Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Ако ида да родя в друга болница без уговорка дали ще ме приемат?

 • 1 453
 • 27
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1
Здравейте аз съм нов член на групата и имам въпроси бременна съм в 39г.с. и посещавам д-р Карагьозян (Пловдив) и тъй като съм в края на бременноста и реших да го питам кога ще ме приемат дали ще чакаме да ми изтекат водите или малко преди термина след което той ми каза ми че ти нямаш уговорка с мен а аз не знаех че трябва да имам уговорка с него мислех си че щом той ми следи бременноста трябва и той да ме изроди и въпроса ми е ако ида да родя в друга болница без уговорка дали ще ме приемат

# 1
 • Мнения: 1 938
Ако е държавна болница, ще те приемат. То по принцип и в частна болница ще те приемат, няма да те върнат, но естествено, раждането няма да е безплатно. Ако искаш да те изражда точно определен доктор, трябва да се уговориш с него и да му платиш, колкото му е таксата. Ако нямаш уговорка, си раждаш при които е на смяна в момента.

# 2
 • Мнения: 666
Следящият ще ти издаде направление, ако си по ЗК и с него отиваш където пожелаеш, стига да работят със ЗК. Плаща се, по желание, избор на екип, на лекар, други екстри.

# 3
 • Мнения: 17 214
Този иска да му платиш за уговорката. Ако си доволна направи го. Иначе навсякъде ще те вземат, ама ще те подмятат, ако не си платиш на място.

# 4
 • Мнения: 547
Намекнал ти е за избор на екип.

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 8 125
Ще те приемат, но към тези с избран екип най-често са една или повече идеи по-загрижени. В държавните болници това. Някои от частните май изискват, не знам дали го пишат черно на бяло, предварителна уговорка с лекар винаги.

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 1 840
Мненията на Черна станция и Магдена не са съвсем верни.
Няма такова нещо "ще те подмятат..." или не написаното "плати си, да ти е мирна главата".
Заради такива вярвания, които се разпространяват всеки плаща и продължава да разнася такова мнение.
Може би е добре да пишат хора, които са отишли да раждат без уговорки и плащане и да кажат кой и колко ги е подмятал /аз съм такъв човек и не са ме подмятали, даже 8 дни си ме изчакаха да пренося и да стигна до естествено не индуцирано раждане в отделението/.
А още по-добре е да пишат хора, които са минали и по двата пътя и с плащането и без плащането и да опишат конкретно какви са били разликите.
Конкретно по въпроса: Мисля, че държавните болници нямат право да откажат родилна помощ, дори на неосигурени лица. В 9 месец, обикновено когато започне 45 дневния болничен преди раждане следящия лекар издава него и "обменни листове" май се водиха, които съдържат цялата информация за родилката и плода, която има от следенето и с които тя може да постъпи за раждане във всяко лечебно заведение в страната.
Конкретно за Пловдив. Следях се по ЗК в Селена, но там нямаше раждане по ЗК. Не желаех да заплатя около 1000 лв. /по спомен/ за единственото предимство /ВИП обстановка/, нито лекарката, нито конкретен екип са ми били толкова важни и доверени. Родих в МБАЛ Пловдив /Окръжна болница/ без избор на екип с 5 дни престой преди раждането и 3 след раждането и нито един платен за това лв.
От здравето не се пести, но аз бях и съм здрава, с нормално протичаща бременност и родих нормално и без усложнения здраво бебе.

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 12:44 от poohito

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 8 125
Аз съм раждала без уговорки. Следих се в Пловдив и родих в София, защото мъжът ми работеше и живееше тогава там. Не съм употребила думата "подмятат", нито съм писала, че съм недоволна, че отношението е било лошо и пр., но "собствените" пациенти обикновено се следят една идея по-старателно.

Аз също преносих 10 дни и ме "изчакаха". Ма не че те следят или нещо друго при чакането - дори да искаш да си платиш само за преглед в избраната болница (не за раждането), няма на кого. Опитах. Намираш си лекар сам и си правиш индивидуална уговорка, или нищо. Сега искам да бях с избор на екип и да се беше предприело раждане по-рано - по причина, която важи само за мен, не засяга огромния брой случаи и няма да я споделям тук. Ако имаш уговорка с лекар, ходиш при него на прегледи и той преценява дали да чака, или по-добре да не. Ако си без уговорка, просто чакаш раждането да започне. Можеш да ходиш на платени прегледи на други места, както направих аз, но каквото и да ти кажат там, не влияе на решението дали ще те приемат за раждане веднага.

