Готварска печка

  • 31 454
  • 349
  •   2
Отговори
# 300
  • Мнения: 50 853
От упътването:
 - Винаги използвайте правилно монтиран
 контакт със защита от токов удар.
- Не издърпвайте захранващия кабел, за
 да изключите уреда. Винаги
 издърпвайте щепсела на захранването.
-   Приложими видове кабели за различни
 фази:
 Фаза    Минимален размер   кабел
 1            3x6,0 мм²
 
Не споря, за нищо. Знам колко са 10 кв. кабел. На мен също ми е странно, че има такива изисквания. Питам дали някой използва обикновен контакт при този тип фурни с индукционни котлони.

Печка, с изискване за 6 квадрата кабел не съм виждала никога. Пък другата била даже за 10. Но не им се бъркам, макар това да е някакво супер презапасяване. Ти някога ще готвиш ли с 4 котлона на макс + фурна? Добра идея е да потърсиш ръководство за монтаж на английски в нета.
И все пак обикновен контакт не препоръчвам. Даже и твърдата връзка е слаба, ако са им оправдани тези изисквания, май до 25 ампера са. Изключване само от прекъсвача.

Наистина тази печка ми е непонятна, за 10 киловата трябват 50 ампера, толкова ти е главният прекъсвач в апартамента... Да не е някаква професионална модификация само за трифазен ток?
https://www.cablecommerce.bg/kabelen-kalkulator/

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 09:36 от Черна станция

# 301
  • Мнения: 212
Добре де - казвате, че не е препоръчително да се включва печката в контакт. Моята фурна е за вграждане и доста скъпа. Но дойде с фабричен щепсел. Как да отрежа този щепсел и после да се надявам да ми признаят гаранцията ако нещо се повреди? Имам информация за такива проблеми с гаранцията поради отрязан фабричен щепсел и то за далеч по евтини печки. Аз сега съм на контакт. Иска ми се да си направя експеримент но не знам как да стане - да пусна пиролиза и после да пипна контакта. Но предполагам той ще изстине преди да е успяла да изстине фурната. Понеже ще трябва да я извадя 🤔 Евентуално да го прегледам за промяна на цвета на пластмасата.

# 302
  • Мнения: 14 186
Говорят за разклонител.

# 303
  • Мнения: 50 853
Фурната за вграждане е сравнително маломощна 3 киловата, хайде нека и 4 да е, но не повече и става за контакт. Двойно по-мощни са плотовете (моят е 7 киловата). Ако контактът е хубав и марков нямаш грижи. Проблемът на съфорумката е, че има една точка, към която с един кабел трябва да се включат и фурната, и плотът (понеже е цяла печка).  Тоест накратко казано - нищо не режи.
А за пиролизата си е изчислено. Там не се иска кой знае каква супер мощност, а просто загряването продължава дълго без да се намалява или спира, както става при печене на нещо.

# 304
  • България
  • Мнения: 73
Здравейте, приятели
Минавам да дам отчет и евентуално да разясня нещата на някой, като мен който ще направи очи - палачинки, като си прочете упътването.
Печката е вече окабелена от електроинженер, който с усмивка ми каза, че по начало тези печки (всички домашни готварски), незнайно защо се произвеждат за свързване към три фазен ток, а в обикновенно домакинство такъв няма. Кабела тип H05VV-F вързан с щепсел го включихме в обикновенно гнездо. Каза ми, че няма за какво да се притеснявам, при положение че досегашната ми печка е със същите характеристики и толкова години не съм имала проблеми. Всъщност и старата той я връзва. Мисля си, че самите производители се презастраховат с тези изисквания.
Е, това е. Сега ще разучавам новата придобивка и след някоя проба ще дам мнение. Благодаря ви за отзивите.

