Майчинството счетоводно - 87

• 33 991
  • 760
  •   1
Отговори
# 375
Въпросът ми е за детските надбавки. С детето живеем в апартамент на името на бащата, но той е регистриран на друг адрес. Имам ли право на надбавки, без да декларирам и неговия доход?

# 376
  • София-Младост
Въпросът ми е за детските надбавки. С детето живеем в апартамент на името на бащата, но той е регистриран на друг адрес. Имам ли право на надбавки, без да декларирам и неговия доход?
Той хубаво е регистриран, но на този т.нар. настоящ адрес, тримата ли живеете?

# 377
Момичета , сега за този декември със всички празнични дни намаля ли ни се болничния с броя на почивните или ги плащат и тях ?

# 378
Плащат се само работните дни

# 379
  • Враца
Здравейте и честита Нова година. Бъдете здрави и щастливи.
На 15 март детето ми прави 2 години. Интересува ме точно на 15 март ли ми свършва майчинството, трябва ли да попълвам някакви декларации на работа, на 16 трябва да съм на работа нали, а също и детето на 15 или на 16 трябва да тръгне на ясла? Благодаря ви предварително.

# 380
Здравейте! Вероятно е имало подобен въпрос, но не намирам нищо. Бих се радвала,ако можете да ми отговорите Simple Smile В момента съм втора година по майчинство и съм бременна с второто си дете. Мога ли да прекратя първото си майчинство и да пусна болничен и кое е по-изгодно за мен? Благодаря!

# 381
Здравейте и честита нова година на всички!
Идвам с цяла торба въпроси...
На 11.11.2020г. ЛЛ ми издаде изравнителния болничен след раждането, който предадох на работодателя на същия ден. В НОИ беше входиран на 2.12.2020, на следващия ден НОИ са пуснали писмо, че болничният лист обхваща по-голям период отколкото ми се полага, тоест ЛЛ не го е изчислил правилно. Аз обаче разбрах за това чак на 30.12.2020 като отидох на място в НОИ. Казаха ми ЛЛ да анулира стария болничен и да издаде нов.
Занесох новия болничен на работа и шефа ми каза, че след нова година ще го оправя.
Първият ми въпрос е, трябва ли аз да правя нещо за анулирането на стария болничен?
Има ли някакви срокове за коригиране и ако са изтекли какви ще са последствията за мен?
Ще си получа ли парите някога и това ще повлияе ли на майчинството ми, което следва да започне след изтичането на болничния на 7.01.2021?
Благодаря предварително!

# 382
Нищо не трябва да правиш.Просто ще имаш забавяне в плащането.Ще си получиш всички пари.

# 383
  • София-Младост
Здравейте и честита Нова година. Бъдете здрави и щастливи.
На 15 март детето ми прави 2 години. Интересува ме точно на 15 март ли ми свършва майчинството, трябва ли да попълвам някакви декларации на работа, на 16 трябва да съм на работа нали, а също и детето на 15 или на 16 трябва да тръгне на ясла? Благодаря ви предварително.
На 16-ти сте на работа, или ползвате друг вид отпуск. Декларации не се попълват за връщането.
Детето също на 16-ти, като може и по-късно, разбира се, ако има кой да го гледа:)

Здравейте! Вероятно е имало подобен въпрос, но не намирам нищо. Бих се радвала,ако можете да ми отговорите Simple Smile В момента съм втора година по майчинство и съм бременна с второто си дете. Мога ли да прекратя първото си майчинство и да пусна болничен и кое е по-изгодно за мен? Благодаря!
Можете, като имате право и на 50% от обезщетението за отглеждане на първото дете.

# 384
За много години, момичета 🌷

Някой може ли да ми каже дали при напускане на настоящата работа са длъжни да ми изплатят натрупания отпуск (мисля, че беше така, но все пак) и има ли значение по кой член се прекратява правоотношението (става въпрос за държавна институция, едва ли има значение, но...)?

Някъде прочетох в стари постове, че месеците в майчинство, ако вземеш болничен се смята на минимална заплата, а не по 380, така ли?

Понеже вероятно ще сменям работата, а март ми изтича втората година, но ми трябва малко време докато евентуално приемат детето на ясла и аз намеря нова работа, та се чудя кал ще ми е по-изгодно. Заплатата ми е повече от минималната, та затова.

Благодаря предварително Simple Smile

# 385
За много години момичета!
И аз идвам със запитване. Дъщеря ми на 12ти декември навърши 1 годинка,за декември си получих цялото майчинство-610лв. Днес погледнах,превели са ми 235 лв-това е заради удръжки от декември,нали така? Че не съм много наясно.

# 386
За много години момичета!
И аз идвам със запитване. Дъщеря ми на 12ти декември навърши 1 годинка,за декември си получих цялото майчинство-610лв. Днес погледнах,превели са ми 235 лв-това е заради удръжки от декември,нали така? Че не съм много наясно.
Декември си получила цяло майчинство за ноември месец.За декември го изплатиха на 29.12,като ти не си получила 610лева.За тези 12 дни ще ти се сметне остатъка от 610лева,а за останалите дни ще ти се сметне остатъка от 380лева.
ПИК нямаш ли?Така можеш да си провериш точно какво са ти превели.Тези 235лева вероятно са за дните до 12.12.
Подала ли си декларация за получаване на обезщетение за втората година?Работодателя дали я е предал в НОИ?

# 387
Ами ПИК код имам,но все още няма информация,затова се зачудих. Декларацията е подадена.

# 388
Здравейте, в осма седмица съм и бременността ми все още не е регистрирана, съответно работодателя ми не знае за бременността. Наложи ми се заради кървене да постъпя в болница. Задължително ли ще ми издадат болничен за престоя ми, предполагам с диагноза заплашващ аборт, тъй като не искам да се възползвам от него преди да кажа на работодателя.
Какво мога да направя, за да не стане ясно, че съм бременна на такъв ранен етап.
Благодаря.

# 389
  • Sofia
Здравейте, в осма седмица съм и бременността ми все още не е регистрирана, съответно работодателя ми не знае за бременността. Наложи ми се заради кървене да постъпя в болница. Задължително ли ще ми издадат болничен за престоя ми, предполагам с диагноза заплашващ аборт, тъй като не искам да се възползвам от него преди да кажа на работодателя.
Какво мога да направя, за да не стане ясно, че съм бременна на такъв ранен етап.
Благодаря.
Обикновено питат дали искаш болничен. Може да откажеш и да си пуснеш отпуск . А защо не трябва работодателят да знае?

Общи условия

Активация на акаунт