Хормонални изследвания - 10

• 55 249
  • 736
  •   1
Отговори
# 615
Повдигам поста, ще помоля за коментар.
Дениз, ще ти бъда много благодарна ако коментираш тези изследвания. Правени на 2 ден от цикъла. Благодаря ти предварително

# 616
  • Варна
Благодаря,
Скрит текст:
Здравей!
Прогестерон се изследва точно на 7 ден след доказана О..
Ако е нисък - това означава, че не е имало О., а ако няма О. - няма зачеване. Твоят проблем е първо да си сигурна че има О., след това да установяваш  какви са твоите нива на Прогестерон и едва след това дали има или не зачеване.
Дуфастонът е синтетичен прогестерон, но дори и да се приема, ако няма О. - няма как да има зачеване.
Той се приема по много причини и по много схеми.
Прогестерон 1,35 nmol/l е много нисък и просто показва, че не е имало О.
За второто изследване без рефер. граници не мога да коментирам, но е много вероятно да си на границата и да не е сигурно дали е имало или не О. ... и дали и кога е приеман Дуфастон-а, т.е. тези нива да са от това, че е приеман.
При първите изследвания овулация нямаше, при преглед се установи задържан фоликул. При вторите изследвания овулацията е следена чрез измерване на БТ, но не е потвърдена, реф.граници са: F0.181-2.84; O: 0.385-38.1: L:5.82-75.9 . Дуфастон е приеман м.04 и м.05 за 10 дни от 15-ти ден на МЦ.

# 617
  • София
Привет! Моля за информация, ако някой има разписано по-подробно какво включва и какво изключва хранителния режим при наличие на инсулинова резистентност? Ясно е, че всякакви сладки неща са забранени, но например и плодовете ли? Въобще някаква разписана диета или нещо такова имате ли или всеки си хапва неща на база общата си култура в тая област? Благодаря предварително!

# 618
  • София
Повдигам поста, ще помоля за коментар.
Скрит текст:
Дениз, ще ти бъда много благодарна ако коментираш тези изследвания. Правени на 2 ден от цикъла. Благодаря ти предварително

Показват, че има ИР и освен това КЗ на гладно е висока, което не е добре. Трябва определен начин на хранене, спорт, добавки, медикамент.
ТСХ е добре, но Т4 показва Хипофункция на ЩЖ... тези хормони е добре да се пускат на чист ден.

Благодаря,
Скрит текст:
Здравей!
Прогестерон се изследва точно на 7 ден след доказана О..
Ако е нисък - това означава, че не е имало О., а ако няма О. - няма зачеване. Твоят проблем е първо да си сигурна че има О., след това да установяваш  какви са твоите нива на Прогестерон и едва след това дали има или не зачеване.
Дуфастонът е синтетичен прогестерон, но дори и да се приема, ако няма О. - няма как да има зачеване.
Той се приема по много причини и по много схеми.
Прогестерон 1,35 nmol/l е много нисък и просто показва, че не е имало О.
За второто изследване без рефер. граници не мога да коментирам, но е много вероятно да си на границата и да не е сигурно дали е имало или не О. ... и дали и кога е приеман Дуфастон-а, т.е. тези нива да са от това, че е приеман.
При първите изследвания овулация нямаше, при преглед се установи задържан фоликул. При вторите изследвания овулацията е следена чрез измерване на БТ, но не е потвърдена, реф.граници са: F0.181-2.84; O: 0.385-38.1: L:5.82-75.9 . Дуфастон е приеман м.04 и м.05 за 10 дни от 15-ти ден на МЦ.
Прогестерон 29 е нисък... за да е сигурно, че е имало О. трябва да е над 45
Направи няколко поредни МЦ ФМ + изследване на Прогестерон и Е2, точно на 7 ден след О. и ако няма О. - посети клиника по репр. медицина.

Последна редакция: ср, 27 юли 2022, 17:58 от denis.

# 619
Показват, че има ИР и освен това КЗ на гладно е висока, което не е добре. Трябва определен начин на хранене, спорт, добавки, медикамент.
ТСХ е добре, но Т4 показва Хипофункция на ЩЖ... тези хормони е добре да се пускат на чист ден.
Благодаря ти от сърце Дениз. Към какъв специалист да се обърна? Защото репродуктивния ми каза, че всичко е наред и не се нуждая от лечение..

