Хормонални изследвания - 10

• 56 027
  • 736
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Здравей, Денис! Може ли коментар за резултатите от изследванията за яйчников резерв. Направен на 3-ти ден от
Скрит текст:
МЦ, а на 9-ти ден засякох овулация,ако има значение това. Месец юли бях изследвала само амх тогава беше 0.6. Октомври правих инсеминация с лека стимулация, а тези изследвания пуснах на 4ти цикъл след стимулацията(както ме беше посъветвала по - рано ).
Здравей!
АМХ е нисък, но другите са добре... може да му трябва време докато се нормализира, защото от стимулациите пада.
Друга причина - да имаш дефицити - вит. Д, А, В12... и т.н. приемът на добавки помага.

# 91
Много благодаря! Имах дефицит на витамин Д, когато АМХ беше 0.6,витамин Д беше 55. В12 беше в норми. Приемам вигантол вече всеки ден по 10 капки и В12 един път в седмицата.

# 92
Благодаря, Денис!

# 93
  • София
Много благодаря! Имах дефицит на витамин Д, когато АМХ беше 0.6,витамин Д беше 55. В12 беше в норми. Приемам вигантол вече всеки ден по 10 капки и В12 един път в седмицата.
Провери и за други дефицити, защото не само вит.Д му влияе ( положително),  но и  вит.А, Е... и т.н. или просто приемай добавките за подпомагане на репр. функция - защото и Астаксантин, Ресвератрол, Ликопен и т.н. също му влияят.

# 94
И тъй като понеделник наближава, а тогава ще давам кръв, моля за уточнение, защото ако не съм разчела правилно теста за овулация- няма смисъл да правя, а ще се наложи да чакам следваща менструация.

Четвъртък- 04.02- отрицателен тест
Петък- 05.02- положителен тест
Събота- 06.02- положителен тест
Неделя- отрицателен
От описанието на теста с израза "вероятност да настъпи овулация в следващите 24- 48 часа", тълкувам, че това трябва да се случи  около неделя- понеделник- (07,08.02). Следователно изследване на прогестерон и пролактин се пада на 15. 02. Или бъркам?
И още един въпрос. Тъй като изследването ще е с отклонение от 21 ден(който се взима за ориентир)- пада се 18 ден...дали ако кажа да запишат 18 ден от менструацията- лаборантите ще дадат различни референтни стойности, които са различни от тези на 21 ден? А ако кажа, че давам кръв за изследване на 7 ден от овулация, дали ще ми пишат референтните стойности за 21 ден..... Стана объркано, но наистина не знам как да процедирам и какво да кажа в лабораторията. За първи път ще правя такова изследване и искам да е точно.

# 95
  • София
И тъй като понеделник наближава, а тогава ще давам кръв, моля за уточнение, защото ако не съм разчела
Скрит текст:
правилно теста за овулация- няма смисъл да правя, а ще се наложи да чакам следваща менструация.

Четвъртък- 04.02- отрицателен тест
Петък- 05.02- положителен тест
Събота- 06.02- положителен тест
Неделя- отрицателен
От описанието на теста с израза "вероятност да настъпи овулация в следващите 24- 48 часа", тълкувам, че това трябва да се случи  около неделя- понеделник- (07,08.02). Следователно изследване на прогестерон и пролактин се пада на 15. 02. Или бъркам?
И още един въпрос. Тъй като изследването ще е с отклонение от 21 ден(който се взима за ориентир)- пада се 18 ден...дали ако кажа да запишат 18 ден от менструацията- лаборантите ще дадат различни референтни стойности, които са различни от тези на 21 ден? А ако кажа, че давам кръв за изследване на 7 ден от овулация, дали ще ми пишат референтните стойности за 21 ден..... Стана объркано, но наистина не знам как да процедирам и какво да кажа в лабораторията. За първи път ще правя такова изследване и искам да е точно.
Само с тестове за О., не може да се засече точно деня на О. , а в доста голям интервал два, ако не и повече дни.
Освен това, положителният тест за О. не ти гарантира, че има О. ( както е напр. при ПКЯ и т.н.)
О. в домашни условия се засича с тестове за О. + Измерване на БТ и вероятността за това пак не е голяма, около 88%.
Напр. при ЛУФ - всичко може да е супер, според тестовете за О. и БТ и пак може да няма О.
Когато се изследва Прогестерон през ЛФ се гледат рефер. граници на ЛФ ( няма такова нещо като рефер-ни за 21 ден от МЦ... ако си с МЦ 36 дни, 21-ви ден ти е във ФФ.

