Домашни сладки и сладкиши за всеки повод и без повод 😊

  • 2 373
  • 17
  •   1
Отговори
  • Мнения: 772
Здравейте,
Напоследък се стремя вместо да купуваме пакетирани храни, да приготвям дребни сладки или сладкиши за цялото семейство. Обикновено е без повод. Надявам се да намеря съмишленици, с които да споделяме интересни идеи за сладки ястия, трикове, рецепти или импровизации.CustardCookie

# 1
  • Мнения: 93
Привет!

Най-лесното възможно нещо, за което се сещам са банановите палачинки. Смесват се намачкани банани с яйца в пропорция 1:1 и от така приготвената смес се оформят палачинките и се изпичат на тиган. Можете да си ги подправите с пудра захар, канела или с червени плодове и кленов сироп. Става много бързо, питателно е и е без брашно. Не минават точно в категория "сладкиши", но ако искате нещо малко по-здравословно и не сте любители на много сладкото, стават!

# 2
  • Мнения: 371
Ами то не е нищо особено, но преди доста време импровизирах с канелени курабийки. Даже не помня какво сложих, най-вероятно само стандартните съставки за обикновени курабийки, с повечко канела, но бяха станали страхотни.

# 3
  • Мнения: 772
Благодаря много за идеите! От моя страна споделям една "торта", която буквално стана любима у дома и се прави изключително лесно и бързо. Става въпрос за торта Рафаело.
В тортата няма печене на блатове, не се ползва миксер, няма яйца.
Единствената тънкост е разтапянето на маслото и шоколада.
Буквално я направихме за Коледа, след кято открих рецептата и от тогава през уикенд я правим. Децата я харесват изключително много.
Става хубава и с други бисквити, не само с тези описани в рецептата. Нямам снимка, но при следващото приготвяне ще си направя.😊

http://www.vkusnoteka.bg/2014/03/blog-post_26.html?m=1

# 4
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 833
Сладкиш с мармалад от сливи.
Тази рецепта е стара ,от тефтера на майка ми.

1 бурканче мармалад от сливи-350-400 г
2 равни чаени лъжички сода бикарбонат ,разтворени в 2 с.л кисело мляко.
половин чаена чаша олио
3 яйца
3 с.л. захар
1 чаена чаша брашно

Сместа се изсипва в тавичка намазана с масло.Пече се на 180 градуса ,30 минути.Като изстине се поръсва с пудра захар.

# 5
  • Мнения: 371
Сладкиш с мармалад от сливи.
Тази рецепта е стара ,от тефтера на майка ми.

1 бурканче мармалад от сливи-350-400 г
2 равни чаени лъжички сода бикарбонат ,разтворени в 2 с.л кисело мляко.
половин чаена чаша олио
3 яйца
3 с.л. захар
1 чаена чаша брашно

Сместа се изсипва в тавичка намазана с масло.Пече се на 180 градуса ,30 минути.Като изстине се поръсва с пудра захар.

Ммм, много обичам сладкиши със сливи, а също и с череши, праскови, кайсии Yum

# 6
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 833
Бисквитено руло с мармалад.Без печене.
Това е сладкиш от детството ми,тогава беше популярен.

1 пакет бисквити Закуска.
200г.прясно мляко
1п.краве масло-да е омекнало
шипков мармалад
пудра захар

Взема се бисквита,потапя се в прясното мляко,намазва се с масло,после с мармалад,следващата бисквита също се потапя в прясното мляко и се залепва за първата,продължаваме,докато свършат бисквитите.Редят се изправени.

Останалото масло се разбива с 4 с.л пудра захар а се получи пухкав крем.Ако искате да е по-сладко може да добавите още.

С този крем рулото се намазва отгоре и отстрани.
Може да се поръси със смлени орехи или захарни пръчици..
Оставя се 5 часа в хладилника да се стегне.
Реже се по диагонал.


# 7
  • Мнения: 772
Вчера запретнах ръкави и направих проба на курабийките за Великден по старата ни рецепта:

5 яйца
1 чаша кисело мляко
1 чаша мас ( около 200 гр)
3 амонячни соди
2 чаши Захар
2 ванилии
Брашно колкото поеме
Настъргана лимонова кора
Жълтък и кристална захар за намазване и поръчваме

Навремето имахме един метален шприц ( накрайник), с който баба ги правеше къдрави. Сега аз нямам такъв и ги режа с чаша. Станаха уникални😄

Скрит текст:

# 8
  • Мнения: 2 123
КалинкеМалинке, а дали си пробвала и дали ще станат със сода бикарбонат?
Направо ме върна в детството Hug

# 9
  • Мнения: 772
Не съм пробвала със сода бикарбонат. Пак ще се надуе тестото, во вероятно вкуса няма да е точно същия. Ще взема дя пробвам вькой ден.😊

# 10
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 833
Царска торта-много лесна

Блат
5 яйца
1ч.ч.захар
1ч.ч.брашно
50г.царевично нишесте
1 бакпулвер
1 ванилия
половин ч.ч.олио
Яйцата и захарта се разбиват .Брашното се пресява,добавят се нишестето,бакпулвера ,ванилията,разбърква се и се сипва при яйчената смес,добавя се олиото.Всичко се бърка на ръка,а не с миксер.
Сипва се в тортена форма -24см. върху хартия за печене.която е леко намазана с масло.Пече се 40 мин на 180 градуса.
Оставя се да изстине.Разрязва се на 2 части.
Всяка част се надупчва с вилица и се напръсква с прясно мляко.

Крем
250 г.кондензирано мляко се разбива с 600г.сметана

Подреждат се блат-крем-блат-крем
Отстрани също крем.
Поръсва се със смлени орехи и шоколадови пръчици.






