Майчинството счетоводно - 87

• 33 948
  • 760
  •   1
Отговори
# 480
В моя случай детето е януари и ако я пускам с набора на ясла ...която започва септември...еми трябва ми да я гледам докато започне ясла....

# 481
Здравейте, аз също имам питане. Осигуряват ме на МРЗ, първият ми болничен е от 30.11 до 13.12 (14 дни), след това удължен до 23.12 и от 23.12 съм в 45 дневен. На 29.12 имам превод от 287лв и някакви стотинки. Понеже се осигурявам при познати, първите 3 дни, които се изплащат от работодател не ги смятам. Някой може ли да ми каже тази сума от 287 лв само от първият болничен ли (до 13.12) или...?

# 482
  • София-Младост
Здравейте, аз също имам питане. Осигуряват ме на МРЗ, първият ми болничен е от 30.11 до 13.12 (14 дни), след това удължен до 23.12 и от 23.12 съм в 45 дневен. На 29.12 имам превод от 287лв и някакви стотинки. Понеже се осигурявам при познати, първите 3 дни, които се изплащат от работодател не ги смятам. Някой може ли да ми каже тази сума от 287 лв само от първият болничен ли (до 13.12) или...?
По-скоро е до 23.12. Но най-лесно се виждат нещата с ПИК. Извадете си един, ще ви трябва да си правите проверка и в бъдеще.

# 483
Здравейте, моля за помощ по следния въпрос. Бременна съм в началото на 4-ти месец. В началото на 3тия имах 3 дни престой в болница заради проблемна бременност и 30 дни болничен след това. Днес трябваше да се регистрирам при АГ-то и да ми удължи болничния, но се оказа, че извънредно е излязла в отпуск за 2 седмици и сега не знам какво да правя. Мога ли за това време да взема болничен от личния лекар или непременно ми трябва такъв от АГ? Също така, само ако съм регистрирана ли мога да получа удължаване на болничния или всеки АГ може да го направи?

# 484
  • София-Младост
Всеки лекар, който прецени, че има нужда, може да издаде болничен.

# 485
Здравейте, едно бързо питане - в момента съм в болничен 45 дневен преди раждане, а самия болничен стартира от 15 декември. Все още не виждам да е отразен в системата на НОИ, което малко ме притеснява, защото до сега веднага след подаване от работодател го виждам качен в системата. Под календара на НОИ чета, че "Обезщетенията, отнасящи се за периоди по-дълги от един
месец, се изплащат до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят". Това отнася ли се за този 45 дневен болничен, т.е. най-рано мога да го видя качен 5 работни дни след като изтече месец декември? Не знам дали да чакам още или да звъня и да питам защо го няма този болничен...А работодателят казва, че го е подал.

# 486
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, едно бързо питане - в момента съм в болничен 45 дневен преди раждане, а самия болничен стартира от 15 декември. Все още не виждам да е отразен в системата на НОИ, което малко ме притеснява, защото до сега веднага след подаване от работодател го виждам качен в системата. Под календара на НОИ чета, че "Обезщетенията, отнасящи се за периоди по-дълги от един
месец, се изплащат до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят". Това отнася ли се за този 45 дневен болничен, т.е. най-рано мога да го видя качен 5 работни дни след като изтече месец декември? Не знам дали да чакам още или да звъня и да питам защо го няма този болничен...А работодателят казва, че го е подал.

По принцип срокът за подаване на този болничен от работодателя в НОИ е 11.01.2021г

# 487
Благодаря, това го знам, но ако болничният е предаден от работодателят още декември, нормално ли е да не го виждам в системата?

# 488
  • София
Благодаря, това го знам, но ако болничният е предаден от работодателят още декември, нормално ли е да не го виждам в системата?

Работодателя подава болничните началото на месеца. Щом болничния е от 15-ти едва ли е предаден в декември.

# 489
Здравейте!

Имам следния въпрос: Ако жената не се чувства добре, нивата на стрес са високи и иска да изкара една спокойна бременност полага ли ѝ се болничен още от ранна бременност и от кого се издава и изобщо основание ли е стресът и общото неразположение, за да се издаде болничен или е само по преценка на доктора?

# 490
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

До 1-2 дни след подаване в системата трябва да се вижда.

Здравейте!

Имам следния въпрос: Ако жената не се чувства добре, нивата на стрес са високи и иска да изкара една спокойна бременност полага ли ѝ се болничен още от ранна бременност и от кого се издава и изобщо основание ли е стресът и общото неразположение, за да се издаде болничен или е само по преценка на доктора?

По преценка на следящия лекар е.

# 491
  • София
И къде пише, че болничните се подават от работодателя в началото на месеца? Дори да е масово, не е правило. Почти винаги болничният ми се е подавал към НОИ в деня, в който съм го занесла на работа.

# 492
И къде пише, че болничните се подават от работодателя в началото на месеца? Дори да е масово, не е правило. Почти винаги болничният ми се е подавал към НОИ в деня, в който съм го занесла на работа.
Пише го в закона.

# 493
  • София
Здравейте и за много години!
Детето ми скоро навършва две години - на 15.01 (петък). Този ден влиза ли в отпуска за отглеждане на дете до 2 години или е първият ден, от който трябва да пусна платен отпуск? Има ли значение кога ми е бил терминът за изтичането на този отпуск за отглеждане на дете до две години или той си е до навършване на 2 години, без оглед на термина на раждане?
Благодаря! Flowers Hibiscus

# 494
  • София
Пише го в закона.

Това е крайният му срок, не значи че не може да го предаде по-рано.

Общи условия

Активация на акаунт