Майчинството счетоводно - 87

• 33 923
  • 760
  •   1
Отговори
# 495
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
И къде пише, че болничните се подават от работодателя в началото на месеца? Дори да е масово, не е правило. Почти винаги болничният ми се е подавал към НОИ в деня, в който съм го занесла на работа.

В наредбите е уточнен срокът за подаване, а не началната дата.
Всяко счетоводство/работодател има вътрешни правила и определя кога да подаде документите съгласно закона.
Няма пречка веднага да бъдат подадени щом са получени.

За пореден път призовавам потребителите, които не са сигурни в това, което пишат, да не объркват останалите....

# 496
  • София
И къде пише, че болничните се подават от работодателя в началото на месеца? Дори да е масово, не е правило. Почти винаги болничният ми се е подавал към НОИ в деня, в който съм го занесла на работа.

В наредбите е уточенен срокът за подаване, а не началната дата.
Всяко счетоводство/работодател има вътрешни правила и определя кога да подаде документите съгласно закона.
Няма пречка веднага да бъдат подадени щом са получени.

За пореден път призовавам потребителите, които не са сигурни в това, което пишат, да не объркват останалите....

Точно това имах предвид и аз. Извинявам се, ако не съм се изразила достатъчно ясно.

# 497
  • София-Младост
Здравейте и за много години!
Детето ми скоро навършва две години - на 15.01 (петък). Този ден влиза ли в отпуска за отглеждане на дете до 2 години или е първият ден, от който трябва да пусна платен отпуск? Има ли значение кога ми е бил терминът за изтичането на този отпуск за отглеждане на дете до две години или той си е до навършване на 2 години, без оглед на термина на раждане?
Благодаря! Flowers Hibiscus
РД на детето влиза в отпуск, от 16.01. или се връщате на работа, или ползвате друг вид отпуск.

# 498
  • София
Благодаря!

# 499
sea.sea  аз затова си позволих да питам тук, защото моят работодател го предоставя до 1-2 дни след като съм му го предала в НОИ, а все още не го виждам качен в системата. Крайният срок е ясен, но дали има някакво забавяне при НОИ с качването на болничните в системите или 45 дневните да ги качват на по-късен етап, не знам вече. Ако и днес нямам движение, утре ще звъня в НОИ.

Звъннах в НОИ, увериха ме, че щом не виждам подаден болничния в справката, значи работодателят е забавил подаването на документите. До 2-3 дни след подаване от негова страна всичко става видно. Явно в понеделник ще се звъни ако няма развитие. Коледните празници са си казали своето за бързото подаване на документи Simple Smile

Последна редакция: чт, 07 яну 2021, 14:26 от Blue`Sky

# 500
  • София
Разбрах те, моите коментари бяха насочени към потребителка след теб, която каза, че едва ли не нямало как да стане.
Иначе не мога да помогна, аз още не съм стигнала до 45 дневният болничен.

# 501
Здравейте,

Търсих информация, но не намерих точно такава, та реших да питам.

Дали знаете - има ли опция майка, която е осигурявана нормално и си има достатъчно трудов стаж, при раждането на детето, да мине на половин работен ден и да получава някакъв вид частично майчинство?
Не съм сигурна как работи нещо такова, ако изобщо го има в България, т.е. какъв процент обезщетение може да получава при 50% от работното време?
Благодаря предварително за информацията.

# 502
Кой беше мейла на НОИ за справка болничен?

# 503
Здравейте, бърз въпрос: при раждане се издава 42 дневеният болничен предполагам при изисването на майката и бебето от болницата. А третият 48 дневен болничен, който се издава от личен лекар на бебето или майката - кога обикновено се издава? След като изтече предходният 42 дневен или още при първите визити на педиатъра/ ЛЛ?

# 504
  • София-Младост
Здравейте,

Дали знаете - има ли опция майка, която е осигурявана нормално и си има достатъчно трудов стаж, при раждането на детето, да мине на половин работен ден и да получава някакъв вид частично майчинство?
Не съм сигурна как работи нещо такова, ако изобщо го има в България, т.е. какъв процент обезщетение може да получава при 50% от работното време?
Прочетете си пак въпроса и го коригирайте, ако трябва...
А искате ли да си гледате детето вкъщи или искате да ходите на работа?
След трите болнични листа, можете да се върнете на работа. Да се договирите с раотодател, ако той е съгласен да сте на 4 часа.

dannniiii
Като изтече втория, тогава ще отидете за третия болничен лист.
В началото няма как да стане.

# 505
Здравейте!
Не знам дали тук е подходящото място, но да попитам.

Ако таткото е в чужбина, когато се роди бебето, как се процедира? Имаме сключен граждански брак..може ли да се запише бебето без негово присъствие...и ако не той,аз ли трябва да отида за акта за раждане, или може и някой друг?

# 506
Здравейте,

Прочетете си пак въпроса и го коригирайте, ако трябва...
А искате ли да си гледате детето вкъщи или искате да ходите на работа?
След трите болнични листа, можете да се върнете на работа. Да се договирите с раотодател, ако той е съгласен да сте на 4 часа.

dannniiii
Като изтече втория, тогава ще отидете за третия болничен лист.
В началото няма как да стане.

Благодаря за отговора. Simple Smile
Правилно съм си задала въпроса, може би вие не ме разбрахте.
Работя от вкъщи, така че няма никакъв проблем да си гледам детето и да работя, просто с намалено работно време. Питам дали може да се води като някакъв вид майчинство, макар и на половина, и да се получава половин заплата + обезщетение от майчинството. Има такива опции в чужбина, но не съм наясно за България, затова питам. Ако мога да съдя по отговора Ви, предполагам, че няма такъв вариант.

# 507
Ала - Бала вече е отговорила, че след изтичане на болничните ,може да се върнете на работа и предполагам , като си подадете нужните документи , би трябвало да получавате 1/2 от майчинството.

# 508
Ала- Бала изчерпателно е посочила условието, а то е разписано в чл. 50а от КСО -  дава се право на майката (осиновителката) да получава парично обезщетение в размер на 50% от обезщетението за бременност и раждане, ако е решила да се върне по-рано на работа и да не ползва изцяло полагащия й се отпуск. Това тя ще може да направи след 135 календарен ден от излизането си в майчинство, като, за да се възползва от правото си на обезщетение, детето й не трябва да е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка. Другите условия са то да не се отглежда от приемно семейство, както и от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството.
Сборът на 135 календарни дни идва от трите болнични - 45 преди раждане, 42 след това и 48 последен, като те също са посочени в КСО.

# 509
Ала- Бала изчерпателно е посочила условието, а то е разписано в чл. 50а от КСО -  дава се право на майката (осиновителката) да получава парично обезщетение в размер на 50% от обезщетението за бременност и раждане, ако е решила да се върне по-рано на работа и да не ползва изцяло полагащия й се отпуск. Това тя ще може да направи след 135 календарен ден от излизането си в майчинство, като, за да се възползва от правото си на обезщетение, детето й не трябва да е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка. Другите условия са то да не се отглежда от приемно семейство, както и от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството.
Сборът на 135 календарни дни идва от трите болнични - 45 преди раждане, 42 след това и 48 последен, като те също са посочени в КСО.

Благодаря за изчерпателния отговор.

Общи условия

Активация на акаунт