Майчинството счетоводно - 87

• 33 934
  • 760
  •   1
Отговори
# 525
Извинявам се за въпросът, но отваряте ли сайта на НОИ или проблемът е само при мен?
И при мен не се отваря.

# 526
  • Варна
И при мен.

# 527
  • София-Младост
Има ли бланка за прехвърляне на неплатена отпуска от бащата или е свободен текст,какво трябва да пише?
https://www.lex.bg/laws/ldoc/-552858623
Чл. 49.
Скрит текст:
(Нов - ДВ, бр. 72 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) Отпускът за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ се ползва въз основа на писмено заявление за всеки отделен случай, подадено от майката или бащата (осиновителката или осиновителя) най-малко 10 работни дни преди датата, от която желае да ползва отпуска, в което се декларира, че детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка. Работодателят е длъжен да осигури отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако лицето няма право на този отпуск, работодателят незабавно го уведомява писмено за това.
(2) Отпускът по ал. 1 се заявява и ползва в календарни дни.
(3) Когато отпускът за отглеждане на детето по чл. 167а КТ се ползва за първи път, в заявлението се декларира, че такъв отпуск не е ползван от никое от лицата, които имат право на него.
(4) (Отм. - ДВ, бр. 21 от 2011 г., в сила от 15.03.2011 г.)
(5) (Нова - ДВ, бр. 19 от 2012 г., доп. - ДВ, бр. 58 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) Когато един от родителите (осиновителите) желае да ползва част от отпуска за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ в размер до 5 месеца, към заявлението по ал. 1 се прилага писменото съгласие на другия родител (осиновител).
(6) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 19 от 2012 г.) В случаите по ал. 3 работодателят въз основа на представено копие от акта за раждане на детето издава удостоверение съгласно приложение № 4.
(7) (Предишна ал. 6 - ДВ, бр. 19 от 2012 г.) Документите, необходими за разрешаване на отпуска, се съхраняват в личното досие на работника или на служителя.
(Sunglasses (Нова - ДВ, бр. 10 от 2009 г., нова - ДВ, бр. 67 от 2009 г., предишна ал. 7 - ДВ, бр. 19 от 2012 г., доп. - ДВ, бр. 58 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) Отпускът се прекъсва по искане на майката (осиновителката) или бащата (осиновителя) - с писмено заявление до предприятието.
(9) (Предишна ал. 7 - ДВ, бр. 10 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2009 г., предишна ал. 8 - ДВ, бр. 19 от 2012 г.) Използваният отпуск по чл. 167а КТ се отчита в специална книга при работодателя.

# 528
Кои заведения влизат в графа пълна държавна издръжка

# 529
  • София-Младост

# 530
Благодаря 🌞

# 531
Здравейте, мами. По препоръка на АГ ми до края на 1ви триместър съм в болничен. След това трябва да се върна на работа. Майчинството се изчислява като се гледат последните 24 месеца стаж преди излизането в болничен. Ако например работя от 4ти до 8ми месец, те ще влязат ли в тези 24 месеца по които се изчислява майчинството?

# 532
Здравейте, мами. По препоръка на АГ ми до края на 1ви триместър съм в болничен. След това трябва да се върна на работа. Майчинството се изчислява като се гледат последните 24 месеца стаж преди излизането в болничен. Ако например работя от 4ти до 8ми месец, те ще влязат ли в тези 24 месеца по които се изчислява майчинството?
Ще влизат.Майчинството се изчислява на база за 24 календарни месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска поради бременност и раждане (45-дневният).

# 533
Ще влизат.Майчинството се изчислява на база за 24 календарни месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска поради бременност и раждане (45-дневният).
В тази връзка, 45 дневния би ли могъл да стане, примерно 15 дневен? Всмисъл да се работи почти допоследно, а и така база майчинство да не влиза дълъг болничен? Работодателят е съгласен, но би ли било възможно? Така не се ли "скъсява" годината майчинство и изобщо как ще се отрази това орязване на 45 дневния?

# 534
Руса-мама, с издаването на 45-дневният болничен ти започва майчинството така да се каже.Колкото получиш за този период ,толкова и ще ти е майчинството.Изчислява се на 90% за 24 месеца назад.Абсолютно никакво значение няма дали ще полваш 45 или 15 дни.Майчинството ти се изчислява за 24 месеца назад,като започва от месеца ,който предхожда месеца, в който е издаден 45-дневният,тоест ако ти го издават февруари,24 месеца се смятат от януари назад.

# 535
Руса-мама, с издаването на 45-дневният болничен ти започва майчинството така да се каже.Колкото получиш за този период ,толкова и ще ти е майчинството.Изчислява се на 90% за 24 месеца назад.Абсолютно никакво значение няма дали ще полваш 45 или 15 дни.Майчинството ти се изчислява за 24 месеца назад,като започва от месеца ,който предхожда месеца, в който е издаден 45-дневният,тоест ако ти го издават февруари,24 месеца се смятат от януари назад.
А аз си мислих, че щом е болничен, като такъв, изплащането ще му е 80%, а не 90% 🤔

# 536
Здравейте да попитам болничния за таткото, който се издава може ли да е по-малко дни примерно само 5?

# 537
Здравейте! Бременна съм в 22 гс и се налага да изляза болничен. Брутната заплата, на която ме осигуряват е 1290 лв. Какъв размер на болничния да очаквам?

# 538
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте да попитам болничния за таткото, който се издава може ли да е по-малко дни примерно само 5?

Може, таткото взема бележка с датата на изписване и в декларацията ще впише колко дни ще ползва.

# 539
  • София-Младост
Не се издава болничен, ако става въпрос за 15 дни от датата на изписване.

Desi1989

С 45 дневния болничен започва отпуск за бременост и раждане!

Общи условия

Активация на акаунт