Витамин В 12 - тема 7

• 59 921
  • 756
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте! Миналата година по това време си пуснах изследване на витамин б12, витамин д и фолиева киселина и се оказа, че имам дефицити и ниски стойности. Самоназначих си Метилкобаламин по една таблетка дневно, 10 капки Вигантол на ден и фолиева киселина по една таблетка. Пуснах си после контролни изследвания и понеже видях, че стойностите вече бяха горе долу добре продължих да пия само фолиевата киселина. Вчера реших да пусна пак контролни изследвания, защото имах подозрения, че отново нещата не са добре и се оказа, че пак съм с дефицит на витамин Д. Другите две стойности също не ми се виждат много добри, предвид това, че мислим за бебе. Качвам резултатите. Днес взех една доза от Вигантол 10 капки и се чудя дали така да продължа? Има ли друга добавка, която е по-добра и мога да заменя Вигантола, за по-бързо вдигане на стойностите? Има ли нужда да започна приема пак на Метилкобаламин? Виждам, че резултата ми е в границите, но не ми се вижда много добър.

# 136
Аз лично от Вигантол съм доволна и смятам, че вдига добре стойностите. При някои хора не влияе толкова бързо, но щом ти си вдигнала вече веднъж с него значи ти е добре.  Може да изкараш на тази доза 2-3 седмици и после да свалиш на 6-7 капки дневно. С тези големи дози трябва да приемаш и вит.К2, както и магнезий.

Относно В12, да на ръба си да влезеш пак в дефицит. Вземи си таблетки за около месец да вдигнеш още малко (за възрастни е хубаво да е около 550-600), или пък си вземай по-дълго време, но в по-ниски дози - 2-3 таблетки седмично, като поддържащо.

Желязото следиш ли как е?

# 137
Този път не съм пуснала желязо. Миналата година след като пак бях с дефицити изследвах и желязото и мисля, че беше добре - 16.10 umol/l от референтни 6.0-26.0.
Този път не се сетих за него. Сега ли да го пусна или да изчакам, когато пускам контролни?
Ще си взема пак Метилкобаламин, само че преди пиех от 1000, освен сега да ги резредя да не е всеки ден. Миналата година с него вдигнах почти до горна граница.
Може ли да ми препоръчате какви витамин к2 и магнезий да си взема? Досега не съм приемала.
При евентуална бременност може ли да се приемат всички тези добавки?
И след месец ли да си пусна пак контролни или да изчакам повече време?

# 138
Желязото е добре да се следи от гледна точка на това, че високите дози В12 го намаляват. Да, В12 може да си вземате през ден или през 2 дори.
Магнезий аз лично пия хелатиран има на различни фирми на Солгар, на д-р Бест и много други.
Вит.К2 обикновено вземам каквото намеря в аптеката, но гледайте да не ви дадат К1 защото и такъв има.
Контрола може след месец-два, но трябва да направите и почивка преди изследването за да е реален резултата.

По време на бременност се пие всичко при необходимост, т.е. изследвате се и ако има нужда естествено, че може да се пият иначе даже би било опасно за развитието на плода наличието на дефицити. Единствено за вит.К2 не съм наясно при бременност, но за другите няма проблем.

# 139
  • София
Вит К2 е хубаво да е форма MK7.

# 140
  • Варна
А по колко капки да се пие К2 и магнезий.

# 141
  • София
К2 незнам да има на капки. Дозите са на милиграми и зависят от приетото количеството вит.Д. Мисля,че 5000 витД  и около 100мг. вит.К2МК7 е добро съотношение. Потрърсете в нета за препоръчителното съотношение.
Магнезии, зависи от показателите ви (най-добре е да се изследва). За жени дневния прием е около 300мг. Аз лично приемам 200мг, като се надявам другите да си ги набавям чрез храната.

# 142
Въпросът ми е достатъчни ли са 15 дни преди вземането на кръв да спра добавката, която пия. В момента съм на Невраксил, а малко ме изненадаха с годишните профилактични прегледи и ми се иска с едно вземане на кръв да отметна и В 12, В 6, фолиева киселина и хомоцистеин. Забравям ли нещо? Не съм имала до сега проблем с витамин Д, не знам дали да пускам и него. Моля за мнение.

# 143
Въпросът ми е достатъчни ли са 15 дни преди вземането на кръв да спра добавката, която пия. В момента съм на Невраксил, а малко ме изненадаха с годишните профилактични прегледи и ми се иска с едно вземане на кръв да отметна и В 12, В 6, фолиева киселина и хомоцистеин. Забравям ли нещо? Не съм имала до сега проблем с витамин Д, не знам дали да пускам и него. Моля за мнение.

Това е минимума време, хубаво е да е повече, но мисля, че и сега ще е реален резултата или ако "изкривен" то ще е с малко. Вит.Д според мен е добре да се провери в предвид факта, че всеки 3-ти е с дефицит. Относно изследванията за витамините В, това е нужно до колкото се сещам, но аз бих пуснала и желязо за проверка.

К2 е на хапчета/капсули, на капки съм виждала само ако е комбиниран с Д. Аз лично пия от 100мг. В комбинираните препарати обикновено е по 120мг. Магнезий  250-500мг дневно.

# 144
  • Варна
Благодаря, момичета. Могат ли вит. Д, вит. К2 и магнезий да се приемат заедно или е хубаво да има отстояние между тях?

# 145
Аз ги приемам заедно.

# 146
  • Варна
Вит. К2 на коя компания взимате? В 2 аптеки влизаха и имаха само смесен с витамин D на Herbamedica. Взех него, но утре, като имам повече време, ще изчислявам колко капки вит. D съдържa, че не е в мерната единица на Вигантола.

# 147
  • София
Лично аз жит.Д и К2 взимем заедно след хранене. Магнезия го взимам между храненията  за по-добро усвояване.
К2 аз си го поръчвам от чужд сайт, но от нашите аптеки например:
https://remedium.bg/natural-factors-vitamin-k2-za-zdravi-kosti-i … -kapsuli-130358/p
https://remedium.bg/now-foods-mk-7-vitamin-k-2-za-zdrava-kostna- … 0-kapsuli-68297/p
https://aptekamedea.bg/vitamin-k2-45mkg-kh-60-d-r-best-v1

# 148
Последно бях взела К2 на Хая лабс, друг път на Натурал факторс.

# 149
Здравейте
Вегетарианка съм от 6години, следя си нивата на Б12 и желязото на 6-8 месеца.  Имам много голяма разлика  в нивата на Б12 от изследването септември месец и сега.  Възможно ли е толкова голямо покачване, досега винаги резултата ми е бил около 450-550? 

Септември 2010. Б12 503pg/ml ; желязо 13.4µmol/l ; витамин D 51.20 ng/ml
февруари 2021  Б12 810.50pg/ml ; желязо 21.2µmol/l ; витамин D 30.02 ng/ml

приемах няколко седмици https://de.iherb.com/pr/Jarrow-Formulas-B-Right-100-Veggie-Caps/ … 650779.1611675667

преди изследването спрях таблетките за 14дена

Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт