Майчинството счетоводно - 87

• 34 037
  • 760
  •   1
Отговори
# 300
Искам да попитам нещо .
До октомври бях на борса . После ме назначиха . Сега съм в болнични . Следва 2 години майчинство . Третата мога ли пак да ползвам борса и какво ще
Ми е дневното обезщетение . Била съм назначена на МРЗ винаги .
Моля запознатите да кажат Simple Smile

# 301
  • Седмото небе
Няма трета година майчинство. Колко ще взимате точно може да разберете с ПИК от НОИ, ако си извадите. С него проверките и изчисленията стават много лесно и бързо Wink
https://bremennost.bg/kolko-vreme-e-maichinstvoto.html
Ето заповядайте, лесно разбираема и синтезирана информация по въпроса.

# 302
  • Варна
Само ако с бащата имаме брак ли му се полагат 15 дни отпуска по бащинство?

# 303
  • Пловдив
Не. С бащата на моето дете нямаме брак и той си ползваше 15 дни отпуск.

# 304
  • София
И ако някой не знае бащинството се заплаща на 90% от заплатата.

# 305
Искам да попитам нещо .
До октомври бях на борса . После ме назначиха . Сега съм в болнични . Следва 2 години майчинство . Третата мога ли пак да ползвам борса и какво ще
Можете да ползвате борса,но трябва да напуснете работа и обещетението ви ще е минималното за 4 месеца,ако намерите начин да ви съкратят ще вземате обещетение според трудовият стаж,който имате,но майка с дете до 3 г е защитена по закон от съкращение.

# 306
Това което намерих като информация е , че или трябва да имате брак, или да живеете на един адрес по документи ☺️

# 307
Искам да попитам нещо .
Можете да ползвате борса,но трябва да напуснете работа и обещетението ви ще е минималното за 4 месеца,ако намерите начин да ви съкратят ще вземате обещетение според трудовият стаж,който имате,но майка с дете до 3 г е защитена по закон от съкращение.
И да я съкратят няма право на пълна борса.До октомври е била на борса.Право на пълна борса ще има след 3 години.

# 308
  • Sofia
И ако някой не знае бащинството се заплаща на 90% от заплатата.
Даже е най-коректно , че бащинството е 90 процента от осигурителния доход.

# 309
Искам да попитам нещо .
И да я съкратят няма право на пълна борса.До октомври е била на борса.Право на пълна борса ще има след 3 години.
Така е за 3-те години,но тя ще има 2 години майчинство,а и дните на борсата,май спадаха към тези изискуеми 3 г.

# 310
Това което намерих като информация е , че или трябва да имате брак, или да живеете на един адрес по документи ☺️
Това не е вярно, нужно е само да си е припознал детето. Няма значение дали са на един адрес или не

# 311
Това което намерих като информация е , че или трябва да имате брак, или да живеете на един адрес по документи ☺
Това е абсолютно невярна информация.Щом детето е припознато,на бащата се полагат 15 дни.

# 312
  • София-Младост
Отпускът по бащинство се регламентира в следните нормативни актове:

Кодекс на труда
чл. 163 … ( ал. 8 ) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., предишна ал. 7 - ДВ, бр. 98 от 2016 г., в сила от 01.06.2017 г.) Когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение.
(14) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна ал. 7, изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г., доп. - ДВ, бр. 15 от 2010 г., предишна ал. 10, изм. - ДВ, бр. 98 от 2016 г., в сила от 01.06.2017 г., изм. - ДВ, бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) През време на отпуска по ал. 1 - 12 на лицата се изплаща парично обезщетение при условия и в размери, определени в отделен закон. Времето, през което се ползва отпускът, се признава за трудов стаж.

Наредба за работното време, почивките и отпуските
Чл. 45а. (Нов - ДВ, бр. 10 от 2009 г., нов - ДВ, бр. 67 от 2009 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2017 г., в сила от 01.06.2017 г.) Отпускът при раждане на дете по чл. 163, ал. 8 КТ се ползва въз основа на писмено заявление на бащата. Към заявлението се прилагат копие от акт за сключен граждански брак или декларация от бащата и майката, че бащата е припознал детето и те живеят в едно домакинство, както и документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето. Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако бащата няма право на този отпуск, предприятието е длъжно да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си.
(2) Отпускът по ал. 1 се заявява и ползва в календарни дни.
(3) Бащата е длъжен незабавно да уведоми предприятието, ако по време на ползването на отпуска по ал. 1:
1. бракът бъде прекратен с влязло в сила съдебно решение;
2. бащата престане да живее в едно домакинство с майката на детето;
3. детето бъде дадено за осиновяване;
4. детето бъде настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка;
5. детето бъде настанено по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
6. детето почине.
(4) При наличие на обстоятелствата по ал. 3 отпускът по ал. 1 се прекратява.
(5) Бащата може да прекрати ползването на отпуска с писмено заявление до предприятието, в което работи.

# 313
Благодаря, Ала-Бала 😂
Точно тази информация намерих и аз. Доста бързат да скачат мамите 😂
Благодаря и за отговорите относно декларацията. Дано всичко мине гладко с фирмата ☺️

# 314
Здравейте, имам един въпрос относно втората година майчинство, но не успях да намеря отговор. Ако да речем месечно обезщетението е било 1000 лева през първата година, втората веднага ли пада на 380лв. на месец или падат постепенно до третия месец като процент , от това което е получавано... не знам дали си формулирах правилно въпроса.

Общи условия

Активация на акаунт