Готварска печка

• 36 338
  • 410
  •   1
Отговори
# 390
Аз имам Бош вградена с прибиращи бутони. Ползвам я вече две години, не са изцапани бутоните. Фурната е добре уплътнена и не излиза мазнина, която да ципа бутоните.

# 391
Благодаря Ви! Предполагам, че ще свикна да прибирам бутоните.

# 392
Много е полезно да ги прибирате, така сте сигурни, че не сте забравили фурната включена

# 393
Здравейте!
Попаднах на тази тема, тъй като си търся свободностояща готварска печка. Спрях се на конкретна марка и модел, но прочетох по-горе доста лоши отзиви за Electrolux с ширина 50 см.
Все пак бих искал да попитам - има ли някой впечатления от този конкретен модел: Electrolux LKR520066W? Ще съм ви благодарен за коментари и съвети.
Бюджетът ми е ограничен до 800-850 лв. Като резервен вариант разглеждам модели на Gorenje или Beko. Лично аз нямам претенции за ширина (50 или 60 см), място има. Печката ще се ползва от възрастен човек и по тази причина се замислям дори да не е със стъклокерамичен плот, а с чугунени котлони.
За мен е важно уредът да е лесен за ползване, да работи като нормална печка, да не се чупи често и да не се налага да я сменям веднага след изтичането на гаранцията. Важно ми е марката, на която се спра, да има и добро сервизно обслужване.
Благодаря предварително за всеки коментар и съвет!

Последна редакция: нд, 07 дек 2025, 17:54 от Moeto ime e

# 394
  • Melmak
Вземете си 60 см печка. Тези от 50 см са малко “осакатени”. За котлоните - зависи колко е възрастен възрастния и дали е свикнал само на стар тип котлони.

# 395
  • София
Здравейте!
Попаднах на тази тема, тъй като си търся свободностояща готварска печка. Спрях се на конкретна марка и модел, но прочетох по-горе доста лоши отзиви за Electrolux с ширина 50 см.
Все пак бих искал да попитам - има ли някой впечатления от този конкретен модел: Electrolux LKR520066W? Ще съм ви благодарен за коментари и съвети.
Бюджетът ми е ограничен до 800-850 лв. Като резервен вариант разглеждам модели на Gorenje или Beko. Лично аз нямам претенции за ширина (50 или 60 см), място има. Печката ще се ползва от възрастен човек и по тази причина се замислям дори да не е със стъклокерамичен плот, а с чугунени котлони.
За мен е важно уредът да е лесен за ползване, да работи като нормална печка, да не се чупи често и да не се налага да я сменям веднага след изтичането на гаранцията. Важно ми е марката, на която се спра, да има и добро сервизно обслужване.
Благодаря предварително за всеки коментар и съвет!

Щом имате място, вземете 60 см. Има много голяма разлика между Electrolux 50 см и Electrolux 60 см. За 50-сантиметровите модели търсенето е малко, пазарът не е атрактивен за големите производители и затова те не развиват този вид уреди. Те и в 60-сантиметровите печки не инвестират много, но все пак в тях ползват някои компоненти от фурните за вграждане, които са със същия размер. Показателен е фактът, че Бош нямат 50-сантиметрови модели, но 60-сантиметрови имат, при това - доста добри. Ако добавите още 50 лв. към бюджета, може да вземете хубава печка Бош, която пече отлично и ще ви служи дълго:
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/p/hka090220/

Gorenje и Beko са с по-ниско качество и често създават най-различни проблеми: увиснали врати, които не се затварят, отчупени парчета от емайла влошават външния вид, след което се появява и ръжда; нагорели клеми пречат на работата на печката и натоварват електрическата инсталация; тънкото вътрешно покритие се износва от чистенето с препарати и фурната ръждясва и се пробива и т.н. На печките Бош и вратите са по-здрави, и емайлът е много здрав, и електрическите компоненти са качествени. Освен това, техните нагреватели са мощни и вентилаторът им е мощен, което е много важно за доброто изпичане. Котлоните им също са мощни, а споменатият модел има и 2 разширяеми зони.

Последна редакция: нд, 07 дек 2025, 19:10 от Vilemina

# 396
Много благодаря за изчерпателните отговори и мнения. Знам, че марката Bosch е много добра и си заслужава. Остава само притеснението относно вида на котлоните, защото лицето, което ще ползва печката е 75+ и винаги е ползвал уреди с чугунени котлони.

