Джо Байдън президент

• 274 170
  • 8 181
  •   1
Отговори
# 7 965
В смисъл? Аз съм в Америка, достатъчно народ познавам по средата на тези два полюса. Все пак "крайните" за да съществуват, трябва да има среда между тях. Има много вярващи хора, които не са против абортите, има църкви, в които трансджендър са добре дошли, има консервативни религиозни републиканци, които са хомосексуални. Всичко има тук.
Това е основната причина да се разочаровам от него.
Аз също не го разбирам и никога няма да го разбера.
Аз лично съм против аборта като противозачатъчно средство, но съм абсолютно ЗА правото на жената да избира за тялото си. Аз също имам дъщеря; уча я, че трябва да сме отговорни към тялото си и че има методи да се предпазим от бременност, различни от аборт, но искам да има право на избор, ако и се случи въпреки всичко.

# 7 966
Според мен трябва да има някакъв компромис. Ясно е, че има изнасилвания, кръвосмешения, че понякога жената не може веднага да вземе решение и пр.
но според мен след третия или може би четвъртия месец не е редно да има аборти. (В Полша май са до четвъртия месец?)
Първо - не е етично по отношение на детето. От даден момент то вече не е просто едно семе, започнало е да с оформя, нарушаваме неговите права.
Второ - за толкова време жената вече би трябвало да е взела някакво решение.
И трето - след четвъртия месец и за самата жена вече е опасно да се правят аборти. Да не говорим, че не разбирам ако някоя жена не иска детето, защо не го роди и не го остави в дом за социални грижи? Има ужасно много хора които искат деца, а не могат да имат.
Иначе съм против всякакви крайности, включително и против пълната забрана за аборти.

П.С. това с предпазването на бременност е ала-бала. Презерватива винаги може да се скъса, а и хапчетата доколкото знам не дават стопроцентова гаранция.

# 7 967
Според мен трябва да има някакъв компромис. Ясно е, че има изнасилвания, кръвосмешения, че понякога жената не може веднага да вземе решение и пр.
но според мен след третия или може би четвъртия месец не е редно да има аборти. (В Полша май са до четвъртия месец?)
Първо - не е етично по отношение на детето. От даден момент то вече не е просто едно семе, започнало е да с оформя, нарушаваме неговите права.
Второ - за толкова време жената вече би трябвало да е взела някакво решение.
И трето - след четвъртия месец и за самата жена вече е опасно да се правят аборти. Да не говорим, че не разбирам ако някоя жена не иска детето, защо не го роди и не го остави в дом за социални грижи? Има ужасно много хора които искат деца, а не могат да имат.
Иначе съм против всякакви крайности, включително и против пълната забрана за аборти.

П.С. това с предпазването на бременност е ала-бала. Презерватива винаги може да се скъса, а и хапчетата доколкото знам не дават стопроцентова гаранция.

На английски има прекрасен термин - mansplaining. Друго няма да казвам….

# 7 968
Лорде, тази дискусия вече я водихме и стана ясно, че хабер си нямаш от късни аборти.

Като жена, износила и родила три деца, съм с две ръце за правото на жената да взема тези решения. Всички новоприети закони против абортите, дори тези, които се водят "либерални", защото ги разрешават до примерно 15тата седмица, абсолютно отнемат правото на майката и на семейството да вземат решения за собственото си здраве и благосъстояние, което е категорично против американската конституция.

В САЩ, ако не си на абсолютното дъно финансово, няма безплатно здравеопазване. Няма безплатно проследяване на бременността. Няма безплатно раждане. Няма безплатни неонатологични грижи за бебе, родено с тежки малформации. Ня-ма. Ако аз утре, въпреки крутите мерки, които съм взела, забременея, при всичките рискове, които това би носило на моята възраст, аз в моя щат не мога да абортирам. Вероятността да родя силно увредено дете ще е над 50%, но аз нямам право на аборт. Вероятността моето здраве да бъде сериозно увредено след това е също голяма - няма значение. Ако амниоцентеза и фетална морфология покажат, че бебето ми има несъвместими с живота малформации - примерно няма мозък или други жизненоважни органи - аз нямам право да направя аборт. Аз съм длъжна, в моя щат, да износя бременността до край и след това, ако детето се роди живо, съм длъжна да си платя за всички реанимационни и животоподдържащи грижи, от които то ще има нужда. И съм дръжна да гледам детето си в инкубатор в неонатологията и да се чудя колко точно страда. Месец престой в неонатология струва над милион долара. И най-добрата застраховка покрива максимум 90-95% от тази сума. Остатъкът го изплаща семейството. Ако семейството фалира, в резултат от бременност, която те не са могли да прекъснат своевременно - ми... да не са забременявали.