# 96
Благодаря, Денис. Радостта ми, че ще хвана точните дни е била напразна. Sad
Допълвам се- при това положение да изчакам ли 21 ден или да действам по- рано в понеделник?

Последна редакция: сб, 13 фев 2021, 08:41 от mariat

# 97
  • София
Благодаря, Денис. Радостта ми, че ще хвана точните дни е била напразна. Sad
Допълвам се- при това положение да изчакам ли 21 ден или да действам по- рано в понеделник?
При два, положителни теста, пика на ЛХ е по средата и от там се смята интервал 12-48 часа.
Или при теб: пика на ЛХ, ако е бил вечерта на О5.02, интервала е от 06 до 08.02... или пика на Прогестерона трябва да е на 13-14.02 .....(това на теория)
Това е по тестовете за О. , но ако има БТ, там също може да има отклонение от 1-2 дни, а за прогестерона, за да е максимално обективен/показателен - трябва да се хване точно неговия пик.
Ако няма бременност, преди и след този пик, нивата му са ниски... и ако е изследван тогава и по-принцип ти е нисък... ще покаже, че е много нисък.
Ако е изследван точно на 7 ден след О. и е нисък - показва, че или не е имало О., или има проблем с яйцеклетката, или че ЖТ не функционира добре и т.н.
Защо ти е някакъв резултат, който няма да е точен?! Ако прогестерона е висок - добре, но ако е нисък - няма да се знае твоя ли е нисък или от самото изследване, в неправилния ден.
За толкова години, хубави/високи нива на Прогестерона съм виждала не повече от 30%, при изследванията, които коментирам. Или, ако все пак нивата са ниски, то поне да сме сигурни колко реално са ниски.
Изводи трябва да се правят на реални стойности. В противен случай няма смисъл от тези изследвания.

# 98
Здравей, Денис, може ли да ми кажеш как да проверим дефицитът и има ли вероятност да се увеличи тестостеронът и би ли повлиял върху сперматозоидите?
Здравейте. Със съпруга ми от една година правим опити за бебе. През последните три месеца сме пуснали 2 спермограми, като и от двете диагнозата е Азооспермия. Днес си пусна хормонални изследвания-инхибин Б, тестостерон, ФСХ, пролактин и естрадиол. Ще напиша неговите стойности и референтните за лабораторията. Ще ви бъда благодарна, ако коментирате резултатите.
FSH - 2,19 (1,50-12,40)
Prol - 209,40 (86-390)
Estr - 16,32 (15,50-60,70)
Тестостерон - 2,63 (2,80-8,00)
Здравей!
Тестостеронът е много нисък - трябва да е 6-7.0
Този мъж яде ли месо? Спортува ли? Как е с кг.? Ако има проблем с кг., да направи тест за ИР.
Да провери за дефицити - цинк, мед, селен, вит.Д, В12, желязо, ФК...
Да провери ТСХ, Т3, Т4
Да се консултира и с андролог.
ПП.
Другите хормони са добре.

