Дистанционно обучение за учениците-Teмa 11

• 22 207
  • 746
  •   1
Отговори
# 150
Включвам се и аз, като студент 3ти курс. За мен това ДО е просто неефективно, поне от гледна точка на провеждането на упражненията. За лекциите е ок да са онлайн, обаче не стой така въпроса за упражненията. Пък и не съм само аз, а други мои колеги имат задължителен стаж, в тази ситуация дистанционното провеждане на този стаж е просто невъзможно.

# 151
С извинение, но в 10 и 11 клас често ми се налагаше да отсъствам от училище по здравословни причини, след това и в университета. Лежах и четях, а сега има и множество материали и в хартиен и в електронен вариант. Никой не може да ме убеди, че иска да усвои материала, но ДО му пречи. Изключение са практическите упражнения, разбира се.

За мен като потърпевш в дадената ситуация е изключително трудно да се справям и съучениците ми поне една част от тях твърдят същото. Тези,които предпочитат ДО всъщност не са с много добър успех и им е все едно, но ние амбициозните и с желание за знания сме ощетени. Момичета казвам ви съвсем сериозно биология, химия и литература за 10 клас не може да се учат по този начин.

Teya75-Диктуват, обясняват, изпитват пишат да така е, но аз не говоря за тези неща, а говоря за УСВОЯВАНЕТО на материята и го казвам от най- първо лице . Не можете да ме убедите в противното както и не можете да убедите един уважаващ предмета си учител в това.

# 152
Моите лични наблюдения са, че при добро желание от двете страни всичко може. И ДО обучение може да бъде с не по-лоши резултати от присъственото. И говоря за съвестни хора, дори не за "отличници".

# 153
  • Майничка
Пак казвам, системата изисква от теб, от мен, от всяка институция някакъв минимум. Посоката, в която следва да вървим, е да изискваме спазването на този минимум (информация, право на ОЕСР, (дори)носене на ЛПС) на всеки един етап, не да смитаме под килима един сектор, защото не можем да контролираме другите.

Mimi_zl, дефинирай "усвоявам". Научаването на една материя е тристепенен процес: разбирам принципа - научавам как работи - вкарвам в употреба. В кой точно етап и как очакваш да усвоиш нещо? Че ако чакаш да те полеят и наторят, белким усвоиш и разцъфнеш... не е ок.

# 154
Разбира се, няма как упражнения и практики да са ДО.
Успех!
Включвам се и аз, като студент 3ти курс. За мен това ДО е просто неефективно, поне от гледна точка на провеждането на упражненията. За лекциите е ок да са онлайн, обаче не стой така въпроса за упражненията. Пък и не съм само аз, а други мои колеги имат задължителен стаж, в тази ситуация дистанционното провеждане на този стаж е просто невъзможно.

# 155
  • Бургас

А какво пречи лекциите да са онлайн, а стажа присъствено?

# 156
  • Варна
Засега наредбата на министъра. Съгласна съм, че стажове, практики, упражнения, особено за някои специалности са просто абсурдни в режим онлайн. Не така стои въпросът с общообразователните предмети в училище.

# 157
Реално стажа ми не може да се проведе присъствено, тъй като съм работещ към университета и пряко завися от поне присъственото провеждане на упражненията. А и видяхме и чухме как се изказа Ангел Кунчев, че само за медиците може да има присъствено провеждане на упр. им.
Иначе за лекциите съм ок да са онлайн

# 158

Абсолютно неефекитвно е така е . Каква е вашата специалност ако мога да попитам?

Искам само да кажа на мамите следното:
И да има старание момичета и да няма ако не си супер умен ученик няма как да научиш да кажем първи закон на Мендел, или пък втори, или трети ако няма кой да ти го обясни качествено и най вече присъствено.

# 159
mimi_zl специалността ми е Информатика и компютърни науки.

# 160
mimi_zl специалността ми е Информатика и компютърни науки.

Тоест математиката фигурира при вас като предмет, както и език предполагам

# 161
@mimi_zl Вече не фигурира математика към дисциплините ми, обаче поне няколко дисциплини е много по-добре да ги разбереш присъствено(говоря за практическите упражнения все пак). Колкото и да се стараем да разберем както сме сега онлайн, много е трудно хем да гледаш във виртуалната стая, хем и да използваш софтуера за съотв. дисциплина

# 162
  • Майничка
Засега наредбата на министъра. Съгласна съм, че стажове, практики, упражнения, особено за някои специалности са просто абсурдни в режим онлайн. Не така стои въпросът с общообразователните предмети в училище.
Това явно предстои да се разреши, вероятно и за университетите http://u4avplovdiv.com/%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%b … d0%b0%d0%ba%d1%82

# 163
Добре, аз съм съгласна за тези университетски специалности, които имат практически стажове, нека да бъдат присъствено, но защо специалности като моята, например, които са изцяло теоретични, поне през първите две години на обучението /първи курс съм/, да минават отново присъствено? За мен това е безотговорно, а още по-безотговорно е и решението на Ректорите всеки факултет сам да взима решение за себе си. Някак неравностойно се получава - едни факултети онлайн, други - в обстановката с вируса, присъствено. По същия начин е и с училищата - едни училища и едни области онлайн, други - в гъчканицата, присъствено обучение, при все, че цялата карта на страната свети в червено по брой случаи.

Сега не е моментът за капризи - кой как учел по-добре, кой как усвоявал по-добре. Ако е въпросът, миналата година не успяхме да си направим баловете така, както щеше да е, ако нямаше този вирус, до последно живяхме в неяснота дали ще имаме матури, дали ще имаме кандидатстудентски изпити и т.н., бяхме в неведение, но се СПРАВИХМЕ -  не само дванедесетокласниците, а всички ученици и студенти от системата на образованието - с цената на къртовски труд, на много усилия, на много безсънни нощи, без да мрънкаме и да се оплакваме какво щеше да е, ако бяхме присъствено, така че не виждам причина защо и сега това да не се случи? Според мен, ако сега се обяви ДО за всички, има някакъв реален шанс то да не трае до края на учебната година. Но чака ли се още повече да се усложнят нещата, тогава затварянето ще е неизбежно, а последиците още по-тежки и катастрофални, отколкото ще са сега. А пък и като гледам правописа на изказващите се в темата, спадащи към съсловието на ученици и студенти, смятам, че не ДО е виновно за пропуските в него. Все пак допуснатите грешки са елементарни и се учат на ниво начален, максимум прогимназиален етап. Не искам да излезе, че се заяждам, просто назад в темите се спореше как децата щели да излязат неграмотни и неуки от ДО, а присъственото видиш ли, било панацея - ами ето примери, които доказват, че това съждение не бива да бъде абсолютизирано.

# 164
  • sofia

Абсолютно неефекитвно е така е . Каква е вашата специалност ако мога да попитам?

Искам само да кажа на мамите следното:
И да има старание момичета и да няма ако не си супер умен ученик няма как да научиш да кажем първи закон на Мендел, или пък втори, или трети ако няма кой да ти го обясни качествено и най вече присъствено.
Ако четете книжки, ще научите пунктуацията. Тя не ви е преподавана дистанционно...

Общи условия

Активация на акаунт