# 397
По-добре му купете нещо познато.
От друга страна, ако изпусне нещо върху стъклокерамичния плот , ще го спука или направи неизползваем, а ремонтът няма да си струва, защото ще е скъп.
https://vladives.bg/golemi-elektrouredi/gotvarski-pechki/elektri … -Hansa-FCEW-59009

Последна редакция: нд, 07 дек 2025, 20:22 от petiaivanov

# 398
Много по-често почиствам стъклокерамичния плот, отколкото старата печка с котлоните. От тази гледна точка, старият тип печки с котлони са по-лесни за чистене. Съседката ми е много възрастна, има печка със стъкло керамичен плот, който е в ужасно състояние, непочистен.

# 399
По-добре му купете нещо познато.
От друга страна, ако изпусне нещо върху стъклокерамичния плот , ще го спука или направи неизползваем, а ремонтът няма да си струва, защото ще е скъп.
https://vladives.bg/golemi-elektrouredi/gotvarski-pechki/elektri … -Hansa-FCEW-59009

Благодаря!

# 400
  • Велики Преслав
Много по-често почиствам стъклокерамичния плот, отколкото старата печка с котлоните. От тази гледна точка, старият тип печки с котлони са по-лесни за чистене. Съседката ми е много възрастна, има печка със стъкло керамичен плот, който е в ужасно състояние, непочистен.

Извинявайте, но това е може би малко възмутително. Стъклокерамичния плот даже когато има загоряло ми отнема 10 минути НАЙ-МНОГО с един скрапер, да го остържа. А когато се опръска с домакински мокри кърпи 2 минути.
Чугунения котлон е грапав и с много улеи и нади около него. Много по-бавно за изчистване. Аз по вашата логика го разбирам, все едно обикновените котлони не ви правят впечатление спрямо керамиката когато са мръсни. Сиреч едното търпи повече мръсотия?
Сравнието ви с възрастната жена пък е неуместно. Много често възрастните не знаят кое как правилно да почистят и кога, НО МНОГО ЧЕСТО И НЕ ИСКАТ ДА СЕ НАУЧАТ. За съжаление пък някои за мизерници-колко и да ми е мъчно когато го пиша!

# 401
Той се и надира лесно стъклокерамичния. Може да е надран. Там вече няма как да се оправи и стои като мръсно.

# 402
  • София
Много благодаря за изчерпателните отговори и мнения. Знам, че марката Bosch е много добра и си заслужава. Остава само притеснението относно вида на котлоните, защото лицето, което ще ползва печката е 75+ и винаги е ползвал уреди с чугунени котлони.

Баща ми е на 82 и готви на стъклокерамичен плот за вграждане със сензорни бутони. Сам си го чисти и няма проблеми. При свободностоящите печки котлоните се управляват чрез врътки и в това отношение нямат никаква разлика с моделите с чугунените котлони. По отношение на нагряването също няма голяма разлика, освен това, че стъклокерамичните загряват малко по-бързо и това, че се вижда кога работят, което е дори по-удобно.

Имали сме Hansa като показаната от Петя, само че 50 см, и се оказа доста ниско качество. За 3 години фурната ръждяса и се проби, скарата беше от много тънка тел и също ръждяса. В тази печка е пестен материал от всичко, даже и от жичките, които бяха тънки като конци. Вентилаторът на фурната ѝ е голям точно колкото охлаждащия вентилатор на фурна Бош.

Според мен, Бош е по-добрият избор заради лесното боравене, доброто печене и по-високата надеждност. А относно чистенето, съгласна съм с Васил - много по лесно е.

# 403
Не се оплаквам, но не мисля, че е по-лесен за чистене стъклокерамичният плот. Всяка капка вода си личи. След абсолютно всяко готвене го чистя с препарат, обирам с гъба, накрая лъсвам със специална кърпа. Ако не го изчистя дори веднъж, след  това става труден за чистене. Не помня досега да съм го стъргала със ножчето за стъклокерамика.

# 404
Много благодаря за всички изказани мнение и съвети! Имам още едно питане и то е дали рекламираната функция за почисване на фурната с пара е реална и полезна или е маркетингов трик?

Общи условия

Активация на акаунт