# 620
Здравей Денис, моля за мнението ти за изследванията ми.

3-ти ден:

7-ми ден:

А, тези са от 3-ти ден на следващия цикъл:

Първите две изследвания са направени в Рамус, а третото в Кандиларов. Това ли може да е причината за разликата в стойноста на ФСХ или годините Sad На 39 съм.
За ТСХ почнах да пия 1/2  Еутирокс 25. Имам ниски нива на Д, феритин и Б12. Дали може да е в следствие на прекаран ковид Януари и Март ? Според гинеколога и ендокринолога всичко е в норми. Еутирокс ми изписаха по мое желание. Пролактина също, като че ли е леко завишен. Притеснява ме и ниската стойност на АМХ и в същото време по-високата стойност на Инхибина. Много искам бебче Relaxed

Благодаря ти Flowers Hibiscus

# 621
Привет! Моля за информация, ако някой има разписано по-подробно какво включва и какво изключва хранителния режим при наличие на инсулинова резистентност? Ясно е, че всякакви сладки неща са забранени, но например и плодовете ли? Въобще някаква разписана диета или нещо такова имате ли или всеки си хапва неща на база общата си култура в тая област? Благодаря предварително!

Здравей аз съм на подобен режим
Трябва да ограничиш до минимум въглехидратите.. както и да забравиш за сладкото и плодове
От плодовете може само ягоди малини къпини и боровинки всички други съдържат много въглехидрат и захар а точно тези 2неща трябва да избягваш понеже покачват кръвната захар в огромно количество..
Ако ти се хапва все пак въглехидрат или сладко пий една с.л ябълков оцет разтворена в 1чаша вода това помага на кръвната захар да не се повишава

# 622
  • София
Скрит текст:
Благодаря ти от сърце Дениз. Към какъв специалист да се обърна? Защото репродуктивния ми каза, че всичко е наред и не се нуждая от лечение..
Ендокринолог.
Ако не контролираш функцията на ЩЖ ще бъде по-трудно ( за теб) да контролираш ИР... защото нейната функция влияе пряко на метаболизма на мазнини, въглехидрати и т.н.
Най-общо:
- понижена функция на ЩЖ - бавен метаболизъм - качване на тегло и омазняване
- повишена функция - бърз метаболизъм - слабо тяло
........ това е най-общо, защото има и изключения, особено ако има и Хашимото

Скрит текст:
3-ти ден:

7-ми ден:

Първите две изследвания са направени в Рамус, а третото в Кандиларов. Това ли може да е причината за разликата в стойноста на ФСХ или годините Sad На 39 съм.
За ТСХ почнах да пия 1/2  Еутирокс 25. Имам ниски нива на Д, феритин и Б12. Дали може да е в следствие на прекаран ковид Януари и Март ? Според гинеколога и ендокринолога всичко е в норми. Еутирокс ми изписаха по мое желание. Пролактина също, като че ли е леко завишен. Притеснява ме и ниската стойност на АМХ и в същото време по-високата стойност на Инхибина. Много искам бебче Relaxed