# 305
  • Мнения: 50 853
Мисля си, че самите производители се презастраховат с тези изисквания.

И аз това ти казах - страх ги е някой да не я набримчи на 100% и да ги съди после и се подсигуряват. Което не пречи все пак да се използва по-добро свързване от щепсел, понеже плотът си е мощен.
Иначе в упътването изискването за трифазно свързване беше със съвсем нормален кабел, май 3х1,5, което и мен ме наведе на мисълта, че е правена за трифазен ток основно, с еднофазно захранване като опция.

# 306
  • Велики Преслав
  • Мнения: 5 186
Аз навсякъде имам трифазно захранване.
На село, имаме банциг, фуражомелка, щрайхмус и абрихт.
Едната баня е с трифазен проточен бойлер и готварската печка съм свързал към него. Монофазно захранване там нямам, цялата къща е захранена симетрично на трите фази.
Там където живея пак едната баня е на проточен трифазен, печката не е. Ползвам го и за други цели.


Това е пряко свързано с темата, защото много цели готварски печки идват с готов излаз за трифазно захранване. Самостоятелните плотове също. Вече видях и самостоятелна фурна за трифазно захранване.
Има и готварски печки, вносни (най-често от Швейцария) които имат изцяло нагреватели за линейно напрежение (400 v) Тоест на могат да работят единствено на трифазно захранване. Не един случай съм виждал, на разочаровани хора, които докато са били на работа в чужбина си внасят печка и после остават озадачени, че тук не могат да я ползват.

# 307
  • Мнения: 241
Здравейте, дами (и господа, никой да не се чувства дискриминиран, моля ви се, че в една тема ми се накараха Laughing),
дано е правилната тема, но ако не е, ще се радвам да ме насочите към такава.

Бих искала мнения за тази мини фурна: TEFAL FW606810 Easy Fry
Някой има ли я, какво реално може да се сготви (събере, тоест за количество питам, не за вид храна) в нея?



Малко инфо с цел ориентир: домакинство от двама сме, без деца, без голяма/нормална фурна - не е трагедия, имам опит от студентските години и готвя доста разнообразно и вкусно и без нея. Освен котлони имам и мултикукър, нямам air fryer или други малки уреди за готвене. Чудя се дали да не взема тази минифурна, ще ми подобри ли чувствително качеството на живот и хранене? Това, което реалистично бих правила на нея (и което правя и сега, защото периодично имам достъп до домакинство с фурна): печене на зеленчуци за крем супа или сос за паста; яйчена запеканка - 10 порции накуп, правоъгълна тава с размери нещо като 40х20 см; солен кекс; домашна гранола; картофи; някое чийзкейкче; киш; мъфини; мусака...

Най-голямото ми притеснение е колко реално мога да събера в нея, защото отказвам да готвя всеки ден микроскопични количества. Smiley Активно трениращи сме, следователно и активно похапващи. Искам да знам мога ли да метна, например, 6 пържоли, после около килограм и половина сладки картофи и да ги опека спокойно, не на порции, не на вадене и слагане и т.н.

Много ще се радвам, ако някой я има и може да сподели мнение от опит. Благодаря ви! Blush

# 308
  • Melmak
  • Мнения: 8 812
Конкретният модел не мога да коментирам, защото не сме го ползвали.

Имахме печка, която беше такъв тип, но с котлони отгоре. Дълго време я ползвахме, ние сме в същата конфигурация - двама млади възрастни. Като цяло аз живея у мъжа си, а в ергенска бърлога е сметнал, че мини печка е достатъчна за нулевите му умения. Така и преди мен е бил с мини фурна.
Нашата беше на елдом, предишната му пак мини беше краун. Краун гръмна, буквално, релето не изключи, прегря и удари брутално чак до бушона на апартамента (този на ел таблото във входа).
След това взехме същия размер Елдом. Готвех на нея, успявах. Кулинарка съм, освен тренираща и не се задоволявам само с пилешки пържоли и салати.
По едно време изгоря единия котлон, после и долния реотан на фурната. И след това взехме пълноразмерна печка 60 см. Честно казано не бих си купила мини. Ако имате място, сложете голяма. Просто е съвсем различно, има повече функции, пече абсолютно всичко. С малките понякога проблемът е, че са слаби. Нашата елдом не беше слаба и можеше всичко да си изпечеш. Влизаше що-годе нормална тава и съм правила мусаки, пържоли примерно 6 броя. Тази не знам дали не е малко по-малка от елдома.

# 309
  • Мнения: 75 428
Нека погледне обема и вътрешните размери, за да прецени колко голяма тава ще се хване.
Напълно нормално се готви в такива мини фурни всичко, което и в голяма - мусака, свинско със зеле, пържоли, месо всякакво, пиле с ориз  и т.н. и т.н.
Предимството им е , че бързо затоплят вътрешното пространство...

Гледа се обаче обема, и мощността на горен и на долен реотан, и общата мощност. Добре е общата да е над 2000 вата, за да стават бързо нещата.
Добре е и поне долните реотани да са покрити, а не открити, за да не се зацапват.

# 310
  • Мнения: 14 186
Нямам личен опит с нея, но ми прави впечатление малкият размер. Височина 20 см. Това ми се струва прекалено малко. Все пак храната не бива да опира в стените:



Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 11:19 от petiaivanov

# 311
  • Мнения: 50 853
20 литра е неголяма микровълнова. Моята е 25 или малко отгоре, не съм сигурна. За фурна почти не става за мен, освен за сандвичи.

# 312
  • Мнения: 75 428
Мъничка е вместимостта, това е като затворена парти грил скаричка.
Има с доста по-голям обем, пак мини фурни.
Трябва да се поразгледат и да се потърси по сайтовете.

Има и доста дълбоки назад до към почти 60 см, както и широки настрани...има по-високи, има и по-ниски....

# 313
  • София
  • Мнения: 2 286
Здравейте, дами (и господа, никой да не се чувства дискриминиран, моля ви се, че в една тема ми се накараха Laughing),
дано е правилната тема, но ако не е, ще се радвам да ме насочите към такава.

Скрит текст:
Бих искала мнения за тази мини фурна: TEFAL FW606810 Easy Fry
Някой има ли я, какво реално може да се сготви (събере, тоест за количество питам, не за вид храна) в нея?



Малко инфо с цел ориентир: домакинство от двама сме, без деца, без голяма/нормална фурна - не е трагедия, имам опит от студентските години и готвя доста разнообразно и вкусно и без нея. Освен котлони имам и мултикукър, нямам air fryer или други малки уреди за готвене. Чудя се дали да не взема тази минифурна, ще ми подобри ли чувствително качеството на живот и хранене? Това, което реалистично бих правила на нея (и което правя и сега, защото периодично имам достъп до домакинство с фурна): печене на зеленчуци за крем супа или сос за паста; яйчена запеканка - 10 порции накуп, правоъгълна тава с размери нещо като 40х20 см; солен кекс; домашна гранола; картофи; някое чийзкейкче; киш; мъфини; мусака...

Най-голямото ми притеснение е колко реално мога да събера в нея, защото отказвам да готвя всеки ден микроскопични количества. Smiley Активно трениращи сме, следователно и активно похапващи. Искам да знам мога ли да метна, например, 6 пържоли, после около килограм и половина сладки картофи и да ги опека спокойно, не на порции, не на вадене и слагане и т.н.

Много ще се радвам, ако някой я има и може да сподели мнение от опит. Благодаря ви! Blush

Това не е печка, а еърфрайър. Попитайте в темата Избор на Airfryer - там има хора с такива уреди, дори наскоро обсъждаха детайлно подобни модели.

# 314
  • Мнения: 14 186
Wilemina, докато я раглеждах, видях и че има функция за печене с горен и долен нагревател. Явно е нещо комбинирано. Доколкото помня, температурата беше до 230 градуса. Единствено ме притеснява малкият размер.

Общи условия

Активация на акаунт