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 12:57 от Магдена

# 8
 • Мнения: 1 938
Раждала съм два пъти в държавна болница без избор на екип. И то точно в Пловдив. И двата пъти съм изключително доволна. Не са ме подмятали, нито пък някой се е държал лошо с мен. И двата пъти отидох, когато започна раждането. Приеха ме и си свършиха работата всички като едни добри професионалисти.
Бременностите ми бяха нормални. Ако имах проблемна бременност, със сигурност щях да си избера доктор.

# 9
 • Велико Търново
 • Мнения: 4 490
Раждах в държавна болница с избор на екип и уговорка с него. Отношението към мен беше едно, а към момичето ( без избран екип) в съседство коренно различно! Задължително е според мен да се избере екип, ако искате да получите поне минимално внимание било то от акушер/ лекар или санитар!
Напълно подкрепям написаното от Черна станция и магдена.

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 1 840
Цитат
Аз също преносих 10 дни и ме "изчакаха". Ма не че те следят или нещо друго при чакането
За това също навярно има различни случаи. 5 от 8-те дена преносване ги прекарах в болницата и ме следиха /запис на тонове ежедневно, слушане на тонове 2 пъти на ден, ехография на всеки 2 дни/ и това при условие, че не са имали притеснения за мен или за бебето.
Не знам дали е имало специално отношение към "собствени" пациенти и дали е имало такива пациенти в отделението тогава, защото аз контактувах само с две жени от моите стаи /в патологична бременност и в родилно/ и никоя от тях не беше с избор и не получаваше по-различно отношение. Нещо, което може би не е много правилно, но ... жените от малцинствата може би получаваха някакво по-различно отношение, което не знам доколко се дължеше на нежеланието им да спазват елементарните правила в отделението.

# 11
 • Мнения: 4 215
Родих в АГ Варна без избор на екип.
Много,много,много съм доволна!Получих невероятно отношение,внимание и навременна помощ.За нито една акушерка,санитарка,неонатолог ,гинеколог или анестезиолог не мога да кажа лоша дума.
Никой не ме е подмятал,неглижирал или нагрубил,в хода на раждане се наложи секцио,свършиха си работата ,като се събудих в реанимация ми я показаха,дадох си телефона да я снимат,на сутринта и кафе ми направиха даже. Joy

# 12
 • София
 • Мнения: 1 221
Разбира се, че ще ви вземат, вече в съответната болница заплащането е различно обаче. Ако сте доволна от лекаря, който ви е следял попитайте го дали не може да си раждате при него, все пак цяла бременност при него сте следяли и малко или много се познавате. Но дори и да решите да родите другаде, не мисля че биха ви върнали.

# 13
 • София
 • Мнения: 7 433
Всяка болница с родилно отделение си има приемен кабинет. Започва раждането, чакате си вкъщи да зачестят контракциите и после отивате в болницата и на регистратура ще ви кажат къде да чакате.
Аз имам две оперативни раждания без избор на екип. В София. Две различни лекарки ме оперираха и бяха страхотни. За момент не съм усетила неглижиране. Първата дори ми стана любима и при нея след това съм ходила на ФМ, на амниоцентеза и пак бих и се доверила.
След операцията всеки ден и двете са идвали да ме проверят как се чувствам. И двете ми махнаха сами конците-обикновено го прави акушерка, но те ме помолиха да си го направят сами.
И до днес всеки гинеколог, при когото отида коментира колко тънък и добър разрез е имало, как почти нямам белег. Няма един, който да не еотбелязал"страхотна работа на колегата".
Отношението не зависи от парите, а от човека. При престоя ми имаше жени с избор на лекар- не дойдоха цяла сесмица да ги погледнат.
Сестра ми има естествени раждания без екип. Изключително доволна е, защото избраните лекари са форсирали ражданията, за да не чакат дълго. Докато тя е останала "междудругото" и съвсем естествено се е развило раждането и, не са и слагали системи и не е изпитвала такива ужасни болки.
Бих избрала акушерка всъщност, но такава, която се слави с подкреоящата си роля и, че държи на естествения ход на нещата. Такава, която няма да викне лекаря за веднага, а ще прави масажи, ще предлага облекчаващи пози, ако няма усложнение ще изроди бебето сама.

# 14
 • Мнения: 71
Естествено че има разлика, със и без заплащане.Първото ми раждане беше в "Хирургиите" на Пещерско шосе, в Пловдив,без избор на екип и заплащане, но със позната акушерка..... е спомените са ми меко казано ужасни, второто ми раждане(преди 3 месеца) беше в частна болница,с избор на конкретен доктор, и съм повече от доволна,като не вземам предвид условията, а вниманието и отношенията на доктор, акушерките и т. н. И определено това не е мит, че ако не си плащаш те "подмятат" а е самата истина!

Общи условия

Активация на акаунт