Имам няколко приятелки, на които им се наложиха късни аборти за сериозни малформации на много, много желани деца, в някои случаи след безумно скъпи процедури за инсеминация и т.н. Въпросът ми е много, много болен и никога няма да разбера арогантността на противниците на абортите, които обикновено са такива само докато им се случи на тях.

# 7 969
  • По света и у нас
Не е въпроса,  какво имало и какво нямало, колко мудъл ъф дъ роуд имало,  и ти какво мислиш. Тук всичко ти се сервира, като крайно полярен избор. И във законите, и в аджендите на отделните кандидати има група неща, които се обещава, че ще се имплементират,  съответно избираш по-малкото зло. Примерно не си за абортите, но бюлетината, която е срещу абортите поддържа нещо, което ти е много по-важно - примерно не искам секс обучение за децата в училище. И така избираш бюлетината която всъщност поддържа нещо с което не си съгласен. Това е. Аз бих се съгласила, за всичко да има реферндуми и мнозинството да надделява по всеки един въпрос, а не да му пробутват глупости, но уви нещата не са така устроени тук. Тук така ни манипулират.

Последна редакция: чт, 25 май 2023, 18:38 от PriMadonna

# 7 970
Ми как да ти кажа - за мен има огромна разлика в потенциалната вреда. Максимално опростено - едните забраняват секс ед и абортите. Другите разрешават секс ед и абортите. Вредата от това, че петокласничката ми е гледала с всички момичета от випуска видео за човешката репродуктивна система и училищната сестра им е говорила за промените в женското тяло на тяхната възраст, и съответно тя като всяка единайсетгодишна се почувствала неудобно, че разговарят на такива теми в такъв широк кръг, за мен е пренебрежима. Вредата от това, че ако утре не дай боже дете на нейната възраст забременее след изнасилване и му се наложи да чуе от лекар, че тук в този щат не могат да й помогнат, за мен е просто несравнимо по-животосъсипваща.

От двайсет години живея в САЩ, нямам усещането, че някой ме манипулира. Просто се информирам по въпросите, които са ми важни, без да разчитам на лозунги и медийни заглавия.

Последна редакция: чт, 25 май 2023, 18:29 от ianajar

# 7 971
  • По света и у нас
А като гласуваш, как се примиряваш с нещата които се пробутват и, с които не си съгласна? То никога няма идеален наръч от неща за които лобират, с които всички да са съгласни или да са перфектно отговарящи на твоята индивидуална философия.

# 7 972
Ти май много си им набрала на Щатите. Отскоро ли си тук?

# 7 973
  • По света и у нас
Не

# 7 974
  • Sunshine state
Няма как да отпиша един губернатор заради 1 нещо, тоест абортите. Позитивите за щата надделяват и бих гласувала за него отново.

# 7 975
  • Под сянката на разлистените кактуси
И на мен абортите са ми много важни. МНОГО! Защото създаването на такъв прецедент в държава, в която правото се основава на прецеденти, е опасно, особено когато се касае за това което се случва с моето собствено тяло. Откъде да знам какво ще им хрумне утре? Ми има хора дето са против кръвопреливанията на религиозна основа, утре току-виж ме сритали под масата да умра от кръвозагуба, щото някой не бил съгласен, видиш ли! И другото, нали сме светска държава, откъде-накъде някакви християнски фундаменталистки откачалници ще диктуват какво става?

Републиканците окончателно ме загубиха със студентските заеми...

# 7 976
И на мен абортите са ми много важни. МНОГО! Защото създаването на такъв прецедент в държава, в която правото се основава на прецеденти, е опасно, особено когато се касае за това което се случва с моето собствено тяло. Откъде да знам какво ще им хрумне утре? Ми има хора дето са против кръвопреливанията на религиозна основа, утре току-виж ме сритали под масата да умра от кръвозагуба, щото някой не бил съгласен, видиш ли! И другото, нали сме светска държава, откъде-накъде някакви християнски фундаменталистки откачалници ще диктуват какво става?

Именно. Не става въпрос просто за правото на жена да абортира, а за правото на всеки да решава какво се случва със собственото му тяло.

Туната, какви републиканци и студентски заеми? Имаш предвид демократите?

# 7 977
  • Под сянката на разлистените кактуси
Имам пред вид, че републиканците спряха опрощаването на студентските заеми. Вкъщи от всички аз имам най-много...

# 7 978
А! Май за първи път виждам някой да е за опрощаването на заемите. Smile

# 7 979
  • Sunshine state
Ами то си е учудващо.

Общи условия

Активация на акаунт