Готварска печка

• 31 491
  • 349
  •   1
Отговори
# 285
Искам да изкажа разочарованието си от готварска печка марка Амика. Няма и две години употреба и започна да ръждясва отвътре. Боята се надига като "юфка". Скарата цялата корозира. Като сравнение - ползвах почти 15 години на марка Горение и изобщо не съм имала този проблем. Повече не бих си купила от Амика :/

# 286
Съжалявам, че така се е случило, но това е марка-еднодневка. Не го казвам, за да обидя някого, а за да помогна на някого, който сега прави своя избор, да не си дава парите за тоя дето духа. Нито са евтини тези уреди, нито нищо. Дори излизат скъпи за краткия си живот.
И моето старо Горенье, направено в Словения, работи в лятната кухня на вилата и няма проблеми-сигурно е на 20 години, но ново не бих купила от същата марка, просто защото марката отдавна не съществува, а са си маскирани Hisense. 

# 287
  • Melmak
Съгласна съм с последното мнение. Горение сме имали уреди от преди 20 години и са работили без грешка! Обаче съвременните нямат нищо общо с едновремешното Горение.

Евтините към момента уреди излизат скъпи после.

# 288
Да споделя и моята одисея с печките. Имам едно старо Горенье 50 см на почти 20 год. в много добро състояние, няма грам ръжда, плота след почистване е като нов, няма и надраскано. Единствено изгоря лампата и не мога да развъртя да я сменя. Преди година и нещо едната панта се повреди , после се разпаднаха стъклата на вратичката и реших да купя нова печка. От това което видях по магазините /50 см/ нищо не ми хвана окото като качество, та си поръчах нова панта, смених си я и си продължавам със старата печка.

# 289
  • България
Здравейте,
Спешно трябва да си взема печка. Спрях се на тези два модела
https://www.emag.bg/gotvarska-pechka-electrolux-lki564266b-elekt … ification-section
https://www.emag.bg/gotvarska-pechka-aeg-elektricheska-indukcija … ?ref=fav_pd-title

Някой може ли да даде мнение за тях?  Изглеждат почти еднакво, но на коя може да се разчита повече?
Ще съм благодарна за всяко мнение или насока..

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 15:57 от juspar

# 290
Изглеждат еднакво, защото АЕГ е собственост на Електролукс. Изтеглете им книжките и им вижте функциите дали нямат разлика и тогава решете коя Ви устройва.

# 291
  • България
Здравейте,
Имам въпрос за захранването, ако някой е на ясно . Към какъв контакт се включват тези печки? В упътването пише,че захранването му е почти 10 kW. Притеснява ме дали ще издържи контакта... Благодаря.

# 292
Здравейте,
Имам въпрос за захранването, ако някой е на ясно . Към какъв контакт се включват тези печки? В упътването пише,че захранването му е почти 10 kW. Притеснява ме дали ще издържи контакта... Благодаря.

Първо, тези 10 kW са сумарната пикова мощност, която е почти невъзможно да се случи - всички котлони и фурната на макс. Но въпреки това не се използва контакт, а твърда връзка или клеми с нужния ампераж. Аз лично съм с клеми Ваго (плот + фурна захранени от една точка).
На теб, само за три проводника към три проводника, ето това ще ти свърши работа:

https://www.wago.com/bg/%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0% … D0%B5%D0%BC%D0%B0

# 293
  • България
За Ваго клемите пише че са за 4 кв. кабел, а в упътването е дадено да се използва 6 кв. кабел за Електролукс, а 10 кв. за АЕГ.. за това питам,  дали може да се включва в обикновен контакт? Често ми се налага да изключвам уредите от захранването, когато не съм в къщи и ми е по - удобно да е в обикновен контакт. Притеснението ми е дали ще издържи контакта. Сега съм с печка с фурна и керамични котлони и не съм имала проблем.

# 294
Ти 10 квадрата знаеш ли какво е???  
Иначе контакт твърдо не може, като изключваш ще ползваш автоматичния прекъсвач (за такива мощности трябва самостоятелен).
Ако се съмняваш или не си го правила извикай техник. Това е най-добрият съвет.

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 23:04 от Черна станция

# 295
  • България
 От упътването:
 - Винаги използвайте правилно монтиран
 контакт със защита от токов удар.
- Не издърпвайте захранващия кабел, за
 да изключите уреда. Винаги
 издърпвайте щепсела на захранването.
-   Приложими видове кабели за различни
 фази:
 Фаза    Минимален размер   кабел
 1            3x6,0 мм²

Не споря, за нищо. Знам колко са 10 кв. кабел. На мен също ми е странно, че има такива изисквания. Питам дали някой използва обикновен контакт при този тип фурни с индукционни котлони.

# 296
Викни си ел техник за включването, с тока шега не бива. Аз извиках за всичките кухненски уреди, никакъв шанс не виждах да ги включа сама, нито мога да ги изключат.

# 297
  • София
...Питам дали някой използва обикновен контакт при този тип фурни с индукционни котлони.

Обикновеният контакт може да понесе натоварването от уред с около 4000 Вт мощност максимум. Абсурдно е да се свържат 10 000 - 11 000 вата чрез обикновен контакт, затова печките изискват специално свързване, без значение дали котлоните им са индукционни или други.

Що се отнася до печките, 50-сантиметровите модели не са добър вариант, ако имате място, вземете си 60-сантиметрова.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 01:03 от Vilemina

# 298
  • Велики Преслав
Вилемина, никой от сегашните контакти няма да издържи 4000 вата. Дори и най-скъпите марки. Някой социалистически контакт с керамична основа може и да успее. За целта си има подсилени контакти.
Всички обикновени битови контакти са до 16 А при това изчислени с фактор на мощността 1-ца тоест 3680 вата. Тази пък максимална консумация не може да бъде постоянна. Някой от по реномираните производители имат табилици в които пишат каква е продължителността за оптимална работа при такъв ток, докато не се увреди.

# 299
От упътването:
 - Винаги използвайте правилно монтиран
 контакт със защита от токов удар.
- Не издърпвайте захранващия кабел, за
 да изключите уреда. Винаги
 издърпвайте щепсела на захранването.
-   Приложими видове кабели за различни
 фази:
 Фаза    Минимален размер   кабел
 1            3x6,0 мм²

Не споря, за нищо. Знам колко са 10 кв. кабел. На мен също ми е странно, че има такива изисквания. Питам дали някой използва обикновен контакт при този тип фурни с индукционни котлони.

Мисля,че са сложили една нула повече в българското упътване Simple Smile  Струва ми се много дебел този кабел.
Гледах кабелите, които АЕГ препоръчват за индукционните си плотове и те са от тези типове: H03V2V2- F  или H05BB-F
Можеш да свържеш директно чрез клеми и да изключваш контактите от таблото, стига разбира се да не са в един кръг с хладилника, освен ако и него не изключваш.
Можеш и в хубав контакт в стената да включиш.

А ето какво пише в българското упътване:
Този уред трябва да е свързан към захранването с
кабел тип H05VV-F, за да издържа на температурата на
задния панел.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 09:30 от petiaivanov

Общи условия

Активация на акаунт