Дистанционно обучение за учениците-Teмa 11

• 22 155
  • 746
  •   1
Отговори
# 285
Не ми влиза в работата, но как майките, които толкова подкрепят ДО, как мислят да издържат финасово от два до 5 месеца? Понеже има и самотни майки и сирачета, но всички искат да ядат и да са на топло.
Вие как бихте се справили със ситуацията. Предполагам, че освен безсмъртните като мен има и много родители, които точно това ги тревожи.
Аз лично съм чела условията за отпускане на 610лв помощ и първо има лист от критерии, които граничат с прага на бедността, второ - дори и да ги получиш, кое по напред да платиш?
Има голям брой родители, които само на документи се водят единствени родители, т.к. съжителстват с лице от другия пол в общо домакинство, но детето се води дете с един родител заради различни привилегии (повече точки за приемане в ДГ, половин такса за бебето в детската кухня, социални услуги и други подобни). Друга част работят от вкъщи или имат на разположение баби/ дядовци/ близки/ роднини, които да са с детето, докато е малко (децата на определена възраст могат да стоят сами у дома, т.е. законът не го забранява). Аз на 7 годишна възраст си стоях у дома, а родителите ми бяха на работа и си учех без проблем (но това беше в един друг обществен строй).
Лично аз как се справям - с помощ от близки и работа хоумофис. Но аз и през пролетта си стоях с детето у дома и се занимавах с него, въпреки асинхронното обучаване (пускаха се задачки във ФБ група), но аз следях задачките на две групи и давах допълнително занимания, особено когато имаше тотална забрана за излизане навън.
Освен това имам навика да предвиждам известни средства за непредвидени или спешни ситуации.

# 286
Фастък, адмирации, че си възпитала такива отговорни деца!
И все пак, ако не се справят с учебния материал и трябва да им висиш на главата,  не вярвам да ти остане много време за готвене и други домакински ангажименти. И въпреки всичко, това не го прави по законно, дори и с такива деца.

# 287
  • Варна
Айде да прочетем закона, ако може с разбиране:
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2134925825
чл. 8, ал. 8!
Скрит текст:
Цитат
(Нова - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие.
И да спрем със спекулациите, а??
Да поседи няколко часа детето само в къщи не означава липса на надзор, липса на грижа и опасност за развитието му! Точка!

# 288
(Sunglasses (Нова - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие.

Благодаря, и аз специално влизах, за да прочета, да не би да има промяна.
-ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие.
Толкова по темата. Ако искате ги придружавайте и до 18г.

# 289
Скрит текст:
Айде да прочетем закона, ако може с разбиране:
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2134925825
чл. 8, ал. 8!
Скрит текст:
Цитат
(Нова - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие.
И да спрем със спекулациите, а??
Да поседи няколко часа детето само в къщи не означава липса на надзор, липса на грижа и опасност за развитието му! Точка!
Пробвай да звъннеш на социалните, че майка оставя 8 годишното си дете само по цял ден и ще видим, дали и те така тълкуват закона.

Относно епитемиологичната обстановка в нашето училище, пращат информация за брой карантинирани, но не регулярно. Може би когато има случаи.

# 290
  • София
Ох, всички сме напрегнати. Пандемията е в пика си. Трябва да се измисли нещо за успокояване на цялата обстановка, но това не е работа на родителите и учителите.

# 291
  • Бургас
Най-покъртителното за мен знание, което получих заради пандемията, не е колко са егоистични хората, нито колко са глупави, поради което не разбират опасността и не взимат мерки, а това, че толкова много хора не понасят собствените си деца. Сякаш са ги раждали, за да могат да кажат: "Аз на тази държава съм й родила дете/деца, трябва да ми се осигурява това и това.".

Аз също съм стигала до това заключение още много преди пандемията. Много е тъжно.

# 292
  • Варна
Ама както щат да тълкуват закона! Адвокати дал Господ! Текстът е пределно ясен, не виждам какво има да му се тълкува. Да идат в циганската махала да потълкуват там!

# 293
Ох, всички сме напрегнати. Пандемията е в пика си. Трябва да се измисли нещо за успокояване на цялата обстановка, но това не е работа на родителите и учителите.

Ако под успокояване имаш предвид мерки, с които да се намали броят  на заразени, хоспитализирани и починали от вируса, тук нали обсъждаме точно една такава мярка, срещу която ти роптаеш, понеже не можеш да организираш онлайн дискусия между учениците си.
Ако имаш предвид да ми говорят сладки приказки как всъщност всичко е наред - точно така се стигна до тук.

# 294
Значи оставята второкласниците сами вкъщи, въпреки закона да не остават сами до 12 г., обаче е безотговорно да си пратиш детето на училище където освен знания, получава и грижи?
Дайте го този закон, да го прочетем и анализираме.
Училището не е място за грижи, а за обучение.
И ще е хубаво, ако има здрави учители, които да могат да преподават...и след ковид.
Закон за закрила на детето,  член 8, алинея 8:
(Sunglasses (Нова - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие.

Притесненията ми са, че има родители, членове на разни "инициативни тройки", които дебнат и пишат безпредметни доноси до институциите (криворазбрана гражданска съвест, а всъщност в дъното е някакъв спор между родителите), че видите ли майката Х си оставя детето само.

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 10:28 от poems

# 295
Нека да подкрепим българските учители и да застанем до тях и нашите деца.
Петиция за дистанционно обучение. Който е имал учител, който го е наричал "мое дете" и е се е борил за него, сигурна съм, че ще подпише.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfVwIDAARkU7J0nyKvepod2 … tYbizUKig_dAplLV8
Благодаря за вниманието.

# 296
  • София

Ако под успокояване имаш предвид мерки, с които да се намали броят  на заразени, хоспитализирани и починали от вируса, тук нали обсъждаме точно една такава мярка, срещу която ти роптаеш, понеже не можеш да организираш онлайн дискусия между учениците си.
Ако имаш предвид да ми говорят сладки приказки как всъщност всичко е наред - точно така се стигна до тук.
Никъде не съм казала, че АЗ не мога да организирам дискусия. Спри се.

Не знам и аз какво имам предвид. Не съм правителството, не съм министър. Те да го измислят и да поемат отговорност.

# 297
  • София
Извинявам се, ама защо сега пак петиции! Нали учителите кипяха от ентусиазъм и настояваха да е присъствено, защото иначе не можело! Сега каква петиция искат, изведнъж ги достраша или изведнъж осъзнаха, че вирусът не заобикаля учителите и зимата не е лято? Аман вече, да бяха мислили преди началото на учебната година!

# 298
  • София
Да, и във втори клас е стояла сама вкъщи. Всеки ден за по няколко часа. Предпочитах го пред занималнята. Нямах избор. Водех сестра и, която е с тежки увреждания, на терапии. Нека да не си мерим.... Нали.

# 299
То няма вариант, в който всички да се доловни, а идват избори. Водят се от масите..
А и истината е, че нито в България, нито в чужбина имат идея какво правят. Мислят мерки, ама колко помагат и какъв е смисъла от тях, никой не може да каже.
Нали носихме маски, че и сега се носят, ама нещата не се случват както трябва. Едва ли е защото хората си ги слагат под носа. И заведенията бяха затворени и всички бяхме затворени. Изводите се очевидни, за тези които не са се подали на паника и мислят за бъдещето, а не само за себе си.

Общи условия

Активация на акаунт