Здравей!
За първите - 3 ден от МЦ - ФСХ е висок, както и Е2 и може да показват ЗФ, киста...?!
На 7-ми ден - прогестеронът е много висок, нещо не е както трябва?!  Ако са правени скоро е добре да те види и лекар, защото аз мога само да предполагам ... та да поразсъждавам Simple Smile  на 7-ми ден от МЦ почти е невъзможно да има О. и да се е развило ЖТ дотолкова че да синтезира толкова високи нива на Прогестерон - те може да са от бременност ( да не си разбрала за нея), от ЛУФ, но са високи за ЛУФ, от лутеинова киста, която се развива в момента... и затова и Е2 на 3 ден е висок - и стойностите съответстват за киста. Друга причина - да си и с високи нива на 17ОН прогестерон + някакъв допълнителен проблем киста-ЗФ-ЛУФ.
На следващия МЦ - ФСХ висок и показва че има нещо - киста, ЗФ, ЛУФ...и ако е така, може и Инхибин-а затова да е висок ... то хубаво че е висок, но малко вероятно да е обективен, защото АМХ е доста нисък.
Най-добре да те видят на УЗ - не мисля, че е нещо притеснително, което да не може да се повлияе.
АМХ и Инхибин В, е възможно да не отразяват обективно моментното състояние на ЯР ( да са повлияни както от проблема, така и от дефицитите, които имаш ... а след боледуване от К19 има много и най-различни дефицити... не са само тези,  базовите, които ние си проверяваме Simple Smile  и които имат най-силно влияние върху репр. функция и кач-вото на Я. ... но, това е друга тема)  
Имаш ЖДА - вземи мерки... желязото е високо, но е възможно да е лабор. грешка... често се случва или да имаш и други дефицити които влияят на това... - виждам че вит. Д е нисък, а той му влияе и т.н.
Вит. Д трябва да е около 40-50ng/ml, поне, с идеята да успееш да попълниш депата и от слънцето, все пак сега е лято. Ако не се  излагаш на слънце - целевата стойност трябва да е около 60ng/ml.
В12 е нисък - трябва да е на горна граница... следи ФК и Хомоцистеина, след като планираш бременност

ТСХ е малко висок, но без Т3 и Т4 - нищо не мога да преценя... МАТ са високи, възможно е да е и Хашимото, но това лекар трябва да го прецени след преглед на УЗ.
Инсулин и КЗ са добре, но това не изключва че няма ИР, защото НОМА индекса не винаги я показва. Просто да си го имаш предвид, ако имаш някакви индикации ( симптоми) които предполагат, че може да си с ИР.
Моята ИР я установих, по това, че нещо ненормално се омазнявах и не можех да изчистя мазнината, на каквито и диети да се подлагах ... а то ми трябвало точно определен вид хранене. При 47-48кг, сравнително слаба, но омазнена Simple Smile
Най-общо е това, нищо притеснително - всичко може да се коригира ... освен МАТ - дано да е нещо инцидентно и добре че контролираш Хипофункцията, защото ако не го правиш това активира Хашимотото.
При опити и желание за бебе - ТСХ е добре да се държи в границите 0,5-1,0
За МАТ - провери нивата на цинк, мед и селен ... те имат отношение към функцията на ЩЖ

Последна редакция: нд, 31 юли 2022, 08:02 от denis.

# 623
Скрит текст:
3-ти ден:

7-ми ден:

За ТСХ почнах да пия 1/2  Еутирокс 25. Имам ниски нива на Д, феритин и Б12. Дали може да е в следствие на прекаран ковид Януари и Март ? Според гинеколога и ендокринолога всичко е в норми. Еутирокс ми изписаха по мое желание. Пролактина също, като че ли е леко завишен. Притеснява ме и ниската стойност на АМХ и в същото време по-високата стойност на Инхибина. Много искам бебче Relaxed

Здравей!
За първите - 3 ден от МЦ - ФСХ е висок, както и Е2 и може да показват ЗФ, киста...?!
На 7-ми ден - прогестеронът е много висок, нещо не е както трябва?!  Ако са правени скоро е добре да те види и лекар, защото аз мога само да предполагам ... та да поразсъждавам Simple Smile  на 7-ми ден от МЦ почти е невъзможно да има О. и да се е развило ЖТ дотолкова че да синтезира толкова високи нива на Прогестерон - те може да са от бременност ( да не си разбрала за нея), от ЛУФ, но са високи за ЛУФ, от лутеинова киста, която се развива в момента... и затова и Е2 на 3 ден е висок - и стойностите съответстват за киста. Друга причина - да си и с високи нива на 17ОН прогестерон + някакъв допълнителен проблем киста-ЗФ-ЛУФ.
На следващия МЦ - ФСХ висок и показва че има нещо - киста, ЗФ, ЛУФ...и ако е така, може и Инхибин-а затова да е висок ... то хубаво че е висок, но малко вероятно да е обективен, защото АМХ е доста нисък.
Най-добре да те видят на УЗ - не мисля, че е нещо притеснително, което да не може да се повлияе.
АМХ и Инхибин В, е възможно да не отразяват обективно моментното състояние на ЯР ( да са повлияни както от проблема, така и от дефицитите, които имаш ... а след боледуване от К19 има много и най-различни дефицити... не са само тези,  базовите, които ние си проверяваме Simple Smile  и които имат най-силно влияние върху репр. функция и кач-вото на Я. ... но, това е друга тема)  
Имаш ЖДА - вземи мерки... желязото е високо, но е възможно да е лабор. грешка... често се случва или да имаш и други дефицити които влияят на това... - виждам че вит. Д е нисък, а той му влияе и т.н.
Вит. Д трябва да е около 40-50ng/ml, поне, с идеята да успееш да попълниш депата и от слънцето, все пак сега е лято. Ако не се  излагаш на слънце - целевата стойност трябва да е около 60ng/ml.
В12 е нисък - трябва да е на горна граница... следи ФК и Хомоцистеина, след като планираш бременност

