7 дни какво ще се случи с този болничен ?

# 459
Здравейте ! В първата си година на майчинство съм. При това положение мога ли да изляза в болничен заради бременност и ако да, болнични ли ще получавам или майчинство ? 🙄

# 460
Здравейте!
Бременна съм в 21 гс и обмислям болничен тъй като работата ми включва доста напрежение. Към въпроса брутната ми заплата е 1250 лева, но всеки месец получавам плаващ бонус в зависимост от постигнати резултати, на които също ми удържат осигуровка. Ще получавам ли болничен на база заплата+бонус или само заплата по договор?

# 461
  • Седмото небе
Щом бонусите са ви влизали в осигурителния доход към заплатата, разбира се, че цялата сума ще се вземе под внимание при изчисляване на майчинството. Определено това вдига много сумата. Затова е хубаво преди бебе човек да се осигурява върху всичко, което взима, а и не само заради това де. Поне за мен полза от взимаме на пари “под масата” няма при такива планове. Благодарение на висок доход от заплата плюс бонус за около 1,3 години, после 6 месеца твърда, но и висока заплата и макар, че последните почти 3 месеца съм в болничен, в първата 1 година ще взимам 1600 лв месечно. Преди не обръщах толкова внимание на подробности като осигуровки и други щуротии, но сега вече осъзнах колко е важно. Изкарайте си Пик от НОИ и така ще си следите лесно и бързо всичко за в бъдеще. Предадени болнични, направени плащания и т.н.

# 462
Здравейте ! В първата си година на майчинство съм. При това положение мога ли да изляза в болничен заради бременност и ако да, болнични ли ще получавам или майчинство ? 🙄
Не може хем да си в майчинство,хем да си в болничен.Ти реално не работиш,че да ти се издаде този болничен.

# 463
Не може хем да си в майчинство,хем да си в болничен.Ти реално не работиш,че да ти се издаде този болничен.

Да. И аз така предположих, но да питам все пак. Благодаря много ! 🙃

# 464
  • София-Младост
Е хубава работа...защо да не може да и се издаде болничен.
Болничния прекъсва другия отпуск...само дето не ми стана ясно, каква точно и е ситуацията.

Общи условия

Активация на акаунт