За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 196
  • 753
  •   1
Отговори
# 570
  • София
  • Мнения: 12 691
Дайте ми рецепта за пилешки пържоли от бут на тиган или фурна

Пияни пилешки пържоли със суам

# 571
  • Мнения: 34
Кулинарни експертки, моля дайте съвет на един лаик в кухнята.
Смятам да пека тиква, но този път искам да я направя само с мед. Чуденката ми е следната: по принцип беля тиквата и я режа на парчета колкото кибритена кутийка. След като напълня догоре най-голямата тава, я засипвам с поне 1 кг захар и така я пека и се получава лек карамелен ефект.
Въпросът ми е дали мога да заменя изцяло захарта и примерно да излея един буркан мед върху тиквата? Дали ще се карамелизира и ще стане дъвчаща, или ще се превърне в неядлив туткал?
Малко се притеснявам да не отидат зян хубавите продукти, а много ми се яде сладка, дъвчаща тиква, тип локум.
Не знам обаче как се държи медът при печене. Дайте съвет дали да си заложа на сигурното, или да рискувам. Rolling Eyes

# 572
  • Мнения: 11 123
Мед не трябва да се обработва термично. В смисъл, може, но му се губят качествата и си остава просто сладостта. Та от тази гледна точка според мен буркана с мед ще отиде зян.

# 573
  • Мнения: 6 792
Дайте ми рецепта за пилешки пържоли от бут на тиган или фурна

Начуквам пържолите, подправям със сол и бял пипер. После панирам-последователно:брашно-яйце-галета. По 6 минути се пържи от всяка страна. Отиват си с чеснов сос.

# 574
  • Мнения: 34
Мед не трябва да се обработва термично. В смисъл, може, но му се губят качествата и си остава просто сладостта. Та от тази гледна точка според мен буркана с мед ще отиде зян.

Това за термичната обработка на меда ми е ясно. Целта ми не е да направя тиквата "по-полезна", а да постигна дъвчащ ефект. Според вас по-ефикасно ли ще е с мед или захар да използвам за тази цел?

# 575
  • Велико Търново
  • Мнения: 8 253

Идея какво да направя с това и как?

# 576
  • Мнения: 10 672
щом не те интересува полезността, защо ще хабиш меда. няма сми, а ефектът е под въпрос.

# 577
  • Мнения: 3 416
За мен най- вкусна е печена тиква без захар . Но хубава бяла тиква , която си има естествена сладост.
А цигулката - хубава сладка - тя става и за варене / за печене -не /
  Никаква захар или мед / който за мен дава един такъв странен вкус при подслаждане / не може да оправи вкуса на някоя там неузряла или безвкусна тиква.

# 578
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
skk007, ориз като ориз, всичко, което правиш с бял ориз... Само да знаеш, че черният и червеният не се разваряват, държат формата си.
Аз например понеже снимам приготвеното, съм взела да го ползвам заради цвета му най-вече и предимно в салати. Не че и мляко с ориз не бих направила и поднесла/украсила с нещо бяло, оранжево, зелено...

# 579
  • Мнения: 11 123
Мед не трябва да се обработва термично. В смисъл, може, но му се губят качествата и си остава просто сладостта. Та от тази гледна точка според мен буркана с мед ще отиде зян.

Това за термичната обработка на меда ми е ясно. Целта ми не е да направя тиквата "по-полезна", а да постигна дъвчащ ефект. Според вас по-ефикасно ли ще е с мед или захар да използвам за тази цел?

Не съм пробвала с мед и не знам, ама щом не се цели полезност, по-добре давай със захар. Аз лично не виждам как с меда ще се постигне същия ефект като със захарта. По-скоро той ще се втечни и ще стане някаква супа. Не знам де, не съм сигурна, но аз така си го представям.

# 580
  • Мнения: 15 046
Много си е хубава цигулката печена. От няколко години пека само тиква, обелена и нарязана на кубчета, без никаква захар. Слагам само половин чаша вода. Последните два пъти бяха разкошни, топят се в устата от сладост. Направо се чудя как съм ги яла със захар. А да изсипя един килограм захар не мога и да си го представя. Струва ми се, че ще ми окапят зъбите от сладост.

# 581
  • Мнения: 3 416
Хубавата тиква се пече без вода и захар . С кората .  Тиква и толкоз.
Цигулката е най- подходяща за баници и т.н.  Това са моите критерии и представи . Сладки са , но нямат добра структура за печене .

# 582
  • Мнения: 10 672
хубавата тиква е вкусна без нищо, мда. с кората, мммм
Скрит текст:
дори не си представям с такова количество захар....

# 583
  • Мнения: 3 416
хубавата тиква е вкусна без нищо, мда. с кората, мммм
Скрит текст:
дори не си представям с такова количество захар....
Хубавата тиква има препечен карамелизиран сок . Чудна е . А как ухае

# 584
  • Мнения: 34
хубавата тиква е вкусна без нищо, мда. с кората, мммм
Скрит текст:
дори не си представям с такова количество захар....

Аз също бих искала да си спестя огромното количество захар, но без нея няма как да стане "локуменият" ефект. Smile
Ето това имам предвид:






П.п. аз само тиква цигулка признавам, други не пека, става си чудна, но ми се иска да пробвам с мед. Дали обаче вкусът ще се промени? Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт