Майчинството счетоводно - 87

• 33 909
  • 760
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте,

Имам дете родено 10.2019, в момента съм 2-ра година майчинство и съм бременна с 2-рото си дете с термин през 06.2020.

Доколкото разбрах от форума при изчисляване на майчинството ми за 2-рото дете ще се вземат предвид месеците с 380лв(обезщетение за 2ра година)?

Явно най-изгодният вариант е да се върна на работа веднага, тъй като се осигурявам на максимален осигурителен праг?

Да пусна болничен също не е вариант, защото и той намалява майчинството, нали така?

Благодаря ви предварително за отговорите, отделеното време и внимание!

# 601
  • София-Младост
Ами проблема е, че имам да плащам за 3 години назад и незнам кога ще имам възможност. При това положение ще имам ли право на болничен?
Правото на болничен не е обвързано със здравно-осигурителния статус. обаче нещо ми се върти, че може самото обезщетение да отиде за покриване на тези задължения...не съм сигурна.

tido

Тези месеци с "380лв" при изчисленията ще се смятат на база МРЗ за страната.
Но
Ако терминът ви е 06.2021, а отпуска за първото дете изтича 10.2021 г. , то при вас ще има застъпване на двата отпуска  и ще получавате обезщетение в размера като за първо дете.

# 602
Здравейте, може ли някой да ми разясни следния казус.. Бях в продължителен болничен поради бременност, от 8 декември съм в този 45 дневния преди раждане. Преди това имам един болничен от 3 до 7 декември. И двата болнични листа ги занесох заедно, но от работа са забравили да ги входират в НОИ и съответно ми бяха преведени пари под формата на заплата за месец декември. След разговор с офиса установиха, че е станала грешка при което още на следващия ден им бях изпратила парите обратно,като ми бяха казали, че в най-кратък срок ще ми бъдат подадени документите към НОИ. Днес обаче ми се обадиха и ми казаха, че тези болнични ще бъдат отразени чак след 10 февруари, та въпроса ми е тогава на веднъж ли ще ми бъдат изплатени или отново ще има забавяне...

# 603
Момичета, тъй като АГ-то ми е в отпуск ми се наложи лекарска комисия да ми удължи болничния. До тук добре, но като го взех забелязах, че диагнозата на болничния вместо заплашващ аборт е спонтанен аборт, а аз съм си бременна още. При такава диагноза от последния болничен дали ще има проблем АГ да ми ги удължи после с диагноза, отговаряща на бременността?

# 604
  • Седмото небе
По скоро може би ще трябва да ви анулират този болничен от ЛКК, от която ви е издаден и да ви пуснат нов. Най-добре, ако имате връзка с ЛЛ му звъннете и питайте. Или се обадете там, където са ви издали болничния с некоректна диагноза.
Успех до края!!!

# 605
  • София-Младост
Здравейте, може ли някой да ми разясни следния казус.. Бях в продължителен болничен поради бременност, от 8 декември съм в този 45 дневния преди раждане. Преди това имам един болничен от 3 до 7 декември. И двата болнични листа ги занесох заедно, но от работа са забравили да ги входират в НОИ и съответно ми бяха преведени пари под формата на заплата за месец декември. След разговор с офиса установиха, че е станала грешка при което още на следващия ден им бях изпратила парите обратно,като ми бяха казали, че в най-кратък срок ще ми бъдат подадени документите към НОИ. Днес обаче ми се обадиха и ми казаха, че тези болнични ще бъдат отразени чак след 10 февруари, та въпроса ми е тогава на веднъж ли ще ми бъдат изплатени или отново ще има забавяне...
Не разбирам защо ще чакат февруари...забавили са ги, да ги подадат веднага.
Иначе забавяне ще има, да кажем че към края на февруари ще получите пари за декември и януари (вероятно).

# 606
Нямам идея вчера, когато им звъннах да им кажа, че съм проверила и все още нямам входиран болничен ми казаха, че в най-кратък срок ще бъде подаден. Уви днес сутринта ми казаха друго...

# 607
Здравейте, имам следния въпрос:
От 13.01. ми започва 45-дневният болничен преди термин. АГ каза, че ще ми го издаде в края на месеца. Счетоводителката обаче ми каза, че крайният срок, в който болничният лист трябва да е при нея и да го представи в НОИ до 20.01.
Някой запознат ли е със сроковете?

# 608
Искам да попитам каква е тази втора помощ при раждане на дете? Тази от общината от 250лв ми е ясна, но чух, че има и още някаква. Кой има право и от къде се взима?
И кой има право на детски? Какви са изискванията и къде се подава молба?

# 609
Здравейте!
Бременна съм в 6 месец и от няколко месеца съм в болнични. Нямах 6 месеца стаж, за да ми се плаща, тъй като работя от лятото. На 18 декември събрах необходимия стаж. Последният болничен беше за периода 12.12.2020 - 10.01.2021 г. Реално 6 дни след започването на болничния, аз събрах необходимите 6 месеца. Въпросът ми е дали и кога ще бъде изплатен този болничен (дните от събирането на стажа до датата на изтичане)? Четох различни неща. Че ако обхваща два календарни месеца се изплаща до 5 работни дни от изтичането, но те минаха.
Не знам дали има значение, но споделям датата на издаване 14.12.2020г, данните са постъпили на 18.12.2020, според сайта на НОИ.

# 610
  • Варна
Bally3014, аз съм с подобен казус. Нямах необходимите 6 месеца осигурителен стаж. Средата на октомври ги направих, но още не съм получавала обезщетение за нито 1 болничен, а вече съм и в 45-дневния преди термин. Болничните ми дълго време стояха на статус “обработва се”, та ходих на място в НОИ и се оказа, че от счетоводството при подаването им, не са отбелязали че вече имам нужния стаж. Анулираха ги, от 08.01 са подадени отново, но коригирани и сега чакам да видя дали ще получа нещо... от 26.10 до сега.

# 611
  • Седмото небе
Ян, 250 лв е държавната помощ за първо дете. За нея се подават документи доколкото знам в общината по адресна регистрация на майката/съответно и на бебето. За второ детенце държавната помощ е 600 лв. Иначе има отделни общини в страната, които си имат гласувани допълнителни суми поощряващи раждаемостта в тях. В София не е прието, кои са тези другите обаче, в които такива “премии” се получават-не съм сигурна.
За детските е нужен някакъв доход под определен праг. Какъв е той и за нужните документи, както и къде се подават може момичетата тук да кажат. Или да потърсиш инфо в нета. Аз съм много отгоре заради доста голямо майчинство и не съм се интересувала подробно т.e. казаха ми, че заради това не бих могла да се възползвам от колосалната сума около 36-40 лв.

# 612
Документите за еднократна помощ не са от общината,за да се подават там.Подават се в социалните.

# 613
  • Седмото небе
Деси това е тази държавна помощ за първо дете 250/второ 600 нали? За нея ли се подават към социалните? Явно аз се обърках от толкова инфо...

# 614
Да, това е от социалните и се подава там. Отделно всяка община може да определи някаква сума, но има и ред и критерии са отпускането й. Това трябва да се провери за съответната община.
 Не знам дали има промяна за доходите за детски. За миналата година бяха - Дохода на член от семейството трябва да е до 410 лв, за да се получава пълната сума - 40 лв. От 410.01 до 510 се взема 80% или 32 лв.

Общи условия

Активация на акаунт