# 11
  • Sofia
  • Мнения: 4 783
Сладкиш с мармалад от сливи.
Тази рецепта е стара ,от тефтера на майка ми.

1 бурканче мармалад от сливи-350-400 г
2 равни чаени лъжички сода бикарбонат ,разтворени в 2 с.л кисело мляко.
половин чаена чаша олио
3 яйца
3 с.л. захар
1 чаена чаша брашно

Сместа се изсипва в тавичка намазана с масло.Пече се на 180 градуса ,30 минути.Като изстине се поръсва с пудра захар.


Любимия сладкиш от детството. Правя го с различни пропорции на съставките и само с 1 яйце, а доколкото си спомням може и без яйца. Слагам и олио и ванилия и канела.

# 12
  • София
  • Мнения: 1 535
Това са бабините курабии и за делник, и за празник.

Домашни курабии

Продукти:
Скрит текст:
4 бр. яйца
1 кг. бяло брашно
1 1/2 ч.ч захар
1 ч.ч. мас (разтопена)
или
200 гр. масло
1 ч.ч. кисело мляко
1 с.л. оцет
1 с.л. сода бикарбонат
1/2 с.л. амонячна сода
2 ванилии
1 лимон (настъргана кора)

Приготвяне:
Скрит текст:
Разбивате яйцата със захарта. Смесвате киселото мляко, оцета, амонячната сода и содата бикарбонат. Добавяте я заедно с маста или маслото при яйцата. Настъргвате лимоновата кора. Смесвате ванилията с брашното и ги прибавяте при другите продукти. Омесвате средно твърдо тесто, което оставяте 10 минути да почине.
Оформяте топчета колкото орех, които до половината овалвате в захар и нареждате в тавичка с намазнена хартия
за печене.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса °C 15 минути или до зачервяване.

А това е нещо мое много любимо.

Френски квадрати (Дамски каприз)

Продукти:
За блата:
Скрит текст:
4-5 бр. жълтъка
2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио и масло
1 бакпулвер
1 ванилия
щипка сол
За намазване:
Скрит текст:
мармалад или сладко (по вкус)
За глазурата:
Скрит текст:
4-5 бр. белтъци
1 ч.л. лимонов сок (бял оцет)
1/2 ч.ч. пудра захар
щипка сол

Приготвяне:
Скрит текст:
Разбърквате захарта, олиото и маслото с миксер. Към тях добавяте жълтъците един по-един, като след всеки разбивате сместа хубаво докато се хомогенезира. Добавяте киселото мляко и разбърквате добре.
Брашното пресявате с бакпулвера и солта. Изсипвате към маслено-жълтъчната смес и всичко разбърквате добре с миксера на ниска скорост или на ръка със шпатула.
Сместа изсипвате в подготвената тава и заглаждате на повърхността. Печете в предварително нагрятата фурна на 180 градуса°C за 25 минути. Проверявате за готовността с дървена клечка.
Платката оставяте в тавата за 3-4 минути и обръщате върху плосък съд, подходящ за печене (друга по-голяма и плитка тава). Хартията за печене отстранявате и платката оставяте да изстине напълно.
Охладената платка намазвате със сладкото.
Белтъците, солта и лимоновия сок разбивате с миксер докато започне да се образува пяна. Към тях по малко и при непрекъснато разбиване добавяте захарта. Разбиването продължава докато белтъците се сгъстят и се образува гладък и плътен меренг.
С пош или шприц с накрайник отворена звезда (или друг по желание) шприцовате върху сладкото, като запълвате цялата повърхност на сладкиша.
Сладкиша запичате на грила на фурната загрята на 200 градуса°C за 3 минути или докато порозовее.

Да ви е сладко!

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 16:20 от Червенокоса вещица (Марго)

# 13
  • Мнения: 113
Един изключително лесен и бърз десерт с който каквото има -
1 ябълка/круша/праскова/сливи/моркови - каквото имате, ако са сливи, поне 4, ако са малки плодове, 2 броя - на ренде
1 банан  намачкан
2/3 кафена чаша начупени ядки - каквито имате
овесено брашно- в зависимост от плодовете, колкото поеме. При мен влизат 2-3 кафени чаши
кафява захар - пак на вкус, аз слагам повече, защото обичам да си е сладичко, слагам около 2/3 кафена чаша
2 големи лъжици кокосово масло
1 чаена лъжичка сода, изгъсена в лимонов сок

Смесвам плодовете, слагам захарта при плодовете, разбърквам да започне да се разтопява, слагам ядките, слагам и брашното на части, за да не стане прекалено гъсто, и содата. Пека на 180 градуса до коричка. Всеки го обожава този бърз десерт.

# 14
  • Банско
  • Мнения: 2 072
Ето едни любими наши сладки:
Постни и хрупкави лимонови сладки

захар - 50 г + за поръсване
лимон - 1 бр.
сол - щипка
олио - 50 мл
брашно - около 160 до 180 г
бакпулвер - 1 ч.л.

В купа смесете захарта, щипка сол, настърганата кора от един лимон, олиото и лимоновия сок (50 мл).
Прибавете 100 г брашно и бакпулвера и разбъркайте.
Добавяйте още брашно, докато се получи меко и нелепнещо тесто.
Разточете тестото на правоъгълник с дебелина 8-10 мл, поръсете го със захар (около 2 с.л.) и нарежете на пръчици (17-20 бр.).
Подредете постните сладки върху хартия за печене и печете в загрята фурна на 180 °C за около 15 минути.

Общи условия

Активация на акаунт