Майчинството счетоводно - 87

• 34 006
  • 760
  •   1
Отговори
# 360
  • София-Младост
Здравейте. Дано някой тук може да ми помогне с отговор. С бащата на детето ми не живеем на един адрес, но апартамента  в който живея е на негово име. Ще подавам документи за майчинство, това ще окаже ли влияние, ще трябва ли да подавам и неговите доходи?
Майчинството се изчислява на баз асамо на вашите доходи, така че бащата няма отношение в случая.
За детските, декларирате че не живеете на един и същи настоящ адрес.

Здравейте! Ще се радвам, ако ми дадете яснота по моя въпрос. Бременна съм в 5 месец и от 4 януари ще си остана вкъщи до раждането. Вчера бях на преглед при гинеколожката и се разбрахме да редуваме болничен и отпуск. Но се чудя от финансова гледна точка как е най-изгодно. Да редувам, да взема цялата отпуска накуп и после болничен или първо болничен и после отпуск?
Кое първо няма как да отговорим. Но не ги редувайте. Взимайте болничен, ако не ви стигне добавете отпуск. Или първо отпуска и после непрекъснат болничен.

# 361
Може ли някой да ми обясни за еднократната помощ от Общината нещо.. По ЛК съм в град А., а дефакто живеем в град Б. без да сме се регистрирали на новия адрес. Тоест никъде не фигурира, че живеем там. В коя община трябва да подам документите? Във всяка една ли изплащат тази помощ?

# 362
Здравейте. Дано някой тук може да ми помогне с отговор. С бащата на детето ми не живеем на един адрес, но апартамента  в който живея е на негово име. Ще подавам документи за майчинство, това ще окаже ли влияние, ще трябва ли да подавам и неговите доходи?

Боже, колко съм разсеяна. Става въпрос за детски надбавки.

# 363
Може ли някой да ми обясни за еднократната помощ от Общината нещо.. По ЛК съм в град А., а дефакто живеем в град Б. без да сме се регистрирали на новия адрес. Тоест никъде не фигурира, че живеем там. В коя община трябва да подам документите? Във всяка една ли изплащат тази помощ?

Отделните общини имат отделни решения за помощите при раждане (извън еднократната помощ, която е една и съща сума за всички майки и се подава по постоянен или настоящ адрес). В такъв случай ако става въпрос за тази еднократна помощ, която се определя на национално ниво трябва да попълните документите в община в която имате адресна регистрация (тази посочена в личната карта). Отделно проверете политиката на вашата община по постоянен адрес, дали самата община не определя помощ при раждане на дете на територията на конкретната община.

# 364
Дами,

видях, че е зададен подобен въпрос, но не точно същият. ЛЛ ми издаде третия болничен за майчинството на 17.12, но още не го виждам на сайта на НОИ. Не говоря за предаването му от работодател, а за електронния вариант на болничния, който лекарят подава до 7 дни. Възможно ли да го е подал в момента на издаване, а просто да не е отразен още? А възможно ли е да не го приемат, защото е със старата ми фамилия? От ЧР ме увериха, че това не е проблем, защото се гледа ЕГН.
Благодаря на отзовалите се!

# 365
Здравейте!Имам следният казус и бих се радвала на отговори от ваша страна.Имам детенце на 1г. и 7 месеца,майчинството ми изтича 05.2021.Обмисляме и второ детенце,ако е рекъл Господ.Та питането ми е следното- нямам възможност да се върна на работа след изтичането на втората година(детето не е прието още на ясла),ако забременея след изтичането й и съм във въпросната 3та неплатена година какво майчинство бих взимала за 2рото дете?(осигуряват ме на минимална заплата)
И въпрос 2 ,ако след изтичане на 2рата година напусна и мъжът ми ме назначи в неговата фирма “фиктивно” на минимална раб.заплата и забременея тогава какво ще е майчинството?
Да поясня винаги съм била осигурявана на минимална заплата и не се боря за огромно майчинство,просто се чудя дали ще успея да взимам дори тези 610лв?
Благодаря!

# 366
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Трета година майчинство няма.Може да ползваш 6 месеца неплатен отпуск след изтичане на втората година и бащата да ти прехвърли 5, ако е на трудов договор.Ако случайно е СОЛ, няма какво да ти прехвърли.За второто дете майчинството няма как да е под МРЗ.

# 367
Трета година майчинство няма.Може да ползваш 6 месеца неплатен отпуск след изтичане на втората година и бащата да ти прехвърли 5, ако е на трудов договор.Ако случайно е СОЛ, няма какво да ти прехвърли.За второто дете майчинството няма как да е под МРЗ.

Благодаря ви!

# 368
Здравейте, мами. След една година опити, вчера видях така желаните две черти 😊 и вече започнаха да ми изникват въпроси... В момента съм на борсата, получавам обезщетение за безработица, което може да продължи до 09.2021г. Интересува ме обаче, дали ще имам право на майчинство, след раждането? Четох в сайта на НОИ, но не успях да разбера много точно... Ще съм много благодарна, ако някой е запознат със ситуацията и може да ми помогне 😊 Предварително благодаря 🙏

# 369
Здравейте, не знам дали за тук ми е въпроса, но ще попитам.
Малкия е на 3 години, този месец баща му ползва 2 пъти по 5 дни за гледане на малкия, но от фирмата 2рите 3дни не му ги изплащат с обяснението, че болничния бил прекъснат и в месеца може ли само 3 дена да му изплатят. Това така ли е?

# 370
Здравейте, не знам дали за тук ми е въпроса, но ще попитам.
Малкия е на 3 години, този месец баща му ползва 2 пъти по 5 дни за гледане на малкия, но от фирмата 2рите 3дни не му ги изплащат с обяснението, че болничния бил прекъснат и в месеца може ли само 3 дена да му изплатят. Това така ли е?

Има ли прекъсване между двата болнични?Ако няма, са прави.
Ако има прекъсване и дни, в които е работил и болничният е първичен - трябва да платят и втората тройка дни.

# 371
Има прекъсване. Значи ще ходи да се разправя.

# 372
Благодаря за усилията Ви и за ценната информация, която сте дали ! Благодарение на отговор на Ала Бала открих грешка на счетоводителката, а мислех,че вината е в НОИ. Не ми е подала декл. По чл 50 КСо, а аз си чакам и й се предоверявам..
Ако не бяхте вие, щях да продължа да си чакам като пълна наивница до 5.01 догодина, а то на какво основание да ми плащат обезщетение, като нищо не е заявено.
Весело посрещане на Новата година!

# 373
Здравейте,казуса е следния: Магазина в който работих фалира и ме освободиха,но не ми платиха натрупаната отпуска,имам ли право да си я търся или не ми се полага след като е обявен фалит на фирмата?

# 374
Здравейте,казуса е следния: Магазина в който работих фалира и ме освободиха,но не ми платиха натрупаната отпуска,имам ли право да си я търся или не ми се полага след като е обявен фалит на фирмата?
Търсиш си обезщетението за отпуската.Става и с жалба до Инспекция по труда.Ако има действителен фалит, което е рядкост, в съда.

Общи условия

Активация на акаунт