# 99
Пак съм аз, док иска да пусна само прогестерон след О и НОМА индекс..
Денис , за Нома имаше ли някакви условия , да не се яде или пие нещо предния ден и т.н. Него мисля да го пусна с Дхеа- с  още в понеделник

# 100
  • София
Здравей, Денис, може ли да ми кажеш как да проверим дефицитът и има ли вероятност да се увеличи тестостеронът и би ли повлиял върху сперматозоидите?
Скрит текст:
Здравейте. Със съпруга ми от една година правим опити за бебе. През последните три месеца сме пуснали 2 спермограми, като и от двете диагнозата е Азооспермия. Днес си пусна хормонални изследвания-инхибин Б, тестостерон, ФСХ, пролактин и естрадиол. Ще напиша неговите стойности и референтните за лабораторията. Ще ви бъда благодарна, ако коментирате резултатите.
FSH - 2,19 (1,50-12,40)
Prol - 209,40 (86-390)
Estr - 16,32 (15,50-60,70)
Тестостерон - 2,63 (2,80-8,00)
Здравей!
Тестостеронът е много нисък - трябва да е 6-7.0
Този мъж яде ли месо? Спортува ли? Как е с кг.? Ако има проблем с кг., да направи тест за ИР.
Да провери за дефицити - цинк, мед, селен, вит.Д, В12, желязо, ФК...
Да провери ТСХ, Т3, Т4
Да се консултира и с андролог.
ПП.
Другите хормони са добре.
Дали има дефицит, се проверява като се изследват серумните нива на съответния елемент ( цинк, мед...)
Да, ако нивата на тестостерона се повишат, това ще повлияе положително и СГрамата.

Пак съм аз, док иска да пусна само прогестерон след О и НОМА индекс..
Денис , за Нома имаше ли някакви условия , да не се яде или пие нещо предния ден и т.н. Него мисля да го пусна с Дхеа- с  още в понеделник
НОМА индекса не винаги показва ако има ИР.
Условия:
- на гладно, без кафе, цигари...
- след 12-часов нощен глад
- храниш се нормално, както си се храниш обикновено, само последните 1-2 дни избираш да включиш и храни с повече въглехидрати (да има поне 150 гр. въглехидрати ) или които са инсулиногенни ( риба, мляко...), които си консумираш... ако си на някаква диета или НВХ напр.
- да не е приеман алкохол
- последната седмица не трябва да е имало остро заболяване с висока Т.
- да не са приемани (преди изследването) медикаменти с контраинсуларен ефект ( кортикостероиди, тиреоидни хормони и т.н.)

# 101
Здравей, Денис! Моля за мнение отностно повишените хормони и съвет за тяхното нормализиране(при опити за забременяване). И отностно спермограмата. Благодаря ти предварително!

Последна редакция: сб, 13 фев 2021, 19:08 от Анонимен

# 102
  • София
Здравей, Денис! Моля за мнение отностно повишените хормони и съвет за тяхното нормализиране(при опити за
Скрит текст:
забременяване). И отностно спермограмата. Благодаря ти предварително!

Здравей!
Имате отклонения в СГрамата - консултирайте се с андролог.
Тестостерона - това не са ли рефер. граници за жени?!... моля погледни при мъжете трябва да е 25- 30 дори 40 nmol/l  (зависи от рефер. граници на лабораторията)
Пролактинът е висок - трябва да е около 200
Е2 също е висок
...... причини , напр. проблем с ЩЖ - ТСХ, Т3, Т4,  ИР - тест за ИР

# 103
Здравей, Денис! Моля за мнение отностно повишените хормони и съвет за тяхното нормализиране(при опити за
Скрит текст:
забременяване). И отностно спермограмата. Благодаря ти предварително!

Здравей!
Имате отклонения в СГрамата - консултирайте се с андролог.
Тестостерона - това не са ли рефер. граници за жени?!... моля погледни при мъжете трябва да е 25- 30 дори 40 nmol/l  (зависи от рефер. граници на лабораторията)
Пролактинът е висок - трябва да е около 200
Е2 също е висок
...... причини , напр. проблем с ЩЖ - ТСХ, Т3, Т4,  ИР - тест за ИР

(Е2) естрадиола ли е?
Хормоните са на жена около 25 години

# 104

Здравей Денис,
Може ли мнение.
На 4дневно закъснение съм и късна овулация на 24ден

Общи условия

Активация на акаунт