ТСХ е малко висок, но без Т3 и Т4 - нищо не мога да преценя... МАТ са високи, възможно е да е и Хашимото, но това лекар трябва да го прецени след преглед на УЗ.
Инсулин и КЗ са добре, но това не изключва че няма ИР, защото НОМА индекса не винаги я показва. Просто да си го имаш предвид, ако имаш някакви индикации ( симптоми) които предполагат, че може да си с ИР.
Моята ИР я установих, по това, че нещо ненормално се омазнявах и не можех да изчистя мазнината, на каквито и диети да се подлагах ... а то ми трябвало точно определен вид хранене. При 47-48кг, сравнително слаба, но омазнена Simple Smile
Най-общо е това, нищо притеснително - всичко може да се коригира ... освен МАТ - дано да е нещо инцидентно и добре че контролираш Хипофункцията, защото ако не го правиш това активира Хашимотото.
При опити и желание за бебе - ТСХ е добре да се държи в границите 0,5-1,0
За МАТ - провери нивата на цинк, мед и селен ... те имат отношение към функцията на ЩЖ
[/quote]

Здравей, Денис !
Благодаря за изключително подробния коментар.
Искам да направя уточнение, че изследването е от 7ми ден след О, като О следя с тестове + мерене на БТ. В такъв случай нормални ли са нивата на прогестерона и пак ли има съмнения за ЛУФ. ?
Относно високия МАТ и ТАТ ендокринолога ми обясни, че няма какво да се направи и, че цял живот ще са си високи Sad и просто да свикна с тази мисъл. Според него са активирани от ковида. Назначи ми терапия за леко завишения ТСХ. На контрола съм след два месеца.
Изследването на мед, цинк, селен, ФК и хомоцистеин има ли значение в кой ден се правят ?

# 624
  • София

Здравей, Денис !
Искам да направя уточнение, че изследването е от 7ми ден след О, като О следя с тестове + мерене на БТ. В такъв случай нормални ли са нивата на прогестерона и пак ли има съмнения за ЛУФ. ?
Относно високия МАТ и ТАТ ендокринолога ми обясни, че няма какво да се направи и, че цял живот ще са си високи Sad и просто да свикна с тази мисъл. Според него са активирани от ковида. Назначи ми терапия за леко завишения ТСХ. На контрола съм след два месеца.
Изследването на мед, цинк, селен, ФК и хомоцистеин има ли значение в кой ден се правят ?
Това уточнение е МНОГО важно и е редно да се прави преди да се иска коментар.
Прогестронът показва, че може да е имало О., но тъй като ФСХ на следващия МЦ е висок, както и Инхибин-а, желателно да те видят и на УЗ.
Когато пускаш Прогестерон на 7-ми ден след О. пускай и Е2, защото те показват дали е имало О. и ако не е имало - какво може да се е случило.
На 3 ден от МЦ , следващия МЦ - там пък липсва ЛХ и Е2 - а тяхната комбинация също помага за по-точно и правилно тълкуване, в случая на този висок ФСХ.

# 625

Здравей, Денис !
Това уточнение е МНОГО важно и е редно да се прави преди да се иска коментар.
Прогестронът показва, че може да е имало О., но тъй като ФСХ на следващия МЦ е висок, както и Инхибин-а, желателно да те видят и на УЗ.
Когато пускаш Прогестерон на 7-ми ден след О. пускай и Е2, защото те показват дали е имало О. и ако не е имало - какво може да се е случило.
На 3 ден от МЦ , следващия МЦ - там пък липсва ЛХ и Е2 - а тяхната комбинация също помага за по-точно и правилно тълкуване, в случая на този висок ФСХ.

Благодаря ти много Hands Pray

# 626
  • София
Благодаря за коментара. Ходих преди няколко месеца на ендокринолог
Скрит текст:
заради постоянно усещане за буца в гърлото. Откри ми възел, който проследихме и не се уголемяваше. Каза, че всичко друго е наред. Аз съм със слабо тяло и трудно качвам, явно функцията е повишена. Моля ви препоръчайте ми добър ендокринолог в Благоевград или София, който да ми назначи адекватна терапия. Все не мога да попадна на такъв.
Ако въпросът, да препоръчам лекар е към мен, не мога да посоча такъв ... защото това е доста субективно и ако един е доволен от един лекар - друг, не е.
Попитай в темите, прочети отзиви и сама прецени.

# 627
  • София
Здравей, Денис! Мога ли да помоля за съвет за добавка, в която да присъстват Мио-инозитол и Д-хиро-инозитол и е подходяща за жени с СПКЯ  и инсулинова резистентност? Лекар ми препоръча Иногинол, но вътре се съдържа фолиева киселина, която е синтетична, а на мен ми трябва метилирана форма на фолиева....Друг вариант ми е FH PRO - но тази добавка е доста скъпичка и с всичко, което е необходимо да пие и мъжа ми, ще търся и други варианти, дано можеш да дадеш съвет! Благодаря предварително за съдействието!

# 628
  • София
Здравей, Денис! Мога ли да помоля за съвет за добавка, в която да присъстват Мио-инозитол и Д-хиро-инозитол
Скрит текст:
и е подходяща за жени с СПКЯ  и инсулинова резистентност? Лекар ми препоръча Иногинол, но вътре се съдържа фолиева киселина, която е синтетична, а на мен ми трябва метилирана форма на фолиева....Друг вариант ми е FH PRO - но тази добавка е доста скъпичка и с всичко, което е необходимо да пие и мъжа ми, ще търся и други варианти, дано можеш да дадеш съвет! Благодаря предварително за съдействието!
Здравей!
Не следя какво се предлага в БГ и не зная дали ще ти помогна много, но потърси тези продукти:
Natural Factors, Womensense, PCOSense, 4.55 oz (129 g)  ......... Product code: NFS-04993
Fairhaven Health, Myo + D-Chiro Inositol, 120 Capsules ......... Product code: FHH-00227 ... тук няма ФК, трябва да си я приемаш отделно
Другият вариант е да потърси поотделно двете форми Инозитол и да си добавиш ФК.

# 629
Здравейте,
Може ли коментар за изследванията ми? На 29 г., с инсулинова резистентност.
Пускани са поради наличие на поликистозна находка в единия яйчник. (3ти ден от МЦ).
Какво значи, ако съотношението LH/FSH е под 1?
Благодаря предварително!
Скрит текст:

Денис, публикувам в отговор на предишните, допълнителни изследвания на Прогестерон и Естрадиол на 7-ми ден след овулация (доказана с тест ленти).

Какви са оптималните нива на кортизола сутрин? Виждам, че е в реф.граници, но близо до горна. Пробата е от около 08:30 сутринта. Магнезия?

Железните ги пуснах пак, защото предишния път бяха по време на цикъл и реших, че може да има влияние.
Не смея да пия вит. Б12, заради ниското желязо и другия месец ще ходя при еднокринолог, за да видим какво ще каже и по каква схема да взимам.

Имам си инсулинова резистентност, но този път доста добри резултати излязоха, чак не ми се вярва. Преди месец на същата КЗ, инсулинът беше 21.
Започнах прием на 3000 единици вит.Д + К2 преди 10 дни и съм свалила 2 кг в последния месец (общо 10 от началото на годината), та може и от това да е... знам ли.

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт